СЕДМИ КЛАС - 24 тема - Мислят и подреждат.....

• 45 507
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
Успеваемостта по паралелки ще излезе в на сайта на РИО.
paleto,тази успеваемост на РИО и тя ли ще излезе на 26.06 ? или ?
т.е. едновремено с класирането на децата от 1 етап?

Няма гаранция, че ще го пуснат веднага де  newsm78, ама а дано.
Примерно,ако сме приети по второ желание,но всички преди нас са приети по първо.

# 691
  • София

Това няма как да знаеш, ако не си го пробвала, нали.   newsm78 . Затова казвам да се застраховат.

Е, като нямаш право на проби и грешки се застраховаш! И аз се застраховах с курс по БЕЛ с
голямата, и с малкия ще се застраховам. Пък нека съм луд родител  Laughing

# 692
  • София и там където не се пуши

Няма гаранция, че ще го пуснат веднага де  newsm78, ама а дано.
Примерно,ако сме приети по второ желание,но всички преди нас са приети по първо.

Това кой с кое желание е приет, се ходи на място в желаното училище и там се гледа. Ако всички са на първо желание, може да нямате шанс, но ако има такива, на които им е второ, трето, може да има надежда.

Това няма как да знаеш, ако не си го пробвала, нали.   newsm78 . Затова казвам да се застраховат.

Е, като нямаш право на проби и грешки се застраховаш! И аз се застраховах с курс по БЕЛ с

Затова така го казах, да се мъчат излишно децата  Joy Joy Joy

# 693
  • София
Няма какво да го пробвам, имам достатъчно житейски опит, както и информация от други хора, че да не съм навита да пробвам "дали, ако, ще", също си виждам децата, че не са гении. Кандидатстването е състезание, на което обикновено спечелилият първото място не е разчитал само на обичайната подготовка за всеки спортист, а е отделил много нерви, средства и труд за допълнителна подготовка, нищо че е самороден талант.

# 694
  • София

Dorothy, именно за това питам , тези които са се "осмелили" и са успяли
happy mama Пределно ясно ми е , че това важи предимно от самото дете, но да приемем идеалния вариант-съвестно дете с желание за успех, тогава идва ред на учителите, нали? А

# 695
  • Пловдив

Ами някои се отказавт от тези места и отиват в училища с отделен прием или в частно училище.
В крайна сметка, ако на първо класиране сте на второ желание, пускате заявление за второ и нищо не губите.

Миналата година статистиката за баловете излезе наследващия ден след първото класиране /поне в Пловдив беше така/

звездица, да, идва ред на учителите. Но между учителите на различните випуски не само в различните училища, но и в едно и също училище има разлика и рецепта за успеваемост няма. Всеки сам решава дали да заложи на самоподготовка или на курсове и частни уроци.

# 696
  • София

Затова така го казах, да се мъчат излишно децата  Joy Joy Joy

Е, точно това е въпрос на гледна точка! На курсовете надграждат, т.е.
не са просто повторение на училищния материал. И моята гледна точка е,
че излишно знание няма, това е родният им език. Разликата от курса
веднага се усети дори при четящото и пишещо добре по-голямо дете,
знанията и уменията от курса й помагат и сега в осми клас.
И понеже е ученолюбива и беше сред най-добрите в групата, ходеше с кеф,
защото имаше кой да й чуе преразказите и тезите и да я похвали  Joy
Така че нито беше излишно, нито мъчение.  Peace

# 697
  • София
Дори в тази тема, която не е представителна за всички седмокласници, единици са децата, които не са ходили на уроци, особено в София. От личните си контакти познавам само две деца, които не са  ходили на уроци - едното преди десет години, другото преди две, като и двете деца влязоха в НПМГ биология и химия. Но там има една врътка, че оценките от изпитите по български и математика са с тежест единица, а вътрешният изпит се утроява, плюс един път биологията от удостоверението. Това означава, че при много висока оценка на изпита по биология, може да се влезе и с по-скромни оценки по български и математика - 3хБиология + 1Биологияудостоверение + 1Белизпит + 1Матизпит. Можете да смятате. Но дете в някоя от първите езикови да е влязло без уроци поне по единия балообразуващ предмет не познавам.

на курсовете децата не само учат, а и създават контакти.

# 698
  • София
Аndariel, няма лошо да се надгражда, но ако това не е за сметка на 100% от свободното време на децата, нещо което май е традиционно за 7ми клас, ни събота, ни неделя
Е, много вода ще изтече докато дойде време за решения, така че може и да си променя представите

# 699

Това кой с кое желание е приет, се ходи на място в желаното училище и там се гледа. Ако всички са на първо желание, може да нямате шанс, но ако има такива, на които им е второ, трето, може да има надежда.

Благодаря!   bouquet  bouquet  bouquet

# 700
Звездица, аз не бих лежала на ухото, че детето ми ще е в училище, което може да подготви детето така, че да не му трябват курсове и уроци. В СМГ може да нямат нужда от курсове и уроци по математика, но страшно много деца от същото училище ходят на курсове и уроци по български. Дори детето да е с профилирана паралелка, пак си има нужда. Учителите в училище дават добра основа, но надграждането е на курсове и уроци. И двете деца са ми казвали, че на изпитите по български и матика са им се падали въпроси и задаачи, които не са работени в училище или само са маркирани като съществуващи, но без да бъдат отработени дори за домашно. Луди-нелуди, такива са правилата на играта! Аз си признавам, че моите деца без допълнителна подготовка щяха да имат подготовка за прилични оценки, но не и за толкова високи, колкото изкараха. За най-желаните гимназии стотни делят влезлите от невлезлите, а тези стотни освен на късмет, се дължат на допълнителна подготовка.

За мое огромно съжаление и с известна доза болка, трябва да се съглася с това мнение.
"Такива са правилата на играта". Т.е. външното оценяване оценява подготовката на децата, които в София специално, а и в др. големи градове, масово ходят на курсове. Това, разбира се, далеч не е оценка на самото основно образование като такова. Sad

Иначе, по записването и аз приключих и да докладвам. В Първа гимназия в София - изключително любезни служители (учители), отлична организация. Директор и зам. директор непрекъснато на линия за решаване на по-заплетени казуси. Занесох заявление попълнено на комп вкл. с кодовете. Останаха очаровани и само ги провериха. Други родители се мъчеха със списъците по стените.
И важна подробност. Може би съм пропуснал в суматохата за медицинското за , нека ги нарека, техникумите, за което си мислех, че се подава при записване след класиране. Не, медицинско се изисква още сега, за да се види, че детето въобще може да кандидатства там. Така, ние директно задраскахме желанието.

# 701
  • София
Аndariel, няма лошо да се надгражда, но ако това не е за сметка на 100% от свободното време на децата, нещо което май е традиционно за 7ми клас, ни събота, ни неделя
Е, много вода ще изтече докато дойде време за решения, така че може и да си променя представите

В един момент детето и родителите трябва да вземат решение дали се хващат на хорото и го тропат, или разчитат само на училището, любознателността на детето. Хубаво-лошо, поне човек знае каква пътека поема и докъде най-вероятно ще го изведе тази пътека. За София и другите големи градове като Бургас, Пловдив, Варна хич не виждам как ще се случи само на база училищна подготовка. Конкуренцията определя. Ако децата ми трябваше да кандидатстват в моя роден град, вероятно щях да се замисля дали да ходят на уроци, но при положение, че живеем в София, изобщо нямаше дилема - тръгват и толкова.

# 702
  • София и там където не се пуши
Наборът на моя син, който сега е 11 клас,  училището на синът ми от началното, нямаше дете, което да ходеше на курсове, а две са в немската, три са испанската, едно е във френската и с родителите поддържаме много връзки и сме приятели и те НЕ са ги пращали на курсове.

Съучениците му от седми клас(друго училище) , с които също сме в прекрасни отношения, също приятели, също не са ги пращали на курсове. Пак испанска, пак немска и т.н.

Значи благодаря, че познавам, такива деца в ЕЗИКОВИ гимназии.

НЕ насядайте на хората страх, че ако не ги пращат, децата им няма да успеят. Не всеки има финансова възможност - е така да го кажем например.

Е на Веси Патето, явно не ни четеш, как може без медицинско още сега.

# 703
Искам да попитам, ако някой знае - ако се подадат Заявления в две области и на първо класиране в едната ученикът е приет напр. по 10-то желание, а в другата по 1-во желание, но искаме да участваме във второ класиране в първата област, какво следва?

# 704
  • Пловдив
И в Пловдив има доста деца, които влизат в елитните гимназии без уроци и без курсове, разчитайки на учителите в училище и на самоподготовка.
Тук конкуренцията е сравнително по-малка, но пък в София имате по-голям избор на училища и профили.
Има и деца, ходили на уроци и на курсове, които не са с добри резултати на изпитите.
Всичко е много относително.

Общи условия

Активация на акаунт