СЕДМИ КЛАС - 24 тема - Мислят и подреждат.....

• 45 543
  • 737
  •   1
Отговори
# 705
Аndariel, няма лошо да се надгражда, но ако това не е за сметка на 100% от свободното време на децата, нещо което май е традиционно за 7ми клас, ни събота, ни неделя
Е, много вода ще изтече докато дойде време за решения, така че може и да си променя представите
Не знам дали ще помогна, но поне ще опитам с едно мнение от съвсем различна гледна точка.
Дете от СМГ , там с математиката нещата са ясни, при този хорариум и при отлични учители курс не се налага.
Ние имахме късмет и с чудесен учител по български, заради което първоначалната идея беше - никакви курсове, само пробни изпити и според резултатите да решим има ли нужда от друга допълнителна подготовка. Стана ноември и детето се притесни, че повечето познати (от различни училища) се готвят допълнително. По тази причина набързо организирахме ходене на частен учител 2-3 пъти в месеца. И така до март. Април - само много пробни изпити.  Резултат 5.835.
След изпита попитах детето имаше ли полза от тези 15-20 урока (според мен не особена като ново знание и затова реших да питам), а то ме сюрпризира с отговора "Нали не си мислиш, че ти можеше да ме накараш да ги реша всичките тези тестове и да направя всичките тези преразкази, които ми даваха за домашно..."  Shocked Ей тази полза не я бях предвидила...

# 706
  • София
Нищо не насаждам! Хората са достатъчно възрастни, за да си опичат акъла, нали става въпрос за техните деца! Аз мога да кажа за моите какво беше развитието им на принципа "бифор и афтър", както и на техните лични впечатления дали и каква полза са извлекли от допълнителната подготовка. Няма какво да се баламосваме, учителите също са наясно дали и кои деца ходят на уроци, самите учители знаят разликата между материала, който се покрива в училище като разписание и капацитет, и материала, който се покрива допълнително по курсове и уроци. Дори в самия формат на изпита е заложено - първи модул е НВО, а втори е за кандидатстване. Материалът за втори модул се маркира в училище, но не се работи усилено, защото няма часове, дори да има ЗИП, а за хубава оценка за кандидатстване трябва "чист" първи модул и решени поне полловината от втори, че и повече, защото от него идва една-трета от точките за каандидатстване. Въпрос на елементарна  математика е да се сметне тежестта му, а той се работи предимно по курсове и уроци.

Да, има го и ефектът на Експремист - дисциплиниращият фактор. Деца са 0 дори да имат желание и идеята, че трябва да работят допълнително, те нямат самодисциплината да го направят цяла година. Ако аз трябваше да ги карам моите да се подготвят, най-вероятно щяхме да се намразим до края на живота си.

Последна редакция: вт, 18 юни 2013, 16:37 от Andariel

# 707
  • София и там където не се пуши
Искам да попитам, ако някой знае - ако се подадат Заявления в две области и на първо класиране в едната ученикът е приет напр. по 10-то желание, а в другата по 1-во желание, но искаме да участваме във второ класиране в първата област, какво следва?
Това трябва да си питате.

Но да си включа моята логика. Ако го запишете по първо желание - нали ще излезе в системата, че е записан  newsm78 , та дали може питайте си.

# 708
Аndariel, няма лошо да се надгражда, но ако това не е за сметка на 100% от свободното време на децата, нещо което май е традиционно за 7ми клас, ни събота, ни неделя
Е, много вода ще изтече докато дойде време за решения, така че може и да си променя представите

В един момент детето и родителите трябва да вземат решение дали се хващат на хорото и го тропат, или разчитат само на училището, любознателността на детето. Хубаво-лошо, поне човек знае каква пътека поема и докъде най-вероятно ще го изведе тази пътека. За София и другите големи градове като Бургас, Пловдив, Варна хич не виждам как ще се случи само на база училищна подготовка. Конкуренцията определя. Ако децата ми трябваше да кандидатстват в моя роден град, вероятно щях да се замисля дали да ходят на уроци, но при положение, че живеем в София, изобщо нямаше дилема - тръгват и толкова.

Детето ми завърши в Пазарджик и ако трябваше да кандидатства там щях да съм много по-притеснена, отколкото в София. Там има една отлична езикова гимназия, една отлична математическа гимназия, една гиманазия с хуманитарни профили, два добри техникума и... това е... другото е..., е не искам да учи в това другото... Кандидатсваме само в София, и само не ми казвайте че избор няма! Та бала ни стига за каквото си иска (май само без немската, ама той там и без това няма желание)...
Хайде стига сте подценявали нивото на образованието в провинцията и как едва ли не там без конкуренция отиваш и се записваш, България не е само София, Пловдив, Варна и евентуално Бургас...
Без курсове и т.н. тормоз над детето е приет в Американския колеж, бала му стиха за класиране в НПМГ и за къде ли още не...
Ще видим класирането, но моята препоръка е: Внимавайте с курсовете и уроците за да не пренавиете пружината и да се скъса точно преди важния момент. Децата трябва да останат с желанието си да учат и след 7ми клас.

# 709
  • София
извинявам се, че предизвиках спор
пределно ясно ми е че масата решават да се презастраховат с курсове, и именно поради тази причина питам дали все пак има и такива с отличен резултат без курс
е, оказва се, че има, за което благодаря extremist за отговора,   bouquet
ясно е , че няма универсална рецепта и всичко е относително, но все пак като видиш различните варианти независимо какъв е процента , взимаш информирано решение , ако мога така да се изразя

# 710
И в Пловдив има доста деца, които влизат в елитните гимназии без уроци и без курсове, разчитайки на учителите в училище и на самоподготовка.
Тук конкуренцията е сравнително по-малка, но пък в София имате по-голям избор на училища и профили.
Има и деца, ходили на уроци и на курсове, които не са с добри резултати на изпитите.
Всичко е много относително.

Без да изтъквам детето си и да го хваля , давам пример - тя не ходи на уроци по БЕЛ , но е в профилирана паралелка с БЕЛ .
По МАТ обаче ходи на уроци , защото прецених , че там има какво да се желае . Peace

# 711
Каквото и да предприемете, Звездица, ни най-малко не се кахърете от факта , че детето ви ще е заето и в почивните дни. Дори напротив - радвайте се ,че имат полезни занимания в тази трудна възраст. Синът ми не знаеше почивка - по цяла седмица училище, уроци, почивните дни - пробни и ли пак уроци. Но я елате го вижте сега -  няма по щастлив и доволен от него - резултатите му го изстреляха на светлинни години от съучениците му, дето си почиваха в събота и неделя.  И  сега той си почива - наистина  заслужено -  затова му е толкова сладка почивката.

# 712
Ако аз трябваше да ги карам моите да се подготвят, най-вероятно щяхме да се намразим до края на живота си.

hahaha аз три пъти за по 2 часа решавах задачи с моя юнак (докато малката ме дърпаше за крачола, а средния крещеше от комп. "мамо, мамо, нещо блокира") но чух "Леле мамоооо!!! Как го реши това!?! Ти си страхотна!!!" Струваше си да си припомня еднаквост на триъгълниците Joy Joy Joy

# 713
  • София
Виж какъв процент се падат тези места от всички места и тогава ще получиш количествен измерител на избора.
Не зная дали  тук съм го писала, май беше в темата за частните училища, но ще го напиша пак, като казваш за избора. около 600 места за всеки пол правят най-желаните училища в София - двете английски, двете немски, френската, испанската, СМГ и НПМГ. Това са около 15 процента от местата за всички профилирани гимназии и паралелки, ако приемем, че са наполовина за всеки пол. Следващите по желаност гимназии дават максимум още толкова места. Какво точно да разбираме под по-голям избор? ако видиш списъка с непрофилираните паралелки, те са толкова мижаво число, та чак не е за вярване- почти всяко училище се пише провилирано, а едва ли си правим илюзии, че  там са все ученолюбиви или особено добри ученици.

Последна редакция: вт, 18 юни 2013, 16:57 от Andariel

# 714
===питам дали все пак има и такива с отличен резултат без курс
е, оказва се, че има, за което благодаря extremist за отговора,   ...

Има и не са малко. От различни градове и училища са. Зависи от редица фактори- дете, среда, конкретни учители, на които попада, родители на детето и т.н.
Вие на 8 години ли сте? Не бързай да си отговаряш още на такива въпроси, много ви е рано. Важно е да не се отнема цялото свободно време на детето- това е насилие, независимо от резултата. Намерете си баланс между заетост и свобода и засега просто си се гответе редовно по предметите. Гледайте да нямате пропуски по математика, да оправите правописа по БЕЛ още в начална степен.
Като стигнете до VІІ клас и установите какво целИте и какво е положението около вас конкретно, ще си решавате и как да постигнете целите си.

# 715
извинявам се, че предизвиках спор
пределно ясно ми е че масата решават да се презастраховат с курсове, и именно поради тази причина питам дали все пак има и такива с отличен резултат без курс
ясно е , че няма универсална рецепта и всичко е относително, но все пак като видиш различните варианти независимо какъв е процента , взимаш информирано решение , ако мога така да се изразя
Има, има и то не малко

# 716

Не е съвсем без курс, но  без  претоварване. Аз се стремях детето да има по 1 пълен почивен ден всяка седмица, ама като почнаха пробните изпити и ... Всичко зависи от това какви "дупки в знанията " има за запълване вкл. от предходни години. Едно е да са необходими само упражнения, друго е да се наваксват 5 и 6 клас заедно с новите неща от 7.

# 717
  • София
Зя всички които още не са подавали документи:
Удостоверението за завършен 7 клас - има и скрита страна/гръб/ hahaha Внимателно снимайте и лицева и задна част  Simple Smile
Да се избегне тичане и търсене на снимачни машинки ...... Simple Smileтъкмо когато си мислим, че кампанията по подаването е приключила Simple Smile

# 718
  • София
Каквото и да предприемете, Звездица, ни най-малко не се кахърете от факта , че детето ви ще е заето и в почивните дни. Дори напротив - радвайте се ,че имат полезни занимания в тази трудна възраст. Синът ми не знаеше почивка - по цяла седмица училище, уроци, почивните дни - пробни и ли пак уроци. Но я елате го вижте сега -  няма по щастлив и доволен от него - резултатите му го изстреляха на светлинни години от съучениците му, дето си почиваха в събота и неделя.  И  сега той си почива - наистина  заслужено -  затова му е толкова сладка почивката.
благодаря за споделеното мнение G D
Аз като че ли съм фен по скоро на постепенното натоварване, разпределено във времето, тоест не до 7ми клас да си "клатят краката" а после юруш на черешата, а постепенно надграждане , ясно , че в 7ми клас трябват повече усилия, но все пак не искам децата да се побъркват тази година... до тук заключението ми е ако искам да избегна поне единия курс /БЕЛ или МАТ/ да се насочим след 4 клас към училище със задълбочено преподаване на МАТ или на БЕЛ, в София май няма много такива училища със застъпено серозно БЕЛ...  newsm78
И най-накрая, но не най-маловажно, се опасявам, че свръх стреса отключва доста проблеми, не дай Боже никому...

# 719
До петък вкл. ли може да се подава заявление за участие в 1 етап от класирането?

Общи условия

Активация на акаунт