СЕДМИ КЛАС - 24 тема - Мислят и подреждат.....

• 45 525
  • 737
  •   1
Отговори
# 720
  • София

Детето ми завърши в Пазарджик и ако трябваше да кандидатства там щях да съм много по-притеснена, отколкото в София. Там има една отлична езикова гимназия, една отлична математическа гимназия, една гиманазия с хуманитарни профили, два добри техникума и... това е... другото е..., е не искам да учи в това другото... Кандидатсваме само в София, и само не ми казвайте че избор няма! Та бала ни стига за каквото си иска (май само без немската, ама той там и без това няма желание)...
Хайде стига сте подценявали нивото на образованието в провинцията и как едва ли не там без конкуренция отиваш и се записваш, България не е само София, Пловдив, Варна и евентуално Бургас...
Без курсове и т.н. тормоз над детето е приет в Американския колеж, бала му стиха за класиране в НПМГ и за къде ли още не...
Ще видим класирането, но моята препоръка е: Внимавайте с курсовете и уроците за да не пренавиете пружината и да се скъса точно преди важния момент. Децата трябва да останат с желанието си да учат и след 7ми клас.
Абсолютно подкрепям:) Особено последното изречение. Защото съм се нагледала на много деца, които в 8 клас просто сдават багажа.

Има много добри училища навсякъде в България и конкуренцията си е също толкова силна, колкото и в големите градове. Все пак има права пропорционалност между брой деца в един град и брой училища.

Поздрави за ЕГ и МГ в Пазарджик. Наистина са страхотни училища. Моята колежка в училище, която преподава Физика и Химия на НЕ, до преди няколко години е била преподавател в ЕГ в Пазарджик- страхотен професионалист. От нея съм чувала само добри неща за тези училища.

# 721
  • София
Звездица, ако ти принципно вярваш, че можеш да си спестиш уроците, защото детето ти ще е достатъчно умно, мотивирано и дисциплинирано, че да се оправи на база подготовката в училище или да надгражда самичко, то ще си права за себе си и очевидно ще ти харесат постовете за деца, които са влезли на собствена подготовка. Но макар да  няма официална статистика, достатъчно е да попиташ децата от някой клас на поне една езикова гимназия в София дали са ходили на уроци и курсове, и бас ловя, че числото ще е около 90 процента. Та, твой избор как ще интерпретираш процентите!

# 722
тя, заданата страна, на удостоверението е със ЗИП-овете които не злизат в дипломата.. ама щом я искат.... дори не зная дали я снимахме и нея.

# 723
  • София

е, оказва се, че има, за което благодаря extremist за отговора,   bouquet

Не е съвсем без курс, но  без  претоварване. Аз се стремях детето да има по 1 пълен почивен ден всяка седмица, ама като почнаха пробните изпити и ... Всичко зависи от това какви "дупки в знанията " има за запълване вкл. от предходни години. Едно е да са необходими само упражнения, друго е да се наваксват 5 и 6 клас заедно с новите неща от 7.
именно,  защото в 5.7 клас май е трудно да се намерят добри училища в софия и тогава се натрупват дупките

# 724
Виж какъв процент се падат тези места от всички места и тогава ще получиш количествен измерител на избора.
Направила съм си този труд и знам, че 60% от децата в класа на сина ми са с бал с разлика 0,15 и всички треперят как точно ще се вместят в тази езикова гимназия... в града основни училища много, в областта още повече...

# 725
  • София

е, оказва се, че има, за което благодаря extremist за отговора,   bouquet

Не е съвсем без курс, но  без  претоварване. Аз се стремях детето да има по 1 пълен почивен ден всяка седмица, ама като почнаха пробните изпити и ... Всичко зависи от това какви "дупки в знанията " има за запълване вкл. от предходни години. Едно е да са необходими само упражнения, друго е да се наваксват 5 и 6 клас заедно с новите неща от 7.
именно,  защото в 5.7 клас май е трудно да се намерят добри училища в софия и тогава се натрупват дупките

Е, чак пък трудно..

# 726
  • София
Виж какъв процент се падат тези места от всички места и тогава ще получиш количествен измерител на избора.
Не зная дали  тук съм го писала, май беше в темата за частните училища, но ще го напиша пак, като казваш за избора. около 600 места за всеки пол правят най-желаните училища в София - двете английски, двете немски, френската, испанската, СМГ и НПМГ. Това са около 15 процента от местата за всички профилирани гимназии и паралелки, ако приемем, че са наполовина за всеки пол. Следващите по желаност гимназии дават максимум още толкова места. Какво точно да разбираме под по-голям избор? ако видиш списъка с непрофилираните паралелки, те са толкова мижаво число, та чак не е за вярване- почти всяко училище се пише провилирано, а едва ли си правим илюзии, че  там са все ученолюбиви или особено добри ученици.
избора на пътя до гимназия, това имах предвид
ganis, ще ти бъда благодарна да споделиш кои според теб са добрите училища в софия които да подготвят децата без пропуск по бел и  мат

# 727
  • Пловдив
И в Пловдив има доста деца, които влизат в елитните гимназии без уроци и без курсове, разчитайки на учителите в училище и на самоподготовка.
Тук конкуренцията е сравнително по-малка, но пък в София имате по-голям избор на училища и профили.
Има и деца, ходили на уроци и на курсове, които не са с добри резултати на изпитите.
Всичко е много относително.
Ами незнам, около мен всички деца ходеха или на уроци или на курсове, вкл. и ние. Оказа се, че когато в края на юни звънях на учителките по математика и БЕЛ, за които имах добри отзиви, г-жата по математика вече беше фул с ученици и не можеше да поеме повече. Изводите оставям на вас. Да, има няколко училища в града с чудесна подготовка, но и от там познавам деца, които са в редиците и на частно обучаващите се. От друга старана аз съм с ПМГ, профил Биология. 99% от съучениците ми кандидатстваха медицина, фармация, стоматология и бяха приети без допълнителни курсове, но цялата подготовка през годините в гимназията беше насочена именно към тези кандидатстудентски изпити , много пробни изпити и т.н. Единици бяха като мен издънките, които решихме да учим нещо друго и така или иначе се наложи да походим на допълнителни уроци. Но подготовката, която ми даде едно елитно училище е незаменима, среда, начин на възприятие на нещата и т.н. Така че, монетата винаги има 2 страни.

Последна редакция: вт, 18 юни 2013, 17:09 от gmsvetla

# 728
  • София и там където не се пуши
Дори в сегашния клас на синът ми, чух че доста от децата ходят на курс, но не поддържам така връзка както с родителите от класовете на голямия ми син -  има и такива, които със сигурност не ходят, факт правих сметка приемат ги в НГДЕК с много добри оценки.

Andariel - статистически погледнато, нали и това обяснихме - може и да го пращаш и пак да не може езикова и обратното го има - около мен много примери.

Не знам защо, някои сте си въобразили, че без курс не става - ами пращайте като не става. Явно не четете постовете, а е така си мелите едно и също - не става и не става.

И Звездица пита принципно. Защото и нея кой знае какво и говорят и тя иска да си изясни.

Звездицаа, не училище, Учител.

# 729
  • I want it all and I want it now.
Цитат
ganis, ще ти бъда благодарна да споделиш кои според теб са добрите училища в софия които да подготвят децата без пропуск по бел и  мат

Такива училища не знам иначе със сигурност щях да си запиша и двете деца.  Laughing
Идеално училище няма. Laughing Много е важно да си учи уроците и да има контрол как се учат и дали има пропуск. Всяко дете си е индивидуално Peace и е въпрос на късмет с паралелките в училище и т.н.

# 730
Звездицаа, не училище, Учител.

Точно така. Поне докато има оцелели учители, които системата, министерството,инспекторите, родителите, че дори и медиите не са успели да смачкат.
Май хубави се оказват в крайна сметка тези училища, които успяват да си опазят учителите.

# 731
  • София
Хайде сега, някои си били въобразявали! Всяко дете като го сложиш на още няколко часа допълнителна подготовка всяка седмица, и ще отлепи поне с половин единица нагоре. Просто отличниците отлепят от петицата, а други деца от четворката. Едва ли очакваш дете с текущи оценки от тройка-четворка, за една година да стигне до петица и отгоре, че и да влезе в някоя от най-желаните гимназии. Има си закономерност, и тя е, че с допълниителна подготовка повечето деца повишават успеха.

# 732
  • София

ganis, ще ти бъда благодарна да споделиш кои според теб са добрите училища в софия които да подготвят децата без пропуск по бел и  мат

Звездичке, нищо лично, но подивявам от такива постове.
Какво значи "добри училища, които подготвят децата без пропуск?"
Училището е институция, съставена от хора - учители и ученици. И най-добрият учител не би подготвил мързеливо и безхаберно дете. Обратното е много тъжно- добър ученик и безхаберен учител. Във всяко училище има учители и учители, както ученици и ученици.
Сега пиша от позицията на учител. Вие, родителите много пъти пишете постове, в които споделяте големи очаквания от нас, учителите (което не е лошо), но почти нищо не споделяте за децата си. Искат ли да учат, умеят ли да работят самостоятелно и задълбочено, мотивирани ли са..
Факт е, че всички негативи на едно недобро представяне обира учителят. Но не жинаги трябва да е така.
Винаги съм казвала: за добрия успех трябва добра спойка между учител и ученик и добра и ползотворна работа!
Е, добре де, когато цяла година съм работила с дете, което така и не дойде с написано домашно и с вечните обяснения, защо не го е написало ( от сорта- забравих си тетрадката, загубих си тетрадката и пр), как да постигнем ефект?
Обратно- деца, които са имали пропуски, но са нахъсани за работа, трудят се с постоянство, наваксват и успяват.

# 733
  • I want it all and I want it now.
Аз за себе си отчитам като грешка ,че не го преместих в друго училище.
В училище където щеше да има по висок успех, а не 5 по литература и физиката.
Имам познати на който са им подарили буквално отличните оценки.

# 734
Хайде сега, някои си били въобразявали! Всяко дете като го сложиш на още няколко часа допълнителна подготовка всяка седмица, и ще отлепи поне с половин единица нагоре. .........
hahaha  hahaha  hahaha лелеееее, моя ако го бях пращала на курсове със седмиците каво ли щяхме да правим  Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт