Великобритания - тема 47 И замириса на море

• 51 868
  • 720
  •   1
Отговори
# 450
  • UK
 Хммм , Толумба , мерси за споделеното инфо утре ще ги търся , че и аз съм на вълна чушки.
 Дали , ще може да ми дадете съвет? На  моя много близка приятелка в БГ , внучето и е първи клас и искам да я изненадам с някакъв подарък , но съм много далече от тези неща и даже незнам къде да търся.

# 451
здравейте пак от мен. бяхме на почивка и вчера се върнахме. попрочетох какво сте писали тия дни и бързам да си кажа - голямата ми дъщеря е калина и до сега насякъде й казват правилно името. и в училище, и познати англичани. с малката е по-кофти ситуацията. казва се елица и тук го докарват на "елиша". в детската се спряхме на удобното и за двете страни Ellie и вече дори и по разни техни си бумаги я пишат Ellie. нямах намерение да идвам да живея тук с децата и не съм планирала имената съобразно това, но 50% съм нацелила.

# 452
  • Лондон
Объркахте ми понятията за свободно време Rolling Eyes ... аз за чушки или каквато и да е храна, няма да пътувам час в едната посока... ама вие си знаете, може и да си струва...

Rampelina, не знам какво реши за карането, но според мен трябва да се успокоиш, сложи си едно Р на колата, поне който е останал нормален, да не те притиска толкова. Излез събота и неделя сутрин и карай по тесните улици, гледай на обратните огледала да видиш на колко се разминаваш и така ще свикнеш бързо с габаритите и разминаванията Peace
Съчувствам на всички, които започват сега да карат тук, нещата се влошиха в пъти за последните години, но... който е карал в БГ, не би трябвало да е много притеснен, все пак опитът от там помага, във всеки смисъл Grinning

Аз много обичам да карам, просто ми е като хоби...но вече не се наслаждавам толкова, простотиите взеха да стават повече и тук... Въпреки това използвам времето , в което съм сама в колата, само за мен, мисля си за мои неща, планирам си, нещо, което не мога да си позволя извън колата...

Влаковете са полезни, но много скъпи, сега четох, че от Нова година се очаква ново 4% увеличение... но за определени дестинации това е правилният избор... като до нашето училище... нормално трябва да е 17 минути с кола, но се е случвало да отнеме и 2 часа... как да не платиш месечната карта и да пътуваш само 12 минути с влак...

Това ние е първата лятна ваканция, мисля, че добре се организирахме, но набелязах и някои пропуски... Тъй като работех през повечето време, детето ходи по лагери, които не се отличиха с качество Confused Ще мисля как да подобрим за догодина (това в никакъв случай няма да включва изпращане на детето при баба в БГ Wink)

# 453
  • Пазарджик/Лондон
Добро утро Hug!

Гледам на вълна чушки сте, аз още не мога да намеря свястни такива, само камбестите Rolling Eyes.

Да попитам нещо - те хубаво децата са вече тука, голяма е веселба, но понеже се наложи да ги вземем на бързо та нямаше време да проуча някои въпроси Embarassed.Та да попитам вас - трябва ли да ги регистрирам в хоум офиса или нещо подобно?Каката е на 17, през ноември ще стане на 18, може би трябва да се регистрира newsm78.На адреса - записани са в договора, поне затова се сетих Rolling Eyes.И за детските надбавки ( не знам как ги наричат тук) - къде и какви документи се подават?

Много ми е хубаво , че са тука децата , ама голяма лудница настана - дори и когато не съм на работа пак съм на работа - все търча по някакви задачи  Rolling Eyes.Много неща се струпаха - нова работа, нов апартамент и идването на децата станаха почти едновременно, та затова понякога не знам къде се намирам Embarassed.

Поне поразучихме парка до нас - огромен е, много му се радвам Crazy.

Хубав ден ви пожелавам Hug!

# 454
  • Оптимист по принуда
здравейте!
Може да се кандидатства за child benefit и child tax credits. За бенефита може да се свали директно формата от сайта на hmrc, а за такс кредита се обаждаш на тел 03453003900 да си поискаш форма. Възможно е да те попитат какъв доход имате в семейството, така че се приготви с някаква приблизителна сума. Когато им върнеш попълнената форма за чайлд бен. след известно време ще ти пратят една допълнителна, в която те питат по-подробно колко време пребиваваш в УК, дали си взимала помощи в България и т.н. За такс кредита се чака, съветвам те да не връщаш попълнената форма с техния безплатен плик, т.е. ползвай плика, но го пусни recorded delivery,за да имаш доказателство, че си го пратила и кога точно, след това изчакай 2 седмици след пращането и им се обади на същия тел.,за да питаш как върви обработването на формата, зщото имат приятния навик да твърдят,че изобщоне са я получили.. Дано съм била полезна, нека и другите мами във форума дадат съвет,ако нещо пропускам...
Лек ден Simple Smile

# 455
Здравейте! Имам нужда от помоща ви и предварително се извинявам ако вече сте обсъждали въпроса ми,но не намирам почти никаква информация из интернет. Планувам да се приместя с детенцето ми в Лондон и понеже си я гледам сама и там ще бъдем само двете. Тя е на 5г. и до колкото разбирам не е трудно да я запиша на училище. Обаче,понеже ще работя на пълен работен ден,ме интересува дали в училищата се предлагат занятия след училище,и ако не какви са възможностите. Четох,че има after school,но дали могат да взимат детето от училище и до колко часа най-късно може да е там. И разбира се,ако знаете каква е цената на услугата. Дали това може да ми бъде вариянт или е по добре да търся жена която да я взима от училище и да я гледа докъто се прибера. Много благодаря предварително за отговорите.

# 456
Привет и от мен Wink

За имената - както се спомена по-горе, не бях планирала да се подвизавам извън България и не съм мислила как ще звучи името на детето на английски. Той е Аспарух, кръстен на баща си. На галено му казвахме Аси, ама много неподходящо за УК май. Затова измислих краткия вариант AJ ( Asparuh Junior ). Детето го хареса и май така ще е за сега ( или Аспарух, но до сега не съм срещнала някой да успее да си изкълчи езика с него).

# 457
Моето име (Мая) в повечето случаи бива произнасяно Мейа. Колегите ми и голяма част от лаборантите започнаха да го произнасят правилно след известен период от време.
Малкият ми син е Антон - бъркат му ударението (произнасят го с ударение на А).
Големият е Петко - имат известни затруднения, но не големи. Обикновено го произнасят Петкоу.
Въобще не си слагам на сърцето факта, че често имената не се произнасят точно. Аз също не съм перфектна в произнасянето на английските имена  (особено уелските) Simple Smile

# 458
  • Bristol
Имената на уелските населени места ми обират точките  Crazy Добре, че единият ми шеф е кореняк уелсец (да го чуеш само как се изказва за англичаните живеещи в Уелс и предявяващи претенции ooooh!) Та той ни е от голяма помощ в офиса, не само на мен, но и на англичаните  Laughing
Моето име е песен за местните, ако може да се нарече късмет това  Laughing Най-популярният им избор е от West Side Story. Впечатлена съм от певческите им способности  Crazy Всичките сме с лесни имена, единствено на Елена първоначално се запъват, а него уж специално за тук го мислихме!
Биляна, като каза колко ти липсват твоите юнаци като тръгнат на училище и веднага се сетих за тази песен Slipping Through My Fingers . Само замени SHE с HE  Hug
Tiffani, after school clubs са до към 6пм, взимат от училищата, но не всяко училище има, трябва да провериш. Друга опция е childminder.

Днес излязоха GCSE разултатите. Доволна съм от сина. По предметите, които харесва има А, които не долюбва В, не липсва и А*, ноооо можеше и по-добре  Mr. Green Важното е, че няма резултат по-нисък от В. Бях му казала, че от С и надолу за мен е фейл и той се е постарал  Heart Eyes

Последна редакция: чт, 22 авг 2013, 21:14 от Merry

# 459
  • Лондон
Аелис, не ми е известна някаква специална регистрация, когато ги записваш на училище, така или иначе се обаждаш на общината и казваш, че на този адрес живеят деца под 18.  Регистрация ти трябва при ГП, и за двете, но това предполагам го знаеш Hug

Tiffani, не мисля, че в Лондон е лесно да запишеш детето на училище, това сериозно, най-добре започни с това... Клубовете са различни за всяко училище, в нашето нямаше никакви в Reception, сега за Year 1 има доста, но са само за 1/2 час, взимането е в 3:30 вместо в 3, тоест, работеща майка няма как да се справи... Затова казвам да почнеш с училището и от там ще разбереш и за клубовете...

Merry, поздравления Peace

На моя много добра приятелка дъщерята има 2 А* и 2 А и са много щастливи, има и място в желания университет, но решила да започне догодина, а междувременно да работи една година ... Голямо черпене направихме вчера, но аз лично се уплаших колко по-трудно става с по-големите деца ooooh!

# 460
Здравейте! Имам нужда от помоща ви и предварително се извинявам ако вече сте обсъждали въпроса ми,но не намирам почти никаква информация из интернет. Планувам да се приместя с детенцето ми в Лондон и понеже си я гледам сама и там ще бъдем само двете. Тя е на 5г. и до колкото разбирам не е трудно да я запиша на училище. Обаче,понеже ще работя на пълен работен ден,ме интересува дали в училищата се предлагат занятия след училище,и ако не какви са възможностите. Четох,че има after school,но дали могат да взимат детето от училище и до колко часа най-късно може да е там. И разбира се,ако знаете каква е цената на услугата. Дали това може да ми бъде вариянт или е по добре да търся жена която да я взима от училище и да я гледа докъто се прибера. Много благодаря предварително за отговорите.
Всяко училище е различно. В нашето има after school от 3 - 6 и е 9 паунда на ден ,2 паунда храната на обяд и 2 паунда сутрешния клуб от 7:30-9 ,т.е. за ден средно ако ползвате всичко е към 13 паунда . Ако ще се закъснява или си флексибъл с времето ,в което работиш жена или чайлдмайдър са по добрият вариант ,но не по евтиния. Успех.

# 461
  • На село (близо до Лондон)
Аз не искам да свършва ваканцията.Моите момчета също са диви, но е нормално.Много страдам като свърши дълга ваканция, след това дълго време ми е тъжно.Много мразя училищното време...............движиш се всеки ден като робот.
Биляна, аз все още има един, малкък не-ученик в къщи. Сигурно когато всички са на училище и на мен ще ми е тъжно  Thinking
Това ние е първата лятна ваканция, мисля, че добре се организирахме, но набелязах и някои пропуски... Тъй като работех през повечето време, детето ходи по лагери, които не се отличиха с качество Confused Ще мисля как да подобрим за догодина (това в никакъв случай няма да включва изпращане на детето при баба в БГ Wink)
tzvetak и аз работих (повечето от вкъщи) това лято, точно да не пращам по лагери. Предни години съм пробвала , някои бяха ОК но за по половин ден(не от голяма полза), другите просто държаха децата. Така че не пращам вече ... а и то в нас в цяла детска градина, сами се забавляват Heart Eyes

Мери браво на детето ти, много добре се е справил Party. Какви А levels е решил да прави?

# 462
  • Варна
Да се оплача писахме вчера мейл да питаме какво става с нашето кандидатстване за училище. Оказа се, че за дъщерята имат място в избраното училище, но за сина нямат. Сега чакали да се върне персонала на училищата след отпуска и да видят къде ще могат да предложат място и за двете деца. Предполагам след 1-ви септември ще е това. Дали има шанс като се върнат в нашето училище да се окаже, че ще се намери местенце и за малкият  newsm78 Като не ги приемат  съм в чуденка да ги оставя ли в waiting листата хич не ми се иска да ги местя напред назад и без това ще са драми със свикването  Embarassed Изобщо се чудя какво да правя, ако не ми хареса училището което ми предложат мога ли да откажа и какви са ми вариантите?? Какво ще ме посъветвате да съм по подготвена като ми отговорят как да реагирам Hug

ПП По темата за храната намерихме едно сирене в Лидъл много го харесахме. Някакво салатно се води. По вкусно е даже от сиренето което в БГ купувахме /не мога да повярвам, че го казвам  Embarassed/

# 463
Здравейте. След 2 години като завърша средното си образование мисля да следвам за висше в Англия. Най-вероятно ще следвам счетоводство. Интересувам се колко лири долу-горе са разходите за наем, храна и т.н. Също така след като завърша там ще мога ли без проблем да си работя по професията или ще трябват разни допълнителни неща ? Знаете ли колко е началната заплата на един счетоводител ? Ще се радвам ако ми помогнете Simple Smile

# 464
Да се оплача писахме вчера мейл да питаме какво става с нашето кандидатстване за училище. Оказа се, че за дъщерята имат място в избраното училище, но за сина нямат.

Мислила ли си за варианта да запишеш дъщеря си в училището, което харесвате; да запишеш сина в листа на чакащите за същото училище, а за момента той да тръгне в друго училище ( в това което те ви предложат)?
Аз лично не бих искала да си запиша и двете деца в училище, което не харесвам.
Не се притеснявай за присобяването - ще им хареса и няма да има проблеми. Моите бяха на 8 и 10, когато дойдоха миналата година и не е имало големи драми.

Общи условия

Активация на акаунт