Трудно проговаряне! - Тема 13

• 53 351
  • 720
  •   1
Отговори
# 45
А ние все още почти нямаме предлози, съюзи и т.н. казва директно думата - Ето сънце  Crazy

wondergirl и аз благодаря за линка  bouquet  май и аз ще я поръчам тази книга  Simple Smile

# 46
Гале,
писах ти в предната тема за son rise, пуснала съм ти и линк с клипове.
Скрит текст:
Накратко, за да се изведе детето от състоянието, в което се намира, трябва да се изгради връзка, мост между родителите и него. Основните техники са, да подражаваш на всичко, което прави детето, да се включваш в стимулациите му / става дума за точно копиране на движенията, например така или така   Трябва да се осъществява постоянен очен контакт. Прегледай предния ми отговор към теб. В посочения линк има много техники за son rise терапията. Препоръчвам с две ръце! Peace  

laurentin,
браво на детето, за приказките!
Дума за желание на вода и мляко...тук сякаш е важно първо да си отговориш, дали тя знае и може да си поиска вода и мляко. Давам ти пример - Ема може да каже "ела", чувала съм я да ме вика така, макар и инцидентно. Иначе си протяга ръката и започва да мънка, за да отида при нея. Наскоро се запънах и и казах, че няма да отида, докато не ме повика. Назовах точно, как искам да ме повика. Последваха викове, тръшкане и рев, но накрая през сълзи се изплъзна едно "елаааа". Laughing От тогава го ползва редовно. Не знам, дали правилно постъпвам, но определено действа. Понякога е нужен малко натиск, като че ли.
Ако си чувала детенцето някога да казва "дай", значи може. Wink

Ели,
и при нас е същото положение. Но като че ли забелязвам, че първо е филмчето, после е книжката.  Затова сега ще потърся книжка Пинокио, ще предложа първо нея, а ако не прояви интерес, ще пусна филмчето. Иначе имаме цялата поредица Франклин и въртим книжките по 2 през няколко дни. Дори в градината се носят.  Винаги Ема избира точно конкретни.

Дони,
пусни секрет, за да си сигурна. Може да е и кандида, също причинява такъв сърбеж.
За дидактик играчките, ще ти бъда много благодарна, ако погледнеш цените! Hug Снощи попитах логопедката, тя ги е проучвала, но пълния комплект /предполагам е имала предвид всичко налично в сайта/ бил на цена 2800лв. и се отказала.

Азарея, mibobo, благодаря за отзивите!  bouquet

3. Важно е да се работи с детето, каквато и да е диагнозата и резултат ще има.

За мен това е същественото. Диагнозата няма да ми помогне, след като няма да получа конкретни насоки за справяне. Предпочитам да си го спестя и да насоча цялото внимание към работата с детето.
Благодаря за книгата! Hug

wondergirl,
благодаря за линка! Hug

И ние сме на "Етоо кола". Laughing Коли и дай на момата. Снощи ме изнуди за една, че и втора си взе, но не и се получи и въпреки цирка, напуснахме магазина само с една кола.
Напоследък много посочва, с думите "тоа е..." и аз да допълня. Ако се забавя и тя знае думата, казва я. Вече посочва и на въпроси "къде е...". Толкова дълго сме отработвали тези неща, че съм на не знам кое небе от кеф.  Crazy

# 47
Снощи пристигнаха ето тези играчки за куклен театър, нанизват се на пръстчетата:
Детето ги хареса, назова всяко от тях. Планирам да го изнудвам с тях да ми отговаря какви звуци издава всяко, което му покажа, а с човешките фигурки мисля да разигравам запознанства, за да започне да си казва името и да разбере взаимовръзките в семейството - фигурките са баба, дядо, майка, татко, момиченце и момченце Simple Smile
Иначе последната седмица затвърдихме изреченията от две думи/ тези използвани с комуникативна цел/ и мисля, че стъпихме смело с това в нормата за двегодишни Laughing Тази сутрин си заклещи пръста в прозорчето на една картонена къщичка, погледна ме и каза "помогнуа пъста"...а, бе как няма да ти помогна! Grinning Също тази сутрин " пусни кравичката" за една песничка с крава в youtube.
Иначе и той казва "ето гО луната", преди лягане, като го вдигам до прозореца и обяснявам, че е вечер, тъмно е, всички деца са се прибрали, изгряла е луната..но това се коригира по натам с време и затвърждаване.
Ели, какъв да е смисъла на показването-ами комуникативен, да пренася показаното на картинка после с показване в реалния живот, да отговаря на въпрос "къде е", следващ етап: то самото да СПОДЕЛЯ нещо което вижда спонтанно,  с "ето ...еди-какво-си". Да практикува посочване с пръст също така е от полза това упражнение /за някои от дечицата, които са пропуснали този етап/.

# 48
  • София
Аз с животни купих от левчето до офиса, само че са гумени - не помня за всичките пръсти ли бяха обаче. Хриси много си играе с тях, Гого ги дъвче ooooh!
От няколко дни е тотален регрес и пак почвам да се сдухвам Sad И в градината казаха, че бил изнервен, заочнал да се удря...От лекарствата лие, знам ли и аз вече Sad

# 49
Дони какви лекарства, хомеопатията ли  newsm78 ако е така говори с хомеопата. Нещо друго ново случвало ли се е, в смисъл да съвпаднеш с нещо от кога е така Гого Rolling Eyes

Аз имам 2-3 кукли за ръка, но въобще не съм се сещала да играем с тях  Thinking

# 50
Здравейте момичета.Вчера бяхме при логопедката и от събота започваме месечен пакет от терапията който ще включва:
1/индивидуална работа с логопед-2 пъти седмично по 30 мин
2/индивидуална работа със специален педагог-1 път седмицно по 30 мин.
3/допълваща групова терапия по Монтесори метод-1 път седмично по 2 часа
4/родителско психологично консултиране и обучение за ко-терапия-1 път седмицно по 40 мин.
Казаха че тази терапия ще продължи от 3 до 6 месеца като се надяваме до тогава да има полза,пише че е с висока ефективност.
Всичко това ще ни излиза на месец 192 лв с 20% отстъпка,понеже ще плащаме навъднъж.Нямам представа как е като цена newsm78Не съм проучвала на други места,но това ми е доста близо а с бебето ще е трудно да пътувам.Даже ако си платиш за 3 месеца наведнъж ти илиза с още 20 лв по-евтино на месец.

# 51
stefchica, тя това го прави отдавна. Поне при мен  Thinking. Като излезем на разходка понякога е дразнещо "мамо виж камъче. Виж вали дъжд. Много е мокро..." дъръ бъра за всичко. Когато е в настроение естествено. Просто си мислех, че има друго предназначение. Тя отдавна използва и отговаря на въпросите Какво е това/къде е/колко. От време на време включва и Защо, но не мисля, че го разбира, а по скоро е ехолалично. Например от Пинокио и е направила впечатление фразата "Това е Джимини. Защо е горе?" и тя я употребява така "Това е муха. Защо е горе?"(и при всяка сходна ситуация)  Joy самата логопедка каза да не давам домашно, но тава да правите. Само дето така поставени нащата Хриси се съпротивлява и не иска тази книжка с тези картинки, а задължително Пинокио или Франклин, а там няма кой знае какво за показване и гледане.  newsm78. Та си мисля, че не съм схванала смисъла на нещата и нищо не постигам.

# 52
  • София
Ами уж са хомеопатични, изписа ги докторката, която прави биоскенера. Правят някакъв блокаж и тн. Да не се изказвам неподготвена, защото не запомних термините Embarassed Но аз така си го обясних - ако организма е блокиран от ваксина, то се давало пак нещо като "ваксина', което да отблокира. Само че това май още не сме го правили. Аз тотално се омотах. Мъж ми заяви, че правим и това дето сме започнали като изследвания и повече на никакви доктори няма да го водим. Само експериментираме с детето Sad
Ели, ти Житената питка на игра имаш ли? Вчера Хриси я пусна и се сетих, че е идеална за твоята Хриси

# 53
Доника, нямам я тази игра. Предполагам, че я има да си я изтегля. Мислех и Буквенка и Цифренка да потърся ама нищо правя само мисля. Твоя Гого може и стреса да му е дошъл вповече. Не съм ползвала хомеопатия. Някак никак не и вярвам. Бързо да минава този период  Hug

# 54
Браво, значи мнооого е напреднала малката госпожица Simple Smile Ами питай тогава логопедката, но при тях няма по принцип случайни неща, нещо са затвърждавали - я наблюдателност към детайли, я стимулиране на последващ разказ по картинка или са търсили разлики в еднакви картинки, незнам.
Доника, възможно е детето да е под влияние на негативни емоции от лекарските посещения и като си влезе в обичайния ритъм, да се успокои.

# 55
Дони,
може би е добре, да се обадиш на докторката, за да каже, какво да правите. При нас реакцията беше същата, спряхме терапията, хомеопата назначи еднократен прием на 2 глобулки /толкова се бях шашнала, че дори не успях да попитам, какво точно/ и назначи нов преглед след 50 дни. До тогава нищо да не се приема.
Ще помоля за линк на Житената питка.   bouquet

Отдавна заглеждам един дървен куклен театър - триптих, но 250лв за това чудо няма да дам. Ще потърся дърводелец, за да ми направи. Конструкцията е проста, ще сложа завеси и готово. Куклите са достатъчно скъпи, за тях опция "направи си сам" няма. Не ме бива в този вид творчество.

kamban4o,
не мога да те ориентирам в цената, но поздравления за плана!   bouquet Стискам палци за бързи резултати!

Ели,
мога да ти пусна Буквенка и Цифренка.

# 56
  • София
Оправила съм единия линк за теглене на игри. Питката е в нас на домашния компютър, а не помня от къде я дърпах Rolling Eyes

# 57
  • Бургас
Здравейте, чета ви редовно и черпя идеи и си окуражавам от оптимистичните постове  Hug

При нас с Мишо няма нещо ново, логопедката и психоложката продължават да са много доволни от него, изпълнява всичко, което му дадат, не спира да им бърбори, но у дома не е толкова словоохотлив - говори си де, но повечето е на китайски...  Rolling Eyes

По повод принудата да каже "дай" или "ела", и при нас действа. Много се изнервя, но като види, че няма да стане по "неговия" начин, неохотно казва думичката. Обаче това е всеки път, все още не го казва винаги. Иначе е доста по-съсредоточен и доста по-любвеобилен. Вече поздравява съседите със "давей" и винаги изпраща баба си с буйна церемония и викове "чао, чао"  Grinning

При него обаче все още липсва отговарянето с "да" и "не". Когато го питам - искаш ли "това" и той просто идва и го взема, ако иска, или се обръща в друга посока, ако не иска. Повтарям - "дааа, Мишо иска това" или обратното, но за сега няма ефект.  Confused

Ели,
мога да ти пусна Буквенка и Цифренка.
Ще може ли и на мен  Blush   bouquet

Мишо брои до 10, но доста често пропуска цифрата 5  Simple Smile Иначе мисля, че разбира бройката, но до 2 - пробвам го като го карам да ми даде 2 карти, после една и дава.
Онази вечер за първи път ми донесе дистанционното.  Laughing Отдавна не го бях пробвала де, но като му казах да ми го донесе, огледа се, после го грабна и на бегом ми го донесе.  Grinning

Норе, ще се радвам да покажеш театъра като стане готов  Hug

# 58

....... Повтарям - "дааа, Мишо иска това" или обратното, но за сега няма ефект.  Confused

Това с говоренето в трето лице като на бебетата не е много добре Rolling Eyes, по добре го карай да казва  - Да искам.. или Аз искам . Казвам го от опит и ние все така говорехме в трето лице за него и той и до сега говори така - Бобче иска това или онова, Бобче ще отива еди къде си... Логопедката ни ни се скара и каза да му говорим правилно на "ти" и той съответно да почне да отговаря с "Аз"

Мишо брои до 10, но доста често пропуска цифрата 5  Simple Smile

моят син пък пропуска 6 и то винаги  ooooh! , от 5 минава директно на 7

# 59
здравейте
искам нещо да попитам...не знам дали питам на правилното място но все пак -  Синът ми е на 1год и 10 месеца. Сега проговаря и то скорострелно, даже май много скорострелно. Иска да говори много, и аз не знам как точно да го опиша, казва много думи, повтаря като папагал, брои до 10, това му е супер интересно, пее си сам песнички, абе обича да говори. Всичко нормално за тази възраст ....
  Само че го забелязвам че се запъва на някои места в началото на думите - мммммморето, ммммоливи, мммолет /самолет/, ооооблаче, ккколело, запъва се на думи с П - чак се напъва за да се изкаже, голям зор е като си иска палячото. Не заеква, просто докато зацепи удължава първата буква и като зацепи казва по 2-3 думи наведнъж. Прави го като бърза да каже нещо, ядосва се като не може да каже някоя дума от рода на хеликоптер и даже почва да крещи. Не го карам да говори, той си повтаря по собствено желание.
Не знам дали успях да обясня какво имам предвид ... но като цяло се чудя дали да го водя на логопед. В смисъл че сега проговаря, няма достатъчно думи в речника ... а иска да говори бързо ...
така де... извинявам се за дългото обяснение...просто ако при някои от вашите дечица сте забелязали нещо подобно, ще искам да чуя дали е довело до нещо по сериозно.
благодаря ви

Общи условия

Активация на акаунт