Трудно проговаряне! - Тема 13

• 53 336
  • 720
  •   1
Отговори
# 570
Моето дете откри думата "не искам" и сега я споменава за отговор на почти всичко, което не желае. ooooh!
6 алтернативи на думичката "НЕ!"
Вчера ММ я гледа у дома и ми заяви, че при него много слуша, но в мое присъствие се глези и бунтува.Той е доста строг и безкомпромисен. Rolling Eyes

# 571
Hope
благодаря че подкрепи мнението ми . Истината понякога макар и грозна и неприятна си е истина.

За навън нямам адекватен съвет. Когато стане напечено, просто се прибираме.

Ето за това цитираното не писах специално. Защото то е едно от най-трудните. Хората наоколо се въртят, зяпат , подмятат- какво невъзпитано дете, къде гледат тези родители и подобни. Трябва да изработиш механизъм да игнорираш хорското мнение. Аз честно това не успях да направя - на секундата  просто изстрелвам по някой коментар от който им се зачервяват бузите и бягат като опарении. Но така товаря и себе си затова просто не го правете - личен съвет - не се чувствам по-добре от това че съм засрамила хората. Та в резюме просто  да се стремиш да направиш най-доброто в ситуацията за детето си. Хората идват и си заминават, проблема си остава и трябва да се решава.

# 572
Привет момичета  Hug
Радвам се да прочета за успехите на някой от вас и ми е тъжно за проблемите на други...

eli82eliСъветите, които са ти дали са добри. Аз също съм забранила ТВ-то вкъщи, но понякога малкия го замества с таблета. При нас ситуацията е малко сложна - таткото си работи отвкъщи и често провежда бизнес разговори и  е наложително да се пази тишина ...е в тия случаи се предавам  Embarassed

Гала, стискам палци да се оправяте бързо  Hug

ednakaka беше ми интересно това инфо за глутена...Оня ден попаднах на материали, колко тази диета няма ефект и ми стана мъчно, че хвърлям усилия на вятъра и мъча детето...Така че всеки положителен опит в тази посока ми е стимул.

Hope, удоволствие е да те чете човек.

За нас незнам какво да кажа...може би има някакъв напредък ама на мен все недостатъчен ми се вижда, на фона на другите неща. При все това, малкото вече си говори с изречения (когато успея да разбера какво казва) Просто са малко по-завалени и понеже са и на чужд език допълнително се затруднявам.
Повтаря всичко и явно няма говорни дефекти защото когато казва абуката успява да каже всички буквички, просто за някой думи все още замества букви.
Напоследък проявява интерес към писане/оцветяване, но е далеч от съвършенство.

Купихме една книжка - 100 домашни забавления, която мисля да вкарам в употреба сега.
Има много интересни неща от сорта на изработване на печат от картоф и други неща за които не се бях сещала. Надявам се да ни е полезна.

# 573
_re_ge,
истината, за съжаление, си я влача, като тежък товар. Съжалявам, ако предния ми пост е прозвучал назидателно, не съм имала това предвид. Набиването на канчето е само върху моята глава, защото чувството за вина не ме напуска. Знам, че не е градивно, че не мога да променя грешките, които допуснах, но пусто...не ми дава мира.  Tired
За навън - справям се стоически. Отдалечавам се и чакам кризата да отмине или я прегръщам, говорейки тихо. Драмите са най-често за пожелана играчка на друго дете. Проблемът при нас е баща и. Той веднага я грабва и отнася в колата, нищо, че сме излезли преди няма и 10мин. И точно това, което казваш, за хората и проблема, се опитвам всячески да му обясня, за сега без особен успех. Позициите ни са различни. Неговата - да се планират така нещата, за да се избегнат всякакви рискови ситуации /което практически просто няма как да стане/. А моята - детето трябва да се сблъсква възможно най-често с проблемите си, за да отработим решенията.

Edira,
 Ще се случат нещата, щом вече изречения правите, въпрос на време е да се изчисти говора. Говорете му непрекъснато, с кратка и прости изречения, назовавайте дейностите от ежедневието. Това, като че ли е най-ефективно за повечето деца. Чудесно е, че проявява интерес към рисуването, ще овладее и него с времето.  Peace

При нас има нови бисери. Сигурно знаете песничката Мяу, мяу котенце, любима е на Ема. Една вечер, успя да открие телефона на баща си и се започна. Пуска клипчето, строява ни в редица и пее. От нас, с татко и, се очаква да сме "котенцата" от клипа, съответно - да се въртим в кръг, да въртим ръце и посочваме. Няма лошо, голяма забава пада, но онзи ден дребната реши да включи и гостите...трудно ми е да опиша гледката. Mr. Green  И режисира сцената, кой, къде да застане, следи някой да не клинчи, трябва всички да са отдадени на песента.  hahaha

# 574
  • София
Специален поздрав за Ема тога с любимата песен на Гого

# 575
Дони,
Ема одобри песничката на Гого.   bouquet Толкова я одобри, че обикаля яхнала метлата цяла вечер.  Laughing

Някой ползвал ли е масажен комплект за ръце и пръсти? Ето повече информация, относно ползите върху говорното развитие. Чудя се, дали си заслужава и най-вече, дали дребната ще издържи масажа.

# 576
_Hope_ благодаря за информацията, не съм знаела че съществува специално такъв комплект. Иначе още преди време психоложката ни ме накара да му купя на синът ми такава топка (т.нар. кестен  Crazy) и да му правя масажи с нея както и да го карам той сам да си играе с нея. Аз му взех от Кауфланд ето такава малка
Скрит текст:
даже е от тези които като разклатиш свети, струваше 3-4лв

Отделно имам и такъв дървен масажор той е на съпруга ми
Скрит текст:
и там даже по обича да си търка ръцете, с топката по не играе по скоро аз я хващам и му я търкам по ръчичката, но да си призная не съм много сериозна а сега като прочетох тази статия явно трябва Thinking

# 577
  • София
Ползвали сме подобен комплект, според мен си заслужава. Н децата им е забавно, не вярвам Ема да не издържи.

При нас нещата се развиват добре, слава Богу  Praynig Вече имаме и спонтанно пеене на песнички, с думите и с мелодията. Учи стихотворения (кратки, когато не му харесва, дълги ако нещо го е впечатлило). Все още с рисуването сме доникъде, тези акули и лъвове , които "рисува" още не ги виждам, и честно казано и двамата ми синове са в етап, в който рисунките им си приличат Sad но вярвам, че с упоритост ще напредне и в това отношение.

Малко ме притеснява, че когато е сърдит започва да обикаля в кръг. МОже да се върти дълго време, докато не го спра...А когато е доволен от себе си, започва да върти ръцете си , една около друга. Това са нови неща за него и не съм сигурна дали не го е видял от някой от приятелите в Пумпелина, но ме кара доста да се замислям  Rolling Eyes

# 578
Здравейте момичета Simple Smile.благодаря ви за съветите. Прави сте аз съм доста мекушава и тя умее да се възползва. Въведох ограничение на детските. В действителност замести с редене на пъзел, но си ме вика за помощ Laughing сама не може. Рисува главно цифри и балони и им слага лица. Напълно не мисля да спирам детските, но поне да я науча, че не може да става както тя иска винаги.
Ходихме до морето. Моя мъж няма да има възможност да излезе в отпуска за съжаление и почивката ще се размине. Хриси обожава морето и няма никакв страх. Сякаш адреналина и дава още по голям ентусиазм. Напълно сме противоположни характери. Моята мъжка рана  Heart Eyes тръгнахме си с рев и ритане и накрая в колата тя казва : " мисля, че морето свърши вече. Няма повече море. Отиваме у къщи"   Simple Smile .
Когато си е от починала е разбрана. Даже днес без усилие я убедх, да остави децата да играят на джагата и да не им пречи. Беше си голяма изненада.  Shocked. Уморен ли е с нея на глава не можеш да излезеш.
Улф много трудно се пише на този таблет  Tired.

# 579
Да се похваля моя герой започна да рисува с ентусиазъм на една такава дъска, която се трие. Т.е мърда се едно бутонче и всичко се изтрива, има ги в магазините за китайски боклуци. Няма такъв кеф, маже, твори, после дръпне и си го изтрие.
Според мен до сега не иска да рисува заради това, че всички психологопедки го караха насила да го прави и като му дам лист и молив асоциациите са неприятни.

# 580
Аз купих на Хриси такъв светещ таралеж.
За нула време хвана ножицата и пострига бодлите му и го резна да види какво свети в него. Crazy

# 581
mibobo,
ще споделя впечатления, когато получа комплекта.  Wink
Еndira,
пак, че ти казва човека, какво точно рисува. Въпрос на време е, да видиш въпросните животни. Как сте с грубата моторика? Все си повтарям, че трябва първо да поработим върху нея, за да очаквам някакъв по-осезаем скок при фината моторика.
За рисуването, според това, което съм чела, не е толкова важно, дали се разбира, какво точно е нарисувано, колкото обектите да са правилно разположени на листа. Примерно - слънцето да е горе, тревата - долу - такива неща.
Не само нашите деца имат проблем с рисуването, но си мисля, че е много важно, да се навакса до първи клас. Имам познато детенце, което изобщо не умее да рисува и оцветява, в момента е на 6г, а се справя, като 3 годишно. Всичко друго при него е в норма, но от сега са забелязват проблеми с буквите и писането. Дано греша, но според мен, ако не се работи в тази посока, проблемите ще се задълбочат в бъдеще.  
Поздравления за песничките и стихотворенията!  bouquet  Такива рецитали топлят душата за дълго.  Hug
За поведенческите неща, в другата тема сигурно ще ти бъдат по-полезни. Дано е временно явление и отшуми.

ednakaka,
открили сте вашият начин, браво! По някое време може да разнообразиш с рисуване върху пясък. Достатъчни са една голяма тава и ситен кварцов пясък, като този
Може да се рисува с пръсти или с молив.

n_alex76,
тези светещи таралежи са много меки. Въпросните масажни джаджи са по-твърди, различни са.

Да препоръчам тази енциклопедия за животните, много се харесва у дома.
Поразрових се из старите теми, има доста добри идеи, като тези ламинирани табла.

Последна редакция: чт, 15 авг 2013, 10:13 от _Hope_

# 582
Здравейте
Да ви кажа ограничението на детските проработи малката си запълва деня с рисуване, оцветяване, редене на пъзел и други неща, които са и интересни. За поведението не мога да се похваля, но тя си е доста своенравна.  Joy вчера отиваме с тротинетката при логопеди и тя и казва, че има много хубав скейтборд, обърка се жената и Христинаведнага я поправя възмутена " А бе това не ескейборд. Това е тротинетката"  Joy .
Аз купих на Хриси такъв светещ таралеж.
За нула време хвана ножицата и пострига бодлите му и го резна да види какво свети в него. Crazy
И ние имаме такива таралежи, но Хриси е решила, че е йо-йо и с нищо не можеш да я убедиш в противното. На глухарчетат им казва пепеляшка  newsm78 и като и кажа как се казват тя ме поправя" не бе мамо това не е глухарче. Това е пепеляшка."
Норе и на мен ми хареса тази енциклопедия. Хриси обожава животните и мисля, че ще и хареса и на нея.
Още веднаж да похваля книжките, които ми бобо препоръча " първа тетрадка на мечо" нещо такова беше. Хриси сяда с удоволствие да се занимава. После идва и се хвали на мен и на тати. Heart Eyes
Д ви се похваля Хриси започна сама да ми казва когато иска да си ходим, било защото и е скучно или е изморена. Преди отгатвах по поведението и, защото изведнаж ставаше много раздразнителни. Сега идва и ми казва" мамо, искаш ли да си ходим у дома."
Само се моля до първи клас да сме преодолели повечето дефицити.

Последна редакция: чт, 15 авг 2013, 12:24 от eli82eli

# 583
Здравейте! Сега намирам темата и да споделя своите притеснения.
Синът ми е на 2г. и почти 3 месеца. Много жизнено, експресивно и емоционално дете. Но...повече от година няма почти никакъв напредък с говоренето. Казва мама, тати, бати, папа, не, бау-бау, там, на мене (напоследък не често). Спорадично е казвал и други думи - бебе, коте, бее, мау, муу, чао, ти (три) (на село преди две седмици повтаряше след животните, тогава чух мау, коте, бее, муу). Предпочита да сочи и кима, дори да заплаче за нещо, но не да го поиска с думи. Понякога си говори някакви неща на себе си, в които аз не мога да открия смисъл, по-скоро като речетатив. Изречения не прави. Опитвам се да го стимулирам, не успявам. Категорично отказва да повтаря думи или да каже нещо, ако помолим (затова не настоявам). Не знам доколко трябва да се притеснявам - засега не откривам някакви други белези за забавено физическо или психическо развитие или пък за някакво друго необичайно поведение. Наесен смятам да го отведа на логопед поне за първичен преглед. Надявам се тук да открия  полезни идеи...

Последна редакция: чт, 15 авг 2013, 15:14 от Ана2

# 584
Ана2 здравей, важното е, че на време обръщаш внимание на детето. На първата страница има доста полезна информация. Иначе започнете със занимания в къщи, отидете си и на консултация с логопед да чуеш професионално мнение и съвет и нещата ще започнат да се случват. Най-първите съвети които се сещам - да се ограничи гледането на телевизия, повече гледане на книжки и разкази по картинките, после въпроси да посочи кучето/котето и т.н. на картинката, важно е да имитира как правят животните, да вгнездява, да рисува, да реди пъзел примерно от 3 части (ако се справя и с повече части)....всякакви игри които му носят някакви умения и го карат да мисли. Важно е също дали ви разбира като му говорите, може ли да изпълни команда - да донесе това или онова, да отиде при някого.

Ели браво на Хриси за заниманията, по колко време и позволяваш детско? И аз май повечко разрешавам - сутрин и вечер по 1час  Thinking , ама пък го виждам че учи много неща от този Франклин и за това го оставям Crazy Иначе и ние много се занимаваме с тетрадката на мечо, сега взехме за цифрите Simple Smile

n_alex76 значи Хриси хем е любопитна, хем се справя добре с ножицата Wink

Общи условия

Активация на акаунт