Трудно проговаряне! - Тема 13

• 53 329
  • 720
  •   1
Отговори
# 585
 mibobo, и аз като теб откривам и положителни страни от гледането на детски филмчета. И на нас любимец ни е Франклин, нооо напоследък от около месец и повече откри Картон -а  Crazy и понеже три месеца бабите я гледаха и позволяваха да гледа датско колкото желае. Тя толкова се прехласваше, че не желаеше да излиза навън. Изобщо не ме чуваха да и я ограничат поне малко. Скучно и било ooooh! чудела се какво да прави ooooh!.Преди гледаше страшно много. Даже не знам колко, защото ме е нямало. Аз когато се прибера я грабвам и излизаме навън. Сега гледам да си запазя детското за яденето  ooooh!. Не че е добре, но в противен случай ще яде само яйца, сирене, кашкавал, салам, кисело мляко и такива неща или изобщо няма да яде. Та около час и нещо общо за целия ден и се събира.  Simple Smile
Ана2 здравей, мисля че мибобо ти е дала много изчерпателни насоки. Малък е още и ти отрано си обърнала внимание на проблема. Смятам, че бързо ще навакса. Ходи ли на ДЯ?

# 586
Ели, какъв е тоя Франклин? Книжка ли е, филмче ли, нещо не можах да намеря линк.

# 587
Ели, какъв е тоя Франклин? Книжка ли е, филмче ли, нещо не можах да намеря линк.
http://vbox7.com/collection:1076854
И книжките http://www.fiut.bg/catalog/category/franklin

# 588
mibobo, благодаря за топлото посрещане!
Преглеждам първа страница, наистина има доста полезни неща. Аз и чета доста материали по детска лингвистика това лято, понеже отчасти е свързано със специалността ми (езиковед съм), та съм напълно наясно вече, че с говора малкият си е извън нормата, въпреки че като цяло момчетата са по-бавнички и че има и други дечица на този хал. Добре знам, и че това не винаги значи някакъв проблем - с баткото имах доста премеждия, той си беше със забавено физическо развитие и съмнения за ДЦП, и той не беше от бързо проговорилите деца, но все пак по-рано проговори и на тази възраст доста повече неща казваше.
Иначе телевизията и компютъра са ми борбата с баткото по-скоро, малкият е твърде жизнен за това - не може да стои на едно място и да се заглежда дълго време, освен в "Маша и мечокът" и "Тротро". Но съм му ги пускала рядко и за кратко.
Разглеждаме книжки, той и сам го прави вече, но понякога нещо му става и както си разглежда спокойно, почва да къса. Унищожи сума книжки, дори от дебелите картонени. Всяка вечер чета на батко му приказки, не се заслушва обикновено (но и батко му започна да иска да четем на около 3, преди това ми затваряше книжките). Понякога реди пъзели (имаме много, че баткото е пристрастен, играе и с конструктори, но по-малко от баткото, рисува (по-скоро драска, но обичайно доста нервно и на голяма площ - тапетите ни паднаха жертва, както и мебели и мои книги  Mr. Green), предпочита динамичните игри  (тича, скача, рита, удря). Изпълнява команди, когато иска (не е от най-изпълнителните), но се вижда, че разбира - когато не иска, казва не, врътва се, сърди се...
eli82eli, ходи на ясли вече цяла година - наложи се аз да се върна на работа, като беше на годинка. Чудя се дали това няма връзка със забавения говор - въпреки че той ходи на ДЯ без проблем - не реве, не се сърди, е, тича към мен, като отида да го взема, но е нормално, иначе е много привързан  (батко му не проявяваше такова явно предпочитание към мен като малък и може би затова го споменавам). За Картууна, ние заради това сме без кабелна - не ми се водят постоянни битки (с баткото). Той също така като отиде при баба си, гледа като хипнотизиран и до откат.

# 589
Здравей, Ана!
mibobo ти е дала чудесни насоки. Аз добавям и назоваването на всички ежедневни дейности. Говорете му с кратки изречения, обяснявайки всичко - сега обличаме блузата, обуваме панталонките, в банята се учат частите на тялото - сега мием ръцете, краката и т.н. Изговаряй всичко, което правиш, например - сега ще перем, това е пералня, отварям пералнята и слагам дрехите вътре, затварям капака, сега слагам препарат и т.н.
За проговарянето са важни някой съществени неща, без които трудно ще проговори детето. Как е с грубата и фината моторика?
За консултацията с логопед - потърсете такъв, който работи с малки деца, за да започнете работа сега, а не след навършване на 3г. Терапията е под игрова форма, децата много се забавляват. Когато започнете работа с логопед, след известно време детето ще пренесе опита и у дома, ще е доста по-лесно да го занимаваш.

Ели,
браво на вас!  Hug Когато се случват нещата, се зареждаме с нови дози търпение. Все така напред да вървите с Хриси!

Да попитам, децата ви наизустяват ли книжки? Хванах Ема, докато разлиства "медената питка". Знае я цялата, дума по дума, нищо, че извън контекстна не се разбира почти нищо.
"Търкаляла се медената питка и срещнала Зайко. Питке, питке, ще те изям! Не ме яж, Зайко, ще ти изпея песничка!" звучи така:
" Тъкааяа итката ъъъ Айко. Итке иткее еее ам! Не аш Айко, ея нка!"
Обогатяваме активния речник с все повече нови думи, но все още китайския преобладава.

# 590
Ана когато иска да къса, давай му вестник по принцип късането е полезно за моториката ние го имахме като упражнение Peace.

_Hope_ браво на Ема я виж колко много знае  Simple Smile. Моят син не е наизустявал до сега книжка, но предполагам защото не обича да му чета и съответно не е слушал текст за да го запомни. Но явно е полезно, защото точно днес психоложката ми каза да го уча да пее песнички и че дори и един куплет да научел било от полза, така че нека да запомня щом й е интересно. А относно китайския и при нас още го има, хем е по-голям  Rolling Eyes......изчиства се малко по малко, но го има.
И все още не може да оправи - аз, ти, теб, мен и т.н.

# 591
Здравей  Ана2, мамите са ти дали чудесни съвети. Аз само бих допълнила за детската ясла. За моето детенце психолог и невролог специално дадоха съвет да я пращаме на ясла с цел стимулиране на проговарянето. Аз я записах на 2, но тя боледуваше много и реално почна на 2,6, не че пак ходи редовно. Но с работата в къщи, с логопеда, яслата и контактите с деца напредна много.

# 592
И ние сме зле с пръстите. Не може да ги свие за зайче, за две и три. Сега се научи да си свива палеца за четири. "четили плъсчета плюс още четели плявят осем пъстчета"  Joy правят и зайче и акула и някакви такива неща нарежда докато рисува и оцветява.  С предлозите и съюзите  също хич ни няма Моята също наизустява фрази от приказки и филмчета, че и ги пренася в ежедневието, което понякога не е уместно. Например като иска нещо и решава, че е нейно " това е мое" после като не го получи и се разстрои включва Франкрин. "Твое ли е Франкли? Да мое е. Извинявай Франклин" Crazy
 Първото ни стихче беше много кратичко, но аз бях много щастлива. Научи го на три и още го помни.
" Морковче червено,
морковче засмено.
Зайо ще те схруска
сладко за закуска"  Simple Smile
Беше за първи юни в ДЯ.
Сега да празника на мама научи стихчето и го каза пред всички. "цветенце откъснах с моята ръчичка, цветенце за тебе майчице добричка" Heart Eyes
Сега я научих на едно стихче "Хайде да броим всички. Ено носле и две очички. Колко правят? Трички. Три пъти плесни с ръце, после със краче. А сега на всички покажи, че можеш да броиш до три- едно, две, три". Редовно изпуска " да броиш". Това стихче като го казваме сочим носа, очите, пляска с ръце и крака и много се забавлява. Та затова го препоръчвам. Другите две са подбрани от госпожите да са и лесни  Simple Smile
Дя и на нас ни беше препоръчана от невроложката, макар да имам горчив опит при първия си опит.
На мен и на теб научихме със солети и бисквити. Ядем двете и аз и давам и и казвам "Това е за теб", после тя. В началото ги бъркаше, сега по рядко.

# 593
  • София
Чета ви, но нещо хич не ми се пише. Аз се отказах. Писна ми да правя чудеса от храброст, а той нарочно, ама буквално нарочно да не ме бръсне за 5 стотинки. Телевизия (детско) не е гледал от седмици, но един календат с коне го протри от разглеждане. Освен и всички книги в нас да скрия. Мъжът ми и той каза да оставя на мира детето - то като решало, щяло само да се отприщи Sick Лошо ми става от тази дума вече. Освен книгите и "сена"=басейна - нищо друго не го вълнува. Книгите обаче държи да си ги чете сам. Нарежда имаче - туа апъка, туа кола и тн. Седна ли до него и ме пъди ooooh! Поне логопедката ме успокои, че при нея пък е почнал да повтаря и тъй като така или иначе е целодневно в Пумпелина му увеличих индивидуалните занимания Mr. Green Тормозим се взаимно и да видим на края кой кого Confused

# 594
Дони ами щом не потегля, пък наистина спри да го мъчиш вкъщи явно това при него не работи. Щом поне при логопеда изпълнява остави за сега само това като работа, може би пък наистина след време не да се отприщи да говори, но пък да прояви сам инициатива за някакви занимания, просто му дай свобода и почивка и може да има положителен ефект. Така наистина се тормозите взаимно а резултат няма, дай си почивка и ти и просто се забавлявайте когато сте заедно.

Относно пръстчетата и комбинации от тях, да кажа че тренировките помагат  bowuu. Вече може да прави зайче, да показва 4 пръста като свива палеца и да свие юмрук а палеца да стърчи. Първо аз му свивам пръстите както трябва да бъдат, после той си помага сам с едната ръчичка и след известно време успява да ги прави без помощ от друга ръка  Laughing

# 595
Тормозим се взаимно и да видим на края кой кого Confused
Вие, него, разбира се! Hug Гого е по цял ден в Пумпелина, не се терзай толкова за липсата на занимания у дома. Ема беше същата, все едно описваш нея. По някое време пренесе опита от логопеда у дома. Ще се случи и при Гого, просто нерви да имаш. Тормози го с говорене, като не иска друго.

mibobo,  Hug
ние пък имаме проблем с "ето го, ето я". Къде е топката? - питам аз. Ето го - отговоря тя и посочва. Да, мамо, ето Я топката - натъртвам аз. За по-сигурно, детето започна да покрива и двата възможни отговора, казвайки "ето го я".   Crazy

Чудесни идеи за стихчета и песни, момичета, благодаря!  bouquet

# 596
Моята също не подлежи на принуда. Даже стават по-зле нещата. Но ако е мотивирана,и най-вече в добро настроение всичко се получава.
Дони, знам ли защо не пробвате с игри подвижни. Моята обича да се гоним, да скачаме и аз скачам с нея, ритаме топка заедно. Аз се смея и показвам ентусиазъм, водя се по нея и оставям тя да води парада. Даже като забравя тя ми напомня "мамо, смей се"  Joy Гъделичкаме се, опитвам се да се увличам от нейния ентусиазъм и въображение. Ако пожелае рисуваме и гледаме книжки. Аз по принцип като гледаме книжки с голям ентусиазъм говоря "леле Хриси виж какво красиво цвете. Харесва ли ти? " и т н чак ММ идва да види какво гледаме  Joy

# 597
  • София
Мерси mibobo, ще продължавам и аз така с пръстчетата. Изглежда ми много важно да се разчупи и да прави разни форми с тях. Една логопедка ми беше казала, че масаж на пръстите и устата е все едно масаж на мозъка. Трябва да намеря игри, които са като такива масажи.

# 598
  • София

Дони, знам ли защо не пробвате с игри подвижни. Моята обича да се гоним, да скачаме и аз скачам с нея, ритаме топка заедно. Аз се смея и показвам ентусиазъм, водя се по нея и оставям тя да води парада. Даже като забравя тя ми напомня "мамо, смей се"  Joy Гъделичкаме се, опитвам се да се увличам от нейния ентусиазъм и въображение. Ако пожелае рисуваме и гледаме книжки. Аз по принцип като гледаме книжки с голям ентусиазъм говоря "леле Хриси виж какво красиво цвете. Харесва ли ти? " и т н чак ММ идва да види какво гледаме  Joy
Ели, ами то играта за него е единствено под формата на гоненица, ровене в прахта. Има ли компания е най-щастлив. В басейна имитира брат си, който на морето плувайки се гмуркаше и се лигавеше с вик - помооощ. Та нашия, понеже го е страх да потопи лицето, с главата назад ляга във водата и вика - помооо. Поне имитира. Ама защо не и полезните неща.
Вчера си имахме гости Н_алекс и Хриси Mr. Green,Гого научи и Хриси да се цапа в прахта на поляната пред нас, мъж ми я хареса за снаха - та уредихме ги младите Mr. Green
Днес логопедката ме изненада, че вчера си написал буквата, докато рисували и затвърждава мнението ми, че знае буквите, но си трае. Последната му мания е да обира по масите в кафето, в което ходим, кутии от цигари и гледа надписа пушенето ...... с такъв захлас ooooh!

# 599
  • Варна
Мисля,че ще е интересно да прочетете
http://psychology.dir.bg/_wm/diary/diary.php?did=105235&df=46&dflid=3

Общи условия

Активация на акаунт