Добро държавно училище за 5-7 клас

• 13 284
  • 118
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Ама вземи и виж един минал изпит по БЕЛ и за какво иде реч?! Никой не ти иска да си чел 100 тома литература или да развиваш теми. Simple Smile

# 106
Гледал съм аз. Вторият модул си е преразказ, който трябва да е написан по всички правила, там с увод, изложение, заключение, да се изложи теза, да се защити и т.н., хич не е толкова просто, както казва Андариел.

# 107
  • Варна
Гледал съм аз. Вторият модул си е преразказ, който трябва да е написан по всички правила, там с увод, изложение, заключение, да се изложи теза, да се защити и т.н., хич не е толкова просто, както казва Андариел.

Нищо не си гледал. WinkЕ,имаш време докато ти порасне детето да се запознаеш и схванеш що е то преразказ . Crazy Със здраве! Peace

# 108
Вторият модул си е преразказ, който трябва да е написан по всички правила, там с увод, изложение, заключение, да се изложи теза, да се защити и т.н., хич не е толкова просто, както казва Андариел.
Сигурен ли си, че това се прави при преразказ?  Mr. Green

# 109
Е, хайде да не прекаляваме! Става дума за преразказ на текст една страничка А4 в оригинал. Не пишат някогашните "теми" с които се кандидатстваше в езиковите гимназии някога, дори не е "преразказ с елемент на разсъждение"... Наистина трябва да се внимава от името на кой герой се преразказва, да се следи последователноста на действието, граматическото време... но не преразказват роман, все пак.

# 110
Ама естествено, че не знам какво се прави в преразказ! Знаел съм, когато съм бил ученик. Сега ни най-малко не ме интересува, ще ме заинтересува, когато детето стане в 7 клас, ще го прочета тогава и пак ще го знам:) Надявам се обаче дотогава тези тъпотии да са отпаднали от учебната програма. Когато ми трябва да преразкажа нещо, мога да го направя много добре, без да знам ужасните теории и изисквания по БЕЛ. Те са, както имах случай да кажа по-горе, пълен идиотизъм. Квито си бяха през комунизма, такива си останаха и сега в 21 век, в закостенялото българско училище.

# 111
Изобщо не става въпрос да са неграмотни, но никак не е задължително да могат да развиват теми по БЕЛ, да пишат съчинение или есе. То и това момче не беше неграмотен, можеше да чете и да пише, хахаха:) и беше изчел сума ти книги по математика. Просто художествена литература не четеше изобщо. Сигурно и "аз съм българче" не беше чел. Но мястото му си беше точно в МГ. Хеле оставиха му четворка по български, и учителката му каза - подарък, да не му разваля много дипломата, щото той и за тройка не беше. Ама сега - от всички, дето останахме в БГ, той е най-добре. Пука му, че му дреме за художествената литература:)

Изпитът по БЕЛ за гимназиите след 7 клас не включва нито есе, нито тема (ОЛП).
Има граматика (лесна работа за математиците), иска се правопис (пак не са нужни таланти в локумджийството), иска се теза (математиците нямат проблем да напишат стегнато и аргументирано идеята на нещо) и преразказ. Тук се иска памет и аз затова не одобрявам много, ама за никакви локуми и художествени изрази не става дума.

# 112

Нищо подобно. Иска се да се изложи това, което детето е чуло. Евентуално с трансформация през погледа на герой. Никакви тези, защити и прочее няма. Осведоми се малко.

Аз на времето казвах на детето:
- Учи математика, защото тя развива логиката и ума и ще има какво да кажеш.
- Учи БЕЛ за да можеш да кажеш ясно и разбрано това, което имаш да казваш. Защото ако не го можеш това все едно че няма какво да кажеш.

# 113
ОК, ОК, отивам в градината да ям червеи, харесвайте си НВО по БЕЛ и се бръчкайте и вие, и децата с частни уроци. Като е толкова фасулска работа, защо скъсвате децата от частни уроци?!?!

# 114
Като е толкова фасулска работа, защо скъсвате децата от частни уроци?!?!
За да не се излагат, като пишат глупости по форумите.  Peace
А сега сериозно. На уроците и в школите не се правят само преразкази. Преразказът е само част от кандидатстването след седми клас и носи по-малко точки от първи модул. Децата не са длъжни да се явят на втори модул, но онези, които искат да постигнат висок бал и да се класират в желаното училище, трябва да го направят. Много често обаче в училище преразкази не се правят или се правят по два-три годишно, което е крайно недостатъчно.
Но чак пък скъсване...

# 115
Кой ти каза, че сме ги скъсали? Записахме щерката на курс по БЕЛ в 7 клас - веднъж седмично за 90 минути. Това беше всичко и и се отрази добре, защото запълни някои пропуски. Спокойно можеше да мине и без курса де, ама и не и навреди, защото правописът и граматиката са това, което научиш до 7 клас и едно обобщаване е добре дошло. Тя и преди пишеше без грешки, защото чете много, но там затвърди някои неща. Или на теб ти харесва едно дете да не може да напише изречение без правописна или граматическа грешка? На мен не ми харесва.

# 116
  • у дома
Ама естествено, че не знам какво се прави в преразказ! Знаел съм, когато съм бил ученик. Сега ни най-малко не ме интересува, ще ме заинтересува, когато детето стане в 7 клас, ще го прочета тогава и пак ще го знам:)
Това с червеното е голяма заблуда,защото преразкази се правят от втори клас още и даже бих казала,че в начална степен се правят много повече,отколкото след това   Peace

# 117
Какво толкова се оплаквате от преразказа? Това е възможно най-лесното нещо, което може да се даде на || модул. Надявах се тази година да дадат есе, но уви...

# 118
Пу, запис

Общи условия

Активация на акаунт