БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 40 311
  • 755
  •   1
Отговори
# 30
Привет!
Може ли някой да ми каже колко време се вари елда?Също така ако може да ми предложите и някоя изпитана рецепта Blush
Само да допълня,че ми се ще зрънцата да останат хрупкави.Мисля си да ги сваря и после веднага да ги облея със студена вода.Дали ще се получи?За пръв път ще я приготвям тая елда,моля някой по-запознат да помогне.
двайсетина минути. Направи си я със сирене и масло. Или пък някаква запеканка с месце, лук, гъби, морков.....
Аз пък не я варя. 1 към 2 елда с вода. Измивам хубаво няколко пъти елдата със студена вода. След това кипвам водата, слагам елдата и оставям на котлона под капак.
Няма да стане хрупкава. Омеква, но така не се разкашква, а зрънцата си стоят отделно.
Или с масло и сирене, или си слагам сварената елда към  салати/ най- често шопска или зелена/

Последна редакция: сб, 15 юни 2013, 18:37 от vela

# 31
Здравейте!

Искам да направя пърленки. Отдавна се каня, гледам в нета рецепти, но не се захващам.

Ще ми предложите ли изпитана от вас рецепта за пърленки, но да се пекат на оребрена скара. Не искам във фурна.

ето как ги правя аз http://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_16.html - в тостер, на скара, на грил тиган

# 32
vela, подкрепям за елдата . Peace
Оставям залята с вряла вода за цяла нощ . Насутринта само довеждам до кипване и изключвам котлона . Подправям със сол и краве масло .  Heart Eyes

# 33
Здравейте, дали някой от вас има записана рецептата за Маймунски хляб на Рудолф (Пекарната на Рудолф), както и на соса към него. За съжаление не успях да гледам предаването от началото, а в сайта на 24 kitchen не мога да я намеря! Много ще се радвам, ако ми помогнете!

# 34
Да допълня за елдата....Харесва ми много със зеленчуци, особено добра комбинация е с патладжан, тези дни пълних и тиквички с елда, харесват ни и кюфтета от елда....

# 35
Сигурно е много вкусно тиквички с елда, скоро ще опитам Simple Smile. От дете я обичам леко препечена в сух тиган, сварена, леко подсолена, масло и заливам горещата елда със студено прясно мляко. Сигурно така са ме гощавали като съм била малка, но и до ден днешен само така я ям (е, ако няма мляко, само с масло).

# 36
И аз благодаря за темата и отговора на питането ми за картофите. Оставих ги във вода и днес ще ги готвя.

Сега имам нов въпрос. Утре ще имам следобедни гости на кафе и торта,но ми се иска и нещо солено да има за хапване. Дайте идея за някой лесен солен кейк или нещо друго лесно и бързо за приготвяне!

Често правя този солен кекс,лесно се прави,а и търпи доста импровизации.

# 37
И аз благодаря за темата и отговора на питането ми за картофите. Оставих ги във вода и днес ще ги готвя.

Сега имам нов въпрос. Утре ще имам следобедни гости на кафе и торта,но ми се иска и нещо солено да има за хапване. Дайте идея за някой лесен солен кейк или нещо друго лесно и бързо за приготвяне!

Често правя този солен кекс,лесно се прави,а и търпи доста импровизации.

Този кекс е страхотен, но на мене все не ми се получава. Вероятно причината е, че сиренето ми е било под вода, съответно не ми се изпича добре кексът. Ако сиренето е престояло ден-два без вода може би няма да имам проблем.

# 38
alys моето сирене също винаги стои в саламура,никога не съм оставяла да престои и тогава да го използвам.Само вадя сиренето и го подсушавам с кухненска хартия,преди да го сложа в кекса.Мисля че проблема не е в сиренето ,а в печенето в по силна фурна.Ако пак решиш да опиташ ,просто печи в по- слаба фурна.Успех!

# 39
alys моето сирене също винаги стои в саламура,никога не съм оставяла да престои и тогава да го използвам.Само вадя сиренето и го подсушавам с кухненска хартия,преди да го сложа в кекса.Мисля че проблема не е в сиренето ,а в печенето в по силна фурна.Ако пак решиш да опиташ ,просто печи в по- слаба фурна.Успех!

По-слаба фурна, отколкото за сладък кекс ли? С каква марка печка си и на колко градуса печеш?

# 40
  • София
По този начин и моето сирене е във вода и този кейк винаги ми става. Печа на 180 градуса за около 40 -45 мин. най-много. Peace

# 41
По този начин и моето сирене е във вода и този кейк винаги ми става. Печа на 180 градуса за около 40 -45 мин. най-много. Peace
Аз съм правила мъфини с тази рецепта и станаха страхотни. Но и аз пека на по- слаба фурна разни кексове, защото печката ми е от малките и ако е много силна фурната, понеже  тавата е близо до горния реотан , всичко много бързо изгаря отгоре ,а отвътре е сурово.

# 42
  • София
Аз съм правила мъфини с тази рецепта и станаха страхотни. Но и аз пека на по- слаба фурна разни кексове, защото печката ми е от малките и ако е много силна фурната, понеже  тавата е близо до горния реотан , всичко много бързо изгаря отгоре ,а отвътре е сурово.
[/quote]
Да, точно така. От огромно значение е каква е фурната. Моята е голяма и изпичам всичко по средата. Затова трябва да се преценява от вида на фурната.  Peace

# 43
  • Пловдив
Момичета,реших да направя едно яйчно кремче,обаче не ми се облича да ходя до магазина за мляко и имах едно във фризера .... изкарах го,разрязах кутията и го сложих малко в микровълновата .... започна малко да се разтапя обаче седи като пресечено едно...  Thinking ако го сложа на котлона дали ще се оправи или си е пресечено  Crazy за първи път размразявам прясно мляко и не знам как трябва да изглежда  Laughing Дали да не се облека на бързо и да ида да си купя едно млекце  Mr. Green

# 44
обличай се  Peace нещо не е било добро, щом ти е пресечено. Но не го изхвърляй, вложи го в някакво тестено изделие

Общи условия

Активация на акаунт