Лятна Канадска в очакване на зимата - тема 54

• 42 222
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
  • Калгари, Канада
Jennie, онзи разказ дето го започнах, така си и остана с първите няколко дни. Времето, което изисква за да го допиша за сега го нямам. Предпочитам да правя други неща, които са по важни за мен. Но ако имаш конкретни въпроси ще се радвам да ти отговоря.

tanyta, без да защитавам Jennie, но си спомням нейните главоболия описани в темата когато и се случи разкарването до гранична полиция и т.н. Така че каквото и да пише, където и да го пише, за БГ границата по добре е да си подготвен повече от необходимото. Не става въпрос да се плашим или не, става дума не само да сме проверили и прочели, но да сме готови за всички варианти (с документи, с разпечатки и т.н.). С една дума като бабата с двете продупчени билетчета нищо че си имала карта. Такава е действителността в БГ.

Bibita, в БГ режат с лека ръка (и не само за раждане) - плащаш си и готово. Не го казвам за да влизаме в спор. Просто има две страни на медала. И следенето на бременността, и раждането са различни в двете страни, но и са индивидуални. Винаги ще има доволни и недоволни и от двете системи. И + и - за всеки се различават.

# 136
В Канада да родиш с операция например е въпрос на много уговорки и пак не е сигурно. Имаш право на 2 видеозона през цялата бременност /както е и в Бг по здравна каса/. Но по-различното тук в Канада е, че дори и да искаш всеки месец да следят бебето ти /да си готова да платиш за това/ - няма как да стане просто. Нямат такава практика. Ще ти кажат, че не е нужно. Единственият ти шанс е да се престориш, че имаш болка, за да те видят, но едва ли ще ти е до театър всеки месец.
Много е важно в този момент да се чувстваш спокойна и сигурна. Hug

Според Бибита това май са недостатъци, но според мен са съществени плюсове. Като раждала и там, и тук без колебание избирам Канада, вече е въпрос на лична преценка къде наистина ще се чувстваш спокойна.

# 137
За бг гражданството - глоба има, ако се задейства процедурата за издаване на ЕГН след първата годинка. Не съм чела да е задължително....

Ако родителите ,или дори само единият е бг гражданин ,детето има право на бг гражданство.Ако родителите не задействат процедурата за издаване на ЕГН ,то няма как детето да е бг гражданин.
Да, ясно ми е това.
Написах горното на база личен опит (2009-та обаче, когато правихме егн на големия ни син и когато все още консулството съдействаше). Та ми казаха, че ще има глоба и ставало по-сложно, ако задействам процедурата след навършване на една годинка на детето.

"А в закона за българските документи е описано и задължението всеки преминаващ границите на България български гражданин да предоставя български задграничен паспорт - тоест и ние и децата ни но и с това се минава между капките нищо че законът го изисква."

Български задграничен паспорт няма как да се извади без егн. А последното излиза в този случай, че едва ли не родителите са задължени да го правят. Нещо се губи логиката и правото на избор.

И все пак на Кака Дора си мисля, че ще и трябва декларация предвид това:
"Според българското законодателство, български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин"

Но изобщо не държа да съм права.

# 138
  • Лавал-Пловдив
В Канада да родиш с операция например е въпрос на много уговорки и пак не е сигурно. Имаш право на 2 видеозона през цялата бременност /както е и в Бг по здравна каса/. Но по-различното тук в Канада е, че дори и да искаш всеки месец да следят бебето ти /да си готова да платиш за това/ - няма как да стане просто. Нямат такава практика. Ще ти кажат, че не е нужно. Единственият ти шанс е да се престориш, че имаш болка, за да те видят, но едва ли ще ти е до театър всеки месец.
Много е важно в този момент да се чувстваш спокойна и сигурна. Hug

Според Бибита това май са недостатъци, но според мен са съществени плюсове. Като раждала и там, и тук без колебание избирам Канада, вече е въпрос на лична преценка къде наистина ще се чувстваш спокойна.
Подкрепям - вярно е, че има само 2 ехографа, но това е ако няма проблем. Ако възникне проблем, почват да те гледат начесто, да те пращат на специалисти, психолози и т.н. Не подкрепям честото гледане без причина, само за да видим пола на бебето и прочие.
А самото раждане тук протича много по-качествено и спокойно. Присъствието на бащата без да се плаща за това, отделната стая (Зара я раждах с още 4 мацки, Ники с още 2), разните топки и бани (които не ползвах), а и видях как за секунди се задействаха 2 екипа, когато започнах да раждам докато чаках да дойде анестиолога за епидуралната. Както бяха подготвили всичко за епидурална, като видяха че бебето излиза, докато преброя до 10 се приготви нова маса за раждане и дотичаха и 2те лекарки (стана точно при смяна на смените). А и грижите бебето да се кърми тук са много. Аз имах проблем с това и постоянно една сестра седеше да ми помага и напътства.

# 139
mamaia, така е, има 2 страни на медала и аз споделям моята. Peace Няма да спорим, просто споделям мнение.Hug
Кака Дора, ти казваш, че си раждала 1998. Повярвай ми, от тогава до сега много неща са се променили в България, вкл. и здравната помощ. Всичко, което описваш като грижи за една бременна или родилка можеш видиш и в България.
Аз искам да имам право на избор по кой начин да родя и не се чувствам добре от факта, че биха пренебрегнали показанията дадени ми от бълг. лекар за да бъде. извършена операция. Също искам да следя бремеността си всеки месец, за да се чувствам спокойна. Въобще не е въпрос само на пол. С фетална морфология /забравила съм в коя седмица точно се правеше/ може да се види дали бебето няма генетични увреждания, сърдечна недостъчност, недоразвити органи и т. н.
Може би след 10-15 г.в Канада и аз ще мисля като вас, но засега много от здравната системата не ми допада. Коментирахме по-рано и по повод на рака на гърдата как се тръби за превенция, пък после пращат жените на мамограф всяка година да се облъчват само защото им е по-евтино от ултрасаунд-а.

Последна редакция: вт, 02 юли 2013, 04:09 от Bibita

# 140
  • Vaudreuil Canada
Bibita само уточнявам нещо - в Канада има възможност на частно да направиш изследвания в 12 седмица с мнооооого добра техника - които в бг не се правят (това в 16-та седмица е вече много закъсняло) и след това се прави стандартната фетална морфология. Отделно от това тук се следи за гестационен диабет, което в бг не се прави.
И на мен ми беше неестествено, че няма да мога да гледам бебето всеки път когато ми скефне, ама след като попрочетох разни материали се оказа, че е по-добре така за бебето - а нали всички искаме най-доброто за децата си. Сърдечна дейност на бебето се следи всеки месец с доплер от гинеколога - аз имам и домашен такъв и всеки може да си купи стига да иска, но и него избягвах да ползвам честно казано. 
Не съм раждала в бг, но аз затова и дойдох тук щото не ща да раждам там - не визирам самото раждане, а целия процес от раждане до отглеждане на деца там в сегашната обстановка.
Здравната система и на двете места не е цвете за мирисане - в бг въпросите се решават с пари - понякога с много пари. Тук поне е еднакво за всички или масовия случай е такъв.
В бг много неща са се променили, но там за пари и убиват докторите (и помощния персонал) дано на никой не се налага да го разбере от първа ръка.

# 141
  • Лавал-Пловдив
Аз съм раждала и 2002 в Бг и пак не смятам, че беше по добре от тук (макар че не беше като през 1998). Фетална морфология тук се прави 20г.с. ако не се лъжа и се гледа много внимателно плода. Ако има някакъв проблем се взимат всички възможни мерки. Има една майка тук, която може да разкаже какво стана след като имаха съмнения за проблем с плода (за радост неоснователни), ако иска може да се включи. В Бг е много разпространено секцио например тип Да не се разширя и Да не ме боли. Това тук не може да стане и аз го подкрепям. Като не искаш да те боли не се ...Simple Smile Друг въпрос е ако има основателна причина. А следенето на бремеността "за да се чувствам спокойна" е стрес на плода. Бях чела една статия как се чува звука му от бебето. Освен това:

"Apart from discovering a gross abnormality that leads the doctor to offer a late abortion (and exceptionally a very risky intrauterine operation), ultrasound scans rarely find something wrong that can be fixed before birth."

За рака на гърдата мен ме пратиха директно на ултрасаунд, май съм късметлийка.

# 142
Благодаря за информацията, която дадохте относно феталната морфология тук. Много полезно!  bouquet
Дано с времето свикна с различията тук, които за момента не ми харесват.

Последна редакция: вт, 02 юли 2013, 05:52 от Bibita

# 143
А има ли я тази практика да те режат отново след секцио? Защото в България никой не се наема дори да коментира въпроса. Имам приятелка във Франция, която след едно секцио в рамките на година и половина роди второто си дете, като самата лекарка поощри VBAC раждане...

Аз съм от жените, които никога няма да родят отново в България. Предпочитам да си остана само с едно дете, отколкото да мина през ада отново. При това раждах в частна болница в София през 2009г.

# 144
За протокола -аз съм раждала в Бг 2007-ма. Пак избирам Канада. Тук всичко, което е от значение се следи, прави се и фатална ( безплатно, за разлика от Бг), за отношението към бременната и раждаш ата, подкрепата за кърменето и т.н. да не говорим. Не знам защо си останала с впечатление, че тук не те "следят"....

# 145
А има ли я тази практика да те режат отново след секцио? Защото в България никой не се наема дори да коментира въпроса.
Според мен - има я. Тук се коментира въпроса, но не мисля, че се поощрява...това е много накратко моята гл.т. В полемики не ми се навлиза, тъкмо вчера четох една такава подобна в предишните теми, ровейки си в старите мнения.
Трябва да си отстояваш, да си мотивиран, информиран и да знаеш какво искаш, ако държиш на VBAC.
И пак зависи на какъв лекар ще попаднеш...с Ясен въпросната беше торба със страхове; с Явор беше точно такава каквато я искам. Wink и въпреки това накрая пак ми извъртя лек номер. Wink

Последна редакция: вт, 02 юли 2013, 17:38 от Вери

# 146
  • Монреал
Моята лекарка и дума не даваше за второ секцио, напълно ме подкрепяше за ВБАК, за съжаление не успях  Cry. За третото вече аз самата не съм настоявала, понеже не ми се рискуваше, но мисля, че ако настоявах можеше и да се навие, знам ли.

# 147
  • На бял кон в Pierrefonds
Според мен най-вече зависи каква точно е била причината за първото секцио. И куп други съпътстващи втората и т.н. бременности обстоятелства и медицински състояния. Но тук, за разлика от България, ако бременната поиска първо секцио без основателна причина няма да е толкова лесно да го получи. Не вярвам да е 100 невъзможно обаче. Това, което ми харесва тук обаче е, че третират родилките по един и същ начин, независимо дали са родили вагинално или със секцио. Няма го това висене по една седмица в болницата, недаване на бебето веднага след опарацията, да не се къпеш и кой знае още колко други неща, които в България се правят. Раждаш, ставаш и тръгваш (е, като мине упойката естествено), кърмиш и т.н.

# 148
Съгласна съм! Simple Smile

# 149
     Здравейте канадски мами дами   bouquet

Надявам се да приемате и нови попълнения.
Надявам се да прекарам приятни минутки тук при прекрасните канадски мами.
Надявам се да си помагаме и разбираме взаимно   newsm51
Надявам се да няма проблем, че изниквам ей така от нищото, но то май всички все някога сме се появили в темата, кой по-рано, кой по - късно.

Аз тази година доста бързам за лятната почивка на хубавото ни моренце, защото не ми беше много силен период  до сега. Вие как сте с почивките ?

Лека и приятна вечер на всички   Wink

Общи условия

Активация на акаунт