Лятна Канадска в очакване на зимата - тема 54

• 42 217
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • Лавал-Пловдив
Джени, ако имате време в Квебек, каньонът Сейнт-Ан също е интересно място за разглеждане. Май на 1 страница има линк към него.

Аз имам питане: мъжът ми ще си ходи до бг със Сами през септември. Сами не е бг гражданин и няма да става. Трябва ли му декларация от мен на български като напускат България или само на монреалското летище ще му трябва на френски или английски?

# 121
Како Доре,щом Сами не е бг гражданин няма да ти трябва декларация за бг границата.Чела съм доста по въпроса и знам със сигурност ,че е така .Ако детето не е бг гражданин не ги интересува с кой влиза и излиза от страната.И от опит на една приятелка-второто и дете е с баща французин.Докато не го направи бг  гражданин от българска страна нищо не искаха.

Ето и линк:http://bg.convdocs.org/docs/index-152615.html
споменават се само деца с двойно гражданство,а вашият случай не е такъв.

Последна редакция: сб, 29 юни 2013, 20:16 от tanyta

# 122
  • Лавал-Пловдив
Танита, мерси, аз за всеки случай написах е-мейл със запитване на посочения в линка ти е-майл адрес, дано някой ми отговори.

# 123
Момичета бладгодаря за чудесните предложения. Мислех си точно за ботаническата че всеки път я планираме но все я пропускаме. А за каньона не знаех - ще потърся информация. Би било интересно.

В Монтреал преди 2-3 години сме гледали някаква Заря и мисля всяка вечер беше на различна страна. Дали е било нещо еднократно или го има всяка година събитието?

В Отава този музей още Галчето беше писала за него и се бях постарала да запомня че е едно от първите неща които си заслужават когато си с дете. Дано да успеем хем да се разходим хем и музея да посетим.

Кака Дора според мен ти трябва пълномощно. За теб Сами е само канадски гражданин но за БГ властите при родители българи детето е длъжно да получи и бг гражданство. Ние бяхме в подобна ситуация - Мишел още не беше получила БГ гражданство и ми казаха че подлежа на наказание че не съм задвижила процедурата по получаване на ЕГН и гражданство в нужните срокове (май до 1 годинка на детето нo може и да греша - знаех преди с точност но съм забаравила вече). Та ми опростиха глобата но ми се наложи да се свързвам с началника на Гранична полиция за да получа писмо-разрешително за напускане на страната защото нямах пълномощно от бащата.

Нашите дечица според мен могат да пътуват без проблем или с 2 паспорта или ако са само с канадски паспорт задължително им трябва пълномощно от липсващия родител.

Всички минали между капките според мен са имали просто късмет.

Последна редакция: нд, 30 юни 2013, 08:32 от Jennie

# 124
  • Лавал-Пловдив
Как така те ще решат дали детето ми е бг гражданин. Ако ние като родители не направим постъпки за изваждане на ЕГН и гражданство, кой ще ме задължи да го направя, пък и да ме глоби?
Аз пък не искам да е бг гражданин,  Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms
Да видим какво ще ми отговорят на майла и дали въобще ще отговорят.

# 125
Здравейте, мами! Имам въпрос към тези раждали в България и в Канада. Какви са предимствата и недостатъците на раждането и в двете страни? В начална бременност съм и все още се колебая къде да родя. Съпругът ми ще бъде в Европа по това време по работа и ако искам да родя в Канада ще трябва да дойда поне 2 месеца преди термина ( заради опасността от пътуване със самолет последните месеци). Затова обмислям възможността да родя в България, за да съм по-близо. Какви са вашите впечатления?

# 126
  • Лавал-Пловдив
Раждането в Канада е мноооо класи над това в България.
Още помня като раждах 1998 Зара как мишките притичваха по коридора и ме приеха с 3 чанти консумативи от вкъщи и накрая акушерката си прибра в джоба новото ми бръснарко ножче и извади едно използвано от една тава със сапунива вода и плуващи косми да ме избръсне.

# 127
  • Калгари, Канада
Jennie, аз бих си дала два дни за Отава и един за Монреал. В Отава задължително идете на Canadian Museum of Nature и на Canadian Museum of Civilization. Покрай парламента е хубаво, но ако са го разкопали както казват момичетата, няма да е много приятно.

При време и желание може да посетите също Canada Science and Technology Museum, Canada Aviation Museum, Canadian War Museum и/или Diefenbunker /Canada's Cold War Museum/. Зависи си дали ще са ви интересни тези музей, де. The Royal Canadian Mint  и Laurier House също са интересни (по скоро за възрастните).
В Rideau Hall е приятна разходката, голяма градина (в нея има и градина с рози), може и в къщата да ви пуснат. Там поне децата могат да си тичат на воля.

В Монреал според мен е хубаво да се разходите из стария град, там има и една църква Notre-Dame Basilica (на нас много ни хареса, имаше и часове за турове с екскурзовод; вижте на входа, ако отидете). Ботаническата също им е много приятна. Биодома и кулата, ако имате време. Аз бях си записала и Canadian Railway Museum, но не стигнахме до него поради ограниченото ни време.
В Granby Zoo може цял ден да изкарате, има и воден парк. Децата бяха изключително щастливи там.

В Квебек сити - стария град, La Citadelle - има турове също, водопада Montmorency. Извън града Basilica of St.Anne и не много далече Canyon Sainte-Anne.

# 128
  • Калгари, Канада
Мишето14 , не съм раждала в БГ и не бих искала да ми се случва. Тук съм била обсипвана с внимание и грижи.
В твоя случай ще има ли с кой да си в Канада? Ако си сама и ти е първо раждане ще ти е доста стресово предполагам. В БГ има и частни клиники, и ще имаш сигурно близки хора до теб. Тъй че прехвърли си през мислите двете ситуации и си напиши + и -. Прецени си и какво ще правиш след раждането с бебе в ръцете, ще има ли на кой да разчиташ в Канада и т.н.

# 129
  • Монреал
За самото раждане - Канада. Но, както каза mamamia, много е важно дали ще имаш близък с теб преди и след събитието.

Зарята в Монреал е всяка година, има фестивал http://internationaldesfeuxloto-quebec.com/en/
Ботаническата е супер, не мога да повярвам, че я пропуснах  Blush

# 130
За бг гражданството - глоба има, ако се задейства процедурата за издаване на ЕГН след първата годинка. Не съм чела да е задължително....

# 131
За бг гражданството - глоба има, ако се задейства процедурата за издаване на ЕГН след първата годинка. Не съм чела да е задължително....

Ако родителите ,или дори само единият е бг гражданин ,детето има право на бг гражданство.Ако родителите не задействат процедурата за издаване на ЕГН ,то няма как детето да е бг гражданин.

Танита, мерси, аз за всеки случай написах е-мейл със запитване на посочения в линка ти е-майл адрес, дано някой ми отговори.

Како Дора ,дори и да не ти отговорят,си изпринтирай закона и мъжът ти да си го носи за всеки случай.

# 132
Ако родителите ,или дори само единият е бг гражданин ,детето има право на бг гражданство.Ако родителите не задействат процедурата за издаване на ЕГН ,то няма как детето да е бг гражданин.
Танита и аз така си мислех но когато ми се случи това за което споделих в предния пост аз ползвах и адвокат а и имах писмо от адвоката на гранична полиция. Сега си погледнах препратките от тогава:

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134446592

"Чл. 8. Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин."

Не е пожелание това.

Тук има повече: http://www.mfa.government.bg/pages/53/index.html

"Гражданите на Република България, които се намират в чужбина, са длъжни в шестмесечен срок, след съставянето от местен орган на акт за раждане на детето им, да предоставят или изпратят на българското дипломатическо или консулско представителство в съответната страна, заверен препис или извлечение от документа, заедно с молба, в която е посочен постоянният им адрес в Република България."

По надолу в линка пише и за издаване на ЕГН.

А в закона за българските документи е описано и задължението всеки преминаващ границите на България български гражданин да предоставя български задграничен паспорт - тоест и ние и децата ни но и с това се минава между капките нищо че законът го изисква!  Wink

Mамамия Благодаря много за краткото резюме на онзи твоя дълъг пътепис който си мислех да потърся и да препрочета!   bouquet

Последна редакция: нд, 30 юни 2013, 23:17 от Jennie

# 133
Танита и аз така си мислех но когато ми се случи това за което споделих в предния пост аз ползвах и адвокат а и имах писмо от адвоката на гранична полиция. Сега си погледнах препратките от тогава:

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2134446592

"Чл. 8. Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин."

Не е пожелание това.

Тук има повече: http://www.mfa.government.bg/pages/53/index.html

"Гражданите на Република България, които се намират в чужбина, са длъжни в шестмесечен срок, след съставянето от местен орган на акт за раждане на детето им, да предоставят или изпратят на българското дипломатическо или консулско представителство в съответната страна, заверен препис или извлечение от документа, заедно с молба, в която е посочен постоянният им адрес в Република България."

По надолу в линка пише и за издаване на ЕГН.

А в закона за българските документи е описано и задължението всеки преминаващ границите на България български гражданин да предоставя български задграничен паспорт - тоест и ние и децата ни но и с това се минава между капките нищо че законът го изисква!  Wink

Жени,ако ти не си искала детето ти да има бг гражданство,съм убедена ,че то нямаше да има такова.Прочетох информацията и от   двата линка ,които си посочила.
Лично аз ако имах дете родено в чужбина ,щях да се позова на това ,че по ПРОИЗХОД моето дете е бг гражданин ,но само по произход.Ако аз не му извадя ЕГН.....как ще има бг паспорт?Въз основа на произхода си ,детето някои ден може да си извади бг гражданство,ако поиска.
Нека не хвърляме в паника Кака Дора.Най-добре е както казах,да си изпринтира закона  и евентуалния отговор ,който ще получи.Защото всеки случай е индивидуален ,а тълкуването на закона......колкото адвокати и съдии,толкова и тълкувания.Познавам няколко деца ,родени в чужбина от родители българи ,без да имат бг гражданство.

Нека да приключим с тази тема,защото лично за мен е доста .....хм,как да кажа ....главоболна. Wink

Жени,за Монтреал се сещам ,че за децата може да интересно да направите една обиколка на даутауна  с двуетажен автобус.
http://www.montrealtours.net/?event=offer.detail&offerId=5246

Отворих линка да погледна откъде  точно тръгват тези автобуси .И видях,че тази обиколка  всъщност е доста дълга ThinkingМай идеята ми не е подходяща за деца Mr. Green
А цените само на мен ли ми се виждат леко високи? Thinking

# 134
Мишето 14, аз съм раждала преди 5 г. в България и имам прекрасни спомени и от болницата и от лекарката си. Heart Eyes Ако реша да имам второ дете, пак там бих го родила.
Със сигурност зависи в кой град в България си, но отдавна болниците /поне в София и големите градове/ не са мизерни. Дали и какви консумативи ще ти поискат е различно за разл. здравни заведения. Мене само дрехите за изписването на детето ми казаха да занеса. В България можеш да си избереш доктор, който да направи раждането, можеш и да избереш как да родиш.
В Канада да родиш с операция например е въпрос на много уговорки и пак не е сигурно. Имаш право на 2 видеозона през цялата бременност /както е и в Бг по здравна каса/. Но по-различното тук в Канада е, че дори и да искаш всеки месец да следят бебето ти /да си готова да платиш за това/ - няма как да стане просто. Нямат такава практика. Ще ти кажат, че не е нужно. Единственият ти шанс е да се престориш, че имаш болка, за да те видят, но едва ли ще ти е до театър всеки месец.
Много е важно в този момент да се чувстваш спокойна и сигурна. Hug

Общи условия

Активация на акаунт