Красотата на земята сме събрали във цветята! Лятото и цветята, тема 60

• 54 661
  • 744
  •   1
Отговори
# 735
  • DE
След малко пускам новата тема удръжте красивите снимки още 5 минутки Hug

# 736
  • на североизток от Рая
Доника,
Скрит текст:
споменавала си за детето си, но доста отдавна. Сега си припомних. Прекрасно е детето ти! Не знам, но няма външни обезпокоителни белези. А с деца аутисти знам, че се работи много трудно.
 Аз съм рабтила с дете с много, много проблеми. Родена е много рано, в кувьоз е била дълго, има операциИ на сърцето, и куп други проблеми. Колегите ми не понасяха нито нея, нито майка й. Но тя майката беше досадна, по принцип. Детето беше в моя клас. Винаги в часовете присъстваше и майката, че  и насоки за работа ми даваше понякога, но я търпях. После момиченцето премина на индивидуално обучение, но не с ресурсен учител, а назначиха колега, който я занимаваше, аз влизах по английски при нея. Е, беше на различни фази  и настроения детето. Търпение му е майката. Тя ме обичаше, аз нея - също. Не съм я съжалявала, просто я обикнах. Трябваше да научи нещо по пустия му английски и търсех начини да й стане интересно. Обикновено като влезех в стаята, тя беше под чина и ми казваше, че `няма да излезе от гаража`. Свикнах с `гаража`, казвах й да излезе като кола назад, да научим нещо по картинките  и после пак да се паркира там. Ставаше й смешно, интересно, излизаше без проблем и учехме поне 10-тина минути. Повече не издържаше. Обикаляше стаята, крещеше, което беше ужасно, но най-страшното беше, че майка й я биеше и я заплашваша, че ще я изостави. Една трагедия беше животът на М. Обичаше да мачка пластмасови чаши и да чува звука, който издават при мачкане. Обичаше да драска с нокти по дъската...все неприятни шумове я впечатляваха.
 Когато пък влизаше колегата да я учи, М. не започваше, ако той не  й нарисува петел на дъската. Е, колегата рисуваше и така работеха, с петел на дъската.  Simple Smile
 Ако се наложеше друг от колегите ми да я занимава, ставаше страшно. Никой не я понасяше. Дори само като срещнеха майка й из двора или коридора, правеха забележки дори без причина.
 Самата майка имаше претенции, дори необосновани, но това е друга тема.
 Искаше да пиша 6 на детето по английски, при положение, че то не усвои материал дори за 3.
 Трудно е и на учителите. И въпреки търпението ми и любвеобилността ми към децата, излизах като смазана от часовете с М.
 Не ме познаваш, не знам вярваш ли ми, но е трудно ...Обществото ни не  е научено да разбира и уважава различните. Но аз мога да работя и с деца с проблеми.

Дълги години работих като Мариета в среда с двуезични, а там е трудно по принцип. Още от ограмотяването, още от това, че първо ги учех да ме разбират на български, оттам нататък да усвояват материал. И с това се справях, но в един момент ми се отвори възможност да си сменя работното място и напуснах. Сега работя в града и нямам деца с по-специфични проблеми. Освен това при нас има ресурсна учителка, жена с прекрасно отношение и възможности. Възхищавам се на такива хора като нея.
 Дано детето ти да е обградено с любов  и разбиране!
 Дано не се сблъскваш с омраза, скрити погледи  и насмешки. Знам, че боли.

Съжалявам, че се прострях толкова нашироко.

Кучо, почувствах се аз самата зле като прочетох какво ти се случило. Не искам да виждам подобни хора, не знам как живеят, дали се понасят изобщо. Накъде отиваме?!  Hug

Мариетка,
Скрит текст:
стана ми неудобно от това, което си изживяла покрай курса. Аз не съм се записвала за участие. На съвет шефката прочете три имена и бяхме избрани кои да отидем. Това беше доста отдавна, дори вече не помня кога. Освен това, ние не знаехме къде ще се провеждат обученията предварително. Има някои, които бяха в хотел в града ни. Екстрите се случиха като дар за мен. Не вярвам все още, че изживях тази прекрасна седмица.

Писенце, благодаря, че ни се показа!  Hug Вече свързвам ник с образ.  Simple Smile

# 737
  • ГОре на черешата...
Нели,
Скрит текст:
няма за какво ТИ да се чувстваш неудобно! Аз не съм нито за екстрите, нито за басейна, слава богу успяваме и всяка година със семейството ни сме и на море, и екскурзии си позволяваме, може да е скромно, но ни стига...но не е там работата, а обидното отношение, което почувствах. Ти сама знаеш - ние, на село, не работим по-малко от градските учители, напротив, понякога работим в пъти повече. Нашите деца знаят български, но това ни е най-млакия проблем. Нямат никакъв, ама никакъв стимул да искат да се обучават. Това е Confused.

# 738
  • на североизток от Рая
Нели,
Скрит текст:
няма за какво ТИ да се чувстваш неудобно! Аз не съм нито за екстрите, нито за басейна, слава богу успяваме и всяка година със семейството ни сме и на море, и екскурзии си позволяваме, може да е скромно, но ни стига...но не е там работата, а обидното отношение, което почувствах. Ти сама знаеш - ние, на село, не работим по-малко от градските учители, напротив, понякога работим в пъти повече. Нашите деца знаят български, но това ни е най-млакия проблем. Нямат никакъв, ама никакъв стимул да искат да се обучават. Това е Confused.

Разбирам те напълно, защото над 10 години работих в същата среда. Знам пренебрежението, знам, че не го заслужавам. Зная повече и от някои учителки, които имат стаж само в градско у-ще. За мен професията не  е начин за изкарване на пари за прехрана, а призвание. Аз работя с жар и не е от значение как ме възприемат.

Hug

# 739
Де да имаше и моята дъщеря такива учителки като вас двете!!!  Heart Eyes Hug
Възхищавам ви се момичета -на всички в темата,въпреки,че сме непознати,тук струи топлина и доброта.Като влезе човек в темата и забравя всичко лошо и си почива,зарежда се с оптимизъм и продължава напред.  bouquet

# 740
  • ГОре на черешата...
 Hug

# 741
# 742
  • Gone with the wind
Нели, Мариетке,  Hug
За жалост не са много учителите, които работят с такова желание и любов  Heart Eyes

Доника, прочетох за малчо и ми стана тъжно и тъпо. Тук все още не сме дорасли за нуждите на специалните деца (и под специални нямам предвид, че са със заболяване, физически или психически недъг, а, че те в действителност са по-специални) - по-скоро не, че не сме дорасли, а, че не желаем да дорастем, май сме прекалено вглъбеени в себе си, че да обърнем внимание на другите и техните нужди  Confused

Матзе, хайде чакам новата тема да се похваля с цъфнала днес хоя  Mr. Green
То и историята на тази хоя е показателна де - бях си я заръчала от поръчка в цветарския форум. Водещия поръчката по погрешка я беше сложил в чужд пакет. Та усетил се, поискал да му я върнат, или поне да възстановят паричките, които съм платила за растението. Не, не я била поръчала, ама пък много й била харесала, пък що да я плаща, като й е пратена по погрешка и т.н. Намериха ми малко връхно резниче и то взе, че лудна и днес ме зарадва с първи цвят  Heart Eyes

# 743
Здравейте момичета!
Срам не срам, аз да си попитам-някой няма ли семена от ароматния грах( този дето цъфти толкова красиво и ухае...)? Пишете бързичко моля, че ще вземе да му мине времето за садене Wink

# 744
  • Русе
viktoriay, пишеш в стара тема! Копирай поста си тук  Hug
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=764630.585

Общи условия

Активация на акаунт