Париж 7

• 67 941
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
  • в обкръжаващия ме хаос
         Здравейте, ние се завърнахме живи и здрави миналия вторник. Времето беше слънчево и горещо. Не успяхме да видим всичко, което бяхме набелязали, не ни стигнаха силичките, много се изморявахме, но влезнахме във Версай, само след час и половина чакане, за Лувъра вече писах, че чакахме по-малко от 5 минути. Разгледахме Латинския квартал, возихме се на корабче. Поситихме Астерикс, където си сбъднах мечтата да се кача на скоростно влакче, но за жалост не успях да си отворя очите  от страх, по време на спускането, няма нищо, защото пак усетих всичко. За тези, които решат да направят като нас и да посетят Астерикс, вместо Дисни, да имат предвид, че е по-изгодно да се придвижат до парка с шатъла, който тръгва от Лувъра, че с РЕР-а и шатъла от летище Шаръл де гол излиза по-скъпо /не много, но все пак/. До летището с РЕР платихме 28 евро в едната посока за трима човека от първа зона на метрото.
         Като цяло мнението ни за града - на мен и на мъжа ми, е смесено. Харесаха ни забележителностите, които успяхме да видим, хареса ни Париж извън центъра. Нещата, които не ни харесаха - почти навсякъде миришеше на урина, мръсотията по улиците надмина очакванията ми, но тр да отбележа, че обувките ни останаха чисти, непокрити с прах, малко страшничко си беше докато стигнем до Сакре кьор /извинете, ако не го пиша правилно/, много гмеж имаше по пътя от метрото до горе. Колоритните образи на хора по-скоро ни забявляваха, отколкото да ни отблъскват. Не ми хареса, че нямаше чешми /или поне на мн малко места се срещаха/, имаше моменти, в които минавахме по един-два км, да не кажа и повече  и нямаше откъде да си купим вода. Но сигурно е нормално, все пак е мегаполис.
В заключение, обаче не съжаляваме за екскурзията и всичко, което разгледахме.
Още веднъж много благодарности на всички, пишещи в темата и даващи разяснения. Индивидуални благодарности на Роца и Ивенеце, които въпреки всичко изписано отговаряха и на личните ми съобщения. Ще продължавам да следя темата и ще се радвам, ако мога да съм от полза на някого.

# 91
здравейте момичета,моля за помощ . Точките ,които съм набелязала е разходка по Шанзе Ли зе от пирамидата до Арката и от там до Айфеловата кула.Вупросът ми е къде ще е най-удобно да паркираме колата и какъв транспорт да хванем до пирамидата и после от Айфеловата кула до паркинга.
И другият ми въпрос е за Версай,опитах се да открия малко повече инфо за Версай,но не намерих.Трябва ли да си купуваме билети отделно за градините и отделно за замъка,може ли да ги купим онлайн и паркинга платен ли е ? Благодаря ви предварително за отговорите.

# 92
  • пак на Рив Гош
Ние лично, когато ходим да Париж с колата, я оставяме почти веднага след като влезем в Париж от околовръстното, на някоя от улиците (където намерим място) и оттам в града патъуваме с метрото. После обратно с метрото до колата.
Има и платени паркинги, които са на първа страница.
Как ще се придвижите до пирамидата (предполагам имаш предвид пирамидите в двора на Лувъра  Peace), зависи къде ще си оставите колата. Най-удобно ще е с метрото (спирка Palais Royal-Musée du Louvre).

По въпроса за Версай: ето информация за видовете билети и цените:
на френски - http://www.chateauversailles.fr/preparer-ma-visite/toutes-les-in … billets-et-tarifs
на английски - http://en.chateauversailles.fr/prepare-my-visit-/single/tickets-and-rates
Билетът тип "Паспорт" дава достъп до замъка, градините, Трианон и селцето на Мария-Антоанета.
Паркингът пред дволеца е платен, както и голяма част от паркингите в трада. Другият вариант е да потърсите място за паркиране на улиците в близост до двореца (но местата са кът, особено уикенда).

# 93
а Версай разбрах,че неработи в понеделник,но има ли достъп до градините.Може ли да ги разгледаме ,понеже в понеделник се очертава да бъдем там

# 94
Според мен изобщо всичко е затворено в понеделник.

# 95
  • в обкръжаващия ме хаос
Сетих се да питам нещо - направи ми впечатление като бяхме до Лувъра, че много хора заставаха пред стъклената пирамида и се снимаха с вдигната ръка, свита в китката, все едно с дланта си докосват върха на пирамидата. Чудехме се защо го правят, някакъв символ ли е това, дето сме го пропуснали?

# 96
От далеч изглежда все едно подпираш/буташ пирамидата.

# 97
За тези, които се лутат за обществения транспорт в Париж и по- специално зоните, според които са тарифите. Ето тук
http://www.transilien.com/contents/fr/Docs---PDF/Plans/Carte_res … au_transilien.pdf
много ясно се вижда коя гара в коя зона е.

# 98
На Порт Майо няма. Пробвайте на някоя от гарите.
Дали открихте подобно място, че и на мен ми предстои подобна ситуация вдругиден?

# 99
  • пак на Рив Гош
На Порт Майо няма. Пробвайте на някоя от гарите.
Дали открихте подобно място, че и на мен ми предстои подобна ситуация вдругиден?

На гарите има, казват се "Consigne".
Ето къде се намират: http://www.parisinfo.com/transports/73384/Consignes-dans-les-gar … -parcs-de-loisirs
Представляват клетки на самообслужване, в които се слага багажа и се заключват. Дава ти билет с бар-код като на паркинг. В повечето случаи се плаща с монети. После трябва да сканираш бар-кода на билета, за да ти отвори клетката и да си прибереш багажа.

# 100
Много благодаря! Оказа се, че няма да ми се наложи да търся място за багажа, но на други ще е много полезно. Според мен никому не трябва даже да му минава през главата мисълта, че може барабар с куфарите да посети някоя забележителност мимоходом. Наистина е много добре организиран транспортът, но самото преминаване от спирка на спирка, даже и без багаж, на места е доста изтощително.

# 101
Здравейте!         И аз да се включа в темата.Изчетох всички теми за Париж  и много ми помогнахте. Пътуването ни до Париж беше част от маршрута - Париж,Цюрих, Германия- град Фридрихсхафен.Нашето семейно пътуване започна на 19.06.2013. Пътувахме с България еър , рано сутринта към 07.35 ч. излетяхме от София и към 08.30 ч. местно време бяхме вече на Роаси- Шарл дьо Гол- терминал 2Д. Да вметна , че съм много доволен от  Bulgaria air. После обичайните процедури-получаване на багажа, бърза паспортна проверка и се насочихме към туристическия офис на терминал 2Д. Тук си купихме 2 двудневни Paris Museum Pass-a, отправихме се към станцията на RER , купихме си билети до Лионската гара. Пътуването до там е с RЕR В и после с прекачване/ кореспонданс / на Шатле/ Ле Ал/ Chatelet/ Les Halles, където се качихме  на RЕR А  до Лионската гара. Тук купихме билети за Цюрих с високоскоростния влак за 26.06.2013 - TGV Lyria.Излязохме от Лионската гара и се отправихме към хотела , който бях резервирал и който се намира на булевард Дидро- хотел Ибис на веригата Акор.Настанихме се към 12 часа и след кратка почивка се отправихме пеш към околните забележителности- Бастилията , операта на Бастилията, квартала Маре, Плас де Вож/ Place des Vosges/, музея Виктор Юго, музея Пикасо,улица Риволи , минахме покрай Лувъра отвън и после си тръгнахме обратно към Пон Ньоф /  Pont Neuf/ , минахме пътьом през Сефора да напазаруваме малко парфюми и обратно се прибрахме в хотела. На следващият ден четвъртък - ранно ставане , закуска в околните хлебарници- кроасани, едни такива слакиши - като торти, по  кафе и се отправихме към Лувъра.Важно е да си рано там -към 08. 30 ч., музеят отваря в 09.00 часа, чака се по-малко. Попълнихме си пропуските, като си написахме имената и най-важното , защото после само това гледат при влизане в обектите -датата от която започва да тече Паса-а/ Пари Музеум пас /. В Лувъра този пропуск ни спести чакането на опашка за билети и май чакането на опашката за влизане, но в този ранен час имаше много малко хора  и ние направо влязохме.Лувъра е огромен музей и ако човек иска да го разгледа наистина подробно няма да му стигне и една година. Уморени , седнахме на едно от кафенетата вътре в музея. Чакането на опашка за кафе, безалкохолно, пица и сладкиши - прословутите макарон и тарти ни отне 45 минути.Купуваме вътре сувенири.Към 15 часа излязохме от Лувъра и седнахме  в парка Тюйлери за кратък отдих. Отправихме се към Плас дьо ла Конкорд с двата фонтана, после поехме към Шанз Елизе. Стигнахме до Триумфалната арка , наредихме се на опашката за влизане и след 40 минути влязохме пак с пропуските. Стълбите за нагоре са доста стръмни и е уморително да се изкачиш. Има асансьор , но е само за инвалиди и както видях го използват и за стопански цели- качват разни стоки към магазинчетата за сувенири горе в Арката. Отгоре има прекрасен изглед към околните квартали- включително Монмартр, Дефанс, Айфеловата кула , която е в съседство и други . Слизаме отново по стълбите и сядаме да починем. Поемаме към метрото и след  20-30 минути слизаме от метрото в близост до Нотр Дам дьо Пари. Влизаме вътре след 20 минути чакане на опашка. Улучваме службата. В отделена от туристите част са седнали хора, които присъстват на службата и се молят.Разглеждаме катедралата, палим свещи и излизаме навън. Доста уморени сме вече, аз обаче все още имам сили да се изкача на кулата на катедралата, жена ми  категорично отказва да изкачи 387 стъпала нагоре. На следващия ден -петък- в програмата ни е предвидено посещение на Версай. Ставаме рано ,обичайната закуска навън от хотела и се отправяме по моста Остерлиц / Аusterlitz/ към метро гарата  Остерлиц , с карта за метрото в ръка. Купуваме билети за двама, за възрастни, пълна тарифа и сега много важно- билетите са за отиване и връщане , от гара Остерлиц до гара Версай- Рив гош- Шато /Versailles- Rive Gauche Chateau/. Естествено си купувате такива билети , ако се връщате обратно в началната ви спирка и няма да ходите някъде другаде.Сега кое тук е важното- първо ако си купите билети отиване и връщане/ представляват четири отделни билета/ ще си спестите чакането на опашка за купуване на билети на гарата във Версай. А там опашката наистина беше огромна - някъде към 350 човека.Следват за нас леки перипетии на метрото в Остерлиц.Долу сме в метрото, много добре знам , че трябва да чакаме RER C и по-точно CIME влакчето.Аз обаче губя търпение, виждам , че идва някакво влакче, вътре светят лампички за спирките, чета на тях Версай- Шато и си викам това е , качвай се. Влизаме във влакчето , обаче мене ме гризе съмнение , че съм сгрешил. Питам любезно един господин това ли е влакчето за Версай, при което господинът отговаря , че Версай е в съвсем противоположната посока. Без да губим присъствие на духа ,слизаме на следващата спирка Библиотека Франсоа Митеран, успокоявайки се , че иначе никога нямаше да идем на това място, и се прекачваме по ескалаторите надолу и после нагоре за да направим връзка/ кореспонданс/ за нашата посока на съседните линии. След няколко минути идва CIME влакчето, сядаме и се отправяме към Версай.Минаваме по всички спирки покрай Сена -Нотр дам, Музея Орсе, Тур Ефел и така аз си набелязвам спирките за следващите дни.Слизаме във Версай, следваме голяма група японски туристи , които ни водят право към Двореца.Заставаме на опашката за влизане, спестяваме си опашката за купуване на билети , тъй като сме с пропуски. След около 50 минути чакане влизаме и първо се отправяме към апартаментите на Госпожите/Les Appartements des Madames/.Това си беше грешка.Разглеждаме ги и излизаме отново в двора Виждаме огромна опашка ,която чака да влезе в тази част на Двореца, където са апартаментите на Краля, Огледалната зала и други.Отправяме се чинно и съвестно към края на опашката, минаваме през една зала като тунел и аз виждам опашката , която е извън двореца и е към самото градче Версай.Ако се наредим най-отзад , ще трябва да чакаме най-малко 3 часа.Връщам се ,такъв, доста ядосан на външен вид, и срам не срам се пререждаме, заставайки на опашката в двора .Хората наоколо решават да не си вгорчаваме взаимно деня и не реагират.След 40 минути чакане влизаме, разглеждаме всичко, плътно притиснати от тълпата туристи, почти невъзможно е спокойно да разгледаш нещата.Излизаме и отиваме към градините на Версай, Големия , Малкия Трианон и селището на Мария-Антоанета.Пеша се отправяме към тях , разглеждаме ги и се връщаме обратно до двореца Версай с малко електрическо влакче, напълно уморени и изтощени.

Последна редакция: сб, 20 юли 2013, 22:56 от romel

# 102
  • На черешатааа
От тук някой запазвал ли си е апартамент - http://www.all-paris-apartments.com/en/paris-apartments/ref_3291/ . Немога да се ориентирам как точно става  Confused , моля за малко помощ. Или някой от  посетилите скоро , може ли да  даде линк , ако е бил на квартира, че нещо позапецнах с нощувките - все на доста скъпи  попадам. За 2ма души търся. Благодаря предварително   bouquet

# 103
  • SF
Здравейте от Париж!!!

Един въпрос към вече пътувалите с WIzz Air може ли да задам? Simple Smile
В колко часа е нормално и достатъчно да отида на Порт Майо в СЪБОТА, предвид задръствания и всичко останало, за да хвана самолета вечерта от Бове за София?
Наистина ще ми е полезно да ми отговорят миналите по този път наскоро.
Мерси!

А кой парк да посетя - Астерикс или Дисниленд (според вас). Simple Smile
Бон нюи!

# 104
Здравейте от Париж!!!

Един въпрос към вече пътувалите с WIzz Air може ли да задам? Simple Smile
В колко часа е нормално и достатъчно да отида на Порт Майо в СЪБОТА, предвид задръствания и всичко останало, за да хвана самолета вечерта от Бове за София?
Наистина ще ми е полезно да ми отговорят миналите по този път наскоро.
Мерси!

А кой парк да посетя - Астерикс или Дисниленд (според вас). Simple Smile
Бон нюи!
Този месец минахме по този маршрут и то точно в събота. На отиване към летището няма никакво задръстване и автобусът си пътува нормално час и 15 мин. Във форума препоръчват 3.15 часа по-рано, но ние тръгнахме още 2 часа по -рано, имахме време пък и в последния момент не ни е вече до забележителности. В събота вечерта има много полети на летището и имайте предвид, че чакахме и на опашка за секюрити контрола. Иначе автобусите вървят един след друг и сме чакали само 10 мин. за автобусът. Купуването на он-лайн билет за него пести време за висене по опашки. Това, което не е толкова важно, че ако пътувате в събота от летище Бове към Париж, наистина има голямо задръстване и пътуването се удължава поне с час. Приятно изкарване!

Общи условия

Активация на акаунт