Белгия - 26 тема

• 118 339
  • 827
  •   1
Отговори
# 645
На Крит не съм била - миналата година бяхме на Санторини, тази мислим да ходим на Закинтос, че на моето астматично дете много добре му понася гръцкият морски въздух  Laughing Ама там да работя... - много ще ми е топло и ваканционно  Laughing

Аз много мислех за езиците. Моето дете говори основно френски и немски и много малко български, но разбира всичко и на трите езика. Първо се бях насочила към немското училище - ама е далече, нямат транспорт и е скъпо. После бях решила в немската секция на европейското, ама си мисля, че за интеграцията му тук (все пак е родено и расте тук) е по-добре да се придържаме към френския, та така стигнах до френската секция на европейското. Ако го вземат в нея, супер. Ако не - другият ми вариант е едно частно католическо двуезично с английски и френски. Ако и там не го вземат, около нас има две с много добра репутация, ама има неща, които никак не ми допадат. Френското училище също ми харесва, но е далече от вкъщи и не ми се иска да пътува по час и половина на ден.

mik, а ти българската секция на европейското ли искаш? Питам, за да си сверя часовника, все пак нашите деца са горе-долу на една възраст.

# 646
  • София
А има ли шанс да не приемат децата в Европейското училище? За мен е важно за големия, че все пка ще е 2 клас, малката ще е на 2,5 г. и може и да не ходи на ДГ първата година (си мисля).

# 647

Фатумата, много бих искала детската градина да ми е близо, има един матернел на нашата улица. Но ако научат сега холандски, това ще им е основният образователен език. Предпочитам да е френски и вторият да е английски. Голямо чудене пада!

Това е вариант, докато чакате място в St Hubert. После ще учат френски в училище и ще ходят на спорт или други занимания на холандски, например през учебните ваканции, за да не забравят другия език. Малките деца с лекота възприемат нови езици и няма опасност да ги "объркаш", каквито предразсъдъци имаше едно време.
Като ще е френско училище, поне да е добро.

Кати, не съм чувала някой да е останал без място в Европейското. Аз не мога да се изказвам за него, основните оплаквания, които съм чувала, е че вторият език бил гола вода, но такъв е случаят и в белгийските училища.

# 648
Както вече казах, европейското училище е за определени деца, които трябва да бъдат взети. Ако има свободни места, приемат и други, но срещу такса, която хич не е ниска, особено на фона на останалите частни в Брюксел. Като цяло европейските училища са доста пренаселени и местата са дефицит. Най-добре контактувай директно с тях - те ще ти обяснят всичко за твоя конкретен случай.

На 2,5 г. би трябвало да ходи вече някъде - било то на матернел или в ясла. В противен случай на 3 г. ми се струва, че ще й е много трудно. В матернел ги третират като големи деца - който ял, ял, който се облякъл, облякъл, никой не им седи на главата.

# 649
  • Белгия
Нединка, в българската секция ще учат. За нас това е важно, иначе ще трябва да ги пращам в събота в БГ училището в посолството. Аз за европейските училища знам, че излизат с три отлични езика и подготвени за университет. Това ми харесва и ще ги пробваме там, пък ако не става, ще му мислим. Но това ще е след четири години. Днес съм в отпуск и се свързах с пет матернела в радиус от осем километра около нас. Дано да ги вземат някъде. У нас вече скучаят, искам и да започват да учат френски.

# 650
  • София
Нединка, в българската секция ще учат. За нас това е важно, иначе ще трябва да ги пращам в събота в БГ училището в посолството. Аз за европейските училища знам, че излизат с три отлични езика и подготвени за университет. Това ми харесва и ще ги пробваме там, пък ако не става, ще му мислим. Но това ще е след четири години. Днес съм в отпуск и се свързах с пет матернела в радиус от осем километра около нас. Дано да ги вземат някъде. У нас вече скучаят, искам и да започват да учат френски.

Да разбирам ли, че ако синът ми учи в Бг секцията на Европейското училище няма нужда да посещава съботното училище в посолството, за да му се признаят после класовете в България като се приберем?

Това за матернел ме притесни, моята девойка се храни сама, но за обличане и дума не може да става все още. Да не говорим, че изоставаме и с хигиенните навици Sad

# 651
  • Белгия
А има ли шанс да не приемат децата в Европейското училище? За мен е важно за големия, че все пка ще е 2 клас, малката ще е на 2,5 г. и може и да не ходи на ДГ първата година (си мисля).

Кати, ако ще работи единият родител в евроинституците, местата са гарантирани. Ако не, няма шанс, защото училищата са пренаселени (освен българската секция, която е толкова празна, че искали да обединяват първи и втори клас). Училището започва от четири години, преди това има платена детска градина на институциите. Там места също няма, ние така и не дочакахме.

Последна редакция: ср, 11 мар 2015, 16:18 от mik123

# 652
  • София

Кати, ако ще работи единият родител в евроинституците, местата са гарантирани. Ако не, няма шанс, защото училищата са пренаселени ([b]освен българската секция, която е толкова празна, че искали да обединяват първи и втори клас[/b]. Училището започва от четири години, преди това има платена детска градина на институциите. Там места също няма, ние така и не дочакахме.

Това не ми звучи добре...

# 653
  • Белгия
Класовете от българската секция се признават от българската образователна система, такава идеята на тези училища.
За децата в матернела- не е толкова страшно. До три години се води подготвителен клас и може и да не съвсем готово детето с махането на памперса. За храненето е така, но те децата се понаучават, а и на тази възраст не знам кое дете си идва нахранено от градината. Моите в началото ще стоят до обяд. Ще ядат там колкото могат и после в къщи ще си дояждат и ще спят.

# 654

Аз пак да попитам за българската секция - не мислиш ли, че децата ще изостанат с френския?! Освен това българската секция е само до пети клас (демек до началното училище), после ги пускат наравно с тези, които от матернел се занимават с английски, френски и немски, че даже и у дома го говорят. Всъщност това са моите притеснения и искам да си сверя часовника. Ти си първата, която иска да запише децата си в българската секция и затова така питам и нахалствам. Ако съм досадна, не ми отговаряй.

Успех с търсенето на матернел!

# 655
  • Белгия

Кати, ако ще работи единият родител в евроинституците, местата са гарантирани. Ако не, няма шанс, защото училищата са пренаселени ([b]освен българската секция, която е толкова празна, че искали да обединяват първи и втори клас[/b]. Училището започва от четири години, преди това има платена детска градина на институциите. Там места също няма, ние така и не дочакахме.
[/quote]

Това не ми звучи добре...

[/quote]

И на мен не ми звучи добре. Каза ми го една приятелка, чието дете учи там. Тя само го беше чула и не знаеше дали е възможно по принцип.

# 656
За обединяването на класове и аз съм чувала.

# 657
  • Белгия
Аз пак да попитам за българската секция - не мислиш ли, че децата ще изостанат с френския?! Освен това българската секция е само до пети клас (демек до началното училище), после ги пускат наравно с тези, които от матернел се занимават с английски, френски и немски, че даже и у дома го говорят. Всъщност това са моите притеснения и искам да си сверя часовника. Ти си първата, която иска да запише децата си в българската секция и затова така питам и нахалствам. Ако съм досадна, не ми отговаряй.

[/quote]
Никак не ми досаждаш Simple Smile, аз също постоянно разпитвам за тези училища. Щом се справят децата от другите нации(не англичани, французи, германци), ще могат и българчетата.
Всъщност, доколкото знам, първи и втори клас се учи само на роден език. От трети клас родният език става час по език и литература, а всички други предмети се учат на първия чужд език. После въвеждат и втория чужд език. Има една група на родители на деца от училищата, които се борят децата да учат математика и природни науки на родния си език, защото не го ползвали достатъчно. На практика те учат история, география и т.н. само на френски или каквото там са избрали.
Прилича ми много на българските езикови гимназии, а аз тях ги харесвам.

Последна редакция: ср, 11 мар 2015, 16:19 от mik123

# 658
  • София
Тъй като ние ще сме в Белгия само за няколко години, предпочитам синът ми да ходи в БГ секция, като се надявам, че междувременно ще учи и английски език Ще ми се и френски да понаучи, но не знам длаи не е малко прекалено вече. Но ако нивото на обучение в БГ секция не е добро.. не знам... От друга страна той не знае добре английски език (ходи на школа, но е в доста начален етап) и не знам дали биха го приели в английска секция и дали няма да му дойде много нагорно.

А в т. нар. матернел (което, доколко разбирам, е еквивалента на нашата детска градина) има ли БГ секция?

# 659

Никак не ми досаждаш Simple Smile, аз също постоянно разпитвам за тези училища. Щом се справят децата от другите нации(не англичани, французи, германци), ще могат и българчетата.
Всъщност, доколкото знам, първи и втори клас се учи само на роден език. От трети клас родният език става час по език и литература, а всички други предмети се учат на първия чужд език. После въвеждат и втория чужд език. Има една група на родители на деца от училищата, които се борят децата да учат математика и природни науки на родния си език, защото не го ползвали достатъчно. На практика те учат история, география и т.н. само на френски или каквото там са избрали.
Прилича ми много на българските езикови гимназии, а аз тях ги харесвам.
[/quote]

Виж, тук информацията ни се разминава. Аз пък съм чувала, че всичко се учи на български език. Май ще трябва да си вдигна дупето и да отида лично да видя въпросната българска секция и да говоря с учителките там. Ама това ще стане след Великден - до тогава няма да успея.

Има матернел с български - да.

Общи условия

Активация на акаунт