Белгия - 26 тема

• 117 349
  • 827
  •   1
Отговори
# 675
  • Варна
Да, супер е Simple Smile

Отиваш и казваш, че искаш многоезичен дубликат на актовете, и гр. Брак е добре да направиш. Във Варна е 10лв бърза поръчка. Става за 15-20мин. А нормална май беше 3лв за 7 дни. Аз и Е карта съм вадила тук с такъв дубликат на гр.брак Wink

# 676
  • Белгия
На мен никой не ми е искал преведен документ за гражд.брак. Къде го искат? За училището на децата ми искаха composition de ménage от общината.

# 677
На мен никой не ми е искал преведен документ за гражд.брак. Къде го искат? За училището на децата ми искаха composition de ménage от общината.
В общината, при първоначалната регистрация.

# 678
  • Варна
Да и освен това аз съм взела Е карта от мъжа ми, който работи. Аз не работя и ако не беше той нямаше да ми дадат. А за това се иска гр.брак да докажем, че сме женени.

# 679
  • София
А какво е composition de ménage?

Значи да си направя един дубликат и на акта за граждански брак.

# 680

От колко човека се състои домакинството. Удостоверение, в което сте описани всички заедно с белгийските ви ЕГН-та. Вади се за секунди от общината, след като веднъж сте регистрирани.

# 681
  • София

От колко човека се състои домакинството. Удостоверение, в което сте описани всички заедно с белгийските ви ЕГН-та. Вади се за секунди от общината, след като веднъж сте регистрирани.

Мерси! Ще се ориентирам накрая и аз, ама явно първо трябва да се озова и там  Laughing

# 682
  • Белгия
Catty m, ако се регистрирате в общината през институциите, не се налага да правиш преводи. Пак ще дойде полицай да ви провери и т.н., но няма да ходите лично и да доказвате неща с документи. Няма и да ви се налага да вадите карта Е, защото ще имате лични карти на служител на межд.организация и семейството му. Има подробности за цялата тази процедура, но няма смисъл да спамим темата. Най-добре попитай човешките ресурси, с които контактуваш, ще получиш подробна информация. Моята е от началото на 2008, може нещо да се е променило.

За градината и училището ще ти искат и ваксинационните паспорти на децата.

Последна редакция: сб, 14 мар 2015, 12:48 от mik123

# 683
  • Варна
Едното няма нищо общо с другото. Те като дойдат и ни видят няма как да са сигурни, че сме женени, за да ми издадат Е карта. И при нас полиция също е минавала. Включително и после пак за децата, въпреки че отидохме с тях до общината. И сме се регистрирали всички през общината. Даже не знаех, че има друг начин ако си легален. Но ние сме във Фландрия, освен ако от там идва разликата. Ама надали, защото за тоя межд.дубликат ходихме до консулството. Не искаха да го признават в общината и искаха апостил, понеже току що го бяха приели. Една година по-късно записахме без проблем децата с дубликат на удост. за раждане.

П.П. А вие с белгийски договор ли идвате или командировани? От там може да е разликата.

# 684
  • София
Едното няма нищо общо с другото. Те като дойдат и ни видят няма как да са сигурни, че сме женени, за да ми издадат Е карта. И при нас полиция също е минавала. Включително и после пак за децата, въпреки че отидохме с тях до общината. И сме се регистрирали всички през общината. Даже не знаех, че има друг начин ако си легален. Но ние сме във Фландрия, освен ако от там идва разликата. Ама надали, защото за тоя межд.дубликат ходихме до консулството. Не искаха да го признават в общината и искаха апостил, понеже току що го бяха приели. Една година по-късно записахме без проблем децата с дубликат на удост. за раждане.

П.П. А вие с белгийски договор ли идвате или командировани? От там може да е разликата.

Командировани ще сме.

Да, паспортите за ваксинация, това бях забравила  ooooh!

# 685
Ако съпругът има намерение да работи, не следва да си издава специална карта на съпруг на международен служител, а обикновена карта Е. На този сайт има разяснения за специалните карти на такива служители и на командировани експерти:
http://diplomatie.belgium.be/en/services/Protocol/circular_notes … al_organisations/
"If they are in employment, family members of an international official may not be in possession of a
special identity card issued by the Protocol Directorate. This applies to all professional activities, even
part - time work, as well as to paid internships and student jobs."
Откакто българите имат право да работят свободно в Белгия, нещата са по-различни.

# 686
Да, паспортите за ваксинация, това бях забравила  ooooh!

На мен ми извадиха двуезичен сертификат за имунизациите в тази служба:
http://www.ncipd.org/?category=6&section=9

В Белгия само полиомиелитната ваксина е юридически задължителна, но това не значи, че няма да питат за ваксините на децата.

# 687
  • Белгия

Аз имах предвид семейства на еврослужители, включително командировани национални експерти. Институциите изпращат служебно информация на общината за лицата и статута им. Съответно общината приема, че лицето Х е женено за лицето У и има еди-кои си деца, без да им е видяло документите. Това е споразумение за всички служители по дипломатическия протокол, издават се едни карти с гръмкото име special ID, иначе разлика голяма няма. Полицията не съм чувала да иска документи, като минава на адрес, но някъде може и така да правят.
А за личните карти- да, ако другият партньор има договор за работа при пристигането и тя не е в институциите, може да получи и друга карта. Това май са много редки случаи, но това се декларира пред човешки ресурси и те ще кажат каква карта да получи партньора.

Ваксините не са задължителни,  но не вземат деца на училище или градина без тях. Едни приятели бяха изпаднали в много трудна ситуация, защото детето беше назад с ваксините, не можеха да ги бият наведнъж, а те трябваше да ходят на работа.

# 688
  • София
Това е много странно - хем не са задължителни, хем не вземат в училище без тях  newsm78 Ние имаме всички ваксини де, по нашия си календар.

Можете ли да ми кажете ориентировъчно каква е годишната такса за ясла/ДГ?

# 689
Яслите са според доходите ...детските градини се водят училище и нямат такси , но по време на годината пристигат фактурки за по 7-13 евра и се събират около 170-200 евра ...

Общи условия

Активация на акаунт