Белгия - 26 тема

• 118 244
  • 827
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте, момичета!  Моля  за съвет или съдействие с информация. Съпругът на моя позната получи инсулт преди дни. Да поясня, че той и беше нагости - не работи в Белгия. Не съм сигурна, че и тя е с уреден статут. Настанили са го в болница - тук помощ не се отказва, но знаете как стоят нещата с плащането след това. Мъжът няма издадена европейска здравна карта, но е с непрекъснати осигурителни права в България. Имате ли идея какво може да се направи в този случай? За женицата ще е непосилно да плати престоя и лечението  Cry
Благодаря предварително.

# 31
  • Белгия
има ли някоя майка във форума на която детенцето и е недоносено?ако има искам да я попитам кога е почнала със захранването?

Моите близнаци са родени в 35та седмица, добри килограми, та не се водят чак проблемни недоносени, но все пак са родени в 8ми месец. Освен това имат алергия към белтъка на кравето мляко. Първо пиха Нутрамиджен, което е специализирано мляко на Нутрилон за такава алергия. Отскоро минахме на Нутрилон Пепти, което пак е за такава алергия, но има лактоза. Не искам да давам съвети по темата, защото всяко дете е специфично и по-добре педиатърът да съветва. Оделно, че децата се развиват, моите вече са много по-толерантни към млечните храни, които аз ям (на смесено хранене са - кърма и адаптирано мляко). Преди не можех да си позволя да хапна нищо с наличие на някакъв млечен протеин в него. Сега ям всичко, без мляко в чист вид или краве сирене.
За смяна на млеката мога да кажа от опит, че когато е с подходящо мляко, изобщо не се усеща. Но ако не е правилното мляко, може и до болница да се стигне. Аз не бих опитвала смяна без съгласието на педиатърката. Също и не бих давала мляко със соя, ако не е наистина сигурно, че има алергия. Соевото мляко е по-бедно на полезни вещества, да не говорим, че явно не е особено вкусно. Моите бебета вече им дойде акъла, хич не го щат това мляко и искат само кърма, ама няма толкова много:)

Ще захранвам при навършени 6 месеца, т.е. коригирани 5 месеца. И аз, и педиатърката сме на мнение, че захранване е най-добре да се започне на 6 месеца, но при недоносени деца запасите от желязо и други важни вещества са по-малки и може да се изчерпят доста по-рано и да се развие анемия. Така че почвам на коригирани 5 месеца и ще се надявам да съм уцелила подходящия момент.

# 32
Здравейте, момичета!  Моля  за съвет или съдействие с информация. Съпругът на моя позната получи инсулт преди дни. Да поясня, че той и беше нагости - не работи в Белгия. Не съм сигурна, че и тя е с уреден статут. Настанили са го в болница - тук помощ не се отказва, но знаете как стоят нещата с плащането след това. Мъжът няма издадена европейска здравна карта, но е с непрекъснати осигурителни права в България. Имате ли идея какво може да се направи в този случай? За женицата ще е непосилно да плати престоя и лечението  Cry
Благодаря предварително.

Много съжалявам за случката. Обади се в Здравно-осигурителната каса в България на горещия телефон - трябва да ти разяснят най-точно какво може да се направи.

Тук можем само да гадаем, освен ако някой не се е сблъсквал с подобен случай. Най-много да ги депортират, ако тя е с неуреден статут, и после да ги съдят. В смисъл - няма да се учудя ако така стане. Жалко, че няма международна-здравна карта или поне застраховка при пътуване. Аз на майка/свекърва ми винаги съм им правила застраховка в БГ за примерно 1 месец, ако толкова седи при мен и не съм се притеснявала за инциденти.

Дано има по-леко решение и дано човека се възстанови без последици  Hug

# 33
благодаря ти мик123 за инфото.тук търсих днес мляко на хип,но ударих на камък.никъде в нашето голямо село Simple Smile няма, че дори и не са го чували в аптеките Sad евентуално ми казаха да си го поръчам и ще дойде след няколко дена.моето детенце днес се запече зверски от соевото.добре че имах глицеринови свещички.чувам че лактаната било хубаво мляко знаете ли дали го има тук
а за случая на jazzlady.....това което е станало с човека е много неприятно Sad не се сещам за някакво решение освен ако е възможно да го пишат на осигуровките на някой,който работи тук.даже не знам дали е възможно Sad и най-важното дано се оправи

# 34
mam4eto32, от опит ще ти кажа, че честата смяна на адаптирано мляко също е причина за запек и колики.

Спри се на едно мляко и не го сменяй поне 1-2 месеца, за да може коремчето на детето да свикне. За Краси ме объркаха двамата педиатри, които го гледаха - единия каза "алергия към кравето мляко" другия ми вика "алергия към лактозата" - теглих една кратка и отидох в аптеката, обясних на жената, че детето се изхожда трудно и има силни колики и си купих Омнеото - детето се успокои, изчезнаха пъпките, а със запека се справи сам след 1 месец. Сега си ходим и по 2-3 пъти на ден - е, понякога 1 път, по някога и 4 пъти, но никога не е с писъци (каквито бяха)

Върнах го на нормален нутрилон след 7-мия му месец, само защото реших, че след като яде пюрета, в които има мляко и бебешки каши и не му създават проблеми, значи сме се преборили с коремчето.

Твоето бебе освен АМ друго приема ли? Ако му даваш пюрета - запека може и да е от тях. И какво разбираш под "зверски" запекло? Колко дни не е ходило, пищи ли като ака или само се напъва много?

# 35
mamcheto незнам ти къде точно живееш, но ние също сме на хип комбиотик 1, има го в Карфур в квартал Auderghem, Брюксел, сигурно и на други места го има. На мен също ми препоръчаха лактана преди време, но й се отрази много зле падна голям рев и след втория прием го спрях.
Мами кажете как сте захранвали бебоците тук по белгийската система или по бг ?  Тук ми казаха захранване чак като навърши 5 месеца и стане поне 6 кг, започва се с пюре от ябълка и банан, след това зеленчукови и накрая месо , без никакви сокове. В БГ педито ми каза да започна от 4 м със сок от ябълка и след това с круша.

# 36
  • Белгия
На мен ми харесва схемата описана в указанията на нашето М-во на здравеопазването. http://www.mh.government.bg/ForThePacient.aspx?pageid=482&ho … mp;articleid=3862
Съветват да се започне със зеленчуци от 6ти месец. Това със сокчетата мисля, че е отречено като схема (с което напълно съм съгласна).

# 37
vesuky, и трите пъти съм захранванала по различна схема. Последния захраних на 4 месеца и половина директно със зеленчуци - картоф и морков. Не го хареса изчаках 5 дни и дадох отново и започна да си хапва. Месото го включих към 6 и половина, почти 7 месеца беше. Глутена към 8-мия месец (като преди това съм давала едни бисквитки с намалено съдържание на глутен). Сокове още не е пил - има време за тях.

Ако толкова те притеснява това захранване - направи го по твое усмотрение - нещо средно между двете педиатърки, но моя съвет е, ако ще гледаш детето тук - слушай местните педиатри, щом ти казват след 5-тия месец - значи тогава е най-добре за твоето дете. Все пак този педиатър следи и ще следи това дете, а не българския. Този педиатър е най-наясно с местните зеленчуци, пюрета и т.н.

# 38
Мами кажете как сте захранвали бебоците тук по белгийската система или по бг ?  Тук ми казаха захранване чак като навърши 5 месеца и стане поне 6 кг, започва се с пюре от ябълка и банан, след това зеленчукови и накрая месо , без никакви сокове.

Правилно са ти казали  Simple Smile Схемата не е белгийска, а световна  Peace Онова в БГ е някаква стара, отдавна отречена руска експериментална схема, от която, незнайно защо, тъпите БГ педиатри, не искат да се откажат  ooooh!

Не се започва с никакви сокове! Бих държала поне до 5 и 1/2 месеца бебето само на мляко. След това се започва или с оризова каша, или със зеленчук. Един вид. Никога не се дават две нови храни наведнъж.  Simple Smile

тук търсих днес мляко на хип,но ударих на камък.никъде в нашето голямо село Simple Smile няма, че дори и не са го чували в аптеките Sad евентуално ми казаха да си го поръчам и ще дойде след няколко дена.моето детенце днес се запече зверски от соевото.добре че имах глицеринови свещички.чувам че лактаната било хубаво мляко знаете ли дали го има тук

В аптеките не се продава млякото на Хип, вече ти писах къде го има. Къде живееш? Нямате ли Карфур или Делез в населеното място? Навсякъде ги има тези два магазина  Peace
Лактана няма, може да си го поръчаш от Германия, но при положение, че има Хип и даже е по-добро, просто е виждам смисъл.

# 39
Ще летим с Wizz другия месец с децата. Вода и храна можем ли да си вземем в салонния багаж? Има някакви ограничения за течности до 100 мл. на човек Rolling Eyes ако е повече, трябвало да бъде опаковано шишето в самозатварящ се пластмасов плик и разни такива щуротии...
Някой може ли да ми обясни тази работа с плика и водата?

Понеже никой не ти е отговорил - разрешени са течности до 100 мл опаковани в прозрачен плик. Повече не може в никакъв плик. Но, може да си купите вода след като минете през security, напълно е ОК и да си я вземете в самолета. Ако купите алкохол, козметика или други течности от магазините след security, те се опаковат и има касова бележка. Не носи никаква течна козметика в ръчния багаж, сложи ги в големия. Вече не са толкова строги и стриктни, но някога се изхвърляха какви ли не неща, даже червила. В самолета също се сервират напитки, няма да умрете от жажда Simple Smile

Тези регулации са отдавна, още от терористичните атаки в щатите, вече много години ги има; учудвам се че питаш. Сега вече се гледа през пръсти малко, мен веднъж ме пуснаха с цяла раница козметика   Embarassed В последния момент се смени планът от кола на самолет и изобщо забравих да напъхам раницата някак в големия багаж... Но не може да се разчита, че проверяващия ще те съжали Simple Smile В пълното си право е всякаква течност в ръчния багаж да я метне в кофата. Но в големия багаж, този, който чекираш и отива в багажното може да сложиш всичко (без бомба  Mr. Green )

# 40
здравейте мами!благодаря ви,че откликвате на въпросите ми Simple Smile аз живея в едно голямо село наречено Гераардсберхен в областта Оост-Вландерен.Тук имаме и Карфур и Делейз,но наистина ви казвам,че няма никакви продукти на Хип-нито мляко,нито пюрета Sad скапана работа.....ще продължавам да ги търся,няма да се откажа,ако трябва и до Брюксел ще стигна Simple Smile ние сме само на АМ и нищо друго,но педиатъра от Кинд и Хезин ми каза скоро да почна да захранвам малката.чесно казано ме е страх,но ако имам някакви въпроси ще се допитвам до вас Simple Smile

# 41
Отвори сайта на Делез, там има опция да си пазаруваш онлайн, има го млякото, поръчай си го вкъщи  Simple Smile

# 42
Кинче, мерси много за изчерпателния отговор! Отдавна не съм летяла, а с деца и нискотарифна компания - никога Laughing Съмнявам се, че на борда на Уиз ще сервират каквото и да е, но не ми хрумна, че след проверката можем да купим вода.

# 43
За нищо, лек път ви желая!

# 44
На Уиз не сервират безплатно, иначе има разни неща. Вода за децата винаги дават безплатно, колкото и когато си поискаш, топлят я. Аз иначе храна и вода нося за малката, не е имало проблеми и проверки. 

Общи условия

Активация на акаунт