Белгия - 26 тема

• 117 352
  • 827
  •   1
Отговори
# 690
  • Варна
Яслите са според доходите ...детските градини се водят училище и нямат такси , но по време на годината пристигат фактурки за по 7-13 евра и се събират около 170-200 евра ...
А колко е най-ниското на месец?

# 691
При нас е от 3,5 до 36 евро на ден ..за ясли ...незнам дали не е във всяка област различно ...

# 692
За ясли нямам представа, но детската градина от 2,5 г. е безплатна. Плащам обяда - около 3 евро на ден, евентуално допълнителни занимания - урок по музика, представление и др., които се организират от време на време.
За ваксините - мен лично не са ме питали в училище. Предполагам, защото се появихме в средата на учебната година или защото децата са по-големи и се очаква вече да са минали през този етап. Или защото на директорката изобщо не й дреме. На малкия му липсва противохепатитната ваксина, ако питат, ще видим.
Миналата година той имаше варицела и учителката прие новината много весело, каза "А, значи да очаквам и в нашата група". Определено не се шашкат от болести.

# 693
  • Варна
О
При нас е от 3,5 до 36 евро на ден ..за ясли ...незнам дали не е във всяка област различно ...
Е, не е супер космическо значи. Аз мислех, че е 3,5 на час Grinning

# 694
  • София
Не разбрах - плащат ли се или не се плащат ДГ? Говоря, че примерно за малката ще трябва да потърсим някаква, предвид, че в европейското ще я вземат едва като стане на 4 г. Чувала съм, че е трудно да се намери място, така ли е?

# 695
  • Варна
Плащат се яслите. ДГ не се плащат, само обяда. Дали се чака не знам, зависи от района. Май в Брюксел чакат доста за по-хубавите.

# 696
  • Белгия
В най-скъпите ясли, до нас има две на Kids Far West, има места. Струват 650 евро на месец, имат био храна и много други хубави неща. Казвали са ми за някои по 500 евро на месец, но места не е имало, а и са искали допълнително памперси и пари за други неща, които пак отиват към 600 евро.
За матернелите в WSP, Etterbeek, а сега и за Auderghem мога да споделя, места за 2015-2016 почти няма. Ние сега ще гледаме две училища в La Hulpe. И там няма места в католическите, но ще гледаме две комунални. Вече взех да си мисля, че ще си останат необразовани моите деца Simple Smile.

Кати м, намерихте ли апартамент? Ние се изнасяме от нашия през май. Живяхме в него седем години и сме много доволни. Имаме и супер хазаи, не само че не искат да ремонтираме и ще ни върнат гаранцията,  но и подаръци за децата дадоха. Пиши ми на лични, ако те интересува.

# 697
 На всякъде е различно значи . При нас обяди няма , носиме си сами . Ваксини не са ми търсили . Исках да кажа , че градините са от 8,45 до 15,30 ...основно работно време ...но започват от 7 и свършват в 17,30 ...като на всеки час се плаща по 1 евро ....но не е препоръчително / според мен / , освен ако някога не се налага ....защото са всички деца на куп , от различни възрасти с една госпожа и е лудница ...

# 698
  • тук и там
Не бях видяла,че сте разисквали темата за Европейското Училище и българската секция тук и дори попитах във Фейсбук.И моите колебания са същите-в момента дъщеря ни е в католическо училище и сме относително доволни,най-вече от факта,че ходи с желание и говори френски на доста добро ниво-не е като местните,но се справя със общуването(на 5 гд е).Обмисляме да я запишем в БГ секцията и опасенията ми са че ще забрави френския,или най-малкото няма да го говори добре.Аз разбрах,че обучението е на български до 5-ти клас,и след това основните предметите започват да се изучават на другия език който сте избрали като втори(ние мислим да е английски).Занималнята  май е на френски,предполага се че там ще си общува със останалите деца и учителките на френски-но не съм много наясно.Темата и мен ме вълнува.
За яслите-ние плащахме по 550 евро на месец,като отделно носихме  памперси и мокри кърпи.За яслите към институциите много се чака,ние така и не успяхме да се вредим.Имахме периоди в началото,когато ни се събираха само по няколко посещения месечно на ясла-поради боледуване,но разбира се -се плаща цялата сума,независимо от броя на посещенията. За Дг-бяхме подали на доста места,но не беше в началото на учебната година  и се обадиха  само от една общинска.Не бяхме очаровани от условията и т.н,но така или иначе  си изкара годината там и като се освободи място в ДГ която искахме-  я  прехвърлихме там.

Последна редакция: ср, 18 мар 2015, 10:44 от Kaisia

# 699
  • София
БГ секцията в евроепйското е до 4 клас включително, т.е. от 5 клас ще са в друга секция. Това за занималнята не го знаех, че е на френски... хм... синът ми изобщо не го е учил този език.

Kaisia, какво не ви хареса в условията на общинската ДГ? Да разбирам ли, че в Брюксел са общински и частни ДГ и са с едни и същи такси долу горе от порядъка на 500-600 евро/месец? Храната включва ли се в тази такса?

# 700
  • Варна
БГ секцията в евроепйското е до 4 клас включително, т.е. от 5 клас ще са в друга секция. Това за занималнята не го знаех, че е на френски... хм... синът ми изобщо не го е учил този език.

Kaisia, какво не ви хареса в условията на общинската ДГ? Да разбирам ли, че в Брюксел са общински и частни ДГ и са с едни и същи такси долу горе от порядъка на 500-600 евро/месец? Храната включва ли се в тази такса?
Това е цена за ясла, не ДГ. Дг се плащат ако са частни, в другите само храна и ако ходят някъде. Има около 200-300 най-много на година до колкото знам.

Ние се записахме във фламандско училище, мн близко до нас. Изглежда доста добре, ще видим. Записаха ни в 1 клас понеже сме на 6, но дефакто посещава pre-school. Директорката каза, че за неговия набор има само две места в пре- и вече са заети, затова формално трябва да го запише 1-ви. При нас се плаща 0,50 ако остава на обяд там в почивката. Която е час и половина. Обяда май е около 2ев. и ако стои преди или след стандартните часове (8.30 - 15.30) се плаща на час. В сряда обаче са до обяд newsm78 Казаха че от време на време идват фактури за вода или някъде ако са ходили.

# 701
  • тук и там
Да-цената е за ясла.Много хора са доволни от общинските училища(към тях има матернел),предполагам че зависи -  има  предимства и недостатъци.Аз след яслата бях леко шашната..най-вече от към хигиена и по-скоро от липсата на такава.Не че в католическото училище е голяма чистота де,но поне от към дисциплина май е много по-добре.За занималнята в общинското нямам думи-всички деца бяха заедно,независимо от възрастта и имаше само една възпитателка- в нашия случай,доста възрастна-с  други думи,почти сами се гледаха децата.Да не говорим за честите инциденти със напишкването в занималнята,защото сами ходеха до тоалетната и на възпитателката не и беше  работа да помага,а в нашия случай и тоалетните там не бяха адаптирани за съвсем малките.И в католическото са заедно до определена възраст ,но там ги строяват здраво в занималнята,когато не са на двора ,а най-малките са отделно.Спортната база със която разполагаше общинското училище обаче е много по-голяма и добра.Сега записвам всяка ваканция  точно там да ходи на стаж дъщеря ми.

# 702
  • Белгия

Сега няма 5 клас в европейското училище,  защото още няма деца за този випуск. След две години сегашните третокласници ще са пети клас. Секцията е от три години само.
Една приятелка фламандка онзи ден ми разказваше как синът и започнал първи клас без дума френски и само от занималнята след 6 месеца говорел доста добре. Децата се справят лесно с езиците, ние да му мислим Simple Smile.

# 703
  • София

Сега няма 5 клас в европейското училище,  защото още няма деца за този випуск. След две години сегашните третокласници ще са пети клас. Секцията е от три години само.
Една приятелка фламандка онзи ден ми разказваше как синът и започнал първи клас без дума френски и само от занималнята след 6 месеца говорел доста добре. Децата се справят лесно с езиците, ние да му мислим Simple Smile.

Дано е така наистина.

Kaisia, ей, това е ужасно, което разказваш. А аз си мислех, че по-зле от бг детските заведения няма. Яслите са до 3 г., нали?

# 704
Аз след яслата бях леко шашната..най-вече от към хигиена и по-скоро от липсата на такава.Не че в католическото училище е голяма чистота де,но поне от към дисциплина май е много по-добре.
newsm10
Точно казано. Влизат с обувките в клас, спят на едни пластмасови рамки, върху които има мрежа и след сън се подреждат едно върху друго като лего. Майка ми каза, че били като бежанци.
След Великден вече не им се полага сън, тъй като групата на 2,5 годишните се запълва и "леглата" започват да не стигат. Т.е. 4-годишни деца трябва да изкарат без следобеден сън, явно се предполага, че вечер си лягат в 8.  hahaha
Като цяло базата в нашето общинско училище не е лоша, тоалетните са адаптирани и чисти, салонът за физическо е голям и хубав, стаята - приятна, учителката е възрастна, но много спокойна и здравомислеща жена, синът ми отива с желание.
Скоро учеха буквите и той вече се е научил да разпознава някои от буквите, заедно с името на детето, на което се пада буквата - А като Арон, М като Матео, N като Никола, R - като Romain....
Това, което шокира българските майки и баби, е че се излиза навън във всякакво време - и при най-големия дъжд децата изкарват междучасието навън. Трябва да свикнеш, защото е така навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт