Частни училища-информативна тема

• 70 522
  • 955
  •   1
Отговори
# 855
И аз съм на същото мнение за родителите, но не съм сигурна, че не се прави и в чуждите училища. Рила и Иса ще кажат по-точно. Но аз още си спомням интервюто с Директрисата на Френския лицей, на която станах голяма фенка. Не само професии, образование, чужди езици, но и произход и какво ли не си казваш. Дори мъжът ми й разказа в кое училище е учил в чужбина едно време и т.н. Общо взето гледаше страшно благосклонно на това, че семейството ни не е на 100% българско. След дълго интервю с нас, валидизира кандидатурата на детето ни.

Така че аз съм сигурна, че в чуждите училища се гледат не само професиите, но и се дълбае много-много по-дълго и произход, и контакти, и социален статус. Дори за наши чужди училища съм чувала и за препоръки.

# 856
  • София
Доколкото знам, там предимство имат деца французи или такива с френскоговорящи родители, в което има логика.
Но за нашите родни училища каква е логиката - в Света София например? Всъщност някога питала ли си, Danybon, ти ги познаваш от дълго време?

# 857
За мен това е чисто снобарство. Ако по този начин се опитват да изчистят мутрите, съм ок, но едва ли това е причината. И какво ако родителите са фермери, не може да имат умни деца! Познавам един много известен български архитект, произлязъл от село и учил в Русия. Ако го бяха проучвали до трето коляно,  сега щеше да е на село.
А във ФЛ има и родители със съвсем обикновени професии, чиято такса дори се поема заради липса на доходи. Хора с фр.гражданство имам предвид.

# 858
Доколкото знам, там предимство имат деца французи или такива с френскоговорящи родители, в което има логика.
Но за нашите родни училища каква е логиката - в Света София например? Всъщност някога питала ли си, Danybon, ти ги познаваш от дълго време?

Не си съвсем права. Просто нашата логика е, че щом е чуждо - значи е ОК и не го коментираме. То и реално няма какво да се направи в такава ситуация, де. Simple Smile

Обърнах внимание на факта, защото от доста отдавна ми прави впечатление, че българските родители са безумно взискателни към българските частни градини и училища и като стане дума за чуждо - повечето не са с такива изисквания. Не, че не трябва да сме взискателни, но понякога е хубаво да поглеждаме и какво се случва на други места.

Сега си отворих едни формуляри на ААУ и има дори графа за паспортни данни, за работодател, за адрес и телефон на работодателя, длъжност.

Нямам изобщо спомен дали са ме питали преди години и дали сме вписвали такива данни за нашето у-ще. Изглежда не е било нещо, което да ме впечатли.

А пък за кандидатстване в чужди престижни университети информацията, която трябва да се даде за семейството, е наистина впечатляваща.

За ФЛ се попълваха предварително документи и там се вижда какви сме и защо сме. Т.е. личи си, че не сме французи. Преди време Рила беше давала готини съвети за такъв тип интервюта с родители и как да ти бъде валидизирана кандидатурата на детето. У нас наистина нямаме култура за такъв тип подбор.

# 859
  • София
Ако бяхме във Великобритания, всички щяхме да сме на позицията на Лени. Щяхме да защитаваме ревностно своята лична информация и да се възмущаваме на воля от задаването на подобни въпроси.

Но не сме... Не сме във Великобритания... По всичко си личи!  Mr. Green

За у нас това е нормален въпрос. В ААУ например на родителите се прави супер сериозно проучване и ако не ги одобрят, не приемат детето, пък те може и да могат да си го позволят...

# 860
  • София
За ААУ и за Френския лицей знам за деца на родители от сенчестия бизнес. Ама то в България сенчестия бизнес има дипломатически паспорти, та какво да се учудвам.  ooooh!

# 861
За мен не е нормално на интервюто да ти искат тези данни, както и на изпита да ходиш със здравния картон. Чиста дискриминация. След записването нямам нищо против да се попълни месторабота. На запад дори снимки на сивитата не са задължителни.

# 862
Вероятно говорим за различни държави.
Ето сега виждам, че и в ААУ на формуляра се изисква снимка. В ААУ също има и здравен картон с много данни, които се подават при кандидатстване - ваксини, зрение, слух, физическо състояние и т.н.
Приятели, които заминаваха в различни държави в Европа и децата им щяха да учат в скъпи училища, гледаха да пратят здравната информация много рано, още при приема.
За кандидатстване в чужбина съм виждала, че се изисква и семейна снимка.

Това в крайна сметка са правила, изисквания за приема и като не му харесва на човек, няма да кандидатства. Не вярвам някъде в чуждо у-ще да е посочено това като задължителен документ и информация и да не се изпълни от кандидатстващия, ако има желание да продължава напред в подбора. Confused

# 863
  • София

Не си съвсем права. Просто нашата логика е, че щом е чуждо - значи е ОК и не го коментираме. То и реално няма какво да се направи в такава ситуация, де. Simple Smile

.....
Доколкото знам от приятели, които имат деца във ФЛ, логиката е, че на деца с френскоговорящи родители ще им е по-лесно, за да практикуват езика. Там и някои от преподавателите /не зная дали всички/ са французи, които не знаят друг език, и комуникацията с родителите ще е трудна, ако родителите не знаят френски език /като имам конкретен пример с учителка на детето на моите приятели/. В този смисъл го намирам за нормално, не защото е чуждо.

# 864
За мен това е чисто снобарство.

+ 1  Peace

Това в крайна сметка са правила, изисквания за приема и като не му харесва на човек, няма да кандидатства. Не вярвам някъде в чуждо у-ще да е посочено това като задължителен документ и информация и да не се изпълни от кандидатстващия, ако има желание да продължава напред в подбора. Confused

и факт  Peace, което не променя позицията ми.
Съобразявам се и спазвам изискванията, където е необходимо и неизбежно, но това не значи че сме длъжни да се подчиняваме безропотно и да не повдигаме темата.
Съвсем отделно е, че така или иначе, ако детето ти тръгне във въпросното училище и особено, ако останете там достатъчно дълго неизбежно дори вие самите ще предлагате помощ, съдействие и естествено професията и интересите ви не биха останали тайна.
За мен лично много по-важни са моралните и естетически ценности на едно семейство, отколкото професиите на хората от него. Срещала съм и прекрасни хора и съвсем не толкова приятни, упражняващи една и съща професия, дори работещи бюро до бюро.
Ако аз трябваше да правя някакъв подбор, то може би това бих заложила като основа, но .... както казва Danybon това са правилата  Peace

# 865
Olive, още във формуляра се посочва какви езици владееш. Аз не ги обвинявам изобщо. Опитът ми с французите показва, че винаги има подбор.

Лени, твоят пример от държавното у-ще си е показателен защо се дразним при даване на такава информация. При чужденците определено си мисля, че става дума за съвсем осъзнат подбор. Реално се избират родителите, а не се изпитват децата. Не казвам, че е лошо. Има си и такива варианти.

# 866

Лени, твоят пример от държавното у-ще си е показателен защо се дразним при даване на такава информация. При чужденците определено си мисля, че става дума за съвсем осъзнат подбор. Реално се избират родителите, а не се изпитват децата. Не казвам, че е лошо. Има си и такива варианти.

В чуждите училища особено Френския лицей, ААУ, АК и подобни намирам известна логика в това, да се знае доколко родителя е ангажиран с дадения език и култура или пък има сходен произход. Просто това са културни и/или етнически, / а в някои училища и религиозни/ предпоставки за доброто сработване на детето и създаването да една общност от ученици, родители и учители, които ще работят заедно за бъдещите качества на децата си.
Но в нашите училища в повечето случаи нещата са зле прикрито любопитство, снобария и откровено понякога има залитания, като примера, който дадох и който особено пък в държавните училища е доста разпространен, но там поне е по-трудно да не приемат детето ти.

# 867
За у нас това е нормален въпрос. В ААУ например на родителите се прави супер сериозно проучване и ако не ги одобрят, не приемат детето, пък те може и да могат да си го позволят...

За това съм абсолютно съгласна.
И съвсем не успехът при кандидатстване, както и резултатът на изпита и интервюто са важни, а това, дали профилът на детето (разбирай семейството) пасва на училището.
Там учат почти изцяло деца на дипломати и се допускат външни (български) деца на такива хора.
Имам 2 нагледни примера от мои познати, чиито деца кандидатстваха за стипендия там след 7 клас - детето от дипломатическото семейство го приеха, другото не, въпреки че постигна един от най-високите академични резултати.
Това е положението.

# 868
  • София
Според мен много зависи как се иска информацията за това какво работят родителите и какъв е нейния контекст.
Ако имаш усещането, че подобна информация е чисто за статистиката е едно, ако е за да бъде използвана по някакъв начин от конкретен учител или от училището - друго.

Всяка година във ФЛ попълваме данни за родителите, в това число професия и работодател. Аз оставам тези графи празни, защото смятам че не е работа на училището какво аджеба работя аз. Никой не ми е правил проблем. При първоначалното интервю, не помня да са ме питали какво точно работим (беше преди 5 години), но интервюто целеше да се разбере що за хора сме.
В ААУ не помня да сме попълвали такава информация, но е факт, че първоначалното интервю беше (преди 6 години) доста обширно.

Жасмин, в ААУ не учат деца на дипломати основно. Мисля, че като процент са дори под 30%.  Peace

# 869
Което е абсурден критерий и омаловажава тотално резултатите и качествата на детето на второто семейство.

Бих се замислила (и се замислям) сериозно дали за моето дете тази среда(училище) е най-доброто което може да му осигуря и да му се случи.

Не е ли този подбор основан на някакви снобски критерии и изисквания, които не са оповестени публично и зависят от анонимни лица?!?!?!?!?!(риторичен въпрос) И всичко това за да платиш една торба пари за да кажеш, че си завършил АУУ?

П.С. Вчера по случайност разбрах, че колегата на съседното бюро е изкарал преди доста години цели 3 години в АК, след което по собствено желание е кандидатствал и е довършил образованието си в Английската. Думите с които описва методите на обучение и възпитание в АК са меко казано нелицеприятни. Стана ми интересно и го разпитах много обстойно за причините да си плаща пълна такса (в бедните Виденови години) и след това с лека ръка да захвърли всичко след като му остава съвсем малко до завършване.

Последна редакция: вт, 29 окт 2013, 15:11 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт