Прием в СМГ след четвърти клас-ІІ част

• 286 871
  • 1 657
  •   1
Отговори
# 1 380
Правилата на играта се променят след като приключи играта!!! Това притеснява. Детето ми спортува, и как да му объсниш,  че след като турнира е приключил,и победителят е  ясен, организатори решили да направят още едно първо място 😲😲😲 А другия път пък могат да преценят, че няма да има наградени.....Не ми допада да играя по едни правила, а после да се окаже,  че те не важат и най- интересното че няма и нови правила. .....

Последна редакция: сб, 16 юли 2016, 19:08 от viola_ok

# 1 381
Правилата на играта се променят с приема на деца извън рейтинга, а не с откриване на нова паралелка и прием по рейтинг.

# 1 382
Правилата на играта се променят с приема на деца извън рейтинга, а не с откриване на нова паралелка и прием по рейтинг.

Правилата на играта се променят и от първоначално публикуване и после тихомълком изтриване на езика на новата паралелка, и намаляване на броя на новоприетите с две деца в рамките на няколко часа. Променят се от липсата на ясно съобщение дали ще има прекласиране на всички приети или просто новите деца ще си попълнят новата паралелка, измествайки по този начин деца, които са искали да учат английски, но рейтингът не им е стигнал, но които са с по-висок рейтинг от новоприетите.
Но, то всъщност и правила няма. Всяка гимназия си пише някакъв си нейн регламент за прием, осъществяван по реда на наредба, която така и не е била приета.

# 1 383
Аз чак сега имах възможност да изчета новия Проект за ОДУО. Това, което виждам е, че отново всяко училище може да си определя кои състезания и/или Ол ще участват в рейтинга, както и с каква тежест ще бъдат. Безплатното участие на четвъртокласниците най-вероятно ще се компенсира с по-голяма такса за останалите класове. Участието на НВО (в сегашния му вид) и оценките от свидетелството за завършен 4ти клас, правят децата неравнопоставени (участват много субективни фактори). Изготвянето на предварителен рейтинг, както до сега имаше в сайта на kodbg, ще стане невъзможно (което си е болка за нетърпеливите родители като мен).

# 1 384
Безплатното участие на четвъртокласниците най-вероятно ще се компенсира с по-голяма такса за останалите класове.
Ако училището се договори с централния организатор на състезанието. Ако не стане, ще си включат безплатни състезания - например тяхното вътрешно и НОМ, НОИТ, НОИ, ПМС.
За НВО би трябвало да се разбере следващата седмица.
А успеха от свидетелството нямам никаква идея защо са го включили. Миналата година се опитаха да пробутат същата идея в седми клас, но в крайна сметка не беше прието. Ще е интересен принципът на преобразуване на оценките в точки.
Хубаво е, че ще има държавен план-прием и гимнастики, като последната с петата паралелка на СМГ, няма да са възможни.

# 1 385
  • София
Ако държавата реши през 2017 СМГ да приема 56 деца - тогава как бихте реагирали. Сигурно СМГ са видели възможността за последен път да определят броя на паралелките и са се възползвали преди приемането на новата наредба.

# 1 386
Ако държавата реши през 2017 СМГ да приема 56 деца - тогава как бихте реагирали. Сигурно СМГ са видели възможността за последен път да определят броя на паралелките и са се възползвали преди приемането на новата наредба.
Не е нужно да се създава излишна паника. Защо ще й е на държавата да намали бройката на новия випуск на 56 бр. при капацитет на училището 112 бр.? И с какво приемането на 26 допълнителни деца от един набор за сметка на 56 (по Ваше предположение) деца от следващите набори (нарастващи по численост до родени 2009г) ще утеши страстите?
Относно безплатните състезания: ПМС е безплатно, но то се провежда в един град за цяла България. И ако аз от София трябва да заведа детето си до Шумен например, това далеч ще надхвърли 7 лв за участие.

# 1 387
СМГ е държавно учолище, а не частно. СМГ в учебната 2016/2017 иска да си получи пари за съответна бройка ученици, равна или по-голяма на миналогодишната. Затова е и искането на пета допълнителна паралелка в пети клас.Рио София няма как да им откаже. До миналата учебна година им е разрешавало разширените паралелки.
А това, че някой родители се надяваха на допълнителния прием извън рейтинга, си е за тяхна сметка.
А дали ръководството на СМГ ще реши да направи отново класиране на база желани езици си е лично негово право.
Всеки знае, че езици в това училище не се изучават много задълбочено.
Това училище е с разширено изучаване на математика, съответно физика, информатика, химия в по-горните класове.

# 1 388
Това училище е с разширено изучаване на математика, съответно физика, информатика, химия в по-горните класове.
Всъщност чуждият език е трети профилиращ предмет след математиката и информатиката в гимназиален етап.

# 1 389
Реалността е друга, лично мое мнение.

# 1 390
Смешно ми е като чета мами, загрижени за нивото на английския език в СМГ, защото практически е невъзможно при сегашната организация на учебния процес да бъдат задоволени мераците на всички деца(родители) по отношение на ученето на език. И според мен това важи за всяка една държавна/общинска гимназия, защото изучаването на език (на втори език за ЕГ) в гимназията винаги ще е само имитация на учене докато децата се разделят на класове, а не по нива. Замислете се, децата идват в осми клас като някои учат от години по школи и са на ниво В2, С1, че и С2, докато други са учили само в училище. Е какво да направи учителката, след като трябва да преподава на 8А клас, в който ги има всякакви? Дали да работи с напредналите, а останалите да се пулят и да не могат да зацепят? Дали да работи с по-слабите, а напредналите да си бъркат в носа? И най-често се работи на някакво средно ниво, което за някои е трудно, за други е таман и за мнозина е безинтересно лесно. И нито гимназията, нито учителите имат вина за това. Истински адекватно ниво на обучение може да има само ако децата са на едно ниво (в немската паралелка например май е общо взето така) или ако децата се разпределят по нива, а не по класове. И доколкото второто не е предвидено в държавните и общински училища (не знам как е в АК, там май ги делят) майките на децата с някакво относително добро ниво по език винаги ще са недоволни. Но то който идва в СМГ не идва за езика, а за друго, пък езикът се учи на курсове и като гледам СМГ-ейците масово изкарват високи сертификати. Който иска детето му да научи английски в гимназията да ходи в АК или в АЕГ, в СМГ се идва за друго и напредналите деца масово си решават задачи в час по английски, а в 12 клас май даже и почти никой не ходи, защото който е имал интерес вече е взел сертификат и учебната програма му е много ниска летва.

П.П. Подобно е и със спортовете. Някои мами питат какви спортове се развиват Joy Ми никакви не се развиват. Тази година СМГ май бяха шампиони по баскетбол, ама да не си мисли някой, че в СМГ са ги научили да играят? В СМГ само се обиграват вече научени деца за да си заформят отбор, но тренират и се обучават другаде. Иначе в завършилия випуск на СМГ имаше деца на национално ниво и по шах, и по балет, и по някакви бойни спортове май. Ма не ги е научило СМГ на това Joy

# 1 391
СМГ е държавно учолище, а не частно. СМГ в учебната 2016/2017 иска да си получи пари за съответна бройка ученици, равна или по-голяма на миналогодишната. Затова е и искането на пета допълнителна паралелка в пети клас.Рио София няма как да им откаже. До миналата учебна година им е разрешавало разширените паралелки.
А това, че някой родители се надяваха на допълнителния прием извън рейтинга, си е за тяхна сметка.
А дали ръководството на СМГ ще реши да направи отново класиране на база желани езици си е лично негово право.
Всеки знае, че езици в това училище не се изучават много задълбочено.

хайде да видим дали и тази година няма да има прием извън рейтинга и класове с много деца, наесен ще се разбере; а липсата на прекласиране за езиците е определено некоректна спрямо първоначално приетите деца; всъщност от допълнителните деца никой не се е похвалил - с какъв език ги записват?

# 1 392
Моля родителите на новоприети петокласници да споделят след 15 септември, по колко деца са в паралелка.  По-друг начин няма как да се разбере.
Убедена съм, че тази птактика поне тази година няма да я има.

# 1 393
  • София
Черна станция, точно каквото и аз мисля пишеш. Аз така като в един коментар написах, че с новата паралелка се дава шанс на още 26 деца да се развиват в областта на математиката от коментрите установих, че за повечето родители СМГ не е училище за 'математици", а просто най - добро училище по всичко, в което обаче се кандидатства с математика. Съответно, очакванията са там да се намери добро образование и по език, добра среда, условия за спорт... В моите представи там трябва да са деца с интереси по математика, физика, информатика, а в представите на повечето хора там просто е "най - доброто", първо място в класациите. Но поздравления за ръководството на училището, че се опитва да отговори на търсенето и вече например 8 клас, доколкото знам е с усилено изучаване на език, все едно не си в математическа, а в езикова гимназия. Когато аз бях дете, там отиваха действително ученици с изяви точно в математиката. На родителите ми не им е хрумнало да ме пращат там, за да уча английски примерно. Но ето, променят се нещата.

# 1 394
Но поздравления за ръководството на училището, че се опитва да отговори на търсенето и вече например 8 клас, доколкото знам е с усилено изучаване на език, все едно не си в математическа, а в езикова гимназия.
Това не е заслуга на ръководството на училището. Повечето, да не кажа всички, профилирани гимназии с прием след 7. клас в осми клас са с интензивно изучаване на чужд език.

Общи условия

Активация на акаунт