Пътуване, почивка на Будванска ривиера/Черна гора/

• 72 462
  • 400
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте !
Тази година почивахме със семейството на Будванската ривиера. Черна гора е една прекрасна страна с невероятна природа  за която малко се знае у нас. Когато подготвях пътуването, не намерих почти нищо в българските сайтове за това какво трябва да очаквам, от къде да мина и т.н. Поради това, реших да напиша няколко реда за да улесня тези, които възнамеряват да пътуват натам.
За пътя до Черна гора съществуват много легенди - колко е труден, колко е опасен..... - повечето от изписаното е меко казано преувеличено. Ние пътувахме по линията : Калотина - Ниш - Крушевац - Кралево - Рашка - Нови Пазар - Клошани - Подгорица - Бечичи, с междинна нощувка в Врнячка Баня / Сърбия /. Пътя до Кралево  е съвсем нормален.  От Кралево започва  планинският път, който обаче е превъзходен - широки две платна, почистен банкет, без абсолютно никакви дупки и неравности, много - но за сметка на това плавни завои , при това  с много добра видимост.  В Черна гора ми направи впечатление, че  метат дори в най-високите участъци на проходите Морача и Тара, отводнителните канавки с метлички. И един любопитен факт - при тези така наречени "опасни" и много завой, съчетани с изкачване на 1700м. надморска височина и спускане на 60м., средната скорост на колата ми беше 75-80км. в час, а разходът на гориво значително по-нисък от разходът от Калотина  до Варна. Горивото в Черна гора е колкото в България. Цените в магазините са една идея по-високи, а тези в заведенията са на нивата на цените в големите ни курорти като Зл.Пясъци и Слънчев Бряг. Големи хотели няма много - туристите почиват в малки семейни хотелчета. Презастроено е, както у нас. Плажове има, но са сравнително къси за нашите стандарти. Покрити с много  едър пясък, или дребен филц чакъл. Морското дъно е стръмно - става много бързо дълбоко. Не е опасно, защото водата е като тепсия / няма вълни /. Почивахме в края на юли - водата беше студеничка - тя няма и как е да се стопли при тази дълбочина. Препоръчвам плажа Яз - в средната му част / точно там има пясъчна част, като в България /. Чадър и два шезлонга са 10 евро. Платените части равномерно се редуват с безплатни такива, на всички плажове в Черна гора - не е както у нас свободната зона да е на камъните накрая. На останалите плажове - Бечичи, Будва, Плоче - чадър и два шезлонга може да намерите от 5 до 12 евро. На мен не ми допадна прекалената пренаселеност на пясъка - но това е - малка площ с много хора на нея. Препоръчвам да посетите плаж Хавай на остров Св.Никола срещу Будва. От марината  на Будва,  целодневно тръгват лодки до там, на цена за двупосочен билет от 3-4 евро на човек. Посетете обезателно и Св.Стефан - на по крайбрежната алея от Бечичи. Минава се покрай царската резиденция Милочер, където ще направите страхотни снимки. Посетете също така Будва, Котор и Пераст. В последното селце вземете лодка до островът срещу него - има манастир и невероятни изгледи от там към залива. В Котор отидете рано сутринта - преди тълпите от туристи. Ако ще се качвате на крепостта Св.Иван над него, имайте в пред вид, че е доста стръмно и трябва да сте обути с подходящи обувки.  Входа е 3 евро, но може да го избегнете ако отидете до 8,00 часа - между другото до 10 часа скатът на баира не се огрява от слънцето, и преходът е по лесен. От крепостта се открива невероятна панорама към Которският залив и самият Котор.
На връщане посетихме Дубровник.  Пренавикана дестинация - много скъпо и с лошо отношение към туристите. Въпреки това, си заслужава  да се разгледа -  отделете поне 2 дена.  Нощувахме в Млини -  СЕЛЦЕ/КВАРТАЛ  Simple Smile на 10км. от Дубровник. Там цените са поносими, а и има редовна автобусна линия почти денонощно до Дубровник на 30 мин. - 18куни на човек в посока. / цена за 1 час паркинг в Дубровник варира от 45 до 250 куни/  В близост до Млини / на една спирка / има и голям МОЛ.
На връщане минахме през Босна : Дубровник - Фоча - Ужице - Чачак - Кралево - Ниш - Калотина, с отново една нощувка във Врнячка Баня. По пътя веднага след границата на Босна със Сърбия може да разгледате Дървеният град на Емир Костурица. Пътят В Босна, като качество е както в България - / по-лош е отколкото в Черна гора и Сърбия / - по-тесни платна, непочистен банкет, по-остри завои с по-лоша видимост. Абе както у нас - свикнали сме Simple Smile  
Ако някой има въпроси , да ги задава. Ще се постарая да отговоря

Последна редакция: нд, 11 сеп 2016, 13:47 от konstantin_hadjiev

# 136
  • София
Здравейте !
-----------------------
Ако някой има въпроси , да ги задава. Ще се постарая да отговоря

Пропуснала съм този хубав разказ, чудесно...

За плажа Яз имаш предвид залива пред хотел http://www.poseidon-jaz.com/sr нали ?

Прекрасно е...

Относно Хавай е този...на самия подход...
Красота...

Пусни малко снимки ако имаш. Да си припомним...
Моите снимки тук/и в другите теми/ са изчезнали поради фалит на сайта където ги качвах. Много неприятно...

# 137
Здравейте !
Обещавам, след като ми остане малко повече време, да кача малко снимки от Черна Гора, и текст към тях
Относно плаж Яз - Да това е точно плажът пред хотел Посейдон / то там няма друг  Wink /. Точно пред хотелът е частта му с най-едри камъни. За информация на публикуваната снимка най-песъкливо е точно, където е червената тента.
За плаж Хавай - Както казах, това е едно много красиво място, което е на остров Св.Николай. Това е островчето точно срещу Будва и Бечичи.
http://prikachi.com/images.php?images/667/8929667U.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/668/8929668B.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/669/8929669r.jpg
Снимката която е публикувана е от един друг много красив остров малко  по на юг - Св.Стефан
http://prikachi.com/images.php?images/670/8929670h.jpg
За съжаление, достъпът в него е строго ограничен - може да влизат само почиващи в хотелът и вилите. Цените са убийствено високи. За размерът на нощувките може да се съди от цената за шезлонг  на частният плаж в дясно от провлака - 80 евро  Grinning

Последна редакция: чт, 06 окт 2016, 21:31 от konstantin_hadjiev

# 138
Нещо не ми се качиха снимките  Embarassed за което съжалявам.  Май не го правя както трябва.

# 139
Забравих да дам отчет  Embarassed Върнахме се живи и здрави. Беше невероятно, страшничко, високо, зловещо на места, маже би затова толкова внушително красиво  Crazy

Бяхме в Будва, там ни бяха и нощувките, Котор и Дубровник. Будва ни хареса най- много- и за разходки, и за плаж, и за излизане вечер. В Котор ми хареса стария град и ходихме на разходка с корабче. Дубровник- цифромания  #Crazy от евро в куни може, обратното не може, много мразя такова извиване на ръце. Намерихме на едно място и сменихме де  Wink Очаквах повече, той беше най- прехвален, затова останах леко разочарована от него

# 140
Както винаги страхотна тема Simple Smile
Запазили сме хотел за края на лятото в Будва, малко разнообразие от БГ и Гърция Simple Smile Обаче.. (винаги има обаче)...
Ще ходим аз, моята приятелка (нямаме брак), детето и от предишен брак и 2 деца на 15г. на приятелско семейство. Ходили сме с тях в Румъния и Гърция, всичко е било наред с граници и паспорти. Но сега тяхните родители нямат възможност за пътуване и ми е интересно какви документи трябва да приготвят за децата да пътуват с нас? Някой имал ли е подобен казус? Simple Smile БГ границите никога не са правили проблеми, но там ще минаваме граница на 2 държави, които не са в Европейският съюз....

# 141
Двамата родители трябва да подпишат нотариално заверена декларация, че са съгласни децата им да пътуват извън Бг без тях, и да бъдат придружавани от теб и/или партньора ти. Хубаво е да посочат и времеви период, и територия - например Европа. Направете повече от един екземпляр, защото може да ви задържат някой на границата.

# 142
Направете повече от един екземпляр, защото може да ви задържат някой на границата.

С копие на документите става ли? Или всичките трябва да са оригинали с мокър печат?

И друго, за детето на приятелката ми вадим тези документи на БГ език, но за Черна Гора и границите и на какъв език трябва да е пълномощното?

# 143
Имайте поне 2 оригинала с мокър печат.

Ето инфо от сайта на МВР. По принцип чуждите гранични власти не се интересуват от наличието или липсата на роднинска връзка между деца и възрастни, затова декларацията е на български. Ако ще се чувствате по-спокойни - може и двуезична да я направите.
http://www.mfa.bg/pages/91/index.html

# 144
По принцип чуждите гранични власти не се интересуват от наличието или липсата на роднинска връзка между деца и възрастни, затова декларацията е на български.

Благодаря! Simple Smile

# 145
Есента не успяхме да стихнем до тази дестинация та се надявам другия месец да имаме този късмет.Въпроса ми е в каква валута плащате хотела .Ще търсим на място като съм набелязала и препоръчаните от вас.

# 146
Въпроса ми е в каква валута плащате хотела.
В Черна гора валутата е евро.

# 147
Въпроса ми е в каква валута плащате хотела.
В Черна гора валутата е евро.
bouquet

# 148
  • Пловдив
Едно въпросче, ще пътувам до Черна гора през Сърбия и се колебая къде да нощуваме. Засега се чудя дали да не е в Златибор или Ужице. Да ми препоръчате, ако имате впечатление.

# 149
Златибор били сме на ски.много е хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт