ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ

• 77 719
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
Здравей,  prokibar.
Моето дете е в немска паралелка, а до 7 клас е изучавало АЕ. Тази година продължи и с уроците по английски и новия език. Ние предпочетохме да не губи инерцията на АЕ, но той не ходи на спорт (малко е мързелив и неорганизиран - все не му стига времето). Мисля, че се справи прилично. По НЕ -5, а на АЕ - 80%. Определено може повече, но компа и книгите му изяждат времето. Девойките са по организирани и тя ще се справи.

# 136
  • Там, където ме обичат
Момичета, пак да попитам - Старогръцки легенди има ли я в списъка на задължителната литература за 9-ти клас?

# 137
В нашия списък я има : "Старогръцки легенди и митове", Н.А.Кун, - циклите: Богове и герои; Троянски цикъл; Тивански цикъл. - това е за ТУЕС.

# 138
  • Там, където ме обичат
terryberry,  мерси,
Мислех си, че в някоя от предишните години книгата беше задължителна.
Може и да се бъркам нещо.  newsm78

# 139
"Старогръцки легенди и митове", Н.А.Кун, - циклите: Богове и герои; Троянски цикъл; Тивански цикъл.-беше задължителна ,доколкото си спомням за шести клас.Разгръщам в момента христоматията за 9 клас-по-скоро "Илиада" на Омир,Софокъл,Софо и т.н.-формулирано е старогръцка драма,лирика  и епос.
Ето този списък в голяма степен се доближава до съдържанието на материала за 9 клас:
Скрит текст:
Българска литература
    "Пространно житие на Кирил"; "Пространно житие на Методий"
Константин-Кирил Философ   "Проглас към евангелието"
Климент Охридски   "Похвално слово за Кирил"
Константин Преславски   "Азбучна молитва"
Черноризец Храбър   "За буквите"
Йоан Екзарх   "Шестоднев"
    "Богомилско евангелие: Тайната книга"*
Презвитер Козма   "Беседа против богомилите"
Григорий Цамблак   "Похвално слово за Евтимий"*
    Апокрифи: "Ходене на Богородица по мъките"; "Разкази и повести"*

Чуждестранна литература
    Библия: Стар завет; Нов завет; Евангелие от Йоан; Евангелие от Матей
Еврипид   "Електра"
Есхил   "Прикованият Прометей"*
Омир   "Илиада"; "Одисея"*
Софокъл   "Антигона"; "Едип цар"
Алкей, Архилох, Пиндар, Сафо, Теогнид   "Поезия"
    Рицарски романи

*Маркираните текстове са за профилирана подготовка

# 140
  • Там, където ме обичат
Какво значи "профилирана подготовка" и дали се отнася за ЕГ?

# 141
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри

Не за всяка ЕГ Simple Smile Ако в 9-ти клас имат профил БЕЛ това означава, че ще трябва да се четат и допълнителните неща ... Например при нас профилите са: в 9 -> 1-ви и 2-ри ЧЕ; в 10 -> 1-ви и 2-ри ЧЕ;в 11 -> 1-ви и 2-ри ЧЕ+ БЕЛ; в 12 -> 1-ви и 2-ри ЧЕ + БЕЛ + история ... Та много зависи във вашето у-ще кога и какъв профил влиза Simple Smile

# 142
  • Там, където ме обичат

Не за всяка ЕГ Simple Smile Ако в 9-ти клас имат профил БЕЛ това означава, че ще трябва да се четат и допълнителните неща ... Например при нас профилите са: в 9 -> 1-ви и 2-ри ЧЕ; в 10 -> 1-ви и 2-ри ЧЕ;в 11 -> 1-ви и 2-ри ЧЕ+ БЕЛ; в 12 -> 1-ви и 2-ри ЧЕ + БЕЛ + история ... Та много зависи във вашето у-ще кога и какъв профил влиза Simple Smile

Ахаа, сетих се.  smile3538
Знам ли кой ни е профила? Предполагам втори ЧЕ, за 1 АЕГ става въпрос.

# 143
Здравейте, скъпи мами на бъдещи Деветокласници! Имаме нужда със синът ми от учебник/учебници + CD по немски, който използват учениците в 8 /подготвителен/ клас по немски. Ще го използваме до средата на м. август с цел самоподготовка и после ще го върнем на притежателя. От София сме. Може ли някой да ни услужи?

# 144
  • София
Здравейте, скъпи мами на бъдещи Деветокласници! Имаме нужда със синът ми от учебник/учебници + CD по немски, който използват учениците в 8 /подготвителен/ клас по немски. Ще го използваме до средата на м. август с цел самоподготовка и после ще го върнем на притежателя. От София сме. Може ли някой да ни услужи?

Учебниците по немски за 8 клас не са еднакви навсякъде. Peace Например в 91 НЕГ се учи по 3 учебника  Lagune на Hueber Verlag.  В 73-то пък се учи по два учебника Deutsch Dierekt на Ernst Klett Verlag. В СМГ се учи по трети вид май. И така нататък, тоест няма общовалиден вариант..

# 145

Учебниците по немски за 8 клас не са еднакви навсякъде. Peace Например в 91 НЕГ се учи по 3 учебника  Lagune на Hueber Verlag.  В 73-то пък се учи по два учебника Deutsch Dierekt на Ernst Klett Verlag. В СМГ се учи по трети вид май. И така нататък, тоест няма общовалиден вариант..
За нас няма значение на кое издателство е учебникът. Моля, ако някой няма нужда от него за месец да ни го заеме, ще го върнем до 20.08.

# 146
  • гр. София
Повечето безплатна л-ра за четци не е ли на ЧЕ?  newsm78 Или аз се бъркам............Знам, че има и български сайтове, предлагащи българска л-ра и такава на български, но не е ли малко постно съдържанието им? Имах намерение да купувам ел. четец, но после се отказах.

Купи си! Peace
Аз засега чета на смартфона, но като се опарича и това следва.
Ако успея да заделя от другите покупки, де.

Момичета, бързо питане, ако може - Старогръцки легенди има ли я в списъка на задължителната литература?

А-аа от смартфона и аз изчетох една книга, но повече не можах......... Joy

# 147
  • София

За нас няма значение на кое издателство е учебникът. Моля, ако някой няма нужда от него за месец да ни го заеме, ще го върнем до 20.08.

Мога да ти дам учебниците на 91 НЕГ. Ако те интересува, пиши ми на лични. Но не съм сигурна, че ще намеря дисковете към тях. Thinking

# 148
Момичета, пак да попитам - Старогръцки легенди има ли я в списъка на задължителната литература за 9-ти клас?

В нашия списък ги има, но ги имаше и за пети или шести клас, та тогава ги чете.
Относно Библията, как ще я четете? Ние имаме една мъничка (с тънки листове и дребен шрифт, иначе в пълен обем), с букви отпреди правописната реформа (крайно "ъ", носовки, ят)  newsm78 Тя е чела Библията, преразказана от Пърл Бък, гледала е филмите от поредицата Библията, знае за какво се разказва... Но може би трябва да прочете оригиналната?  Thinking
Сега геройски се бори с "Илиада" - вкъщи вече си говорим в хекзаметри  Laughing

# 149
Направо купих една Христоматия за 9 клас и само текстовете от там се четат-и без това са "тежки" за минаване,но пък специално Стария и Новия завет-основни неща са извадени-божите заповеди  например.Не мога да нарека препоръчаната литература увлекателна и интересна,но все пак дава известни житейски мъдрости.

Общи условия

Активация на акаунт