ТУЕС - 4 тема

• 57 254
  • 751
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Bp затова изрично споменах

най-вече да ти посочат документа, в който са записани тези ограничения, зя да може и вие да си прочетете и да изтълкувате при специалист, ако се налага.

Това може да стане и по телефона. А така ще ги "подсети", че очаква и писмен отговор на въпроса си. А може и директно да си го поиска.

# 61
Много ви благодаря!   bouquet

# 62
  • София
     http://www.vbox7.com/play:acc15d6b               

# 63
Здравейте всички. Отдавна не съм се включвала, но ви следя с интерес. Naddya, спомена нещо за списък с книги за четене за лятото. Ако може да ми кажеш кои са, че на нас както винаги "никой нищо не е дал"  #2gunfire #2gunfire #2gunfire
Радвам се, че сте изкарали добре на бирарията. Дано на следващата среща да се включа  Praynig
Успешен ден на всички и весело лято на учениците

# 64
  • София
"И една малка "кражба" от осмокласната тема
Това е литературата, която ни предстои са четем за 9 клас 

Омир - "Илиада"
Омир - "Одисея"
Старогъцка лирика
Старогъцка драма
Есхил - "Прикованият Прометей"
Софокъл - "Антигона"
Софокъл - "Едип цар"
Библията
Западноевропейско Средновековие
Старобългарска литература
"Панонски легенди"
"Проглас към Евангелието"
"Азбучна молитва"
"За буквите"
"Шестоднев"
"Похвално слово за Кирил"
Апокрифна книжнина
Търновска книжовна школа
Еврипид - "Електра"
Еврипид - "Медея" "

Надя, май ще трябва да я сложиш все пак най-отпред, заедно с линк към старата тема. Може пък някой да реши да ги прочете тези "книжки". То "Илиадата" е над 600 страници според мен....аз се препотих 30 пъти навремето с нея, за Библията пък да не говорим, че само един живот не е достатъчен. Но сигурно г-жа Митова им е дала практически съвети как да се справят, само дано да са ги чули.

# 65
Здравейте.

Потвърждавам от страна на училището, че се изисква цветоусещане.

Здравейте, ще питам и тук, защото писах писмо до училището преди 2 седмици, а отговор нямам.
Синът ми има далтонизъм (червено-зелен). При това положение може ли да кандидатства в ТУЕС за някоя от специалностите или не?

Благодаря много.  bouquet

# 66
Благодаря ви.

# 67
  • София
Да, за списъка обещах на срещата да дам нашия. Чакам го от младежа, обеща да ми го снима и прати. Ще го кача тук да го имаме всички.
За Библията - не вярвам да им искам да я четат в оригиналния вариант. Между другото, спомням си, че на кръщенето на малкия ни подариха една - Детска Библия. Там доста олекотено са представени нещата, разбираеми за деца. Може би поне това биха могли да прочетат.  newsm78

# 68
  • София
Сега се сетих, че преди години на улицата ни дадоха една такава библия за деца. Трябва да я потърся, ако не сме я изхвърлили. Освен да отидем до някоя църква и да искаме нещо "четаемо", предназначенот за деца. Във "Свети Седмочисленици" си спомням, че преди време гледах нещо подобно  newsm78 newsm78

# 69
Това което е дала госпожата:
1. Старогръцки митове и легенди
2. Илиада
3. Едип цар
4. Антигона
5. Прикованият Прометей
6. Библията  от Пърл Бък (издавана е 1990год и може да се намери само втора ръка - 12-15лв.)
Учебника по литература на изд. "Просвета"
По български - само помагало но Иван Инев на "Скорпио"

# 70
Добро утро, за да не се разпространява неточна информация, прилагам списъка за лятно четене по литература, който продиктувах на учениците при срещата си с тях:
1. "Старогръцки легенди и митове", Н.А.Кун, - циклите: Богове и герои; Троянски цикъл; Тивански цикъл.
2. "Илиада", Омир, "Библиотека за ученика", издателство "Пан" или по-стари издателства на поредицата "Библиотека за ученика". Естествено, че не оригиналната творба в целия й обем. До 9-ти клас все още се учат предимно откъси, цели творби се изучават от 10-ти клас нататък.
3. "Едип цар", Софокъл - "Библиотека за ученика".
4. "Антигона", Софокъл - "Библиотека за ученика".
5. "Прикованият Прометей", Есхил - "Библиотека за ученика".
6. "Библията, преразказана от Пърл Бък" - на български език е единственият адаптиран вариант, може и от други източници да се запознаят с отделните сюжети от Стария и Новия завет, но в никакъв случай детските книжки. Библията се разглежда като художествена литература, което значи да се анализира текст, а в тези книжки текстовете са оскъдни, преобладават картинки.
7. Учебник по литература на издателство "Просвета" с автори: Аделина Ангушева; Виолета Герджикова; Маргарет Димитрова.
8. "Правописни и пунктуационни норми", Иван Инев, издателство "Скорпио"
Старобългарската литература е представена с няколко кратки текста, които могат да се изпринтят или да се преснимат от христоматиите, но този материал идва към средата на втория срок. Не е необходимо да се изчитат още през ваканцията. Христоматиите като цяло съдържат само съкращения, а някои творби се разглеждат в цялост, затова не препоръчвам христоматии.
Приятен ден!

# 71
  • София
Здравейте, г-жо Митова!

Едно огромно благодаря от името на всички родители тук във форума   bouquet  bouquet

Наистина май пак "изземваме" задълженията на нашите синковци, но се оказва, че малко деца са записвали това, което сте диктували  ooooh!

УсСмихнат ден

# 72
  • Sofia
И аз се вклювам в благодарностите!    bouquet
Точно се опитвах да разчета СМСа ,който сина ми съвестно изпрати  Grinning - бил без химикалка и "гениалната" му мисъл веднага сътворила някакво чудо от букви,точки и чертички  Grinning

# 73
Много благодаря на всички за отговорите. Дано да прочетат всички книги.  Praynig

# 74
  • София
И малко актуална информация за събитията  Mr. Green Mr. Green

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт