2 АЕГ "Томас Джеферсън" - ИНФОРМАЦИЯ

• 143 068
  • 765
  •   1
Отговори
# 330
  • София
http://rezultati.zamaturite.bg/uspeh/index.php
Класация на училищата от матура по "Български език и литература"
2. АЕГ е на 30 място, изпреварена от 31 СУЧЕМ, 35 СОУ и др.

На 14-то място е, а не на 30-то. А каква е целта на поста ти?

# 331
  • София
На 30-то място в класацията за цялата страна, 14-то при класация само на софийските училища. Peace

# 332

Резултатите от матурите по БЕЛ не са това, за което претендира директорката, защото колектива от преподаватели по БЕЛ, с изключение на Дамянова, са гола-вода!! Нищо не се прави в час, говорят се общи приказки - някои и не влизат или перманентно закъсняват за часа си, говоря за закъснение от 15 мин. +, други пък живеят в София от 30 години и още си говорят на автентичен югоизточен български - СливИн! Като прибавим към това големия брой връзкари - приблизително за всичките 7 паралелки са 42, които са природно тъпи, и ето го резултатът.
Още въпроси?

# 333
Здравейте, дъщеря ми ще кандидатства тази година в гимазията. Прочетох цялата тема, но не видях информация за обучението по математика и по втория чужд език. Какво е нивото на математиката? Има ли подготовка за матурата, за състезанията? Обучението по втория чужд език достатъчно ли е, за да бъде увладяно? В темата за немската гимназия се коментира, че броят на часовете по математика е крайно малък в езикова гимназия, но въпреки това учениците се явяат на математически олипиади и състезания. Тук има ли организирани състезания? 

# 334
  • София
MladenPop, не бива да очаквате от коя да било гимназия овладяване на втори чужд. При този малък брой часове, той е по-скоро за обща култура - някои деца се научават да четат и да скалъпят няколко фрази, други - не, въпрос на желание.
Има във 2 АЕГ добри математички.Материалът след 9 клас е такъв, че е важно някой да ти го обясни качествено. За матури във всяка гимназия има подготовка - къде повече, къде по-малко. За състезания и олимпиади обаче подготовката във 2ра е също въпрос на самоинициатива и произтича по-скоро в часовете за консултация, по-индивидуално.

На мен пък ми харесаха резултатите по БЕЛ и анг. от матурите. Въпреки, че матурите не са белег за добра гимназия (изпитах го лично, когато в 12 клас моята се тръшна, че "всички в класа ходели на частна подготовка по БЕЛ, и тя искала, инак нямало да си вземе матурата"  Shocked Бях много на контра по въпроса, че пък точно с БЕЛ тя си беше много добре. Но вярно - така и не успяха да вземат в училище всичките 100 произведения, всичко беше много на тагъдък, имаше постоянно събирани теми, които се задържаха с месеци, след това върнати само с оценка под тях, без никакъв коментар, нищо подчертано... Дамянова е по-скоро ходеща самореклама. Залепва се към по-силните ученици, кара ги да участват в олимпиади, а после си лепи значки на себе си за техните постижения. Дали обаче има принос в подготовката им - друг въпрос.

# 335
Здравейте, дъщеря ми ще кандидатства тази година в гимазията. Прочетох цялата тема, но не видях информация за обучението по математика и по втория чужд език. Какво е нивото на математиката? Има ли подготовка за матурата, за състезанията? Обучението по втория чужд език достатъчно ли е, за да бъде увладяно? В темата за немската гимназия се коментира, че броят на часовете по математика е крайно малък в езикова гимназия, но въпреки това учениците се явяат на математически олипиади и състезания. Тук има ли организирани състезания? 

2 АЕГ е май единственото училище с много на брой часове по втория език - 4,5 часа.
Първия срок часовете по АЕ и втория език бяха равен брой - 5 часа седмично. В повечето училища часовете по втория език са едва 2 максимум до 3 часа седмично (9 ФЕГ, 164 Испанска, 1 АЕГ).
Относно математиката, нивото зависи от преподавателя. Ходят на състезания, даже от нашия клас имаме класирано момче на първо място на Кенгурото мисля.

# 336
  • София
 Не е вярно това за всички езикови.  Ако въобще е така и за изброените. Не помня вече как беше в 9 и 10 клас, но определено в 11 и 12 клас  в 91 НЕГ имат по 4-5 часа  седмично по втория език. Така е и в 73 СОУ.

# 337
  • София
Да не говорим, че броят часове е само един от многото критерии, които са предпоставка за добро овладяване на чуждия език. Със същата тежест са учителите, учебниците, начинът на преподаване, мотивацията на учениците.

# 338
  • София
Да не говорим, че броят часове е само един от многото критерии, които са предпоставка за добро овладяване на чуждия език. Със същата тежест са учителите, учебниците, начинът на преподаване, мотивацията на учениците.

+1 Peace

# 339
Благодаря за информацията. Разбрах, че средно са с по 4-5 часа втори език, но не разбрах за математиката. В справочника има паралелки, които са с профил математика. Там колко е броят на часовете и има ли друг учител по математика в часовете, които са профилиращи или класът е с един учител във всичките часове по математика? През годините сменят ли им се преподавателите по български и математика?

# 340
  • София
Ами, не знам. Дори и с 4-5 часа седмично (а в гимназиите те са често слети на блокове и се получават 2-3 занятия седмично)- при положение, че човек покрай езика изучава и 10 други неща, далеч не всеки може да овладее чужд език. Да овладее - значи да произвежда текст (писмено или говоримо), да е активен участник, а не само да разбира.
Точно това им е хубавото на нашите езикови гимназии - че първата година те потапят в езиковата среда, концентрират те в нея, и така за 9 месеца огромен процент от хората научават основи, придобиват навици, речников запас, както и започват да мислят на чуждия език. Доказано е, че не започнеш ли да оформяш мисли на друг език, то го владееш на пасивно ниво.
А през следващите гимназиални години учениците надграждат, също и упражняват езика.
Тази система засега е най-унифицирана за повечето хора, защото - да не се лъжем, но и човешкият потенциал към изучаване на езици е различен.
И колкото и блестящ учител да си, с гениални учебни пособия, за 2-3 пъти седмично не можеш да обучиш на добро активно ниво по-големия процент от доста голямата ти група (20+) Ще праскат езика само по-способните и по-мотивираните. Говоря за самомотивираните ученици, защото  време за мотивация от страна на учителя също ще липсва. Една от най-ефективните мотивации при изучаване на език са културологични занятия, а те трябва да бъдат отделно добавени в програмата.
Затова - като цяло повечето ученици само успяват да разбират и  четат на втория език, избран в гимназията. Това, при положение, че са го започнали от А и Б и не са имали допълнителни занимания по него.

MladenPop, при нас е бил един учител по мат, да - сменяли са се математиците през годините, по БЕЛ мисля, че не се смени, но не съм сигурна.

# 341
Благодаря за информацията. Разбрах, че средно са с по 4-5 часа втори език, но не разбрах за математиката. В справочника има паралелки, които са с профил математика. Там колко е броят на часовете и има ли друг учител по математика в часовете, които са профилиращи или класът е с един учител във всичките часове по математика? През годините сменят ли им се преподавателите по български и математика?
Един и същ учител води на класа часовете за ЗП и тези за ПП. Повечето часове математика започват от 10. клас. Ако не се лъжа са 4 часа.
Учителите по принцип не се менят, но ако някой от парашутистите се оплаче на директорката, тя сменя учителя следващата година. Завършващият 12 Д тази година, през годините смениха кой ли не. Първо смениха математичката, защото остави на поправка една безумно тъпа парашутистка, след оплакване от родителите. Е, следващата математичка й пишеше максимум 3 със затворени очи и запушени уши. След това смениха физичката, заради същата парашутистка, и накрая смениха и БЕЛ, пак заради въпросната лигла. Това е! Стискайте палци да имате в класа по-нормални и по-малко нагли парашутисти!!

# 342
  • София

+1 Peace

Да се изкажа и аз като родител на дете във 2-ра АЕГ. Броят на часовете е само един от критериите, но много важен. И е факт, че 2-ра АЕГ има повече часове по втория език. Гледах седмичната програма на НЕГ - 9-ти и 10-ти клас - по 2 часа за втория език. Дъщеря ми /9 клас/ в момента има 4 часа по втория език. За 1-ва АЕГ не намерих публикувана седмична програма, но mims21 има деца и във 2-ра и във 1-ва АЕГ, така че има информация от първа ръка.
По отношение на качеството на преподаване на втория език. Ние сме с немски при Хитрова, която е страхотен преподавател и нивото на преподаване и изискванията са максимално високи. И който е бил при нея може да потвърди, че в края на 12 клас се достига много високо ниво на владеене на езика - максималното възможно за втори чужд език /разбира се, който иска да учи/. Учебниците са Lagune. Така че, по отношение на немския във 2-ра АЕГ, всички критерии са налице. Нямам преки впечатления за испанския и руския, така че не мога да ги коментирам.

Положението с математиката е като във всички ЕГ - часовете наистина са малко, освен ако не си в профил. Ако основният приоритет е математиката и състезанията, верният избор на училище е СМГ или НПМГ.

# 343
  • София

Резултатите от матурите по БЕЛ не са това, за което претендира директорката, защото колектива от преподаватели по БЕЛ, с изключение на Дамянова, са гола-вода!! Нищо не се прави в час, говорят се общи приказки - някои и не влизат или перманентно закъсняват за часа си, говоря за закъснение от 15 мин. +, други пък живеят в София от 30 години и още си говорят на автентичен югоизточен български - СливИн! Като прибавим към това големия брой връзкари - приблизително за всичките 7 паралелки са 42, които са природно тъпи, и ето го резултатът.
Още въпроси?

Ние сме при Дамянова и съответно преки впечатления имам само от нея. Но съм чувала и за Сергева, че е добър преподавател /от хора с преки впечатления/. Проблемът с парашутистите го имам във всяка т.нар. елитна гимназия и това, както и друг път съм писала, определено ме дразни - основно заради увеличаване на броя деца в паралелката. Аз си държа на 26 Crossing Arms Това, че всички са "природно тъпи" само защото не им е стигнал бала в 7 клас, е обобщение, лишено от здрава логика. Представянето на едно дете на изпит в 7 клас не е определящо нито за неговия интелект и потенциал, нито за бъдещата му реализация. При много деца академичните амбиции идват по-късно - в гимназия или след това - при висшето образование. От класа на дъщеря ми, едно от "парашутистите" отпадна още в 8 клас поради несправяне. Други се справят добре. Някои от приетите с бал - не толкова добре.
Среден резултат от 5,288 не бих определила като лош резултат, какъвто извод се налага от поста ти, а още по-малко като "гола вода". Съгласна съм с едно - ръководството на училище в топ 5 по приемен бал, трябва да си направи съответния анализ и съответните изводи от този резултат и да предприеме действия за неговото подобряване.

# 344
Не разбрахте ли всички... че въпроси от рода на "В това училище има ли подготовка за олимпиади по математика, вторият чужд език на ниво ли е, по английски добре ли ги подготвят" са безсмислени, защото зависи при кой точно преподавател е детето? Ако е при когото трябва, и в мазе да учи, ще е подготвено за олимпиади. Ако е при гола вода, и в Станфорд да учи, ще е зян.

Общи условия

Активация на акаунт