Как разпределяте харченето на парите?

• 33 642
  • 241
  •   1
Отговори
# 15
  • София
И ние така - първо кредити, после сметки, детските заведения, каквото остане разпределям по 20 лв храна на ден и ако остане нещо още - за непредвидени и за душата, ама май само за душата отива.
Обаче моята заплата за юли вече я похарчих за фотоапарат и дрехи  Blush

# 16
Кредитите си "вървят" по сметка, тях не ги броя.

Определена приблизително сума отива за сметки- електричество, вода, телефони и др.

След това- ако има някакви текущи разходи- като сега напр., детето ходи на частна занималня.
Останалото- за храна и ежедневни разходи.

Ако остане нещо се пести, ако не-не.Под влияние на другата тема успях да спестя някаква сума миналия месец, просто се засрамих, имайки пред вид доходите.

Често не мога да си направя сметката, защото възникват неочаквани разходи, тогава съкращавам от храна или от други планиране през предходния месец покупки.

На почивка заплащаме хотелите и горивото с кредитна карта- така по-икономично излиза, защото не пестим предварително, а погасяваме последващо, като се вписваме в рамките на безлихвения период на погасяване.Т.е. вместо да пестим от настоящия доход, харчим авансово от следващия- сумата е една и съща, но се разпростира в по-продължителен период от време и така не се усеща.

# 17
Първо плащаме сметките-ток,вода,телефони,интернет,кабелна и кредитната ми карта.Следва по-голямо пазаруване на стоки с дълъг срок на годност.Отделяме пари и за гориво.С каквото остане разполагаме през месеца като сумата е винаги различна.За непредвидени харчове имаме малко заделени парички в банката,към които и внасяме ,когато можем.Парите от майчинството ми обикновено си стоят в дебитната карта и ако имаме нужда се ,,опираме'' на тях.

# 18
  • София
И ние плащаме ипотеката,сметките,детската и после каквото остане.
Общо взето най-големите ни харчове са за детето.За съжаление не можем много да спестяваме на този етап.И на мене идеята за 10 процента много ми допадна.Ще я  изпробвам.

# 19
  • София
Оф, накарахте ме най-трудното да правя - да смятам.  Mr. Green

40 % от семейния доход отива веднага в депозитната ми сметка.
Мъжът ми плаща сметките, градината на дъщеря ни, допълнителните й занимания.
Аз поемам изхранването, като знам колко горе-долу ни излиза храната на седмица.

Кредити и ипотеки нямаме. За щастие, обаче, имаме и странични доходи от допълнителна работа и от някоя и друга "бизнес" сделка, ако мога така да се изразя.   Laughing Допълнителните пари направо отиват като спестени.

# 20
Кредитът ми е най-накрая, защото тогава ми го източват  Laughing Харчим основно това, което получава  мъжът ми, моите отиват по сметки, кредит и каквото остане малка част си харча, другото спестяваме. Не правим голям пазар за продукти.

# 21
И ние пробвахме с машината, но започнаха да се изяждат промишлени количества. Като ти замирише вкусно  ooooh! и не можеш да се удържиш.................
При нас беше така първите няколко месеца.Печах всеки ден хляб.....Сега пека веднъж на три дни.
И по-икономично, и по-здравословно.
Разпределянето на парите -трудно.Понеже идват нерегулярно.
Първо-сметки, почти постоянни.
После-храна, пак трудно.Намирането на качествена храна хич не е лесно в Бг...
Извънредни, гориво, разходки-текущи.
Най-големият разход у дома е за храна.

# 22
с опита знам какво се харчи по сметки/храна и други.
определено имам бюджет за храна, защото се храним здравословно , 99 процента вкъщи и там без планиране не може.
но тока /водата и фиксираните разходи ( тв, нет .. ) са си почти константни разходи и няма смисъл от планиране, бюджетиране, разпределяне, просто се плащат в банката и това е.

# 23
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Имам екселска  таблица, в която  нанасям всеки  приход и  разход до стотинка. За целта, въпреки  кръвнишките  погледи  на  продавачките,  си искам  касова бележка  за  абсолютно  всяка покупка.Апропо, вече  ме  научиха и  ми дават, даже и без изрично  да  си поискам. Simple Smile
Та така, като  пристигнат приходите, плащам  абсолютно  всички сметки, без изключение. После  заделям  задължително  поне 150 лв.  за  общите  ни  спестявания, които  засега  държа  у  дома. Ако приходите  са  повече, отделям  повече  пари . После  броя колко  са  дните  до края  на месеца  и  остатъка  от сумата  деля  на  съответния  брой  дни  до  следващото   първо число. По този начин  изчислявам дневния  си бюджет  и  знам  докъде  мога  да  се  простра. В случай, че  изникне  непредвиден  харч, компенсирам  го в няколко  последователни  дни, като   харча по- малка сума   от  предварително  уточнения  дневен  бюджет.В случай, че непредвидения  харч е  по- солиден, бръквам в спестяванията, които  обаче после  задължително  възстановявам. Освен това, така  се случва, че рядко  се случва  да  изхарча  целия дневнен  бюджет, та  ден  по ден по някое левче- и в края  на  месеца  се получава   една  вторично  спестена  сума, макар и  не  голяма.
Похарчените  за деня  суми , както и  информацията  за какво  са похарчени,  попълвам в таблицата  още  същата  вечер и  винаги  по  този начин  имам яснота  за  движението  на  финансите  ни, както и   за  какво  съм  харчила.
Откакто  въведох  този начин на  разпределение  на парите, се родих. Преди  редовно не ни достигаха  парите. Просто  изтичаха. Благодарение  на таблицата установих колко  много пари  съм давала  за глупости. Освен това  твърдо  спрях да пазарувам  от  големите  вериги. Пазарувам всеки  ден  необходимото  от  зеленчуковия пазар до нас и от  кварталните  ни  магазини. По този начив у дома  не  липсва нищо, а храната  е винаги  прясна  и  в разумни  количества.
Това е моят опит. Дано съм ти била от полза. Peace

# 24
Ние сме с тетрадка с две графи-приходи и разходи. Плащат се първо ипотеката, сметките, занималнята на двете и извънкласните занимавки, обедите в училище, фитнес картите, уроците по плуване и тенис на трите , джобните за всеки и след това се оставя фиксирана сума за храна и глезотии,а другото спестяваме  . Водя отчет всеки ден и знам къде са ми парите .
И аз като Тонкабонка много мразя да смятам ,но си направих разчет и се оказа,че поне 50 % се харчат ,а другите се заделят . При нужда от почивка винаги има заделени, за поводи ,ремонти и т.н. също.Мразим кредитните карти и не ги ползваме .Нетипичните Американци  baby_neutral
Бронте, даде ми идея за екселската таблица   bouquet

# 25
  • Някъде по Дунава
Първо кредитите, после сметките/тях ги делим на две-спешни, като ток и други като вода и детска градина, които плащам веднъж на 2-3 месеца/. Ако трябва да се купи дреха или нещо по-голямо. Другото остава за храна и гориво. Горе-долу го деля на  4-за всяка седмица. Почивките ги плащам от кредитната карта и я допълвам после.
И ние така харчим с тази разлика че почивки не си позволяваме и кредитна карта нямаме, но пък имаме 2 заема. Догодина единият свършва и се надявам най после да си направим заслужената семейна почивка и на море и на планина.

# 26
  • София
Аз пък, за да се "самонакажа" понякога си пресмятам абсолютно ненужните неща, които съм купувала през седмицата. И после си казвам "мама му стара, ако не бях купила тия простотии, сега щях да съм със сто лева напред." Има ефект, но краткотраен. (От тия хора съм, на които, ако им е кофти на душата нещо, се разтоварват чрез покупки.)

# 27
  • София
Направих Екселска таблица, разпределих всичко и накрая ми останаха някакви мизерни 75 лева, които мога да спестя.  Close Искам повишение на заплатата вече!

# 28
Впечатлена съм от tonka и финансовата дисциплина, която явно си е изградила. 40% от доходите на влог.... Shocked това е наистина впечатляващо. Peace Почти половината се спестява ,егаси!  doh Не само по отношение на доходи, но и до способност да се удържиш и да не харчиш за всевъзможни глупости. Браво, бе!

# 29
  • София
Впечатлена съм от tonka и финансовата дисциплина, която явно си е изградила. 40% от доходите на влог.... Shocked това е наистина впечатляващо. Peace Почти половината се спестява ,егаси!  doh Не само по отношение на доходи, но и до способност да се удържиш и да не харчиш за всевъзможни глупости. Браво, бе!
Да бе, как да не харча за глупости?! Ако можех да се удържам, то тогава спестените пари ще са повече от 50 %. Но предполагам е ясно, че от спестяванията се ходи на почивки, купуват се разни неща (например изведнъж ни се скапа готварската печка) и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт