Как разпределяте харченето на парите?

• 33 713
  • 241
  •   1
Отговори
# 45
Честно да ви кажа аз нямам време за разпределяне. Помня колко са ми останали в картата и горе долу си правя сметка за някои важни неща да ми останат пари. Останалото както дойде.

# 46
Общо взето няма какво да се разпределя-моята заплата отива за кредита,аванса също ..каквото остане от него-не е много за една вечеря в ресторант. Съпругът ми взема пари всяка седмица- след като зареди гориво за седмицата, остатъка ми го дава. Плащам сметките,ако са останали такива..за лекарства и все има какво да чака плащане.

# 47
Прави се една екселска таблица или се намира примерна готова с приходи и разходи, разделени по видове. Един месец може да се води ежедневно само за ориентир, ако човек изобщо не знае какви пари за какво отиват. Обикновено се знаят очаквани разходи за вода, ток, телефони, нет, гориво. Големите изненади идват от парите за храна обикновено. За следващия месец вече може да се направят разчетите и пак да се записват ежедневните разходи и приходи.
Хубаво е да се води от по-големия прахосник в семейството. Simple Smile

# 48
  • Вече в моята си приказка...
Здравейте! Този месец пропуснах да запиша разходите, приходите и др. такива, а парите се изпаряват с всеки изминал ден. Ще ми се, обаче, да се възползвам от ексела, за да ми свърши тежката задача по планиране на месечните разходи. Видях, че няколко от вас използват подобни таблици. За сега се затруднявам сама да си ги направя. Ще ми се да си създам и таблица за хр. продукти, нехранителните и др. Изобщо по-подробно ще се опитам да водя семейното счетоводство. Може ли тези от вас, които използват подобни таблици, да споделите подробности. В една стара вече тема видях, че има таблица на Бърди, но линкът не е активен. 

Иначе по темата: Не можем да спестим. Малки са ни доходите, големи са ни разходите, пък и май сме редкопръстави, не знам. Понякога едва остават пари до края на месеца. И не успявам да убедя съпругът ми да спре цигарите. ooooh!
Иначе разходите ни са предимно за един малък кредит, ток, вода /топлата засега не плащам, по препоръка на адвоката ми - водим едни дела с ТЕЦ-а Rolling Eyes/, детската градина /тя е около 45 лв. за пълен месец/, съпругът ми пътува до столицата на работа - та и бензин харчи. Аз от около седмица също започнах работа в София, но с автобус пътувам - та и билети... Телефонът и телевизията, обаче, са ми скъпи - около 45 лв. на месец. Ще трябва да се договорим с оператора.

Много пари за храна даваме, но не се глезим чак толкова. Козметика рядко купувам... На ресторанти и кафенета не ходим. Предпочитаме пикниците в гората...

# 49
  • София
Спомням си, че едно време баба ми разпределяше пенсиите в надписани пощенски пликове. Ако парите в някой от тях свършат по-рано, се минаваше в икономичен режим. Изключение правеше само пликчето "За сладкарница" - там все се намираше по нещичко.  Joy

# 50
Екселска таблица задължително.
Първо плащаме всички сметки.
От останалото заделяме сума за храна за 4-те седмици Разпределяме малка сума за забавления през уикендите.
Имаме и фонд джобни и гориво.
Ако след всичко това остане нещо го спестяваме или харчим неразумно Simple Smile

# 51
  • в белята
Като махна перото ток,вода,бензин,телефони  ни остават между 700-1000 лв и се питам малко или много са тези пари за 4-ри членно семейство?Винаги излизам на нула ,особено като се разболеят децата ,а почти всеки месец има...............и се питам вие как бихте ги разпределили тези пари?

# 52
  • София
Като махна перото ток,вода,бензин,телефони  ни остават между 700-1000 лв и се питам малко или много са тези пари за 4-ри членно семейство?Винаги излизам на нула ,особено като се разболеят децата ,а почти всеки месец има...............и се питам вие как бихте ги разпределили тези пари?

Като за София - нормално, даже малко.
600-700 за храна. 100 за непредвидени разходи като лекарства. И 200 може да се спестят. А може и за дрешки! Mr. Green

# 53
  • Вече в моята си приказка...

Как малко?! Ние живеем с около 1000 лв. месечно - 4-членно семейство. Като платим сметки, път - остават около 400 лв., т.е. около 20 лв. на ден. В тези 20 лв. влизат и цигарите на съпруга ми. Та реално с 15 лв. на ден живеем 4-ма. Лошото е, когато децата се разболеят...

Ако и аз докарвах около 1000 лв. щеше да е супер. Но засега не взимам нищо, само харча.

# 54
Аз съм по-практична от моя мъж, често спорим, защото аз съм свикнала като взема пари-директно плащам сметки, купувам храна и после разпределям джобни. А той набързо преравя интернет и накупува разни излишни джаджи. Не, че ще останем гладни, но за мен са напълно излишни.
няма да казвам колко взима, а и аз не знам с точност. Много му варира заплатата, според смени, командировки, а и на всеки три месеца имат изравняване, някакви наградни фондове, поощрения  Rolling Eyes Отделно си докарва добри пари от едно свое "хоби".  Аз ще си взимам майчинство, отделно си докарвам някакви парички от едно мое занимание, но са доста мизерни  Rolling Eyes Но пък носят някакво удовлетворение.
Той си има нещо като програма на компютъра за разходи-по категории е разделено, пази касови бележки и вписва всеки разход. Има категория "Зорница"  Joy и записва колко е изхарчил за мен, какво аз съм прахосала  Joy  Но никога не ми е правил забележки, аз съм тази, която мрънка за разходи.
За храна харчим малко в брой. В работата имат едни точки всеки месец и с тях може да си взима ваучери за определени супермаркети, та се стараем да останем в сумата на ваучерите, и без това са доста. Пазаруваме 4 пъти месечно-седмица, за седмица, отделно някакви дреболии като хляб.  Напоследък памперсите ни излизат извън пазарния бюджет.
Не пушим и двамата. Но се налага да дава някаква сума(около 200-250лв), за да помага на сестра си и майка си.Сестра му работи(доскоро не), но пак не се справят, предвид и, че майка му е болна. Та тази сума ни товари понякога, когато имаме някой по-голям и наложителен харч.
Аз съм скръндза и спестовна, мога и с много малко.Затова всичките харчове и пръснати пари ме изнервят.
Освен парите за роднините му и безполезните джаджи, голям грях ни е яденето навън  Rolling EyesОт месеци се опитвам да го огранича, готвя вкъщи, правя засукани манджи, но явно си му е тръпка, просто да яде навън. Отделно наскоро взехме кола и по нея отиват пари.
Общо взето, месечно прахосваме една доста голяма сума...ей така  Rolling Eyes И това ме побърква, никаква таблица, говорене, разпределяне и сметки не успяват да го спрат  Rolling Eyes

# 55
  • Mediterraneo

Как малко?! Ние живеем с около 1000 лв. месечно - 4-членно семейство. Като платим сметки, път - остават около 400 лв., т.е. около 20 лв. на ден. В тези 20 лв. влизат и цигарите на съпруга ми. Та реално с 15 лв. на ден живеем 4-ма. Лошото е, когато децата се разболеят...

Ако и аз докарвах около 1000 лв. щеше да е супер. Но засега не взимам нищо, само харча.

И ние сме така. с разликата, че поне пари за цигари не даваме. А, и още една разлика- в тези 1000 лв влиза и моята заплата...  Rolling Eyes

# 56
Първо плащам наем офис,сметки,заеми. После отделям месечна сума за дъщеря ми /наем,сметки,джобни/. После заделям за скрити резерви, за които само аз знам. Най-накрая - за харчене до края на месеца, които винаги свършват по-рано и се налага да разбугвам скритите резерви. Хубаво е, че получавам пари през целия месец, но пък от друга страна понякога до 5 число още никой не ми е платил, а сметките чукат на вратата  Grinning

# 57
Първо плащам сметките (с което се изчерпва в момента майчинството ми, може да остане малко лятото, а зимата предполагам няма да стига) и с на мъж ми заплатата пазаруваме и зареждаме колата Simple Smile
Ако докарам на + допълнителните доходи - спестявам част от тях, другата част се завърта пак или допълва бюджета Simple Smile

Не мога да правя таблици и сметки - пробвах - и да правя и да не правя си харчим общо-взето еднакви суми.

Мъж ми е с широки пръсти и си ограничава сам достъпа до парите  Crazy (т.е. дава всичко на мен и си взима "джобни" за работа. Има и карта разбира се, за всеки случай, но от карта по-трудно се решава да пипа Simple Smile Simple Smile ). Пазаруваме заедно винаги, а големите покупки се обсъждат и планират.

# 58
  • София
Снощи разпънах бумагите.
Че трябваше и да сметна какво се е случило с кредитите ни, които в момента рефинансираме.
Хи-хи.
Похарчила съм едни 100 лева за дрехи и никой не разбра!

# 59
Не е лош вариант следния: след плащането на сметките да се разделят парите на 4 - за всяка седмица. И то не само като цифра, а реално. Да се заделят с щипка/кламер/ластик и с надписан етикет за съответната седмица.
Това със заделените и надписани пари за определена цел го научих от предишния ми шеф и ми е много полезно.

Общи условия

Активация на акаунт