Орхидея - тема 11

• 112 445
  • 773
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте момичета,  
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/v/1473355 … 8b3f74ba&dl=1

Моля за мнение да израстъците в основата на листата на тази орхидея. Корени ли са или бъдещи цветоноси.

Имах глупоста да отрежа прецъфтелите цветоноси от дъно, а не само до където бяха изсъхнали и сега като видях тези израстъчета и много се развълнувах.

Последна редакция: сб, 07 дек 2013, 14:46 от lacrimaaa

# 586
това са нови цветоноси  Hug

# 587
  • София
Имах глупоста да отрежа прецъфтелите цветоноси от дъно, а не само до където бяха изсъхнали и сега като видях тези израстъчета и много се развълнувах.

Изобщо не е глупост.  Wink И резултатът се вижда - цветоноси.  Hug

# 588
Биси 13, ако цветоносът е зелен и свеж, режи до трета спяща пъпка. Ако е жълт и сух, може да го отстраниш внимателно от основата.

Трети прешлен ли имаш предвид?
И от къде си брои - от долу на горе или обратно?

# 589
Ето я новичката ми,да ви я покажа:

Много си ми е сладка,нямах такава наситена розова.Две от пъпките вече почти се отвориха и засега не виждам да засушава пъпки-дано успеят да се отворят всичките!
Като се сетя в какъв вятър я носих чак се чудя...

# 590
Много е красива и нежна  Hug

# 591
  • волно калдъръмче
lacrimaaa, на мен също ми приличат на цветоноси. Честито   bouquet

Биси 13, ако цветоносът е зелен и свеж, режи до трета спяща пъпка. Ако е жълт и сух, може да го отстраниш внимателно от основата.

Трети прешлен ли имаш предвид?
И от къде си брои - от долу на горе или обратно?
Отдолу на горе до трета спяща пъпка.

Но няма проблем и да се остави прецъфтяло. Виждала съм от цветонос на фаленопсис с прецъфтели и окапали вече цветове, неподрязан да си расте нов цветонос с пъпки и кейки. В природата няма кой да им брои спящите пъпки и да ги реже.

Последна редакция: сб, 07 дек 2013, 22:27 от Саморая

# 592
  • София
Miltoniq, чудесна е! Дълго време да те радва!   Hug

Ку4о, вандата е прекрасна!  Heart Eyes

Надето, как са твоите хубавици? Колко станаха?  Wink

# 593
Момичета, какво да правя с орхидея, на която окапаха всички листа, а корените ѝ растат и са живи???  Thinking

# 594
  • волно калдъръмче
Поне едно-две листа няма ли? Имам опит само с фаленопсиси. Уморила съм доста, но корени без листа  Rolling Eyes

# 595
  • София
Момичета, какво да правя с орхидея, на която окапаха всички листа, а корените ѝ растат и са живи???  Thinking

Почакай. Ако част от розетката е жива, ще избие ново растение. Ето мои стари снимки:

А ако не е останал живот, просто един ден ще изсъхнат и корените. Sad

# 596
  • волно калдъръмче
Споко де, по шийката на загиналото майчино растение е избило ново. Причината за изгниване на майчиното вероятно е преполиване.

При мен се получи нещо подобно, но причините бяха, че растението беше отделено малко с недоразвита коренова система, форсирано, за да е свежо, да цъфти - да има търговски вид. Аз лично доста допринесох за влошаване на състоянието му. Преполивах го поради незнание и така унищожих и малкото корени, които имаше. През това време събрах информация за гледането на тези растения, преместих го в нова кашпа и в нови кори, изрязах изгнилите корени. Буквално останаха три коренчета, едното от които съвсем ново. Майчиното растение  не издържа и постепенно загина, по листата се появяваха тъмнокафеви петна, омекваха и падаха. В един момент на пазвичката се образува ново растение.

Твоята е доста стара, имала е много листа. Моето майче я имаше 3, я не.  

Последна редакция: сб, 07 дек 2013, 22:52 от Саморая

# 597
  • София
Споко де, по шийката на загиналото майчино растение е избило ново. Причината за изгниване на майчиното вероятно е преполиване.

Не, не беше преполиване, а някаква гадна зараза, донесена от оранжерията до БАН. По листата се появяваха оранжеви вдлъбнати точки и после окапваха. Така и не разбрах какво е. Разпитвахме кой ли не, включително и светила от БАН, но не се разбра. Тогава заразените орхидеи бяха 30-40. Една част загинаха, а друга спасихме с едно американско лекарство - "пенкелер".  Laughing  Тези от снимките (от 2010 г. са) се спасиха и цъфтят. Затова ги показах на Сузи.  Wink

# 598
  • волно калдъръмче
Просто предположих за преполиването  Rolling Eyes Започвам да мисля, че причината твоята да си замине са гъби.

# 599
  • 1st floor
кори

сфагнум

Корите осигуряват киселата среда, необходима за корените на някои видове орхидеи. Сфагнума е вид мъх, който расте с голяма бързина. Корените му се обновяват на повърхността, а остатъците им се превръщат в торф.
Благодаря!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт