Отговори
# 315
  • София
Не ме изпуска, когато ходя до wc-то ме чака отпред Laughing.
Скрит текст:

# 316
Честито за новите бебчета, много станаха!  Hug

Снимката е много сладка, ама как наистина се е гушнало това коте!

За мен Авент са най-добрите шишета, скъпи са и помпата за кърма им е скъпа, но е супер марка. Не че и другите марки не ги купуват, като гледам по улиците, всеки си шета на акъла и разнообразие всякакво Crazy

# 317
здравейте  Hug да се отчета и аз след тонове и преглед:тоновете са добре доки каза че шииката ми била скъсена бебка можело да се ражда вече ама тя нали не си бърза утре пак ме викат на тонове и така докато не дойде великия ден  Laughing

Задължително се слушат тоновете всеки ден след като мине термина, нали? Аз само това се опасявам, че моята лекарка ще не пренебрегне и ще ми каже да ходя след седмица...знам ли..
ами сега ми казаха да ходя всеки ден на тонове докато не родя и на няколко дена вагинални прегледи  Embarassed  та се надявам великия ден да е скоро  Laughing

# 318
  • София
Верабел, уникални Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Моята котка също не ме изпуска от поглед и както казваш, чака на черджето пред тоалетната.

# 319
При вас котетата са така, а при мен е детето.
Каква лепка е станал направоооо. На мен ми е топло, нервно ми е, той само иска да ме гушка и прегръща. Хубаво е, че го прави, но направо се побърквам нещо.

# 320
  • София
Ооо, Глупи, дъщеря ми сега е на Бистрица, но утре си идва. Ние минахме фазата с гушкането и сега сме на фаза въпроси...Дето викаш, хубаво е, обаче понякога искам да не мисля за нищо и просто да релаксирам, а тя или задава въпроси, или ми разказва нещо Laughing

# 321
  • София
miriana, Джина,  Heart Eyes
Глупи, понякога му се иска на човек да си почине /особено в такова състояние/, но няма как!

# 322
Здравейте мили мамчета!
Честито на всички прегърнали вече малките душички, а на останалите бързо и безболезнено раждане!

Имам въпрос към кърмещите мамчета, бихте ли ми казали какъв лактогенен чай пиете? Аз си купих на Хип, на гранули и в пакетчета, но все пак искам да попитам и вас. Два дни след като започнах да го пия чая малчо започна  да се свива. Според лекарката не са колики. Доки каза, че може и да е от чая, при вас има ли такива реакций.

# 323
ЧЕСТИТИ БЕБЕНЦА НА НОВИТЕ МАМИ!!!   bouquet  ДА СА ВИ ЖИВИ И ЗДРАВИ И МНОГО ДА ВИ РАДВАТ!!! baloni

За шишенцата на АВЕНТ аз също си поръчах от продавалника за 27лв, вс беше ОК с поръчката видях си я преди да я платя. Нямам опит с шишенца, но ми ги нахвалиха и стерилизатора е на АВЕНТ та затова ги поръчах, пък да видим беба дали ще ги одобри... Flutter

# 324
Гллупи и моето момченце е така ,все ме гушка ,все ме гали.....а аз имам чувството ,че ми диша от въздуха ,като се навре в мен Confused МНого е грижовен ,но ми идва в повече да съм го гушнала на 40 градуса жега.В този ред на мисли,хич не възнамерявам да гушкам много ,много бебчо,както и да позволявам на останалите да го разнасят в тези горещини.Представям си всеки както се е изпотил,ако започне да го пипа  Sick Синът ми е роден през април,прегръщала съм го винаги ,когато е имал нужда ,но най-му се радвах "отгоре" - слагах го на спалнята ,лягах до него и го гледах Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Нещо ми е депресантско на мен днес.
Започнах да чистя кухнята ,сготвих 2 манджи...скучно ми е бе хора Sad

# 325
  • София
Сега обаче се вкл. с кърмачески въпрос Simple Smile В болницата до вчера 6 дни бях на нифедипин, лекарство, с което не може да се кърми, та малката си ядеше АМ, аз се цедях и така, обаче, цедях се на 3 часа и повече от 20-30 мл. максимум от 2-те гърди не можех да изцедя. А гърдите ми си бяха сравнително меки, понапрягаха се, даже наболяваха, но си бяха меки и без "плочици" (тези болезнените подувания). Та от днес мога да кърмя и сутринта дадох на дребната да суче, преглъща тук-там, но изобщо не знам какво направи, не съм давала АМ след това и си спа към 2 часа, после се събуди и като я преобух имаше пиш в памперса, но не колкото след АМ, след това пробвах пак да я кърмя, обаче тя много малко сука и не заспа добре, след 30-тина минути се разплака и й дадох АМ, после си спа 3 часа и после си имаше доста пиш в памперса, после пак я кърмих, пак яде дълго към 40 минути и като предложих АМ изяде 5 мл и отказа да яде повече, сега спи, не е акала цял ден и се чудя дали изобщо е яла нещо като съм я кърмила, а и какво да правя...1-во днес е 7-ми ден от раждането и аз вчера цедих не повече от 30-40 мл., днес не съм цедила, чудих се след хранене дали да се цедя, ама така пък съвсем няма да остане нищо за детето, нали пък това стимулира производството на кърма, не знам какво да правя, другото което е, че една лекарка в болницата пробва да изцеди на ръка нещо понеже с помпата не ставаше, а тя мислеше, че нем оже да ми е толкова малко кърмата, ама и така и не успя и каза, че каналчетата ми били не знам си какви и зърната ми били също, обаче детето си суче много добре, захваща освен зърното и алвеолата и не мисля, че зърната са ми проблем, усещам как ми се напрягат гърдите и ме понаболяват, но като ги пипам не са много твърди, обаче като яде после си ги усещам по-меки все пак и тук се чудя, вариант 1: имам кърма, ама смотани каналчета и да не си докарам някой мастит, ако пия лактогонен чай и не се цедя, пък тя реално не е успяла да изсуче нещо и вариант 2: нямам кърма, каналчетата са ми ок, ама просто няма нищо какво да се яде, тук ми се струва по-ясно...и след всичките тези объркани мисли въпросът ми е, какво да правя? Да й давам да суче всеки път като се събуди, ясно, после да давам ли АМ и после да се цедя ли след като е сукала или не? А, и като не е акала цял ден, очевидно не е яла както трябва, а да отбележим, че тя се роди 2450, вчера на изписването беше 2400, качва вече, но си е мъничка и това ме притеснява много, а и да не се обезводни

Привет, iva_angel!  Странно, че лекарите са решили, че няма как да се кърми с Нифедипин, защото според поне 3 справочника за кърмене и лекарства, той е съвместим с кърменето. Чудесно, че вече можеш да кърмиш, сега остава само да откриете оптималния вариант за по-бързо справяне със спънките. А колкото повече време сте заедно и се опознавате, толкова по-лесно ще откркиваш отговори и решаваш проблеми.

Информацията за зърната и каналите изглежда малко да те е постреснала Simple Smile Можеш спокойно да я забравиш. Щом произвеждаш мляко, а бебето засуква добре, едва ли имаш повод да мислиш за "дефекти" Simple Smile

За да получава достатъчно мляко, за бебенцето е важно да суче редовно (минимум 8 пъти в денонощие, като поне 2 пъти нощем. Ако не е достатъно, може и 10-12 пъти) и да суче ефективно - така, че да изсуква млякото от гърдите. Ще поговорим как може да се подпомогне да изсуква повече, а междувременно, може да се компенсира с по-често кърмене.

Когато бебето суче, забелязваш ли различните видове сукане? Единия е такова, сякаш дъвче дъвка - суче като движи бързо челюстите си. Другия тип е с по-бавни движения на челюстите. Отваря-пауза-затваря (може да прилича и на пиенето от шише). Втория тип сучене е т.н. ефективно - такова, при което бебето приема мляко. В много тиха стая може да се чува и тих звук като "къх, къх", когато преглъжа.

Ето варианти бебето да бъде подпомогнато да изсуче повече мляко:
 - предлагаш и двете гърди на всяко кърмене. Ако е склонно бебето да продължи да суче, може след втората гърда отново да се върне на първата и после пак на втората (стига то да суче, а не да дреме)
 - поддържаш го будно, ако заспива бъро. С масажи на ръчички, крачета, гръбче, разсъбличане на дрешките, навлажняване на лицето. Ако е заспало на първата гърда, може да се смени памперса, за да се разсъни преди да предложиш втората.
 - компресия на гърдата. Ето статия как се прави: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683 и видео: http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold
  Накратко: когато бебето суче дълбоко и по-бавно, го оставяш да си суче. Като започне да суче по бързия начин, без да гълта мляко, обхващаш гърдата с цяла длан (палец отгоре, другите пръсти отдолу) - самата гърда, а не отпред при ареолата. Притискаш гърдата между пръстите си силно, но така, че да не боли и държиш притиснато. Получава се налягане, което изтласква мляко към зърното. Ако се получи добре, бебето започва да гълта мляко. Когато спре да движи челюсти, отпускаш. И повтаряш така няколко пъти компресията, като следиш правилото -  притискаш постоянно, докато бебето движи челюсти и отпускаш, като спре да движи челюсти.
 Като спре да приема мляко и с компресия, можеш да повдигнеш бебето да се оригне (ако по принцип се орига) и предлагаш втората гърда. На нея отново компресия, като отслабне доброто сучене.

Ако предлагаш залъгалка, ограничаването на ползването или направо премахването ѝ може да даде добри резултати за по-ефективно сучене.
 Понеже принципа за хранене от шише и от гърда  много различен, ефективното сучене може да отслабне заради ползването на шише с биберон. За това, ако има възможност, би било добре, ако се налага дохранване, то да става с алтернативи на шишето - система за дохранване на гърда или с пръст, чашка, лъжичка, спринцовка и др. Ако искаш да опиташ някой от вариантите, ще дам повече инфо и обяснение как се случва това. Системата за дохранване на гърда е препоръчителна във ваши случай, но всяка от алтернативите си има предимства.

Ако след кърмене бебка е спокойна и позволява да я оставиш, можеш да опиташ да поизцедиш гърдите, за да стимулираш увеличаването на млякото. Това може да е вид превенция срещу намаляването на млякото, докато все още има притеснения, че може би не успява да изсуче достатъчно мляко от гърдите. Също при следващо кърмене, ако е неспокойна и настоява да хапва още, можеш да предложиш изцеденото количество кърма.

Ако се събуди по-рано от обичайното(дори да е след половин-един час) можеш пак да я накърмиш. В такъв случай не е нужно да се натоварваш и с допълнително цедене. Може да направиш да речем  някаква схема примерно: ако суче начесто, не цедиш. Ако суче на по-големи интервали, цедиш. Ако си много изморена, пропускаш цедене. Изобщо строги правила в кърменето и цеденето няма. Нагласяваш всичко според теб, твоето бебе и ситуацията.

Изцеждането след кърмене не отнема от дозата мляко за следващия път, защото основоното количество, което бебето изсуква, се произвежда в момента на кърмене. Произведеното между храненията е по-скоро само "предястие". Целта не е да се събира мляко в гърдите, а гърдите да се изпразват възможно по-често и по-добре. Така се стимулира увеличаването на млякото.
 След време настъпва момент, в който гърдите спират да се пълнят между храненията. Тогава много майки си мислят, че кърмата е намаляла или дори спряла, а тя просто се е регулирала спрямо ритъма на бебето и гърдите престават да произвеждат във време, в което млякото не е нужно.

Продължавай да следиш напишканите и нааканите памперси, както и държането на бебето. Урината е показател само ако бебето не приема други течности, като водам чай, глюкоза. Дори сега да се налага дохранване с кърма, евентуално АМ, това все пак е временно състояние, докато госпожицата заякне. За нея в момента е важно да се храни добре.

Ако нещо не съм написала разбираемо, питай. Ако има нужда от още информация, заповядай с въпроси Simple Smile Успех  Hug

П.п. Карли е дала чудесни идеи по твоите чуденки  Peace С уточнение, ако може с АМ да се дохранва само в краен случай, ако няма изцедена кърма и ако честото кърмене с мерките за ефективно сучене не задоволяват бебето .  И с минимални количества, които да успокоят детето до следващо хранене(било то и по-скоро от обичайното).

Последна редакция: чт, 04 юли 2013, 15:30 от skrech

# 326
Здраствуйте, Мацунки!  Hug
Стоя си тука, днес без никакви признаци за раждане, и какво да видя сумати и девойки свършили тази работа. Браво девойки. Да са ви живи и здрави дечицата сладки. Възстановявайте се бързо.  Hug Hug Hug
Верабел - котьо е жИсток просто.  Heart Eyes
Ние днес имахме случка с каката и сега е наказана за почти цяло лято от баща си, но този път и аз съм съгласна  него, тя прекали. Води се по акъла на едно за мен неприятно момиченце, не оценява тя колко повече екстри има и как само я използват. ОТ друга стана, виждайки я колко прилича на мен, започвам да разбирам родителите ми и всичко, което са ми говорели едно време за разни мои "неправилни" дружки. Колелото вярно се върти. И сега, осъзнавайки грешките си тогава и радвайки се, че мен все пак нещо ме е съхранило, се притеснявам още повече за Вики. Ей такива Радини вълнения ме вълнуват днес.
След малко съм на лекар. Да видим какво ще ми каже. Макар че аз за себе си днес реших, че няма да раждам скоро и преди понеделника не мисля и да се сещам за тва ми преживяване. Вчера говорих с братовчедка ми - тя закъсня с 5 дни, майка ми и двата пъти съответно с 9 и 8, аз - с 2. Така че сега остава да измисля какво ще правим с Вики уикенда, че Милото е на работа.

# 327

Абе момичета, знаете ли какво става с Дени? От как писа, че е родила никаква я няма. Мимс, Хера имате ли контакт с нея, че определено много ме притесни.

И аз я мисля, с това трудно раждане където е имала.

И за близнаците на Поля се притеснявам, как ли са. Praynig

Флай  Hug

С Дени се видяхме в АГ то . ..стаите ни бяха една до друга..изглеждаше много свежа и усмихната..бебчо е голям чаровник..като цяло кротичък..а Дени сияеше   bouquet..беше започнала да го кърми още там..и аз чакам новини от нея като се върне..стискам палци всичко да е наред и да се я изписали
Не знам Вие как намирате време да пишете, но при мен тази екстра просто липсва..
Честито на всички новообебили се майчета и специален поздрав за Пина   bouquet

# 328
  • София

Сори ако не отразявам някого, но пишете като че си нямате друга работа  newsm62

Joy Joy Joy Joy Joy

Мимс благодаря за информацията. Не казваш вие как сте?  Hug

Гери с приказки няма ли да стане? Да не би да си изпусне детето лятото и да не разбере защо. Ето ти сега разбираш родителите си.

# 329
Ох,аз съм много щастлива, че обича да ме гушка, все пак е момче, а и на тази възраст всеки ми казваше, че няма да ме иска. Но нещо май съм много изнервена последните дни и откачам. Опитвам се да измисля игри, той си знае неговото и не става, аз се изнервям, той се ядосва. Сега последната игра свърши с караница и той сърдит си замина в стаята (рядко ни се случва).

По повод помощта, направо не знам вече, може ли 2 седмици преди термин аз да се развозвам с него по лекари, защото няма кой да ме закара или да поседи с него. Ето утре сме на преглед, казвам на мъжа ми в 12 тонове, в 1 преглед и той като почна не мога да дойда, колегата го няма, какви са тия часове дето си записала. Еми записала съм когато има, дай да не ходя, защото той не знае как да каже на шефа си, че бременната му жена има нужда от помощ. Пък детето какво ще прави докато ми записват тоновете да му мисля, как да отида с колата до другият край на София и то с детето. Много ми писна вече, после явно ще трябва да се оправям сама с голямото и с малкото.
Мрън, днес ще се пръсна, ще чакам да ди дойде мъжа ми, заключвам се в стаята и да се оправят. Лошото е, че вместо да го занимае да си играят, му пуска детски и до там. Знам, че и той е уморен от работа, ама не издържам вече.

За капак днес си отворих помпата за кърма. Бях я давала на една колежка, няма да ви казвам в какъв вид ми я връща. А беше почти неизползвана. да съм я ползвала 4-5 пъти. Сега така ме е яд, че изобщо и я предложих, как не ги е срам тези хора. Добре, че има резервни части, та захабените силиконови ще ги сменя с новите. Много ми стана криво.  

Данче, какво сготви Simple Smile че и на мен ми е скучно

Хайде намрънках ви се, отивам да се сдобрявам с детето Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт