Отговори
# 555
Здравейте, момичета! Напоследък нямам много време да се включвам по темата, но се опитвам да ви чета редовно!

Честито на всички родили майчета, да са живи и здрави бебчетата ви!

Мисти, относно Арниката - аз прочетох повече информация по въпроса тук: по съвет на скоро родила приятелка, според която арниката и е помогнала за лекото раждане без шевове и травми и започнах да го взимам преди 10 дни-2пъти  по 3 зрънца  5CH; смятам, че не може да навреди, а и напоследък чувам от доста бременни мами да го взимат.

За раждането - аз бях на преглед в сряда и доки каза, че съм с 3см. разкритие, а от вчера и тапата започна да ми пада, тъй че едва ли ще удържа до термин, както бях с дъщеря ми, и започна да ме тресе леко шубето  Rolling Eyes

# 556
  • София

Здравей! Моля те, сподели коя е педиатърка на детето, от много време търся, но нищо не намирам, щото и без това не ги познавам докторите. Много ми трябва нормален доктор и човек в района на Плиска, Младост, Гео Милев, Слатина...
Мерси предварително!

Аз съм се разбрала с д-р Азади в 25-та поликлиника в Младост. Работи само с деца, което ми допадна, консултациите на бебетата са само в събота, когато няма никой на етажа, т.е. бебетата нямат досег с болни. Племенницата е при нея от около 7-8 години и са доволни, не набляга на антибиотиците, което за мен е важно. При разговора ни бяхме на едно мнение по въпросите, които се сетих да я питам и така Simple Smile Надявам се да съм направила правилния избор!

# 557
Го-Бори, точно тази лекарка ми препоръчаха и на мен, но чакам да видя ако не стане с нашата ще се обадя на тази.

Мистиии, хайде дано да е раждане. И аз съм си заплюла 7ми, съмнявам се да стане обаче. Нещо днес ми е нервно, освен да направим и ние с мъжа един сдобряващ секс, че само ме ядосва цял ден. Как не му атрофираха мускулите от цял ден седене на дивана не знам.

На мен вчера на прегледа докторката преди да започне да ме гледа ме натисна горе на корема, явно да провери дали корема ми се е смъкнал. И от вчера нямам никакви болки, ще си седим и ще си го чакаме когато реши да излиза. Само да не бях толкова нервна щеше да е супер.

Арника и аз съм си взела, по препоръка на доктор Михайлов, но забравям да я пия редовно.

# 558
  • София

Да знаете, че съм добре, но нещо не ме бива днес на тема бременност и раждане.

Нещо си в грешка. От известно време темата е за кърмене Peace  Даже имам предложение за следващо заглавие: "Юлката не мъти вече, като квачка, а е горда тя кърмачка".

# 559
  • София
"Юлката не мъти вече, като квачка, а е горда тя кърмачка".

Joy Много добро!!!  Joy

# 560
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Терп, ВесеHug Hug

MyDarling, това за рациновото масло е вярно. На една моя приятелка лекарите така й предизвикаха раждането  Peace Аз обаче не мисля, че е редно/освен ако не се преносва/. Нямам търпение вече да измътя, ама по-голямо желание имам да си устискам до термин, че дори и да пренося с 2-3 дни за всеки случай  Laughing

Иначе ми става много трудно напоследък. Тежи ми вече бебока.  Днес не са ми се подували ръцете, киселините ми спряха, което може само да ме радва, но все още дишането ми е трудно. Марти заминава на 11ти на море и ще използвам момента да отделя бебешките му дрешки, да изпера, да изгладя и да изчистя след ремонта/днес ни пристигна кухнята, трябва само да се сглоби и сложи  Crazy/...тамън липсата му няма да ме натоварва толкова, че отсега ми е мъчно, че няма да го виждам 10 дни.

# 561
  • София
Ау, MyDarling, жива да си!   bouquet
Още утре се подреждам на опашката за рициново масло, стига останалите бремелинки от темата да не са го изкупили вече   Twisted Evil
Та, колко литра трябва да изпия?  Mr. Green
Хич не държа да преносвам, ма хич - това вече съм го правила в тоз живот. Пък аз, за разлика от вас, последните дни направо не се чувствам като мен в тялото си... иска ми се като една змия да изпълзя от кожата си и да я зарежа нейде  Crossing Arms
Сега ще търча в нета да чета как да изоставя поне плацентата и динята  Rolling Eyes

Е, тогава ето поздравче, дано утре това да е моята песен  Mr. Green

# 562
  • София
Въпрос към ЛЛЛ: Аз се цедя и с биберон се храним. Цедя се на всеки 3 часа и изкарвам от 40 до 80 мл от двете гърди. Как да увелича количеството кърма? Беба за сега не я кърмя, защото ми изчезва зърното.., но пък не искам да я лишавам от кърма..вярно хамалогията е по голяма, защото се цедя час преди тя да се храни, за да мога да и дам кърма, но... и колко време може да се оставя кърма на стайна температура?

Привет, mims_70!
 Бебето от колко кърма се нуждае ( т.е. още колко има да се наваксва с количествата)? Колко време след раждането започна цеденето и от началото ли цедиш на 3 часа? Нощем цедиш ли и общо колко пъти се събират за цяло денонощие?

Ако се улесни изцеждането на млякото, ти би успяла да изцедиш по-вече мляко.  Ето някои техники, които може да са ти от полза:
 - изпиване на чаша вода или друга приятна за теб напитка 15тина минути преди цедене
 - влажен топъл компрес на гърдите за 10тина минути преди цедене (може памперс напоен с топла вода, защото запарва и прави като сауна на гърдата)
 - техники за релакс. Просто докато си държиш компреса, можеш да затвориш очи и да се отпуснеш на дивана; или да прилагаш разни техники за дишане, ако си запозната с тези, дето ги препоръчват и при раждане. Или ако някой може да ти направи масаж на гърба  yes
 - нежен масаж с кръгови движения, както и погалване с върха на пръстите от основата на гърдата към зърното. Масажите НЕ бива да са болезнени, а нежни. Ето така:
Скрит текст:
. Масаж може да се прилага и по време на цеденето от време на време.
 - задействане рефлекса на потичане на млякото с изцеждане на ръка. Дори да не умееш да цедиш на ръка, можеш да правиш движения като при цеденето. Тялото реагира по-добре на кожа, от колкотона пластмаса. И когато усетиш, че млякото се спуска (гърдите се напрягат, може да започне и спонтанно излизане на капки или дори струйка кърма), продължаваш с помпата(ако така ти е по-лесно, разбира се. А може да продължиш на ръка до края)
 - за едно изцеждане смяна на гърдите по няколко пъти, щом струята намалее.
 - редуване на изцеждане на ръка с изцеждане с помпа по няколко пъти за едно цедене (ако умееш да цедиш на ръка. Ако не, може да се научиш  Simple Smile )
 - бебе Simple Smile Тялото ти реагира най-добре на бебето. Ако можеш да го поставиш на гърдите си дори само за да ги оближе, докосне или просто да го погушкаш малко, това предизвиква тялото ти да отдели много повече окситоцин (хормонът, който е отговорен за отпускането на млякото от гърдата)

С практиката майките, които цедят стават все по-добри в уменията си, разпознават кои стимули са по-ефикасни при тяхното тяло и цеденето започва да отнема по-малко време в сравнение с първите дни и седмици. И все пак би могла да обмислиш вариант за връщане бебето на гърда, което е оптималния стимул за производството на кърма  Peace
 Споделяш, че имаш изчезващо зърно. Имаш предвид, че понякога или постоянно то е вдлъбнато навътре ли? Само едното или и двете? Такъв вид зърно наистина може да е предпоставка за потрудно засукване и приучаване на бебето да суче добре, но не е невъзможно. Много майки с плоски или вдлъбнати зърня кърмят съвсем успешно след малко обучение.

За съхранението на кърма зависи от температурата в стаята. Ако е спазена добра хигиена на съдовете и изцеждането, и температурата в стаята е под 25 градуса, кърмата би издържала поне 3-4 часа, дори повече. А ако температурата в стаята е по-висока, може и да издържи до следващо хранене, но по-добре да се опита дали не е започнала да има кисел вкус или мирис (вкуса на кърмата няма общо с този на кравето мляко и ако опитваш за първи път, може да ти се стори доста странен).[/color]

# 563
  • София
И аз имам нещо като споделяне и въпрос към ЛЛЛ:
Малката се храни много добре, чак започнах да я занимавам по 5 - 10 - 15 мин преди да й дам да суче. Направи сериозни бузки и въобще трупна навсякъде. С кърменето съм бомба, всички притеснения ми изчезнаха. Гърдите ми вече не произвеждат мляко между храненията и не се втвърдяват. Тази нощ реших да видя колко мога да изцедя (иначе прекратих тази дейност) и без проблем и без да цедя дълго изкарах 80 мл. В първия момент на цеденето не тръгна но само след 3 - 4 изпомпвания и шурна. Явно вече съм навлезнала в стадия на производство на кърма само в момента на сучене. Тази нощ малката яде в 23.00 и после заспахме дълбоко. Аз се събудих сама в 3.30 почудих се известно време и реших да я събудя да яде. Правилно ли постъпих или е по добре ако си спи през нощта без да я будя за хранене?
И другия ми въпрос - за пишкането ми е по трудно да преценя, но общо взето ми ака на почти всеки 3 часа (и то обилно) и сега си мисля - Дали не яде прекалено много и дали не трябва да почна да я ограничавам?

Леле и аз станах като "онези" дето си говорят само за наакано, уригване и тем подобни

Ей, rosi.to, дано повече такива истории има в темата  Hug

Ако си усетила препълване и дизкомфорт в гърдите, доста по-лесно и приятно е да накърмиш, от колкото да цедиш. Ако ти се налага друг път, можеш да опиташ да не разбуждаш напълно бебето, а само да го постаивш на гърда. Много бебета си сучат и в полусън без проблем.
 За акането е съвсем обичайно за кърмачето да е толкова начесто. Това съвсем не е сигнал за проблем (когато акото е кашесто, а не воднисто, пенесто, тъмнозелено или със силно неприятна миризма).
 Здравите бебета имат много добро усещане за насита и когато се хранят само от гърда, трудно биха преяли. Ако не желаят да сучат повече, няма техника, която да ги накара да продължат да сучат, за разлика от храненето с шише. По-скоро би мрънкало, би се дръпнало от гърдата или дори ухапало майка си, но отказва да суче така, че да гълта мляко (бебетата си имат и различни техники на сукане. Една от тях е да умеят да сучат без да гълтат мляко). И сучещо от гърда кърмаче не се поставя на диети, и ограничения, независимо колко ака или наддава, дори да заприлича на мишленче(просто защото фигурата му няма да е станала такава от преяждане, а по други причини) . Има случаи, в които при определени условия бебето може да поеме повечко мляко, като специфични заболявания или ако бебето има много големи паузи между храненията и прегладнява, и подобни, но вашия случай не е такъв.

# 564
  • София
Вярно много тъпо съм описала, но изпаднах в паника тази сутрин. Долу-горе се храни на 3 часа, само на кърма, по-скоро на поискване, но се опитвам да минат поне 2:30 часа между храненията. Снощи направих глупостта да послушам педиатърката да му дам преварена вода между храненията, та му подух излишно стомахчето, сега няма да му давам. Снощи малкия поспа около  5 часа без да се храни.
Явно за това, че не съм се цедила след всяко хранене се беше събрала повече кърма и изкарах такъв млеконадой. Днес след всяко кърмене цедя и двете гърди. Изсука 70 мл. и изцедих около 100 от двете остатък.
Имам ел. везна и го тегля колко е ял, за да знам дали е сукал достатъчно, защото постоянно заспива, а ако е ял малко се буди на час и половина.
Ако не се цедя ставам на камък и много трудно слиза кърмата, малкия не може да захапе, защото съм с малки зърна, а той не изчаква да му навра и ареолата в устата и захапва от раз. Резултатът е болезнени рагади, особено по лявото зърно.
Страх ме е с това цедене да не увелича прекалено много кърмата, но ако не цедя остатъка ще се подуят пак гърдите. За капак имам и добавъчна жлеза, която допълнително спомага за дискомформа и увеличава болката.
И сега не знам, колко да цедя, ако е само да ми олекне, то почти всичко трябва да изцедя, защото иначе не усещам облекчение.

Пак май не се изказах както трябва, но безсънието си оказва влиянието.

А, не Simple Smile ти добре си си обяснила, просто не ми е достатъчно пълна информацията.
 Изглежда голямата пауза, която бебето е направило без да суче е предизвикало такова силно препълване на гърдите. За толкова малко бебенце не е препоръчително да има чак толкова голяма пауза между храненията, отделно от факта, че и при теб не се отразява добре. А ако тези паузи се предизвикват умишлено с вода, залъгалка или по друг начин, това може да доведе до липса на оптимално хранене на бебето.

Изцеждането на всяко кърмене всъщност едва ли ти спестява свръхпроизводството. По-скоро отново цедиш такива, дори по-големи количества кърма, но на по-малки порции. Изцеждането само по себе си е стимулация за производство на още мляко. За това, ако след някои хранения не усещаш гърдите си твърде тежки и можеш да чакаш, по-добре да не цедиш. Или да цедиш само гърдата, която е напрегната. Или да изцедиш колкото да не ти тежи, но все пак да има мляко в гърдите. Нощното ти приключение може да се предотврти с по-често кърмене, а не с редовно изцеждане, дори когато няма нужда.

Казваш, че цедиш след всяко хранене, защото в противен случай гърдата става твърда и бебето трудно засуква. Но цеденето предизвика още повече мляко да се произведе. За това можеш да опиташ или леко изцеждане непосредствено преди кърмене, НО на ръка (заради масажа, който омекотява ареолата) и само колкото да омекне самата ареола, за да я захване бебето или другия вариант - да омекотиш ареолата като изтласкаш назад събралото се мляко с обратен натиск. Ето как се прави:  
Скрит текст:
Поставяш пръстите около зърното, както е на някоя от фигурите, притискаш към гръдния кош и задържаш 30тина секунди. Отпускаш, завърташ леко пръстите и отново притискаш:
 (пръстите са във формата на лале, което сякаш е захлупило зърното)
 (върховете на пръстите на двете ръце се поставят, като обръч около зърното)

Можеш да опиташ също следното - кърмиш и ако гърдите са търпимо пълни, не цедиш. Или ако едната е тежка и болезнена, а другата по-спокойна, изцеждаш само тежката. Ако издържиш до следващото хранене, добре. Ако обаче се препълниш по-рано, тогава или кърмиш по-рано(препоръчително) или изцеждаш леко, колкото да не станеш на буци, докато изчакаш храненето на бебето.

Мислиш ли, че е вариант за вас да опиташ да кърмиш с по-малки паузи(включително и през деня)? По този начин гърдите по-трудно биха се препълнили и част от изцежданията сами ще отпаднат. А постепенно с времето и организмът ти ще се "успокоява" от първоначалния си ентусиазъм да произвежда много повече от нужното.

Ако бебето прави много големи паузи, може да прегладнява и съответно по-настървено да засуква. А от там да следват и разраняванията на зърната. С по-често кърмене хем може да не се препълва гърдата, хем бебето ще е по-спокойно да засуче правилно.
 За по-бързо облекчение на травмите помагат въздушни  и слънчеви бани (по няколко минути на слабо слънце), размазване на капчици кърма след кърмене и изчакване така да засъхне на въздух. Ако ползваш подплънки за кърмачки, редовна смяна, за да не седят раните на влажно. Ако скоро не се реши проблема, пиши  Peace

Умееш ли да изцеждаш на ръка? Ако да, това често е по-добрия вариант, защото по-лесно можеш да усетиш кога си пооблекчила и можеш да спреш преди да си изпразнила гърдата. При изцеждане с помпа често майките "се унасят" и продължават докато има силни струи, а биха могли да спрат по-рано, защото напрежението вече е намаляло, въпреки, че си има мляко в гърдите.

[/color]

Sandalka, страхотни съвети! Аз най-го харесвам третия (нали съм от клуба на анонимните мръсници  Laughing )

Последна редакция: нд, 07 юли 2013, 02:53 от skrech

# 565
  • София
Скреч, много благодаря отново за отговорите, Калина се буди на около 3 часа от началото на предното кърмене, т.е. 2 часа от края, суче 1 час като суче от 1-та гърда, като започне да се унася я местя на другата, после пак на 1-вата и после пак на 2-рата, горе-долу всеки път е едно и също, после заспива и понякога се разбужда след малко (5-10 мин) гладна, тогава давам АМ, изпива понякога 10 мл, понякога и до 60 стига и заспива пак. Гърдите са ми меки като преди кърмене понякога усещам леееко напрежение, повечето пъти не, напрежението е по-скоро в горната част към деколтето на нивото на раменете. Не се цедя, защото пробвах няколко пъти и нищо не излиза, преди да започна да я кърмя излизаха по 40-тина мл. от двете гърди, но откакто я кърмя - нищо(т.е. по няколко капки общо от 2-те гърди има-няма 5 мл.). Памперсите са наакани всеки път, понякога повече - понякога по-малко, но сигурно и от АМ-то все пак. Пишкането е ОК. Везна не съм си взела, защото имам от предното дете, но се оказа развалена, сега се чудим дали ще я оправят бързо или да вземем под наем друга и още не сме се организирали. Сутринта реших да направя експеримент, които знам че е грешка, ама се бях притеснила и вместо да я накърмя направо и предложих 90 мл. АМ, всичко си изяде, та щом при кърмене не плаче за още АМ, явно имам някаква кърма все пак. Мисля все пак, че малко по малко влизаме в ритъм и потръгват нещата, ако не друго съм поне положително настроена за момента Simple Smile Много благодаря за съветите и куража  Hug

Как мислиш, дали е приложима идеята да пробваш някой път като заспи след кърмене и се събуди след 10 минути, пак да върнеш на гърда. И ако след още десет минути или половин час се събуди гладна, пак да предложиш гърда? И да дохраниш само ако отказва да суче и нервничи. (ако ти изглежда, че ти предлагам маратонно кърмене и някакъв хаос, да  Mr. Green , точно това предлагам. А целта е да се почувстват "притиснати" гърдите да увеличат млякото). Какво ще стане с домакинството - съвет номер 3 на Сандалка  Whistling - не е заек да избяга. Това е само временна мярка за няколко дни.
 Или можеш да пробваш само за едно-две хранения(които изобщо няма да можеш да отделиш едно от друго. По-скоро за едно маратонно кърмене в рамките на 3-4 часа) и да видиш как ще е.

Друг вариант е цедене "на сухо". Или въпреки, че нищо не излиза, продължаваш да цедиш (но не да травмираш гърдите със силен вакуум, а все така леко, все едно, че млякото си тече). Можеш да пробваш схемата 7-5-3 - цедиш 7 минути, минута почивка- цедиш 5 минути, минута почивка -цедиш 3 минути.

Бебето суче и суче добре, това е важното. От тук нататък, ако  не се увеличава дохранването, а бебето продължава да суче редовно ( и нощем също), лека полека може да си навакса. А ти подпомагаш според силите си и според каквото може да се приложи точно при вас. Ако забелязваш подобрение, явно вървите в добра посока Simple Smile

fly2, **Baby**, утре ще се включим (т.е. днес, но в други часове  Simple Smile )

# 566
Ето ме  Mr. Green рано пиле, рано пее  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Честито на новите мамчета и специално на Грийн (макар, че отдавна ни изостави в темата  Rolling Eyes  но вярвам, че отново ще се присъедини към нас. Нека са им живи и здрави бебенцата и само хубави емоции от тук нататък им желая  Hug

Искам да ви благодаря момичета за моралната подкрепа. Вече има светлинка в тунела. ММ вчера и днес не е на работа (даН повярваш) та вчера юрнах майка ми следобед да идват да гледат детето и ние се качихме двамата да чистим. Уредите са си по мястото и вече работят, та сега чистенето е на ход с пълна сила.
Вчера доста работа свърших и определено адски се изморих. Легнах си незнам кога, но след полунощ и ей ме на кукуряк от 4:00 тази сутрин. Нали и нощем вардя детето да не се "изпоти" и постоянно му загъвам кръстчето с чаршафа и общо взето супер сън карам, но пък явно ми и стига  newsm78
Днес мама пак е в бойна готовност да гледа детето и като дойде аз се качвам да помагам на ММ.  На свекърва ми пак и се размина  Crossing Arms но както гледам и желание никакво няма, та ще си имам напълно основателна причина да мърморя до гроб. А аз как не знам да мърморя  Whistling

Успех на ентусиастите с раждането днес. Днес преди 3г се е родило детенцето на моя близка приятелка и довечера сме на детско парти. Та трябва до 17ч да сме приключили със основното чистене. Надявам се утре да си спя в леглото  Praynig

Така искам да прочета всичко за кърменето в тази темичка, че знам че ще е адски полезно, но нямам и грам време. Този път съм решила да си покажа рогата и няма да слушам никого покрай мен. Ще направя масимално и невъзможното, но ще кърмя без дохранване.
Моя син беше такава лакомия, че не отказваше нито шише, нито цица. Че и приятелката ми е "уважавал" няколко пъти когато и бяха запушени каналите, та помпата издухваше всичко.
Надявам се и Номер 2 да е лакомия и поне с това да нямам проблем.

Сандалка Зар и Дар много ми харесаха като комбинация. Макар, че Дар е цанен за Оги, но то времето ще покаже. ММ вчера тактично смени темата, когато заговорих за име.

# 567
Добро утро
Все още съм 2 в 1, ама деня е дълъг  Laughing Иначе дано сте прави  Praynig и тези промени са признаци на скорошно раждане.
Сандалке Shocked как така по малко, то малко, малко ама примерно си мисля, че е постоянно, откъде да знам  newsm78 толкова съм загубена, ще вземат да изтекат прословутите води аз няма да разбера  ooooh!
Дарлинг недей с това рициново масло, моя корем принципно е много калпав, и все съм си с разстройство  Embarassed, ако това беше вярно досега да съм родила още в 7 месец, като се замисля, от 5 -6 дни не ме е хващало това чудо, че само това ми липсва  Embarassed
Джина моля, моля това заглавие е супер, ама още му е рано, такива като мен съвсем ще се депресират Naughty
Агнес е ти ме разби, кога спиш?
Иве  Party има надежда, слънце да огрее и моята улица  Laughing

Последна редакция: нд, 07 юли 2013, 08:18 от mysterious

# 568
Добро утро,мами!!Имам чувството,че от родилите аз съм най-активна Laughing
Останалите гледам много сте се разбързали.Знам,че ви тежи вече много,но бебоците си знаят работа! Peace
Агнеска,радвам се,че при вас нещата имат напредък.На моменти ми се иска да дойда да ти помогна аз,щото свекърва ти..Дано скоро се подредите и ти олекне,защото знам какво ти е сега.И аз бях така последния месец и половина.Тичане,ремонти,чистене,опаковане,пренасяне на багаж,разопаковане...Важното е че бебка изчака да приключим със всичко и тогава дойде Heart EyesДано и Оги е послушен Simple Smile
Хора да ви кажа,имам това човече само от няколко дена,а се чудя как ли съм живяла толкова години без него Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Велико чувство.
Преди време прочетох в книгата на Спок,че при някои майки кърмата тръгва сама когато чуят бебетата си да плачат.Да си призная,не го повярвах.Обаче..............ми се случи.И то няколко пъти.Това е просто уникално..Каква връзка имаме само Two Hearts
Пожелавам успех на запътилите се днес към родилното.Датата е страхотна!

# 569
добро утро Simple Smile
Имам едно въпросче - каква козметика купихте за бебето - за къпане, за мазане ....

Общи условия

Активация на акаунт