Търся електронна книга - тема 4

• 126 665
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
Ето и отговора ми до издателството:

Цитат на: Tiara Books в Пон., 29 Юли 2013, 11:44
Г-жо Милева,
искаме да Ви напомним, че всички права на издадени от издателство "Тиара Букс" произведения са запазени. Сканирането, публикуването и разпространението на тези книги или на части от тях в интернет, както и възпроизвеждането им под каквато и да било форма, без предварителното писменото съгласие на издателя, освен в случаи на кратки цитати в статии и рецензии е в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права и Наказателния кодекс и се наказва по установения законов ред.
Опитахме по всякакъв начин да избегнем откритата конфронтация с Вас, но Вашето нежелание да съобразите със Законовата уредба, ни показва, че явно сте готова да понесете последствията от дейността си.
Имам въпрос към Вас, защо така упорито се опитвате да откажете Тиара Букс от издаването на любовния жанр? Как очаквате да продължим работата си по книги от жанр, най-слабо издаван у нас, но съответно най-безмилостно подложен на незаконно разпространение? Как очаквате да се развиваме, да предлагаме повече заглавия на читателите, когато човек като вас не дава абсолютно никакъв шанс за реализация на продукта ни?
За пореден път апелираме към вас да прекратите незаконната си дейност, с която вредите на само на нас, но и на редица колеги и на най-важното за бранша – нашите читатели.

Уважаемо издателство не съм направила темата за да увелича незаконното разпространение, а се опитах да го намаля. Ако погледнете постовете ми и попитате администратора на форума, много пъти съм подавала сигнал да трият линкове за сваляне на книги. Също така съм молила да не се разпространяват нови книги.  
Целта беше да се разменят книги по имейл, а не да се качват в руски сайтове или другаде и да се пускат линкове за свободно сваляне.
И едно предложение към вас. Защо не помислите да направите като "Сиела" ел. книги които да се взимат под наем за 3-4 лева за 1 месец. Тогава никой няма да се занимава да сканира или да ги дава безплатно. В момента цената е непосилна и се налага да се редуваме с няколко приятели да купуваме книги, да ги сканираме и да си ги разменяме.
Повече няма да пращам ваши книги и сега ще пусна мнение в ел. книги.
Поздрави и хубав ден!

Петка намерили са ме или от тук или от АБВ. Или си пазят данните ми от първия ми сблъсък с тях и Ибис, когато си бях направила блог за книги и качвах директно линкове към тях. Тогава имаше жалба към комисията в Министерството на културата и бяха бая разправии. Затова сега  пусках  на лични или постове към тези които слагаха линкове предупреждения за да нямат проблеми и те.Но това няма значение, защото всъщност имат право да търсят правата си. Често тук се пускаха книги буквално дни след издаването им. А търсенето започваше още преди това.  Naughty
Какво мислите за предложението ми към тях - да дават под наем ел. книги за 3-4 лева?

# 526
Вики_Кати, хич не се връзвай. Това е само заплаха. Нямат нищо срещу теб. Мейлите може да ги праща котката ти ..., която вече е избягала с някой котарак ... Дано разбираш двусмислието ми. Нямат нищо срещу теб!!!!!

Какво мислите за предложението ми към тях - да дават под наем ел. книги за 3-4 лева?

Едва ли, Вики. Те печелят от въздуха с електронните книги, без предпечат и печат. На фона на цялата мизерия, воплите за авторски права са направо смешни. Защо не ги обявят тогава в реални числа и проценти?

Хайде стига, все едно от марс падаш, авторски прави.  #Crazy

Хайде, първо да се научиш да пишеш грамотно и после да ми правиш забележки за авторски правИ от Марс.

# 527
Кати пиши ми на лично.

# 528

Аз лично не разбирам добре идеята.Което е под наем трябва да се ползва и да се върне на притежателя след определен срок/например месец или два/ през което време пак може да се разпрати на много хора. Как се връща електронна книга?

Може би разсъждавам погрешно и пиша глупости, не знам какво са направили "Сиела", но ми е много интересно.

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 15:15 от Бубче

# 529
  • София
Аз също си мисля, че това са празни заплахи. Защото:
...
искаме да Ви напомним, че всички права на издадени от издателство "Тиара Букс" произведения са запазени.
...
Подчертаното включва и права за ел. книги, които продължавам да не намирам. Което означава, че:
1. Или са купили правата за ел. книги, но не се възползват от това;
2. Или нямат права за ел. книги, следователно права за ел. книги не могат да им бъдат нарушени и от издателството послъгват, че притежават всички права;
3. Или просто личното съобщение не е било от издателството.

# 530

Хайде стига, мислите ли че наистина някой ще даде 4лв за едномесечен наем, при условие, че никой не искам да даде 7лв за да си я купи книгата, т.е да я чете когато си поиска? И тук визирам цената на е-книгите на Ибис, защото най-често техните книги се търсят.

Едва ли, Вики. Те печелят от въздуха с електронните книги, без предпечат и печат. На фона на цялата мизерия, воплите за авторски права са направо смешни. Защо не ги обявят тогава в реални числа и проценти?

Ами след като нямате реални числа и проценти, тогава за какво говорим?
Да няма печат, но предпечат?!?! Мислите че книгите сами си стават в нужния формат?
Колкото до проценти, някъде по темите бяха коментирани... около 45-50% за разпространителите, и то не само за книжни, вземат същия процент и за е-книги.
А самите автори или не желаят на си продадат правата за е-книги (някакси ми е трудно да ги обвинявам, особено като знам, че 3-4 човека ще си купят книгата, един ще махне защита и ще я пусне в интернет). А тези автори които все пак се решат, искат 3-4 пъти по-висок хонорар от този за хартиената книга.
Така като ги сметна, не е като да печелят от въздуха, всъщност май  печелят жълти стотинки от е-книгите в България, особено на фона на 20-30 продадени книги за една година.

Но това няма значение, защото всъщност имат право да търсят правата си. Често тук се пускаха книги буквално дни след издаването им. А търсенето започваше още преди това.  
Тук вече съм съгласна, търсенето на книги започва още преди да са излезнали от печат. Замисляте ли се, че ако се ограничавахте със сканирането на книги излезли преди година, може би никой нямаше да се занимава с вас (и под вас, нямам предвид само viki_kati )

Подчертаното включва и права за ел. книги, които продължавам да не намирам. Което означава, че:
2. Или нямат права за ел. книги, следователно права за ел. книги не могат да им бъдат нарушени и от издателството послъгват, че притежават всички права;
Тук става въпрос за сканиране на книжни книги.
Ама какво пък ни пука за хората вложили труд в тая книги, нали?

Аз лично не разбирам добре идеята.Което е под наем трябва да се ползва и да се върне на притежателя след определен срок/например месец или два/ през което време пак може да се разпрати на много хора. Как се връща електронна книга?

Може би разсъждавам погрешно и пиша глупости, не знам какво са направили "Сиела", но ми е много интересно.

Ако една книга не се "хакне" (какъвто е масовият случай в България) книгата след определеният период става неактивна, т.е не може да се отваря за да се чете. Това го имам като информация от Амазон. И тук пак бъркате нещата с е-книгите. Е-книга не е сканирана книга която може да се праща на който ви скимне (пак казвам, ако не се "хакне"). Повечето книги имат защита и могат да се четат на различен брой (обикновено между 1 и 5) устройства, като този брой варира според договора с автора  и/или оригиналният издател.

Сега като се замисля, българските издателства направо да ни пращат готовия текст, какво ще ни карат да махаме после защитата, само излишна разправия  Joy

# 531
  • София
...
...

Не знам за теб за какво става въпрос и не е моя работа. Аз приемам на доверие, че съобщението наистина е от представител на издателството и се опитвам да разбера дали отговаря на истината или леко послъгват.

ПП Това сега го виждам.
... Те печелят от въздуха с електронните книги, без предпечат и печат.
...
big pufana, не е така. Правата за ел. книги се плащат отделно. Вярно е, че при тези книги отпадат едни разходи, но пък се появяват други, но като цяло себестойността им е по-ниска. Аз затова питам дали наистина от това издателство имат всички права или не. Защото ако е второто...

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 15:48 от milenaka

# 532

Като я вземеш под наем получаваш достъп до книгата за определен срок. Като изтече достъпът спира. Не може да се разпрати защото е кодирана и можеш да четеш след като влезеш с потребителското си име и парола, от устройството на което е свалена иконката за достъп. И има ограничение колко пъти може да я свалиш.

Купили са ги и ще започнат да издават и в ел. вариант. Но в повечето им договори имало клауза да се чака определен период преди да пуснат ел. варианта.
Същото казах и аз, но ми обясниха, че скана не е ел. книга.
От тях е. Обадих се и разговарях с дамата изпратила ми съобщението. Тя обеща да обсъдят предложението ми за ел. книги под наем и с другите издатели, но каза,че дори да го решат няма да е скоро.  А аз обещах да не разпространявам повече техни книги.  Embarassed
И направих още едно предложение - като основното което оскъпява ел. книгата е разпространението да си ги качват на техния сайт и да слагат линкове за достъп в сайтове за книги като читанка, ескейп и т.н. Между другото те поне нямат нищо против като мине разумен срок от издаването /две години/ книгата да се пусне в нета.

# 533
...
...

Не знам за теб за какво става въпрос и не е моя работа. Аз приемам на доверие, че съобщението наистина е от представител на издателството и се опитвам да разбера дали отговаря на истината или леко послъгват.

Аз също не знам дали е истинско или не, без значение е за мен.
Просто мисля, че е редно да се уважава чуждия труд и да не се пускат сканирани (поне новоиздадените) книги. По мое мнение това води само да стесняване на предлагането от което страдаме ние като читатели  Peace

# 534

Като я вземеш под наем получаваш достъп до книгата за определен срок. Като изтече достъпът спира. Не може да се разпрати защото е кодирана и можеш да четеш след като влезеш с потребителското си име и парола, от устройството на което е свалена иконката за достъп. И има ограничение колко пъти може да я свалиш.

Благодаря за обясненията! Сега вече ми стана ясно bouquet

# 535
Да няма печат, но предпечат?!?! Мислите че книгите сами си стават в нужния формат?

Няма и предпечат, защото самите формати не допускат такъв. Има набор на текст!!!! Какво форматиране има формат .txt? Joy

Бих ти задала и още един въпрос - нали книгите са продукт? Като такъв, имат ли право на връщане в 7 дневен срок?

# 536

Няма и предпечат, защото самите формати не допускат такъв. Има набор на текст!!!! Какво форматиране има формат .txt? Joy

Бих ти задала и още един въпрос - нали книгите са продукт? Като такъв, имат ли право на връщане в 7 дневен срок?

Формат .txt не е формат за е-книга  Rolling Eyes. Правилният формат е .epub ( или mobi, но той е патент на Амазон и като такъв се разпространява само там). И от личен опит (просто ми беше интересно) мога да ти кажа, че един добре форматиран .epub файл има нужда от доста работа. Да пуснеш .txt през калибре или някой друг конвертор за да генерираш .epub не ти генерира хубава е-книга.
Така че да, е-книгата си искат някакво форматиране.

# 537
  • София
...
И направих още едно предложение - като основното което оскъпява ел. книгата е разпространението да си ги качват на техния сайт и да слагат линкове за достъп в сайтове за книги като читанка, ескейп и т.н. Между другото те поне нямат нищо против като мине разумен срок от издаването /две години/ книгата да се пусне в нета.

Виждала съм книги по торенти, качени лично от издателства. Говоря за България.

# 538
Чест им прави. Значи може.

# 539
И от личен опит (просто ми беше интересно) мога да ти кажа, че един добре форматиран .epub файл има нужда от доста работа.
Така че да, е-книгата си искат някакво форматиране.

Каси, не ми отговори на въпроса за връщането на книги. Защо така?

Технически погледнато .epub е xml формат и е с оупън сорс, което отново е текстови файл. Каси, нямам нищо против твоя личен опит, но не мисля, че издателите имат право да издевателстват над нас клиентите, с измислени права върху електронните книги. Колкото струва една хартиена книга, толкова и да струва електронната. Цената на електронната трябва да е по-малко от хартиената поне с 60%, за да се продава успешно. И още нещо, ако една книга ми хареса, било то хартиена или електронна, аз винаги ще си я купя! Винаги! А тази, която съм подлъгана да купя с милиардния си разход за ПР, бих искала да върна и да си получа парите обратно. Явно има доста неща за изглаждане с потока от информация, дано сме живи да видим докъде ще стигне пророкът Оруел.

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 16:33 от big pufana

Общи условия

Активация на акаунт