Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 816
  • 758
  •   1
Отговори
# 465
Намалете казеина! (Част 2)
Цитат
Козите не произвеждат A1 бета казеин, което прави тяхното мляко и млечни продукти отлична алтернатива. Биволското и овчето сирене и мляко също изключват наличие на вредния казеин. Тези млекодайни животни рядко биват подлагани на антибиотици и хормони, за разлика от кравите, които заемат 90 % от производството на млечни изделия в световен мащаб.

Някой давал ли е биволско мляко на децата си? newsm78

Аз, а в момента яде овче кисело. Нямаме лоши ефекти от него.

# 466
  Здравейте !

Влизам с молба към авторката на темата Diana , да вмъкне някъде на първата страница този пост на Kezaja . Загубих доста време , докато го открия .
   Много е ценен особено за началото на новата учебна година .  Peace

# 467
Ирка,

Влязох с цел да дам информация за предостящия тенис турнир за деца с аутизъм, койтоорганизираме по повод старта на новата учебна година, съвместно с Федерацията по тенис, но ти ме изненада много приятно с моите напътствия за ученика с разстройство от аутистичния спектър, които и за мен са много полезни в този момент:)

Марти е вече на 13 и започва 6- ти клас, младежите на неговата възраст са си почти възрастни, а той не е достигнал тяхното ниво на разбиране:) и това ще ми създаде проблеми, поради което тези напътствия ми идват точно навреме:)

Вчера беше при мен на работа и не може да разбере, че трябва да пази тишина, защото останалите работи, а непрекъснато споделя на глас, и то висок мислите си "Мамо, защо тази жена е толкова голяма, а ти си малка, тази е стара, а ти си млада.., а аз кога ще те видя как остаряваш? Ти като остарееш, същата ли ще си? Ами аз същия ли ще съм като острея и ти като остарееш?"

Simple Smile

Ето и поканата ни към вас, родители- колеги по оръжие:)
На 22 Септември 2013 г., по повод старта на учебната 2013/ 2014 г. и като част от събитията, които организираме за повишаване нивото на информираност за аутизма в българското общество, както и за зачитане респекта към личностите, страдащи от аутизъм,  Фонд за терапии за деца с аутизъм, учредители - Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", Сдружение "Тацитус" и Асоциацията на ресурсните учители НАРУ организира  „Тенис турнир: Деца помагат на деца” , съвестно с Българска Федерация по тенис, Министерство на спорта и с подкрепата на Столична община, Дъравния Логопедичен център- София и Ресурсен център- София, който ще се проведе от 11.30 на 22 Септември, неделя на тенис кортовете на Федерацията по тенис в Борисовата градина, ул. "Незабравка" №3-5 ( зад Парк хотел "Москва".
Посланици на добра воля ще са Кмета на гр. София Госпожа Фандъкова, Омбудсмана на Р България и Американската посланичка у нас- г- жа Марси Рийс.
   Идеята на тенис турнира е български деца с изявена спортна дейност в областта на тениса, да помагат на този ден на деца с разстройство от аутистичния спектър, като отборите ще бъдат тренирани от личности от българския обществен живот, които подкрепят каузата и инициативите ни през годините, като Део, Калин Терзийски, Камен Воденичаров, Гала, Тома и др.

На отделен корт през целия ден ще се обучават деца с разстройство от аутистичния спектър, след предварително записване на invisible.bulgarian.children@gmail.com , като няма да бъдат върнати и деца, записани на място.

Столична община ще предостави материали- пластрелини, катастрони и др., с които доброволци от Държавния логопедичен център и Ресурсен център да занимават деца с аутизъм на отделна шатра.

# 468
И нещо много добро, по случай началото на учебната година!
 Наша родителска 6 годишна борба е на път да даде резултат и в Закона за народната просвета предстои да бъде гласувана на второ четене поправката, която дава шанс на децата със специални потребности и няма как да не ви споделя радостта си:):

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1142138

Депутатите гласуваха промени в обучението на деца със специални нужди
Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за народната просвета.
Народните представители приеха предложенията и на Коалиция за България, и на ГЕРБ.
Предложенията включват интегрирането на децата със специални образователни потребности и предвиждат комбинирана форма на обучение - дневна и индивидуално обучение.
Министерството на образованието и науката подкрепя предложените промени, както и ресорната комисия по образование към Народното събрание.

А вчера сутринта в сутрешния блок на Нова телевизия Георги Кадиев каза "Когато става въпрос за наистина важни неща- като въвеждането на комбинирана форма на обучение за деца със специални образователни потребности, която касае основни деца с аутизъм, предложения за допълнение в закона за народната просвета бяха внесени и от БСП и от ГЕРБ, които се обединяват в едно общо предложение и предстои да минат и на второ четене в Народно събрание", което ще рече че ние родителите на специални деца сме н път да станем обединители и на нацията:)))

# 469
  • София
Селма, тия дни си мислех за теб. Как е настроението на бъдещия първолак?
Аз покрай страховете за Гого и учителките не мога да се отпусна и да мисля за първия учебен ден на Хриси Sad
Kazeja, аз съм аполитична личност, но ми е направило впечатление, че Кадиев винаги е бил много разумен и когато трябва се разграничава от политическите си възгледи по принцип.

# 470
Селма, тия дни си мислех за теб. Как е настроението на бъдещия първолак?
.......
    Благодаря , Доника .....
    Настроението е променливо и като цяло се смирих с мисълта , че може да очакваме всичко и от първия ден , и от ученичестването му по принцип .

Толкова трудно се приема всичко ново : отрича се , облива се с гняв .... Имаме да преодолеем доста предгради , докато стигнем до същинското обучение в клас , на чин .... Crazy

Дано при Хриси нещата вървят гладко .  Heart Eyes

Kazeja, благодаря ти за информацията и организацията на тенис турнира !   bouquet
    Ще се опитаме да се явим и ние . Simple Smile

# 471
  • София, Борово
готово, Селма Hug

# 472
   Благодаря , Диана !   bouquet

# 473
Kezaja, в крайна сметка какво да очакваме? Приобщаващо или интегрирано образование?
Приемат деца със специални потребности

Община Аксаково приобщава 120 ромски деца с пари от ЕС
Във Враца интегрират децата със СОП в отделни паралелки, а ромчетата в село Изворско ги приобщават?! Crazy  

Последна редакция: пт, 13 сеп 2013, 16:12 от n_alex76

# 474
Включващо:)

Нали разбираш, че интегрирането не е възможно за абсолютно всички деца със специални нужди. Има деца, за които образование означава да се научи на елементарни социални умения, като да се самообслужва.

комбинираната форма не е универсален лек за абсолютно всички деца със специални нужди. Тя е голям шанс за тези, които нямат интелектуален дефицит, а имат трудности в социализацията и дефицит на вниманието.
За тях е удачно да се обучават на индивидуално обучение по предметите, които изискват силна концентрация и в масовия клас по предмети като музика, рисуване, физическо, което им дава шанс постепенно в естествена среда да придобиват умения за общуване, защото социални умения те не биха могли да придобият в индивидуалното обучение, а нямат и приятели, разбираемо..., а техните родители са поне 25 години по- големи от тях и за момента, когато по естествен път ще си намерят звездчиката родителите им, тези деца, без интелектуални затруднения, но с много трудна социалиязация, ще са успели да постигнат някакво ниво на социализация.

Тя не е за всички, не е универсално решение, а и няма универсално решение- подхода е различен и по различен начин може да се постигне капациета на възможностите на различните деца.

Нинче,
Не знам защо на мен задаваш въпроса за това какво се случва във Враца, не знам:)

А ромите са хора, с човешки права и поради социалния си статус и културата им, липса на навици в областта на обучението, труда, са поставени в условия на сегрегация. те имат права- имат право на обучение и да бъдат интегрирани.

Коректния термин е "включващо образование", ние нищо не измисляме, а вървим по пътеките , утъпкани, на добрите европейски практики и е Inclusive education.

Не е достатъчно да поканиш някой на едно място, а трябва да го включиш, като му предоставиш условия и адекватна подкрепа.

Но какъвто и да е термина, важно е да се случват нещата, защото се цели едно и също:)

# 475
Момичета а как стоят нещата за домашното обучение и евентуални приравнителни изпити. Има ли такова нещо?

Писна ми от лекари. До сега не можеш да възприема такова нещо че може да се случи. Специалист при който си отишъл за конкретен проблем несвързан с аутизма, медицински проблем, и какво - нищо.  Sick
Дори не ни пусна правилните изследвания макар че пусна някакви колкото да и се махнем от главата. Претупа ни за 10 минути и това е.

# 476
Kezaja, благодаря за отговора!   bouquet
Както се казва и аз да се настоя психически какво да очаквам и какво да изисквам.
Събитията във Враца ме объркаха и затова попитах дали имат връзка с промените, които в момента се гласуват.
Нямам нищо против ромските деца.Болно ми е за нашите. Cry

Как да се спасим от аутизъм и шизофрения? Confused

Д-р Първанова раздвижи милиарди за разработка на нови лекарства Shocked
Цитат
От 2009 инициативата за иновативни лекарства е финансирала 40 проекта с бюджет на обща стойност 1.2 милиарда евро. Новите разработки са за лечение  на болестта на Алцхаймер, шизофрения, аутизъм, диабет, ракови заболявания, туберколоза и затлъстяване.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2013, 19:09 от n_alex76

# 477
Мога ли да споделя с вас и да попитам дали  някой има същия проблем и как се справя .Става въпрос за дъщеря ми която е на  година и девет месеца.А сме тръгнали по лекари от както е беше на 11-12 месеца.В началото си мислех че има проблем със слуха и затова я водихме в ВМА,там правихме БЕРА и показа че детето си чува.Но тя  и сега все едно е глуха не реагира нито на име нито на музика на нищо.По препоръка на невролог я водихме в С.Никола в София където една седмица я наблюдаваха.Накрая казаха че  точна диагноза няма как да поставя и ще пишат в епикризата  -ГРР,което било от аутистичния спектър.Та сега не знам какво и как да се занимавам с детето като по никакъв начин  не мога да и привлека вниманието.Не се обръща нито на име  нищо,по цял ден е в движение само върви напред и назад.Има навик да си  дърпа дрешките,постоянно щрака с пръсти,и си гледа ръчичката.Не спира  и за минутка и по никакъв начин не мога да я накарам да стой седнала.Забравих да кажа ,че до 10 месец всичко си беше наред с нея и изведнъж стана всичко.До тогава си играеше с играчки  издаваше звуци и срички.А сега не говори  нищо,няма очен контакт,не играе с играчки все едно ги няма,като и подавам нещо не го взима,тя даже не се и обръща като и говоря.Моля за съвет ако някой има сходен проблем.Казаха ми че трябва много занимания,но..... Sad.Все още чакам да ми изпратят епикризата да видя какво точно пише.

# 478
jenskata,
предстои ви дълъг път. Информацията е много, трябва време, за да се изчете, осмисли и най-вече, да подредиш за себе си нещата по начин, който смяташ за правилен.
Докато това се случва и за да не губите време, моят съвет е да започнете със Son rise терапията у дома. Изгледай клиповете, има такива, снимани от домашна обстановка, но има и тренинги с инструктори.
Общо взето идеята е "аз имитирам теб, ти имитираш мен". Да изградиш мост на доверие, да те допусне детето в неговия свят и после да те последва в твоя. Резултатите не закъсняват, но се иска постоянство и занимания, изразяващи се в пълна имитация на всичко, което прави детето.
Бих отстранила всички пасивни забавления. Телевизор, лаптоп и всичко, което отвлича вниманието на детето.
Бих потърсила логопед, който работи с деца от 2г възраст за консултация и евентуално започване на терапия. На по-късен етап и психолог.
Поразгледай темата за биохимичния подход, също и блогът на Таня.
Отделно темата за безглутенова и безказеинова диета.
Изследвания повечето са пускали в Детокс центъра, но нека другите дадат повече информация. 
Ще се справите! Знам, как се чувстваш, но имай вяра и се зареди с търпение. Едно, по едно, нещата ще си дойдат на мястото.  Hug

# 479
jenskata , когато преди години се сблъсках с проблемите при моето дете . Разбира се , и аз започнах да го водя по специалисти за да го диагностицират , но сякаш лично за себе си бях извела " искам да реша/намаля  проблемите ни , каквото име и да носят " .
   Диагнозата е важна , но тя не е това , в/у което има смисъл да се концентрираш най-много .

Подкрепям _Hope_  в съветите й , както и в този : потърсете час по-скоро специалист , който да се занимава с ранна интервенция .  Peace

Общи условия

Активация на акаунт