Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 796
  • 758
  •   1
Отговори
# 525
  Oooo........Още утре ще проверя нещата отново . Хем с детето , хем за 8 лева съм информирана . А съвместните ни пътувания рядко надминават 8 .

# 526
  • София
Миличка, вече е 6 лв. зареждането от началото на тази година.

Дори само заради тази карта за градски транспорт и талона за паркиране на сини места по улиците си заслужава разправията да се минава ТЕЛК. Да не говорим и близо 200та лв, че и отгоре, двойните детски отпускани без условия, които държавата отпуска на деца с ТЕЛК и всичките тези пари са за детето и неговите терапии.

Еднакака това отговаря ли на въпроса ти защо ходим на ТЕЛК? Държавата ни предлага помощ за хора с ТЕЛК и ние я взимаме.

Извинявам се, че спамя темата  Blush

# 527
  • Бургас
Изтривам тази част от поста си, защото вече получих отговор на лични Simple Smile
А знаете ли по темата с личния асистент, може ли да му назначат такъв примерно 3 пъти седмично за по 3 часа. Колкото да го води в града на занимания и да го връща в градината. Не държа да съм аз или роднина, просто свекър ми е над 70 години и всеки път като запали колата да води малкия изтръпвам.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 20:42 от kojo

# 528
Миличка, вече е 6 лв. зареждането от началото на тази година.

Дори само заради тази карта за градски транспорт и талона за паркиране на сини места по улиците си заслужава разправията да се минава ТЕЛК. Да не говорим и близо 200та лв, че и отгоре, двойните детски отпускани без условия, които държавата отпуска на деца с ТЕЛК и всичките тези пари са за детето и неговите терапии.

Еднакака това отговаря ли на въпроса ти защо ходим на ТЕЛК? Държавата ни предлага помощ за хора с ТЕЛК и ние я взимаме.

Извинявам се, че спамя темата  Blush

Катина
 Hug
Това не е спам
това е излагане на гледната точка.
Всеки чете и си мисли и преценява.

ние примерно не направихме ТЕЛК ( а ако бяхме направили щяхме да го имаме вече повече от три години ). Имам приятелка,  която много ми се кара за това, казва че не правим правилно с мъжа ми че по добре да детето да си има документа, че разправиите не са нищо по сравнение с облагите но ние  смятаме че  че за сега няма даправим ТЕЛК. Това обаче не значи че ние отричаме че детето има проблем. Не сме хора без финансови проблеми но това което имаме за сега ни стига да му осигурим от каквото има нужда в смисъл на терапия . ТЕЛК остава  опция за в бъдеще.. За сега единственото което би ми осигурил е пари. Нищо от качествента терапия не е достъпно защото детето ти е ТЕЛК, за съжаление. А парите от него не са достатъчно за да я покрият на месец.

# 529
  Без ТЕЛК не ни отпускаха ресурсното подпомагане . Но щом се появи заключението , веднага стана работата .  Peace

Катина , и аз не мисля , че спамиш .  Peace

# 530
  Без ТЕЛК не ни отпускаха ресурсното подпомагане . Но щом се появи заключението , веднага стана работата .  Peace

Дезинформирали са ви.
Аз подавах направо в централен учебен отдел на града. Те от там подадоха към ресурсното, звъннаха ни и ни извикаха на обследване и становище. Имахме две ЛКК-та - по профила на заболяването ( чети психологиеско / психическо !?)  и педагогическо. и двете със срок на действие само половин година - ( говорим за лятото на 2010 !) . от тогава нищо не са ни поискали повече от ресурсно. Само от единият детски център в който ни терапевтират ни искат  препотвърждаване на ЛКК-то. То е също уж за безплатна помощ свързана към агенция за защита на детето. От там имаме 3 занятия на две седмици. Уж е безплатно но се плаща спонсорство ( доброзорно - противих се срещу този нагъл начин на просене на пари но мъжът ми настояваше че така вредя на детето) . Затова от собствен опит потвърждавам че за ресурсно ТЕЛК не е необходим. Много от директорките обаче изпозлват доверчивостта на рдоителите и искат ТЕЛК по редица прични които не си струва да обсъждаме тук ( чети финансови ) .

# 531
Цитат
Много от директорките обаче изпозлват доверчивостта на рдоителите и искат ТЕЛК по редица прични които не си струва да обсъждаме тук ( чети финансови ) .
  Ето ,къде е гвоздеят ! Tired

# 532
Цитат
Много от директорките обаче изпозлват доверчивостта на рдоителите и искат ТЕЛК по редица прични които не си струва да обсъждаме тук ( чети финансови ) .
 Ето ,къде е гвоздеят ! Tired

Разбира се
За дете със СОП се получават парички. От градината. В зависимост от състоянието. Защо мислите искат все личен асистент. Ами хем е лесно хем изгодно.

# 533
Ние също бяхме без ТЕЛК в първа група с РУ само на база епикриза.
ТЕЛК-а ни го изиска Директора на ДЦДУ. Rolling Eyes

# 534
След като оставихме детето в ваканция от един месец началото на септември отидох да плащам градината за агуст. директорката ме видя и дойде специално да ме попита дали оставаме за предучилищна там. Отгворих й че ако сме планирали нещо друго щяхме да ги уведомим още юни или юли а не да теглим до посследния момент. добре, ми каза тя, защото ще подаваме списъците на децата със СОП.

Отново подчертавам че от онова кандидатстване за ресурсно септемврки 2010 ( извикаха ни на комисия октомври бяхме пропуснали септемврийската , а от ноември бяхме на ресурно ) не са ми искали повече нито една епикриза или документ. Само в края на годината попълвам молба че искаме да ползваме ресурсно следвщата година. На въпросът ми към ресурсната имат ли нужда от нещо отговорът е НЕ.  Правим ресурсна среща в началото и в края на учебната година, като подписваме план и направления за работа , съвместно с учителките и директорката.Както си спомняте по сигнал на едната "мила" учителка искаха да ни спрат помощта. Последва разговор на съпругът ми с директора по учебната част на центъра във варна. Помощта не само не беше спряна а беше корегирана и насочена именно към текущите нужди на детето.

ТЕЛК-а ни го изиска Директора на ДЦДУ. Rolling Eyes

Както писах,  в центъра, който посещава синът  ми подобен на вашия,   кандидатстването става и само с ЛКК.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2013, 21:39 от _re_ge

# 535
  Доника , а твоят ученик как е ?
  Извинявай , че не реагирах на въпроса по-рано ... Hug

Нашият ходи , но не издържа по дълго в часовете .Често излиза с думи "мамо , нещо не ми е добре " . Обикновено  глътка вода , бисквитка , прегръдка , потъркване , съпроводени с думи "бягай в класа , да не изпуснеш нещо важно " го връщат обратно , но не винаги ....

Снощи се борихме с домашни .....
    Знам , че нищо не му струва да ги направи , обаче нещо се запъна ....Не поиска да ги прави в конкретна тетрадка , не се съгласи със самите задания ... Линийките , дето трябваше да пише по модел , ги нарисува като орнамент на 2 страници някъде в средата на тетрадката ,както и прибави рисунка на мечо ...
    Много говорих , убеждавах , аз самата направих едното от заданията в друга (моя си) тетрадка да съм му за пример ....
     не та не !  Tired
     Не знам какво ще обясняваме днес на госпожата .....

# 536
   Имате ли идеи какво да се казва на съучениците на детето по повод състоянието му ?

Едно детенце съвсем сериозно ме попита "вашият син е малко .... ку-ку , така ли ? "
   Обясних му , че е просто по-различен , както има и други по-различни хора , с друг цвят на кожа , например ..... Казах му да не го мисли и оценява поведението му , а да се опита да го приеме такъв какъвто е .....
    Не знам , дали това е било достатъчно .....

# 537
Селма, аз бих добавила:
Има такива деца, за ни се напомня да бъдем добри и да помагаме на по-слабите.Защото един ден другите деца ще имат нужда от помощ и тогава нашите специални деца ще им помогнат.
Има една приказка за лъва и мишката:
Лъва и мишката

# 538
  • София
_re_ge , поне директорката ви е малко по-в час ooooh! Никакви комисии не прави. В началото на годината аз ги натисках, за края дори и не е имало. Не сами давали и за следващата година нещо да попълвам. Звъни ми онзи ден - не съм била занесла реоценка от ЕКПО ?!? Обясних и, че са ми казали, че стария до края на детската градина. Не, другото дете и занесло. Другото дете е с ХАДВ и отложено от първи клас и тн и е с друг статут. В началото и се вързах, но като попроучих и обясних, че не е разбрала правилно ooooh! Сега чакам да ми кажат кога новата ресурсна ще започне. Все аз натискам, давам зор - хем не искат да им казваш как да работят, хем и не искат да разберат какво се прави Confused
Днес ми върна Гого, защото не съм казала изрично вчера, че ще го заведа половин час по-късно ooooh! Сега ще и напиша писмено заявления, че всеки Божи четвъртък и петък ще ходи в 9.30, защото го водя на занятия преди градина. Той милия пък се разплака, че не го пуснаха вътре  Cry
Селма, ходи с желание засега - да видим до кога. Доста говори в час, но учителката каза, че ще се отучи, а и не бил само той Simple Smile Въобще не му се занимава с домашни, но няма избор.
Колкото за обясненията...не знам. Аз също не знам как да отговоря на въпроса защо Гого не говори. Казвам, че сега се учи и че му е трудно и затова не иска Confused

# 539
Не съм много активна тук, но в случай, че не сте попадали на това от парламента готвят промени в закона за народната просвета, позволяващи комбинирана форма на обучение за деца аутисти. Идеята е законно да могат да съвместяват индивидуалната форма на обучение, когато се налага, с дневната форма на обучение.
Ако ви интересува ето линк, където аз го видях: https://www.facebook.com/georgikadiev/posts/10151636537151304?co … if_t=feed_comment

Общи условия

Активация на акаунт