Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 795
  • 758
  •   1
Отговори
# 540
Относно ТЕЛК, много съм доволна, че изкарахме. Вече втора година събираме парите за цяла година и накрая водим малката в чужбина на море, е и ние добавяме също, но една прекрасна почивка си изкарва  Naughty

# 541
  • Пловдив
    Ох, Селма, връщаш ме четири години назад ,когато и моето момче беше в първи клас.Толкова много енергия и нерви изхабих, за да го накарам да напише всички досадни и монотонни домашни.Триех  с гума, късах листове , заплахи, наказания, подкуп Simple Smile.Мъка голяма беше.Да се създадат навици за учене , на което и да е дете изисква много време, за нашите деца,на които концентрацията  е  проблем - още повече.Опитай се да редуцираш домашните, редувай любими с не толкова харесвани упражнения.
  Като каза , че е писал по средата на реда и е рисувал картинки си спомних как Васко пишеше бастунчетата.Всички завършваха в долния си край с малко триъгълниче. newsm78.Обясни ми, че бастуните са такива, защото беше виждал единствено бастуна на майка ми.Тогава тя се лекуваше след прекаран инсулт и бастунът й беше трикрак.
   Спомням си, че имаше да пише ред , в който редуваха малки и големи бастунчета и аз му казвах-малкото бастунче е детето, а голямото майката.Той редува няколко пъти малко и голямо бастунче и в един момент написа голям дебел бастун.Обяснението беше, че това са детето, майката и голямата дебела госпожа Laughing.
    Дано си попаднала на интелигентна и толерантна учителка.Ние имахме голям късмет, жената се интересуваше искрено от проблемите на детето, четеше и питаше, дори в един момент започна тя да ми носи статии и книги .
      Много е важно учителката да изисква от детето, да не го пренебрегва или подценява, но и да е склонна да приема, че не винаги всичко ще е идеално.Старайте се да сте с домашни, това показва вашата заангажираност и отговорност.Ако е добър педагог, трябва да оцени това.Нямате идея, колко често децата в " норма" са без домашна и на колко много родители въобще не им пука за това.
      Учете само това, което наистина мислиш, че детето ти има смисъл да знае.Има напълно излишни и направо безумни упражнения в учебниците.
       Колкото до приемането от децата, моето решение беше едно-говорих открито за проблемите на детето с абсолютно всички: родители, учители и деца.Никога не съм чула обида към детето от съучениците му и родителите им.Малко по-различно е положението с децата от другите класове, но както се казва, няма пълно щастие Wink
        Желая ви успех, спокойствие и упоритост.

# 542
The Game, много успокояващ пост!  202uu
Би ли казала, ходила ли си на работа преди да тръгне на училище и как са се развили събитията след това?
Има много притеснени майки, вкл. и аз как ще комбинираме работа и семейни задължения в такъв момент. Sad

# 543
Дони, Селма
чета ви със свито сърце и нас ни чака следващта година това.
По мнение на всички той в момента е готов за първи клас - всякакси ... и като поведение и като отговорност и като знания. би могъл и да тръгне но все още няма 7.
По мнение на всички с който работим започваме материлът от първи клас. с логопед ще работят по-сериозните езикови неща  - той прави звуков анализ, чете познава буквите - гласни съгласни замества ги добавя пропуснати и прочие така че ще надскачаме от тук. При специален педагог ще развиват логика и математика но по някаква вносна система с едни цветни пръчки и линийки за събиране изваждане,  евентуално умножение .

За мен големият Х на първи клас е как ще интерпретира информацията от учителката , какъв процент ще разбира и какъв процент ще се наложи да дообесняваме е къщи.

приятни почивни дни на всички !

# 544
  • София
_re_ge, не се плаши. Най важното в момента за теб, а и за всички майки на първолаци е нагласата на първолака към училището. Никога не го питайте страх ли го е или притеснява ли се. Не говорете негативно за училището или преподавателите. Не превъзнасяйте училището кой знае колко, а го показвайте като нещо обикновено и стъпка към порастването. Показвайте гордост от всяко тяхно постижение там и не показвайте своите притеснения. Нека детето тръгне с положителна, но не и прекалено илюзорна представа за училището.

_re_ge, започвай да подготвяш детето да разбира текст тип http://liternet.bg/publish3/ranbosilek/striaha.htm това ще го учи наизуст и вероятно ще задават въпроси по текста преподавателите. Моят син отговаряше на въпросите след текста за домашно. Хубаво е да разбере колкото се може повече идеята на текста. Намери една читанка или вземи едно помагало за първи клас отнякъде и се опитай всички текстове от помагалото да му ги преведеш така, че да ги разбере. Помагала се продават в борсите за учебници втора употреба по два - три лв. Може и нови разбира се да вземеш, ама е безсмислено да даваш излишни пари при положение, че в училище ще вземете допълнителни помагала извън учебния план.

http://liternet.bg/publish3/ranbosilek/rech.htm и това ще учат наизуст. Преведи му го да разбере смисъла. Ще правят анализ на текста.

http://liternet.bg/folklor/sbornici/osinin/lazarski/u_nedini.htm това се учи във втори клас наизуст и също се отговарят на въпроси към текста. Сложен текст е  Sad

Последна редакция: сб, 21 сеп 2013, 14:34 от Катина

# 545
# 546
# 547
  • Пловдив
   N-alex ,ходих си на работа и сега си ходя.Когато Васко започна първи клас използвах шестте месеца неплатен отпуск, който кодексът на труда ми разрешава до навършване на 8 години на детето.
   Не съм седяла пред вратата на класната стая.Стоях в къщи с телефон в ръка.За цяла година , госпожата ме е извикала не повече от 3-4 пъти да си го прибера. Детето се превъзбуждаше главно от шума, който произвеждаха другите деца Grinning. В един момент се оказа, че той е един от най-кротките и изпълнителни деца в класа.Проблеми на учителката създаваха съвсем други деца.
   Оценявам, като грешка за себе си, че твърде много се вглеждам в детето си и дори съм склонна да го подценявам.

# 548
  • София
Хриси е очарован от училище.Учели според думите му много интересни неща    Mr. Green Но вече е сложен да стои сам, защото много приказвал ooooh! Не го приема за наказание обаче.

# 549
Дами,
без да искам да ви сугестирам пускам линк към едно доста по-ново проучване от това за ваксината МПР (1998), третиращо възможни рискове от използване на аналгетици по време на бременността и кърмаческата възраст. http://www.ehjournal.net/content/12/1/41

# 550
Здравейте!

От известно време психоложката работи с детето в посока четене по срички и математически задачи от типа събиране изваждане и нещо като уравнение с едно неизвестно но с картинки. Каза че по този начин работят върху концентрацията и се подготвяме за първи клас.
Тук някои от майките споделят, че деца им които са на възрастта на моето са подготвени по материала за първи клас и се чудя тази предварителна подготовка по материала целенасочено ли се прави в смисъл догодина да е познат материала и да се набляга на интегрирането в новата обстановка и контактите с новите деца и учители или просто самото дете е достигнало такова ниво на интерес и развитие. Не съм искала от сина ми да чете преди да тръгне на училище и в къщи не го занимавам с учене. Когато проявява интерес отговарям на интереса, но не го изисквам от него в настоящия момент. Умно дете е, но много бързо губи интерес към всичко. От малък говори с думи и сложни изречения каквито не всички възрастни умеят да употребяват, даже едната госпожа недоволстваше, че говори и мисли като възрастен, но когато в детската градина ги карат да броят думи в изречение той брои сричките вместо думи и не може да разбере какво искат от него и освен това различава само съгласните звукове в думата. Наскоро реши да надписва някаква игра и написа някаква дълга дума, но без нито една гласна. Когато му разделих думата на срички за да чуе гласните той отново изричаше само съгласните и твърдеше че няма други звукове макар, че произнася думите правилно. После се случи същото и с друга дума която написа по свое желание като част от негова измислена игра. Казах на психоложката и тя каза че ще го има впредвид, но единствено ми е казала, че детето може да чете, а той отрича и твърди че тя чете, а той повтаря след нея сричките.  Преди около година му беше интересна азбуката и я беше научил, но сега твърди че не я знае и нарочно я бърка като доказателство. При психоложката оцветява картинки, но не спазва контура и драска по тях, като твърди че не може по друг начин. Когато слагат на таблото работите на децата от групата виждам, че другите деца оцветяват много хубаво, а той видимо се старае повече, но въпреки това пак драска вместо да оцветява. Психоложката каза че е важно да оцветява картинките правилно, защото така се работи върху концентрацията, но в къщи изобщо не иска да го прави.

_re_ge вие по учебниците за първи клас ли работите в къщи или с книжките които продават в книжарниците за четене и смятане.

Последния път детето напусна кабинета на психоложката така както излизаше от басейна самоволно и заяви, че повече няма да ходи. Тя не се притесни и го прие нормално. Но аз се притеснявам, че щом го направи и там може да започне и в градината да прави така. Споделила съм с едната госпожа за проблемите му, но се страхувам директорката и другите учителки да не научат. А стаята на директорката е на техния етаж. Досега там беше особен, но кротък и не го забелязваха. Но ако почне да напуска стаята ще се разбере и ще стане голям проблем. Какви са възможните превантивни мерки. Не мога нищо да измисля. От известно време детето не реагира на стимули и заплахи.

# 551
Момичета чета книгата The reason I jump от 13 годишно момче с аутизъм, което не може да говори. Още съм в началото и съм на път да се разрева. Няма значение де, ако някой иска книгата мога да му я пратя.

Цитат
Q4 WHY DO  YOU ECHO QUESTIONS BACK  A T THE  ASKER?
For  a  long  t ime,  I’ve  not iced  that   people  wi th  aut i sm  often  repeat   quest ions,  l ike  parrot s.  Instead  of
answering  the  quest ion,  we  just   say  the  exact   same  quest ion  st raight   back  at   the  person  asking  i t .
Once,  I  thought  we  did  i t   simply  because we  didn’t   know  how  to  answer ,  but   now  I  think  there’ s more
to the mystery than thi s.
Fi ring  the  quest ion  back  i s  a  way  of  si ft ing  through  our  memories  to  pick  up  clues  about   what   the
quest ioner  i s  asking.  W e  understand  the  quest ion  okay ,  but   we  can’t   answer  i t   unt i l   we  fi sh  out   the
right  ‘memory picture’ in our heads.
It ’ s  qui te  a  compl icated  process,  thi s.  Fi rst ,  I  scan  my  memory  to  find  an  experience  closest   to
what ’ s  happening  now .  When  I’ve  found  a  good  close  match,  my  next   step  i s  to  t ry  to  recal l   what   I
said  at   that   t ime.  If  I’m  lucky ,  I  hi t   upon  a  useable  experience  and  al l   i s  wel l .  If  I’m  not   lucky ,  I  get
clobbered  by  the  same  sinking  feel ing  I  had  original ly ,  and  I’m  unable  to  answer  the  quest ion  I’m
being  asked.  No  mat ter  how  hard  I  t ry  to  stop  i t ,  that   wei rd  voice  sl ips  out ,  making  me  more  flustered
and di scouraged, and so i t  get s harder and harder to say anything.
In  ‘set -pat tern’   conversat ions,  we  manage  much  bet ter:   al though,  of  course,  when  i t   comes  to
talking  about   your  feel ings,  these  pat terns  are  no  use  at   al l .  In  fact ,  by  relying  on  them  too  much  you
can  end  up  saying  the  opposi te  of what   you wanted  to  say .  I  swear  conversat ion  i s  such  hard work!  T o
make  mysel f  understood,  i t ’ s  l ike  I  have  to  speak  in  an  unknown  foreign  language,  every  minute  of
every day.

Цитат
Q5 WHY DO  YOU DO THINGS  YOU SHOULDN’T EVEN WHEN  YOU’VE BEEN
TOLD  A MILLION TIMES NOT TO?
‘How many t imes do I have to tel l  you?!’
Us  people  wi th  aut i sm  hear  that   al l   the  t ime.  Me,  I’m  always  being  told  off  for  doing  the  same  old
things.  It   may  look  as  i f  we’re  being  bad  out   of  naught iness,  but   honest ly ,  we’re  not .  When  we’re
being  told  off,  we  feel   terrible  that   yet   again  we’ve  done  what   we’ve  been  told  not   to.  But   when  the
chance  comes  once  more,  we’ve  pret ty  much  forgot ten  about   the  last   t ime  and  we  just   get   carried
away yet  again. It ’s as i f something that  i sn’t  us i s urging us on.
Y ou  must   be  thinking:   ‘Is  he  never  going  to  learn?’   W e  know  we’re  making  you  sad  and  upset ,  but
i t ’ s  as  i f  we  don’t   have  any  say  in  i t ,  I’m  afraid,  and  that ’ s  the  way  i t   i s.  But   please,  whatever  you  do,
don’t  give up on us. We need your help.

Цитат
Q11 WHY DON’T  YOU MAKE EYE CONT ACT WHEN  YOU’RE T ALKING?
T rue,  we  don’t   look  at   people’ s  eyes  very  much.  ‘Look  whoever  you’re  talking  wi th  properly  in  the
eye,’   I’ve  been  told,  again  and  again  and  again,  but   I  st i l l   can’t   do  i t .  T o  me,  making  eye  contact   wi th
someone I’m talking to feel s a bi t  creepy, so I tend to avoid i t .
Then,  where  exact ly  am  I  looking? Y ou  might   wel l   suppose  that   we’re  just   looking  down,  or  at   the
general   background.  But   you’d  be  wrong.  What   we’re  actual ly  looking  at   i s  the  other  person’ s  voice.
V oices  may  not   be  vi sible  things,  but   we’re  t rying  to  l i sten  to  the  other  person  wi th  al l   of  our  sense
organs. When  we’re  ful ly  focused  on  working  out   what   the  heck  i t   i s  you’re  saying,  our  sense  of  sight
sort  of zones out . If you can’t  make out  what  i t  i s you’re seeing, i t ’ s the same as not  seeing anything at
al l .
What ’ s  bothered  me  for  a  long  t ime  i s  thi s  idea  people  have,  that   so  long  as  we’re  keeping  eye
contact   whi le  they’re  talking  to  us,  that   alone  means  we’re  taking  in  every  word.  Ha!  If  only  that   was
al l  i t  took, my di sabi l i ty would have been cured a long, long t ime ago …

Ще помоля някой ако иска да ги преведе тези цитати, аз просто съм прекалено уморена да го направя.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2013, 14:25 от ednakaka

# 552
КАтина благодаря за съвета.
Това дето е в стихотворна форма подскачам от него. както и си мисля че трудно ще го научи  наизуст. Той не може да помни неща които не разбира и нему значат нещо . когато не помни нещо го замества с думи които са му познати и са в смисъл на казаното и римата заминава по дяволите.
Опитвах се да се сетя едно стихче което го беше пренаписал в бял стих наново но не се сещам - логопедката падна от смях но това е истинаха.

За сега сме чели текстовете от христоматиите по детскоградинското обуение и за предучилищна включително. Трябва да споделя че има направо странни текстове  newsm78 За първи клас работим с буквара още от миналата година , тази година предполагам ще включим и читанката. Независимо от всичко виждам че разбирането си остава основния ни проблем.

Ще дам един пример  - на моменти прави като чужденец. примерно наскоро чу думата Крем Карамел   - и ме попита : какво кара крема, че не разбрах. Той е разбил крем карамела на  Крем Кара Мел и затова не разбира . това го прави доста често и с цели фрази от които не е разбрал някакви части.  Така както ние си дочуваме в английски песни неща които не се пеят.

Много е важно учителката да изисква от детето, да не го пренебрегва или подценява, но и да е склонна да приема, че не винаги всичко ще е идеално.Старайте се да сте с домашни, това показва вашата заангажираност и отговорност.Ако е добър педагог, трябва да оцени това.Нямате идея, колко често децата в " норма" са без домашна и на колко много родители въобще не им пука за това.

Това ми беше много полезно също.
Обаче такива госпожи не се намират лесно ... всички го знаем.

# 553
  • София
Не става така със замяна на думата  Sad
За съжаление трябва да разбере доколкото може  значението на думите. Това са остарели думички, които децата като цяло не разбират, а нашите още по малко. Мисля, че споменавах, че наскоро превеждах на 7 класничката текст от Вазов с 80 процента непознати  и думи. Съветвам те още от сега да намериш правописен, синонимен и тълковен речник, които детето да се научи впоследствие да използва. На първо време можеш да ползваш онлайн речниците например http://www.onlinerechnik.com/

В първи клас е задължително да ползват децата правописен речник, който носят в училище, а тълковния и синонимния са допълнение за деца като моето и твоето. Моят син например за по лесно идва и ме пита какво означава дадена дума, защото го мързи да отваря речниците или пита Гугъл - онлайн речниците.  Учителят на Мишо често ми е разказвал за бивш негов ученик, който учейки стихотворението родна стряха така се изнервил, че не разбира превода на господина, че ударил прозореца и се наранил. Впоследствие родителите му го преместили в друго училище. Много го беше страх господина как ще обясни родна страха на моя аутист, за да не се случи същото  Confused

Заменяй непознатата дума с позната му.

В случай с крем карамела знаеш би трябвало да направите заедно карамел за да види детето какво е това, да усети аромата му е да разбере защо крема се нарича крем карамел и какво е карамел. Няма друг начин. Обяснява се дума по дума докато детето има нужда от помощ. Умишлено те подсещам отсега за тези сложни текстове с остарели думи за да не ти се види нанагорно в първи клас да обясняваш всичко накуп.

Сещам се още нещо. Има една приказка http://az-deteto.bg/skapotsenniyat-plod/313/view.html учителя просто умира от кеф да разберат всички деца, защо най малкия син е донесъл най скъпоценния плод. Опитвай се по малко да го подготвяш да разбере след време такъв тип текстове . Сещаш се показвам ти текстовете, които най много затрудниха моето дете. Не всички текстове са сложни. По голямата част от материала за първи клас е елементарен, но ако разберем сложните задачи ще можем да правим с лекота и лесните  Wink

# 554
Една статия, която може да е от голяма полза за разбиране на езиковите проблеми при децата от аутистичния спектър http://www.abiliko.co.il/Media/Uploads/challenge_lang_dev_autism.pdf

Общи условия

Активация на акаунт