Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 896
  • 758
  •   1
Отговори
# 135
Lyusy, Не знам дали имипраминът би бл подходящ за твоето дете. Това е антидепресант и опити за приложението му при детска шизофрения и аутизъм има още от 70-те години. Видях, че се правят нови опити за оценка (пускам линк). Но засега изглежда рутинно се използва за нощно напикаване. Споменът ми от нещо, което четох, е че е подходящ за апатични деца, с умствена изостаналост. (успокояващо+стимулиращо въздействие). Ако твоето дете има все още хиперактивност и агресивност, може би няма да е подходящ. Но все пак, те съветвам да го консултираш с лекаря, който го наблюдава, тъй като страничните ефекти не са малко.  Hug Hug

http://apteka.framar.bg/%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0% … D0%BC%D0%B8%D0%BD

http://researchautism.net/autism_treatments_therapies_intervention.ikml?ra=141
http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF01557348#page-1

Интервю с Темпъл Грандин, която също го е вземала http://www.medscape.org/viewarticle/498153 newsm78

Последна редакция: сб, 13 юли 2013, 11:11 от констанца

# 136
Внимавайте около хора, които са скоро ваксинирани. Излиза че ваксинираните заразяват неваксинираните. Ето го изследването - 98 ваксинирани заразили други 99 неваксинирани.
http://www.cdc.gov/flu/professionals/acip/laiv-shed.htm

Има доста интересна дискусия в една от фейсбук групите за аутизъм. Оказва се че доста от майките на аутуистични деца не допускат наскоро ваксинирани в дома си.

# 137
ednakaka
Наясно ли си за каква ваксина става дума?  ooooh!

За да не навлизам в темата за ваксините, от която съзнателно стоя настрани, ще кажа, че за моя огромна изненада става въпрос за ЖИВА грипна ваксина. Това чудо се произвеждаше преди четиридесет години в СССР, България и САЩ и се пръскаше/накапваше в носа. Имунизираха се "колективи" - здравни служители, работници, войници и пр. Аз лично съм имунизирана няколко пъти. Забележете, че става въпрос за жив отслабен вирус, който се размножава в лигавицата на носа. Е, как няма да има опасност  имунизираните да заразяват? Че това си е ваксинален грип? Не знам по какви причини CDC са си взели тази ваксина на въоръжение, но тя се прави на абсолютно здрави хора и в материала, който пращаш си пише изрично, имунизираните да не са в контакт с ХИВ положителни, т.е. хора с проблеми в имунитета.

Предимство на тази грипна ваксина е доста по-високата имуногенност от убитите,т.е. ако си здрав и прекараш леко ваксинално заболяване, получаваш сигурен имунитет към съответния грипен вирус за цял живот.

А това, че някои майки не искат децата им да са в контакт с ваксинирани деца (с убити ваксини или инжекционни живи ваксини) си е парекселанс невежество. В България няма никаква жива ваксина, която да застрашава околните от заразяване. Допреди немного години такава беше оралната полио ваксина. А в по-ново време единствено БЦЖ е възможно в отделни случаи да причини инфекция у имунокомпрометирани хора (неконтролирана ХИВ инфекция).

Така че, предупреждението ти няма основание. Но който иска да се плаши, да си се плаши!  Outta Joint

Последна редакция: сб, 13 юли 2013, 16:45 от констанца

# 138
констанца мисля че това не си го чела
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231530.msg5867305#msg5867305

# 139
ednakaka, чела съм много подобни неща - и на български, и на английски, и на руски и съм влизала и в този сайт. Чела съм и книгите на всички антиваксиналисти - не само на А.Гълъбов. Но не считам за уместно да влизам в дискусии в тази тема. В името на добрите взаимоотношения, които ни свързват поради общата ни съдба с децата. От време на време отговарям на такива въпроси като този. Иначе, всеки е свободен да вярва или не вярва нещо, да приема или не приема нещо. Просто не трябва да се опитва да го налага на другите.  Peace Между другото, не знам, дали си забелязала, че една от майките, на които те се опита добронамерено, но доста настъпателно да обясниш, какво трябва да прави, изтри всичките си постове на 11.07. Мисля, че наистина всички, това важи и за мен, трябва да се опитаме да бъдем по-толерантни и да не опитваме да налагаме нашите виждания. Peace Hug

# 140
ednakaka, чела съм много подобни неща - и на български, и на английски, и на руски и съм влизала и в този сайт. Чела съм и книгите на всички антиваксиналисти - не само на А.Гълъбов. Но не считам за уместно да влизам в дискусии в тази тема. В името на добрите взаимоотношения, които ни свързват поради общата ни съдба с децата. От време на време отговарям на такива въпроси като този. Иначе, всеки е свободен да вярва или не вярва нещо, да приема или не приема нещо. Просто не трябва да се опитва да го налага на другите.  Peace Между другото, не знам, дали си забелязала, че една от майките, на които те се опита добронамерено, но доста настъпателно да обясниш, какво трябва да прави, изтри всичките си постове на 11.07. Мисля, че наистина всички, това важи и за мен, трябва да се опитаме да бъдем по-толерантни и да не опитваме да налагаме нашите виждания. Peace Hug
Съжалявам, няма да настъпвам темата за ваксините. Не е за тази тема тук.
За майката, съжалявам още веднъж, особенно ако просто си е затворила очите. Силно се надявам обаче да е започнала да чете и да търси начин да помогне на детето си.

Винаги съм се чудила на хора, които търсят съчувствие и всеки опит реално да им помогнеш води до обида. Може би аутуистичните ми черти ми пречат да ги разбера?

Да добавя още нещо, не съм антиваксинатор в този смисъл на думата. Просто нещата трябва да се правят с мярка и личен подход. И бизнеса трябва да се изключи от цялото уравнение.

# 141
Мярката е човек да предпази от смъртоносен риск детето си, а това означава имунизация:

-срещу коклюш (през първите няколко месеца от живота), което може да стане и без ваксина чрез недопускане на по-големи деца и възрастни до него (практическа изолация). След това и да заболее, не е толкова страшно
- срещу тетанус, защото не може да се избегнат рани и няма имунитет от майката
- срещу дифтерия - капкова инфекция от която се умира мъчително, с образуване на хрущялни налепи в ларинкса
- срещу детски паралич, от който се боледува и на стари години и се осакатява, зависи,кога  ще срещнеш вируса

В другото може да има и личен подход!  Peace

# 142
 Констанца , щом сме тръгнали да говорим за ваксини . Искам да те попитам ,като медицинско лице .

Според теб , според твоя опит , ваксините предпазват ли от болестите на 100 % ?
 Възможно ли е да се разболееш от самата ваксина ? (Нямам предвид страничните ефекти , не че и те са за подценяване , а самата болест , против която е ваксината) .

Въпросите ми не са риторични . Наистина се интересувам ,какво мислиш/знаеш .  Peace

# 143
Здравейте!

Отдавна не съм писала тук, защото имаме други проблеми с малкия на които дадохме предимство, но наминавам набързо и при вас.
Ние все още нямаме диагноза както се изразява психоложката. Всъщност тя си се съмнява, че синът ми е със синдром на аспергер, но каза, че тя не може да постави диагноза. така или иначе си е особен имаме си проблемите с поведението и отношенията и някак си макар че не им е приятно хората с които общуваме го приемат такъв какъвто макар че разбира се ме обвиняват че не е възпитан. Не мога на всички да обяснявам че вероятно има отклонения в аутистичния спектър които му пречат да разбере какво се иска от него като поведение. Но например на приятелка която живее в САЩ и тази година си идва със семейството в родния град обясних, защото знам че ако съм с него когато се видим поведението му може да обиди някого, да смути, да предизвико упреци и т.н. Бах обяснила и за контакта му с нейната свекърва при случайна среща когато без причина налиташе да я рита. Мислех че ще ми влезе в положение още повече, че покрай неспособността й да разбере през какво минавам докато се борех със стерилитета беше ме обидила, а когато й го казах на свой ред се обиди тя и дълго време не бяхме контактували. Е, да ама се случи първия й контакт смоето особено дете да бъде по телефона. И за това бях предупредила, че пищи ако говоря по телефона, че го изключва.... Всъщност отначало разговора между тях тръгна добре. После той я излъга че съм излязла с майка ми а той е в къщи с баща си. Взех телефона тогава и тя много се учуди с възмущение че той я е излъгал. Нейните три деца на 17г., 15г. и 9г. никога не лъжели. Не знам дали на 5-6г. Също никога не са лъжели но едва ли е чак толкова непростимо за да премине първия ни разговор с упреци че детето ми не е възпитано. след това започнаха писъците. Естествено че не е приятно нито за мен, нито за нея, но бях обяснила че това вероятно ще се случи. Само че усетих че не разбира. Обвини ме че не го възпитавам с шамари, защото и мен не ме били възпитавали така. Почувствах се някак без почва под краката си. След като човек на който бях описала възможните проблеми в комуникациите и бях обяснила, че имаме проблеми с общуването не ме разбира как биха разбрали хора, които не са наясно. Когато  споменах че четвъртък следобяд сме заети защото ходим при психоложката тя се учуди защо ходим. Явно изобщо не е обърнала внимание на информацията която бях подала предварително за да огранича неудобството и на двете при евентуално представление. Опитах да обясня как стоят нещата при нас, но усетих че не я интересува, даже спомена и че свекърва й не пропуснала да спомене случката отпреди почти три месеца. Не твърдя че на хората трябва да им е безразлично когато детето ми не се държи както трябва, но след като съм предупредила, а тя която ми е връстничка и е майка на три деца не може да разбере че може да има деца с проблеми, които не са резултат от занемарено възпитаниe на детето, а от негови особености в поведението, които не съм оставила на произвола, а също търся начин да реша как ще се справя с отношението на останалите хора. Дори и да не е с диагноза аспергер, която обяснява тези особености той пак си е особен и е безкрайно трудно да се учим на подходящо поведение. Защо хората са толкова крайни и отказват да влязат в положение. При вас как е. Как се справяте с упреците на хората - близки и чужди. Психоложката все ми казва да не се обвинявам, защото реакциите ми са адекватни, но хората ме обвиняват. Понякога тези упреци ме разбиват. Имам си достатъчно други грижи с физиологичните проблеми на детето и упреците, че не го възпитавам ми идват прекалено. Как се справяте с упреците и отношението на хората към особените деца и към вас като хората които носат отговорност за тези деца.
Извинете пак за дългия пост. Почувствах се някак смазана от неразбирането на човек на когото си направих труда да обясня и като капак си го изкарах на детето.

# 144
Селма,
няма ваксина, която да защищава в 100%, но има такива, които достигат до 96-98%. При много от тях с реваксинацията се стига до почти 100%. След три приема на тетаничен токсоид например не може да има заболяване, т.е. защитата е 100%.При хепатит В също.

При всички живи ваксини може да има единични случаи на ваксинална болест (напр. морбили).

Ако те интересува нещо конкретно, ми пиши на "лични". Наистина, не ми се влиза отново в този спор. Безсмислен е. Peace Peace Peace
Само ще кажа, че за първи път в живота си видях тетанус на новороденото в Бангладеш, където в една стая, затъмнена с одеало на прозореца бяха натъркаляни на рогозки по земята 15-ина обречени бебета на неимунизирани майки и  родени извън болниците. Видях и цяло отделение дечица с дупки отпред на шията, за да дишат - жертви на дифтерия. И стотици сакати деца и възрастни по улиците. Това никога не се забравя. Който го види, едва ли ще помисли за "бизнес".

Но питай ме, моля те на "лични" Laughing

# 145
Рори72,
такава я изпращам веднага по допирателната. Казвам й, че тя отглежда обикновени деца, а аз гений и толкова. И че те са бъдещето на света. В миналата тема бях пуснала линк към "Грозното патенце". Ще го пусна пак, за да се развеселиш. Ще видиш там и приятелката си и други като нея.

И аз имам няколко такива от детските години. Една все ме пита: "Той може ли да се обслужва сам в тоалетната?" Писна ми да й отговарям, че сме свалили памперса на 2 години и на края й казах: "Абе, знаеш ли, че май имаш нужда от Гинко? И не викай! Той е аутист, но е добре със слуха." Outta Joint Outta Joint

Филм "Грозното патенце"
http://bgflash.com/flash/24751/%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0 … %D1%86%D0%B0.html

# 146
Рори72 значи искаш диагноза за да я лепнеш на челото на детето, и да не те мислят хората за лоша?

# 147

За майката, съжалявам още веднъж, особенно ако просто си е затворила очите. Силно се надявам обаче да е започнала да чете и да търси начин да помогне на детето си.

Винаги съм се чудила на хора, които търсят съчувствие и всеки опит реално да им помогнеш води до обида. Може би аутуистичните ми черти ми пречат да ги разбера?

Аз чета още преди да пиша в тази тема, даже още преди да знаех, че я има тази тема. С 5-6 книги човек не може да се запознае с всичко, но определението " да започне да чете" не мисля, че може да ми го дава някой, който не е в ежедневието ми и не вижда какво правя.

Имам съвсем малко време да чета, предимно вечер, мисля, че не е нужно да обяснявам защо. Но чета бързо и живо се интересувам. Все още са ми сложни някои неща.

Не съм се обидила, ни най-малко. Няма нужда да изразходвам енергия, която ще ми трябва за по-смислени неща. Аз благодарих, че си отделила от времето да ми обясниш. Което не ми е ясно и съм попитала е защото не съм имала физическото време да го прочета.

Ако пък търся съчувствие, то имам от кого да го получа, не съм изпаднала до там да го търся по форумите.

Мненията си ги изтрих, защото съжалих, че ги писах, а и ако някой хвърли поглед на предишните ми, ще види, че лични неща не споделям публично, а тук малко се отпуснах, защото се надявах да получа помощ.

Може би от около година-две следя и пиша в темата за епилепсията, но за това време нито един път не срещнах ехидност или груб тон. Трябва да сме по-добри, въпреки че и на мен ми е трудно понякога, но мисля, че се справям напоследък добре с търпението. Нерви много хвърлях, сега гледам да си ги пестя.

Еднакака, чета с интерес мненията ти, както и на всички останали.

# 148
⅞ ...and Happily Ever After знам че ще прозвучи като оправдание, но и аз си имам достатъчно аутуистични симптоми. И хващам все повече, да не кажа че на 100% покривам изискванята за ADHD за възрастни. Не искам да те обидя и най-искрено искам всяко детенце от темата да се възстанови.

Пия витамините и добавките на малкия.  Embarassed

Ще добавя че силно вярвам в биомед подхода за епилепсия. Специално комбинацията магнезий, витамин б6 и таурин.

Таурин е нещо което се намира в сърцата, органите и месото като цяло. Вит б6 е на същото място. Ако те е страх с добавки можеш внимателно да му балансираш диетата просто.
Ако даваш добавки консултирай се с лекар.

Ето такива мнения срещам постоянно.
http://www.autismweb.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=30990

Последна редакция: сб, 13 юли 2013, 21:29 от ednakaka

# 149
Рори72, напълно те разбирам.Моята свекърва един път реши да се поинтересува от внучката си чрез познат от ДЦДУ и накрая бях обвинена, че детето ми е било социално занемарено.Толкова бях се ядосала, че забраних да се коментира състоянието на детето ми и ако има нещо да ми се казва от ДЦДУ да ми го казват лично.
Болката на майката е толкова огромна, че само Вие тук може да ме разберете.Постоянно се съобразявам като изляза как ще реагира детето ми, да не удари друго дете.Да го пазя от колите, да се прибера, когато изпадне в криза и т.н.
Днес трябваше да попълня един TLC функционален въпросник от 15 листа от ДЦДУ.На някой въпроси тотално се изнервих.Като например:
Цитат
Детето Ви проявява ли внезапни гневни избухвания?
Средно колко дълго продължана едно избухване?
Опишете стратегии, които са ефективни...?
Най-отдолу пишеше Адаптирано от Автор на умения за слушане и Въпросник за сензорна анамнеза от Кери Уолъс.

Общи условия

Активация на акаунт