Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 868
  • 758
  •   1
Отговори
# 360
н–алекс, вашето генетично ли се оказа?

Всяка "новопристигнала" майка започва да се информира. Може би можеш да започнеш оттук.  http://www.autism-bg.org/bg/what-is-autism Peace Има много материали за хипотезите за причините на аутизма на български език. Само трябва да изпишеш това, което те интересува в Гугъл. Peace

# 361
Доц. Марко Клисурски: Нервната система е хардуерът на тялото
Цитат
Както се шегуваме много често, всички болести са от нерви. Психиката играе огромна роля, не винаги е лесно за хората да преценят доколко проблемът е в т.нар. софтуер или в хардуера - т.е. самата нервна система страда. Живите клетки и функциите на тези клетки са като един много сложен компютър, една мрежа от живи комуникации. Когато човек страда по отношение на тези комуникации, това е обект на психиатричните заболявания. Докато органичните проблеми са обект на лечение от неврологията.

Последна редакция: вт, 30 юли 2013, 08:31 от n_alex76

# 362
........
А пък и тази декларация, която ме накараха да подпиша, че няма да съдя болницата без да ми обяснят защо... Tired
  Моля ?!?!?  Shocked
  Ти чете ли я тази декларация , Алекс ?

# 363
Селма, бутнаха ми я точно преди изписването.Бях с много шевове и с подути гърди.Молих им се да ми помогнат да се изцедя, дори им предложих заплащане, но отказаха.В такова състояние исках само да се прибера у дома. Не съм чела декларацията. Embarassed  
От друга страна в сравнение с разказите на сестра ми, която ражда в София не мога да кажа, че не са ми обърнали внимание.Просто и те не знаеха защо бебето се роди само до кръста.Хокаха ме, че ще го изгубя.Когато доктора ме натисна се скъса пъпната връв и я измериха.
А лекарят, когато ме прегледа след няколко дни на визитацията ми заяви, че само ни помагат да родим, за последствията не отговаряли и тогава си мислех, че декларацията касае мен. Confused
Е, вече родилно отделение в Свищов няма.

Последна редакция: вт, 30 юли 2013, 09:56 от n_alex76

# 364
  Помагат .... доколко помагат ....  Rolling Eyes
  Дали помагат ? Или правят всичко възможно  да им се махнеш по-бързо от главата ?

Тази късата пъпна връв не се ли видя на видеозон ?

# 365
При много от децата от спектъра има данни за намаляване на притока на кислород по време на раждането, за което често се съди по забавеното изплакване на детето, но не знам да има достоверно проучване (с контролна група, статистическа достоверност и т.н.) Това често е причина за една или друга степен на ДЦП, както е при нас (слава Богу, преодоляна).

Две майки ми писаха на "лични" и ме попитаха за синдрома на патологично избягване на подчинението, който може би интересува и други майки. Не можах да намеря материали на български език и бих могла по-нататък да преведа един от материалите, за който пуснах линк. Този синдром не отговаря на Синдрома на противопоставяне в МКБ-10. Сега нямам възможност да го направя и затова пускам само един параграф:

Основните черти на PDA са:
•    обсебващо противопоставяне на обикновени искания
•    налична социалност на пръв поглед, но липса на истинско разбиране на другите
•    извънредно голям диапазон на настроенията, често сменящи се внезапно
•    чувство за комфорт (понякога силно) при приемане на роли или преструване
•    забавяне на проговарянето, изглеждащо като резултат на пасивност, но често с    
             добра степен на наваксване
•    обсебващо поведение – често повече по отношение на хора, отколкото на
             предмети
             Основната характеристика на PDA е голямата тревожност, когато от детето се
             поиска нещо. Всяко дете от аутистичния спектър се съпротивлява на това, но
             при PDA съпротивлението достига патологични размери и обуславя големи
             затруднения

# 366
Н_алекс.
Извини ме ако това което напиша ще те засгене, но си мисля че си в етап когато прекаленото четене просто ти пречи. Може би трябва да се съсредоточиш върху друго , мисля че отдавна трябва да сте преминали етапа на терзанията - какво го причини. Исказването на професор Кременски вообще не е свързан с това което си мислиш. За съжаление имам по широк поглед върху нещата и по задълбочени знания, както и живота ме свърза с професор Кременски на няколко пъти така че съм наясно какво иска да каже. Генетичните отколонения за които говори нямат нищо общо с децата от спектъра и са толкова  страшни неща които няма ни едно детенеце от темата .Това са генетични мутации и хромозомни отклонения и децата с тях често са не само психически но физически увредени а да н екажа че понякога са спроблеми несъвместими с живота. Кременски апелира към съвсем други неща а по точно пренаталния скриининг, защото там има възможности поне част от мутациите да се открият...а  вече то там да се решава както да се прави, но това е тема която е дълга широка и тежка за дискусии.

Така че изпадаш в ситуацията която като четеш учебник по медицина си мислиш че си болен от всички болести.Късата пъпна връв е проблемна с това че спира потока към плода и с това в моментите на раждане може да се стигне до "страдание" на плода. За съжаление радко се проследява и не е по- опасна от дългата пъпна връв в която бебето често се увива и може да се задуши по време на бремнност или самото раждане. Но пак казвам това няма нищо общо с това което говори професора.

И не оставяй разни писания да ръководят живота ти и плановете ви като семейство. в живота нищо не е написано по книга и няма сигурност 100% за това кое ще се случи и кое не, както и 2 и 2 не е 4. ако сте решили твърдо да останете с едно дете защото така искате го уважавам като решението , но ако е заради "ами акотата" може в един момент да съжалите ..... но да няма връщане назад. тук съм малко като мърмореща свекърва но повярвай ми правя го само от добри чувства.

# 367
  • Анкх-Морпорк
Връщам се на темата с голотата, че прочетох малко по-късно.
Аутистите имат проблем не с голотата, а с нормите за социално поведение.
Децата не се срамуват от голотата, докато ние не им обясним, че не се ходи гол. На аутистите често пъти е по-трудно да се обясни това. Както е трудно да се обясни защо не се казва "ти си дебел!" или "ти имаш пъпка на носа!"

Има го и сензорният проблем с докосването. Моят син яростно съблича някои дрехи, а с удоволствие си обува една стара моя пижама, която е изтъркана от пране и много мекичка на пипане. Имам почти същата като десен нова пижама - понякога посяга да я вземе, но хващайки я, с ръка усеща разликата в материята и я зарязва. Иначе не се справя с обличането сам, но с любимата пижама се бори като пиле в кълчища и криво-ляво се намъква в нея. Също иска да си обува едни чорапогащници, вълна с ликра, и те - много мекички на пипане. И не е като да не му е студено - съблича се, но след малко го виждам, омотан в един чаршаф (и той от любимите на пипане неща), и се носи като Батман с наметало. (Не е подражание, защото Батман не е сред гледаните филми). Чаршафите, които намята така, са памук с полиестер, по-тънки изглеждат, не се мачкат и не стоят така корави, като хасето от чист памук. Като цяло ми е трудно да предскажа кои неща би харесал на пипане, защото котката, която е с много мека козина (нещо ангорско-персийско), никак не я харесва на докосване.
Докато кадифе харесва много и може да стои дълго време и да глади с ръка кадифени джинси.
Та... затова и искам да ви подскажа и тия гледни точки, голотата не винаги значи това, което ние си мислим.
Подразних се и от това, че веднъж попаднах на психоложка, която, като разбра, че детето обича да ходи голо, веднага реши, че има някакъв сексуален подтекст. Не винаги е така... тя не се и замисля, че за момчетата тесните панталонки са по-неприятни, а да не говорим - памперсите, защото моят син доскоро излизаше с памперси, не казва за тоалетна навън. И сега пак не казва, но изтрайва по-дълго.

# 368

Аутистите имат проблем не с голотата, а с нормите за социално поведение.
Децата не се срамуват от голотата, докато ние не им обясним, че не се ходи гол. На аутистите често пъти е по-трудно да се обясни това. Както е трудно да се обясни защо не се казва "ти си дебел!" или "ти имаш пъпка на носа!"

Има го и сензорният проблем с докосването.

Имаш ли впечатления, доколко често е желанието за голота при други нарушения на развитието и при интелектуалното изоставане с друга етиология? 

Нашият дангалак например има други сензорни проблеми, но не и този. Облича каквото му падне, стига да съответства най-вече по цвят на дрехите на някой герой от компютърна игра. Преоблича се сам понякога по 10 пъти на ден, като обръща всички дрехи, вкл. и нашите, в търсене на подходящите. Досега само на два пъти е поискал да му махнем етикет на дреха, но баща му не позволява. Казва, че има пример с дете, която на тази основа е започнало само да реже етикетите и е преминало към самите дрехи. Е, нашият се примири.

Но има и друго обяснение, а то е в желанието за противодействие/дразнене. При нас това става предимно вечерно време, когато трябва да се ляга и понякога не са още спуснати щорите. Тичане и смях до сълзи, защото не мога де се удържа да не го гоня и викам. В последно време сменихме донякъде тактиката - няма да има плуване утре и т.н. И разбира се обясненията, но ако се е наскучал през деня без баща си, желанието за тичане и дразнене надделява. Rolling Eyes

# 369
  • София, Борово
Здравейте всички Hug
Ние се върнахме преди 2 седмици, но Дари имаше лоши 10-ина дни. Започна да крещи, появиха се тикове и някои звуци, които прави с устата. Сега вече е спокойна, но  звуците и тиковете си ги има още.
От предишните постове за рисуването, реших да и предложа да оцветява. Тя не беше проявявала интерес, дори на сила съм държала ръката и за да рисуваме лица. Принтирах и любимите телетъбис и тя сама си поиска флумастери и ги оцвети съвсем точно, като цветове. От тогава оцветя всеки ден и сама ходи при принтера да чака.
Н_Алекс, моят син беше с много къса пъпна връв и всичко се видя на видеозон, дори така я измериха.
Може да са и обърнали внимание, защото аз дарих стволовите клетки и вероятно ги е интересувало.
Относно голотата, синът ми също не изпитва срам и до момента не разбора защо не трябва да си сваля гащите по средата на парка и да тича така до някое дърво да пишка:) Дари обаче се крие, ако няма гащи си дърпа блузата, но обича да ходи боса на вън.

# 370
  • Анкх-Морпорк
Е не съм дипломиран психиатър, но е близко до ума да се предположи, че и хора  с други психични диагнози не обръщат внимание на голотата, или, че затваряйки се в своя свят, намират занимание само е една "играчка"...
Но ми се вижда повърхностно да тълкуваме събличането само от гледна точка на срама. Много възрастни ходят на нудистки плаж, т.е. не се срамуват, но се обличат в градски условия, защото така е прието.

Противодействието е още една гледна точка, но аз пък имам чувството, че всички деца имат един вечерен пик на лудории - родителите искат да ги сложат в леглото, а децата тичат, скачат, пищят, скачат по леглата и сякаш имат още малко батерия за доизразходване. Стига да чуят "айде да си лягаш!" и се почва гоненица.

# 371
firebird, и при нас го има този момент преди лягане. Започва едно скачане върху леглото. kyllmg

Споделям нещо, върху което трябва да работя:
Как да се справим с нервните изблици на нашето дете

Тръшкането и гневните изблици при малките деца - как да се справ …  последователност

Последна редакция: чт, 01 авг 2013, 21:54 от n_alex76

# 372
n_alex, в тема 20 нищихме тантрумите/мелтдауните. Предлагам ти да си припомниш дългия пост на Марк, който не ечисто теоретичен, а съдържа и наблюдения с нашето и други деца http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=694311.210

Също там има превод за Аспергерите, но той е валиден за всички деца от спектъра. Има линк в края на виртуалната библиотека "Справяне с ..."  Grinning

# 373
n_alex76, много са хубави линковете, аз чета доста по този въпрос. И колкото и да чета, толкова и циклим на едно място. На теория е едно, а на практика... сигурно трябват няколко години търпение.

При нас събличането го няма, може би още защото е малък, но голям проблем е изобщо процедурата събличане/обличане. Абсолютно всеки път. Преди излизане някъде, отделям половин час да го излъжа да си вдигне ръцете за да го преоблека. Поставянето на памперса е също сложна мисия. Иначе обича гол да стои. Ако някой може да сподели подходящ начин за справяне... изобщо нямам идея как да подхождам   Sad

# 374
констанца, много добре си спомням поста на Марк. Съжалявам ако Ви отегчавам, но след работа съм като парцал и нямам сили и нерви, за да игнорирам поведението й. Tired
Към работещите мами имам молба да споделят как се справят? Praynig
⅞ ...and Happily Ever After, Хриси също не може да се облича.Снощи по изключение съблече гащите и роклята, защото й казах че трябва да се къпе и реших набързо да измия чиниите.
За памперса: пробвай да го смениш с друга марка.Може ли да обясни с "да" или "не" каква е причината?Аз вечер обяснявам на Хриси че го слагаме, защото спи и не казва пиш и ще намокри чаршафите.

Общи условия

Активация на акаунт