Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 841
  • 758
  •   1
Отговори
# 405
И ние сме само с нощен памперс по принцип, но най-хубавото е че прави разлика кога е с памперс и кога с гащи. Той не казва, но отива, сваля си гащите и пишка сам в гърнето. Лошото е че често се заиграва, то струйката е много забавна и баба му е казала че ще го прави поп(обича да ръси)  Laughing

# 406
  • София
И ние сме само с нощен памперс по принцип, но най-хубавото е че прави разлика кога е с памперс и кога с гащи. Той не казва, но отива, сваля си гащите и пишка сам в гърнето. Лошото е че често се заиграва, то струйката е много забавна и баба му е казала че ще го прави поп(обича да ръси)  Laughing
Joy
Ние се шегувахме пък, че Гого си прави ММС лечение - аз като параноичка хлорирам водата в басейна културно. Той вчера що количество изпи...е, накрая не мина без разтроство  Embarassed

# 407
  • Sofia
Здравейте на всички. Понеже не исках да давам каквито и да е лекарсва на малкия, без да съм му направила подробни изследвания изчаках. През последните 2 седмици той пак е много буен. Както ви писах преди време, от Св. Никола вече ни предписаха Абилифай, но резултатите станаха чак днес. Хормоните на щитовидната жлеза са хад нормата. На черния дроб, АсАТ е 40,4.  Утре сме на детски ендокринолог, но исках да чуя и вашето, за мен, много важно мнение. Моля ви, кажете дали сте имали такива стойности и какво се е случило при вас - лечение, поведение преди и след, и всичко, което смятате че е важно да знам. FT3 - 7,61;   FT4 - 19,13;   TSH - 9,85. Благодаря ви предварително

# 408
Здравейте на всички. Понеже не исках да давам каквито и да е лекарсва на малкия, без да съм му направила подробни изследвания изчаках. През последните 2 седмици той пак е много буен. Както ви писах преди време, от Св. Никола вече ни предписаха Абилифай, но резултатите станаха чак днес. Хормоните на щитовидната жлеза са хад нормата. На черния дроб, АсАТ е 40,4.  Утре сме на детски ендокринолог, но исках да чуя и вашето, за мен, много важно мнение. Моля ви, кажете дали сте имали такива стойности и какво се е случило при вас - лечение, поведение преди и след, и всичко, което смятате че е важно да знам. FT3 - 7,61;   FT4 - 19,13;   TSH - 9,85. Благодаря ви предварително
Тествали ли сте поносимост към глутен и казеин. В чужбина правят един много хубав тест на организните киселини също.

# 409
  • Sofia
Здравей, Ednakaka, мерси че се отзова. Основната му диагноза е  Williams - Beuren syndrom. Отдавна се държи аутистично и преди месец в Св. Никола ни поставиха и диагноза атипичен аутизъм, ГРР и Уилямс синдром. Преди години, когатот отидохме на консултация с Мина Ламбовски в Тацитус, разбрах за казеина и глутена, за изключителните подобрения при много деца, когато са на такава диета. Но тъй като заради Уилямса Пепи има аортна стеноза, Ламбовски каза, че трябва да сме изключително предпазливи, ако го сложим на каквато и да било диета, да не навредим на здравето му. Както тя се изрази "Аутистите имат организъм, който функционира по-различно от останалите и при тях диетата не е опасна". А Пепи има и двете диагнози. Тогава обаче тя не ми каза, че има тест, който би показал дали има поносимост към глутен и казеин. Моля те, Ednakaka, кажи ми къде да го проверя. Според теб нивата на хормоните, може да са се повлияли например от глутена и казеина ли? Извини ме, ако задавам глупави въпроси, но биологията, химията и медицината са ми адски непонятни и далечни.

# 410
Ще помоля някой тук да ти даде линк към детокс центъра или да потърсиш назад къде си правят изследванията. Ако ти излезе положителен започнете диетата постепенно и постепенно намаляйте количеството глутен. При мен се оказа че и бебето доста реагира на глутен и при нея успях да го спра съвсем леко. Явно просто сме пропуснали това при баткото и сега си плащаме.

# 411
  • София, Борово
ето линк за сайта на детокс център http://www.detoxcenter.eu/
мисля, че и на други места правят. Със сигурност знам, че в педиатрията правят, но се стои 3 дни.
При много от хиперактивните деца има проблем със щитовидната жлеза. Аз бих ти препоръчала да се обърнеш към Д-р. Конова в Плевен. Може да и пратиш резултатите по меил и да те консултира.

# 412
Lyusy,
едва ли между нас има толкова компетентни по въпросите на хормоните, колкото е един детски ендокринолог. Мисля, че М.Ламбовски е била права, като те е посъветвала за много предпазливост с хранителния режим. Освен това, което ще ти каже детският невролог и педиатрите, които наблюдават детето, може би можеш да получиш още информация от специализирани сайтове. Не се съмнявам, че си достигнала до много от тях, но все пак пускам линк към един и към друг с адреси на родителски организации.
http://www.williams-syndrome.org/
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=563618.0

А това е популярно материалче за синдрома на Уилямс. Не знам, дали всичко е така, но в него има противопоставяне на изявите на този синдром и аутизма. newsm78 Hug

http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=6&b=373

# 413
И аз се чудех как може да има и двете ама  Hug

# 414
Lyusy
Щом в "Св.Никола" са сложили диагноза "ГРР", сигурно имат достатъчно основания. Все пак, реших да потърся някакви сравнителни данни и попаднах на японска статия от миналата година, озаглавена "Социални фенотипове на разстройствата от аутистичния спектър и Синдрома на Уилямс:  прилики и различия. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408113/  Hug

Може да се свали в pdf формат. Предполагам, че статията ще е интересна и за други майки.

# 415
  • Sofia
Много ви благодаря! Колкото и да съм чела, нали знаете, че винаги има и още и още. За това предпочитам винаги да се допитвам, и то не само до специалисти и лекари, а и до хора като вас, които са се сблъскали с подобни проблеми лично. Едно е да гледаш професионално на проблема, а съвсем друго ,когато си част от него. Знам, че всеки от нас е различен по своему, както са различни и децата ни, независимо дали диагнозите им са еднакви или не. Продължаваме с изследванията, а аз и с четенето. Относно това, че би трябвало аутизма и WS да са взаимно изключващи се. Още преди време, когато се съмнявах дали поведението му е аутистично, а не такова, каквото  е характерно за WS, се допитах и до Европейската асоциация на Уилямс - потвъдиха съмненията ми. Вече се свързах и с други европейци и с американци, чиито деца са като Пепи. И те са с поставени 2 диагнози - и WS и аутизъм. До скоро!

# 416
  • Sofia
Между другот, Констанца, линка с родителските организации от Бг мама от 2011г., го пусна мой приятел, защото по това време още не разполагах с компютър. Чрез него и чрез МЦ Raredis в Пловдив  с мен се свързаха  още 5-6 семейства от България.  Хубавото е че май Пепи е единствения с толкова голямо изоставане и агресия. Искрено се надявам другите да се развиват добре и да нямат нашите проблеми!

# 417
Lyusy,
сигурно е възможно човек да има и WS, и ASD, но доколко е вероятно, това да е факт и при твоя Пепи, не знам. Не подлагам на съмнение казаното ти от"Св.Никола" и Европейската асоциация. Но все пак, проучванията са противоречиви. Искрено се надявам, детето да остане с основната си диагноза, защото "нашият" спектър сам по себе си е много труден поведенчески и когнитивно. Изпращам ти два линка - единият към Канадската асоциация по WS, където има доста съвети за справяне, включително с агресивността. Някои от тях ми се струват доста по-различни, отколкото са за ASD. Пускам ти също така и линк към Конференция, посветена на проблемите на WS. От краткото търсене в интернет, разбрах, че организаторът, институт "Солк" е сред водещите.

В повечето материали има сравнения с "огледални образ" на WS, както наричат аутизма, поради което мисля, че ще са интересни и за други майки.

http://caws.sasktelwebhosting.com/knowledge.html
http://lcn.salk.edu/awards_books/proceedings.pdf

Направиха ми впечатление: (1) Много високата свръхчувствителност към звуци (90%), непредизвикващи неприятни усещания у невротипичните хора, (2) Много високият процент на децата с абсолютен слух (30%). При децата от нашия спектър са 10%, а сред "невротипичните" - 0,03%. Защо не провериш, дали детето ти няма такъв слух и да се опиташ да привлечеш интереса му към пиано например?! (3) Нови изследвания на мозъчната активност показват доста различна реакция на мозъка децата с WS и ASD на лица (в теста за разпознаване на лица).

Във връзка с (1) си мисля, че е добре да  изключиш, че проявите на агресия са свързани с тази свръхчувствителност и да предприемеш нещо в тази насока.  Peace Hug

Последна редакция: чт, 22 авг 2013, 11:55 от констанца

# 418
здравейте, мами Hug
Дарето вече е само с нощен памперс, благодарение на вашите съвети и на материалите, които Мирена ми изпрати. Освен това се бърше сама, като пишка:) Все още не инициира сама ходенето до тоалетна, но дава знаци детето. Дори вече пишка без проблем и на вън.
Започна да се включва в игри с топка с деца, харесва и да играе баскетбол:) Обича и тенис на маса. Изобщо види ли някой да играе игри с топка се включва веднага.
kojo, Дари правеше така и аз и хващах пръстите и показвах. В началото беше на сила, но после сама започна. Така и на барабан и ксилофон започна да използва двете ръце.
Също съм купила 2 еднакви пиана - сядаме на земята и свирим заедно или се редуваме. Пластелин също много помага. Разточваме и натискаме със всеки пръст, като броим до 5.
Специално при Дари броенето много успокояващо действа.
Селма, Дарето е приела много окситоцин. аз бях с много сложно секцио - 2 екипа ме оперираха и преди секциото и след това ми слагаха. Тя го е поемала и с кърмата. Трябваше матката ми да се свие за 24 часа за да се види дали ще се наложи махането и.

Диана, би ли сподели тия съвети и материали. За съжаление ние сме още с памперс и няма никакви индикации скоро да го свалим.

# 419
  • София, Борово
Гала, разбира се. Пусни ми е-меил.
Ако някой има предложение къде мога да ги кача и направо линкове да сложим към тях. Материалите са много полезни и не са само за тоалетна.

Общи условия

Активация на акаунт