Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 775
  • 758
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте!

Понеже синът ми е особен някои деца реагират срещу него дори и да не им е дал поводи, но тъй като с психоложката го насърчаваме да играе и да общува с децата като цяло, не само с точно определени, снощи се случи така че го заведох на площадка да играе, а е станал жертва на физически тормоз. Тъй като в групата играещи на това място деца имаше две деца от неговата група оставих децата да се отдалечат в тъмното, а аз бях при родителите мислейки че няма опасност да се случи нещо неприемливо /площадката е пред блока в който живеят и всяка вечер децата играят там/. Разбрах че нещо се случва когато той вече плачеше и бягаше дори и от мен. По-късно обясни, че тъй като децата които са го тормозели били близо до мен бягал в обратна посока и не се сетил че аз ще му помогна и не ме е чувал че го викам. В случилото се едното дете от групата от градината е помагало да го тормозят, а другото се опитало да го защити, но като не успяло се оттеглило. От снощи непрекъснато мисля какво трябваше да му кажа, какво да го посъветвам, за да може сам да се защити в такива ситуации. Казвал на децата че не му е приятно да го блъскат и ги молел да го пуснат да дойде при мен, но те разбира се не го пуснали. Снощи реагирах емоционално и неподготвено и му казах, че е трябвало да дойде при мен, но после се сетих, че догодина ще е съвсем сам в училището и осъзнах че давам грешен съвет, търсейки помощ от мен всъщност да бяга от проблемите. За момиченцето което го е държало докато го блъскат измислих оправдание, че сигурно го е било страх от момчетата и затова им е помагало, за да не се страхува от нея в понеделник като се видят в градината. Не съм сигурна че повярва, защото каза, че тя била приятелка с трите момчета които го блъскали. Това момиче е същото дете, което го беше нарекло крадец, когато друго дете си изгуби бумеранга и очевидно моето нямаше как да го е взело при положение че ръцете му са празни, джобовете на панталончето също. Същото дете беше му казало, че той няма да ходи на рождения й ден, но два дена по-рано бяхме получили покана от майката. Говорих с нея и тя ме увери, че случката в градината е плод на недоразумение и моя син наистина е поканен от момиченцето, но след случилото се снощи вероятно той правилно е усетил че тя не го иска. На самото парти е бил сам и аниматорките дори не са забелязали, че не е на масата и не са му дали от пицата. Не знам дали е правилно да оправдавам и обяснявам поведението на момиченцето, омаловажавайки истинското му отношение към моето дете. Лошото е, че имат общи приятелчета, разбира се с уговорката, че тези деца са приятелчета на моето само когато няма други деца с които да си играят и тогава играят с моя син. Той чистосърдечно разказва тези неща и макар че му е мъчно, че го търсят в краен случая все пак смята че тези деца са му приятелчета и се радва на моментите в които му обръщат внимание. Преди нямаше нужда от компанията на децата, но сега когато постигнахме този напредък ме е страх че случки като снощната /заради случилото се той определи деня като най-ужасния в живота му/ отново ще го затворят в черупката му и отново ще игнорира децата. Осъзнах, че аз като майка изобщо не съм наясно в тази ситуация как е правилно да реагирам. Надявам се да ме посъветвате нещо от вашия опит, за да съм наясно аз как трябва да реагирам - да се намесвал да го спасявам, какъв съвет за неговото поведение в такава ситуация да му дам, макар че той моментално ще игнорира думите ми все пак трябва да кажа правилните неща, а не знам кои са.

# 586
Рори72, не може постоянно да сме до децата си.Не бива и да оправдаваме и другите.
Постоянно сме под стрес и е нормално за секунди да се разсеем.Аз на твое място бих била по-наблюдателна и да поискам обяснение от децата и да им обясня, че поведението им е недопустимо. Crossing Arms
Аз искам да Ви попитам закъснявате ли за работа докато изпращате децата до ДГ? На моят мъж втори път му правят забележка, а той не смее да каже причината.Тук няма транспорт, а всеки ден не може да си позволим да ходим с таксита. Ставам в 6 часа и въпреки това се случва понякога да закъснее до 10 минути.Аз съм от 9 часа на работа, но заради детето отивам в 7:30.

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 12:16 от n_alex76

# 587
  • Бургас
Рори72 не знам какво да те посъветвам, моето дете още не търси контакт с други деца. А ако случайно се заиграе с някое, то играта им се състои детето в норма да имитира моето (да скачат, да се въртят в кръг) и по този начин да се забавляват. Тогава Сашко отразява другото дете и се радва. Вашите проблеми тепърва ни предстоят и аз също искам да чуя съветите на другите майки.
n_alex76 не може ли съпругът ти да се уговори когато закъснее за работа, да ползва по-малка почивка? На моята работа с колежка ползваме почивка с 30 мин. по-малко и си тръгваме по-рано, за да можем да приберем децата по с време от градината. Но то си зависи и от работното място. Слава богу аз случих на много либерални и влизащи в положение шефки.

# 588
Обучение по сензорна интеграция

Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" Сдружение "Тацитус" и Асоциацията на ресурсните учители в България, обединени във Фонд за терапии за деца с аутизъм, организираме обучение по „Сензорна Интеграция”- на 29 Ноември, 30 Ноември и 1 Декември в Залата за обучения на Болница „Токуда” и е предназначено за учители и специалисти- психолози, логопеди, специални педагози, които работят с деца и ученици със специални образователни потребности и различни нарушения- разстройство от аутистичния спектър, нарушен слух, нарушения от спектъра на обучителните трудности (дислексия, дискалкулия), множество увреждания.

ВХОД СВОБОДЕН!

Лектори: Kristiane Kull Sadacharam, postgrad.USC-USA, SI ® trener USC, усъвършенствала сензорна интеграция ® na Ayres клиника в Калифорния, ръководител на отдела за ерготерапия Детски център Мюнхен, ръководител за усъвършенстване SIAT®.

Лектори и практическа част- Полша:
Monica Domaradzka и Beata Kreciewska

Обучението се осъществява с подкрепата на Ники Кънчев и Дарик Радио!

Обучението обхваща преглед на основните понятия на теорията, оценка и лечение на сензорно интегративната дисфункция. Обучението е свързано със значението на основата, върху която се изгражда начинът на лечението.

Цели
На края, участниците ще бъдат в състояние:

Да разберат дефиницията за сензорна интеграция
Да дадат кратко описание на нормалните функции на сензорните системи и фазите на развитие на сензорната интеграция
Да свържат ефекта на дисфункция на сензорната интеграция с наличието на дефекти, проблеми, двигателна организация, поведенчески разстройства и трудности при учене
Да разберат ролята на квалифицирания терапевт и да направят преценка на сензорно интегративната дисфункция.
Да дадат кратък опис на основните принципи на сензорно интегративния подход на лечение.
Да бъдат наясно с предпазливостта, която трябва да се спазва при използването на този подход
Да започнат да изследват възможността за прилагане на техниката на сензорната интеграция в клиничната практика въз основа на получените информации
Да разберат значението на усвояването на нови знания и умения за тази теория и този начин на лечение чрез посещаване на признати курсове.

Сензорната интеграция е неврологичен процес, който по адекватен начин организира усещанията, които идват от собственото тяло и околната среда, което позволява ефективно използване на тялото в околната среда. Конкретно, той се занимава с това как мозъкът обработва множество сензорни модалности и ги преобразува в използваеми функционални резултати. Сензорната интеграция е от съществено значение за почти всяка дейност, която извършваме, тъй като е комбинация от много сензорни информации от съществено значение за нас, за да можем да разберем нашето обкръжение.

СЕНЗОРНАТА ИНТЕГРАЦИЯ Е ПРОЦЕС НА ИЗПОЛЗВАНЕ НА НАШИТЕ СЕТИВА

Сензорната интеграция се занимава с това, как мозъкът обработва сензорната информация, идваща от различни сетивни модалности. Това включва пет класически сетива (зрение), (слух), тактилна стимулация (докосване), обонятелна стимулация (мирис) и (вкус). Има и други сетивни модалности, като вестибуларно сетиво (баланс и чувство за движение) и проприоцепция (чувство за собственото положение в пространството). Важно е, информацията, идваща от различни сетивни модалности да бъде правилна. Самата сензорна информация е под формата на различни електрически сигнали, както и в различен контекст. Чрез сензорната интеграция мозъкът може да свърже цялата сензорна информация в съгласувано възприятие, въз основа на което е взаимодействието ни с околната среда.

За контакти и записване:
Ресурсни центрове, Регионални инспекторати по образование в страната РИО- та и допълнителен мейл за записване: invisible.bulgarian.children@gmail.com

# 589
Програма
ОБУЧЕНИЕ ПО СЕНЗОРНА ИНТЕГРАЦИЯ
29, 30 Ноември 2013 г.
1 Декември 2013 г.
Болница „Токуда”

Организарано от:
Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" Сдружение "Тацитус" и Асоциацията на ресурсните учители в България, обединени във Фонд за терапии за деца с аутизъм
 Предназначено за учители и специалисти- психолози, логопеди, специални педагози, които работят с деца и ученици със специални образователни потребности и различни нарушения- разстройство от аутистичния спектър, нарушен слух, нарушения от спектъра на обучителните трудности (дислексия, дискалкулия), множество увреждания.

ВХОД СВОБОДЕН!

29.11.2013 г. , петък
Лектор: Kristiane Kull Sadacharam, postgrad.USC-USA, SI ® trener USC, усъвършенствала сензорна интеграция ® na Ayres клиника в Калифорния, ръководител на отдела за ерготерапия Детски център Мюнхен, ръководител за усъвършенстване SIAT®.

09:00 - 10:30 :         Представяне на теория и практика на Сензорно – интегративната терапия  Sensory- Integrative Ayres Therapy SIAT®GSID®

10:45 - 13:00:          Какво е Сензорна интеграция? – В четири стъпки:
-   Какво е Сензорно- интегративна дисфункция Sensory-Integrative Dysfunction SID?
-    Какво е Сензорна система? / Sensory Processing /
-    Какво е Модулация/ разстройство / Modulation / Disorder /
-   Как дисфункциите на процесите в нас влияят върху ежедневието ни?
-   Живот с ADL   

14.00- 15.30                       Почивка
15.30
                                               Praxie versus Dyspraxie
                                               Разстройство с дефицит на вниманието – с или без Хиперактивност /Attention Deficit Disorder ADD with or without hyperactivity ADHS /
                                             Причини и ефект/  cause and effect/
                                              Примери / case examples/
                                              Въпроси

30.11.2013 г. , събота
Лектори и практическа част- Полша:
Monica Domaradzka- Global Training Терапевт :
Представяне на Метода Global Training, като метод подпомагащ развитието и подкрепата на деца със специални нужди и дефицит на вниманието.
-   Какво е  Global Training
-   Как е създаден Global Training
-   Тези, на които се базира метода
-   Цели, методи и влияние върху деца със СИД
-    – Имидж на метода Global Training и на терапевтите, които го използват;
-    Диагноза и структура на работа на Global Training.
-   Подход при метода;
-   Курсове и обучения;

Практическа част: Представяне на пакет от двигателни упражнения, показващи същността и целите на Global Training Methods-
(Желателно е носенето на леки дрехи, които позволяват свободно движение)
Beata Kreciewska- Сензорен терапевт, Докторант;
1 Диагностициране и обучение - CARS, PEP-R, AQ, ASAS
2 Ефективна намеса
3 Ефективни терапевтични модели в сензорната интеграция и приложенията им-
Metoda behavioralna, Metoda Aktywności Knillów, Metoda Dobrego Startu, Metoda Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne, Metoda A. Tomatisa, Metoda Opcji (THE SON-RISE), Biofeedback, Kinezyterapia, Gimnastyka Mózgu P. Dennisona, Muzykoterapia, Arteterapia, Kinezyterapia
4 Структориране на индивидуален терапевтичен план и програма
5 Ролята на семейството в терапевтичния процес
6 Световни новини за аутизма и диети

Практическа част:
1 Да почувствам какво аутистичната личност чувства- „Да вляза в обувките на аутистичната личност”
2 Музиката като образователен подход
3 Авторски тренировъчни сесии
4 Арт терапевтични сесии

09.00-11.00 Global Training Лекция
11.30-13.30 Представяне на метода, който използва  Beata Kreciewska
13.30-15.00-  Почивка
15.00-17.00
Практическа работа- Workshop Група A - Beata Kreciewska
Практическа работа- Workshop Група B - Monica Domaradzka
17.00-19.00

01/12/13
09.00-11.00
11.30-13.30
14.30-16.30
17.00-19.00

За контакти и записване:
Ресурсни центрове, Регионални инспекторати по образование в страната РИО- та и допълнителен мейл за записване: invisible.bulgarian.children@gmail.com

# 590
Една наша 6- годишна битка даде резултат-

Законът за народната просвета беше променен и допълнен във „Форми на обучение” с „Комбинирана форма на обучение за деца със специални потребности” по предложение на народни представители от БСП, както и от народни представители от ГЕРБ и по инициатива на Фондация „Стъпка за невидимите деца на България” и Асоциацията на ресурсните учители България НАРУ.
Народните представители гласуваха на второ четене в Пленарна зала на 20.09.2013 г. промяната, обнародвана в Държавен вестник с Указ на Президента на Р България № 182, публикуван в брой: 84, от дата 27.9.2013 г.   Официален раздел / НАРОДНО СЪБРАНИЕ:

Чл. 31 от ЗНП Закона за народната просвета се допълва т. 8 Комбинирана форма на обучение, като се създава и ал. 2:
„(2) Формата на обучение по ал. 1, т. 8 се организира при условия и по ред, определени в правилника за прилагането на закона, за ученици със специални образователни потребности, които се обучават по индивидуални образователни програми, изготвени в съответствие с държавното образователно изискване по чл. 16, т. 8, съобразно индивидуалните им възможности и потребности.“

Комбинираната форма е подходяща за деца със специални потребности, особено за деца и ученици от аутистичния спектър, поради поведенческите си проблеми и дефицит на внимание, и от нея ще се възползват най- вече децата, които в момента се обучават в Индивидуална форма на обучение на основание чл. 85 от ППЗНП, която обаче не касае децата със специални потребности, а:
-   Надарени деца ( които се обучават в две училища едновременно);
-   Деца, които отсъстват от училище повече от 30 дни по болест ( например със счупен крак);

Комбинирана форма означава детето да влиза в часовете, които не изискват специална концентрация в масовия клас, с цел : интеграция и да се обучава индивидуално по предметите, които изискват силна концентрация и обратна връзка с цел: постигане на максималния капацитет на възможностите му.

Макар и допълнението да влиза в сила от датата на обнародването му в ДВ- 27.09.2013 г., приложението на закона ще започне от Втория учебен срок на учебната 2013/ 2014 г., а там, където училищата има готовност- може и веднага.

Преминаването от една форма на обучение в друга, става само след писмено заявление на желанието на родителя до Директора на училището!

Примерен текст на заявлението за промяна на формата на обучение:

ДО   
                                                             ДИРЕКТОРА НА
                                                                        .…………………………
                                                   ГР. ………   

ЗАЯВЛЕНИЕ

от

Родител: ………………., гр. ……….., ул. …………., тел. ……………..

Родител на ………………., ЕГН …………….., …….. за учебната 2013 г.- 2014 г.

Уважаеми/ уважаема  Господин/ Госпожо Директор,

Моля детето ми ……………..……………….… да премине от Индивидуална на Комбинирана форма на обучение за учебната 2013 г.- 2014 г., на основание чл. 85 от ППЗНП и  на основание УКАЗ № 182, публикуван в брой: 84, от дата 27.9.2013 г.   Официален раздел / НАРОДНО СЪБРАНИЕ, с който се постановява изменение и допълнение към Закона за народната просвета, като в чл. 31 се допълва т. 8 Комбинирана форма на обучение, като се създава и ал. 2:
„(2) Формата на обучение по ал. 1, т. 8 се организира при условия и по ред, определени в правилника за прилагането на закона, за ученици със специални образователни потребности, които се обучават по индивидуални образователни програми, изготвени в съответствие с държавното образователно изискване по чл. 16, т. 8, съобразно индивидуалните им възможности и потребности.“, като съгласно Параграф 4 от Указа:
§ 4. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“.
Законът е приет от 42-ото Народно събрание на 20 септември 2013 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание,

Заявявам желанието си синът ми/ дъщеря ми ………………. премине от Индивидуална / присъствена дневна форма на обучение на Комбинирана форма на обучение, считано от …………. г.

…………. г.                                              С уважение: ....................
гр. …..                                                                   / ……………./

И до момента, Комбинирана форма на обучение , се прилага в училища, в които има добра воля и добронамереност, но не беше законово уредено, което създаваше проблеми особено след 4- ти клас, когато учителите са много.
С промените в Закона за народната просвета от 2002 г., когато се добави „Интегрираното обучение на деца и ученици със специални образователни потребности” и Наредба 1 от 23 Януари 2009 г. за Обучението на децата и учениците със специални потребности, се уреди интегрираното обучение на специалните деца, но не се уреди формата им на обучение.

Сега, с допълнението на т. 8 в чл. 31 в ЗНП, този пропуск се запълни.

Важно да се знае от родителите:
Индивидуалната образователна програма, съгласно Наредба 1 от 23 януари 2009 г. се разработва от училищния екип и има за цел да подпомогне детето със специални образователни потребности.
Индивидуалната образователна програма- не е форма на обучение, не е и програма за обучение- тя определя оценката на постиженията на детето и начертава план за работа и върху кои качества и умения.
Индивидуалната образователна програма е подкрепяща програма!

Бланка на индивидуална програма имат всички деца и ученици със СОП, които се обучават интегрирано. Тя е колективен документ, касаеш състоянието, критериите за оценка и обучение, потребностите и способностите и накрая помага на учителите да се ориентират как да обучават едно дете, какви средства и методи да използват и какви резултати да очакват
Но формата на обучение до сега беше : ПРИСЪСТВЕНА ДНЕВНА и ИНДИВИДУАЛНА.
Вече съществува опция- шанс за децата ни- и КОМБИНИРНА!

За децата със специални образователни потребности, които се обучават само в присъствена дневна форма, също се разработва индивидуална образователна програма, но те се обучават в: присъствена дневна форма.

Към 2013 г., децата от аутистичния спрктър, тези, които все пак са получили шанс да са в масово училище, се обучават в 90 процента от случаите се обучават в индивидуална форма, заради поведенческите си проблеми.

А в индивидуална форма на обучение, те стават все по- малко социални и няма начин да се социализират в индивидуалната форма!

А ние, техните родители някой ден ще сме на небето и няма да можем да ги пазим и участваме в комуникацията им със социалния свят!

Затова, КОМБИНИРАНАТА ФОРМА на обучение за деца със специални потребности е животоспасяваща за много семейства.
Екипът за оценка в заключението си- препоръчва видът и формата на обучение, а обучението се извършва по учебен план за съответния клас, утвърден от директора на училището и съгласно учебните програми по учебните предмети.

Важно е ние, родителите- да правим разлика между учебен план от учебна програма и от индивидуалната образователна програма.
И индивидуалната образователна програма не е учебен план, не е и учебни предмети, тя има за цел да подпомогне детето и отчита развитието на детето!

Сама по себе си- Индивидуалната форма на обучение беше замислена през 80-те години, когато нямаше "деца със специални образователни потрбности", защото те просто бяха набутани в институции и училища за бавноразвиващи се. Затова, след като през 2002 г. , Законът за народната просвета призна съществуването на специални деца в свое допълнение и след като няколко години по- късно се създаде наредба 6 за интеграцията на деца със специални образователни потребности, сменена по-късно от Наредба 1, се разреши на специалните деца да посещават масовото училище.
Но има едно особено предизвикателство за учителската колегия и това са децата от аутистичния спектър, защото тяхната специалност не се изразява нито във физическо увреждане, нито ментално, нито умствено изоставане, а в поведенчески проблеми, хиперактивност и липса на комуникация или много некачествена комуникация, поради което- заради незрелостта на обществото ни- много родители са склонни да преместят "нормалното" си дете, далече от специалното и , което влияе негативно върху делегирания бюджет на училището!
Поради всичко това директорите се страхуват от децата ни като дявол от тамян!
И там,където все пак има някаква добронамереност, се предлага на детето , за да е в масовото училище- индивидуална форма на обучение, съгл.чл. 84 ,от ПЗПНП, която обаче не е предвидена за деца със специални потребности!

Да си честитим новия шанс за децата ни!

И да бъдем търпеливи!
Да бъдем градивни!
И да приемаме и обичаме децата си с техните странности!

# 591
Работа и подход към деца и ученици от аутистичния спектър- с Владислава Цолова- Председател на Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" в e- Списание за психология "Посока" и Анелия Дудина:

http://slance20.ovo.bg/Broi_37.pdf

Насоки за работа с деца с аутизъм- От "Педагози БГ":
http://www.pedagozi.bg/polezni-saveti/nasoki-za-rabota-s-deca-s-autizm

А иначе, всеки от нас намира или пък не намира пътя за детето си и от него към различни социални субекти и обекти:)
Моят син например, когато бъде поощрен колко е добър в нещо и добре го е направил, изпада понякога в състояние на невъзможност- не се побира в кожата си и крещи, че е лош, но ако учителката например му каже, че не е доволна от него днес, той казва с гордост
"Аз пък съм си доволен"

Днес бил брилянтен по математика, една от причините е, че математиката му е след час по музика, където се разпяват с учителката цял час, тя пее като славей, а той е ценител и се зарежда, а другата е, че няколко дена не ходи на училище и винаги след такава почивка е по- съсредоточен и капацитетен.

Учителката се опитала да му изкаже голяма похвала, но той знаейки, че това ще го доведе до нежелано за него и околните състояние казал:
"И аз се чудя- аз ли съм много глупав или понякога се правя"

и показал, че не трябва да го закачат.

Появи се и съществуването на "контрол на публиката"- осъзнаването, че го наблюдават и оведението му трябва да е съобразено с това.
Има и негативен ефект, че за някои неща е започнал да се срамува много повече от допустимото и създава проблем.

Медала има две страни, но аако сега можех да си избирам детето- моето си или същото , но "типично", бих ревнала веднага като ранена в сърцето пантера
"Искам си детето- моето"
Simple Smile

# 592
Здравейте 

Мами искам да ви попитам за детската градина как приеха децата ви , имахте ли проблеми с учителките децата как приеха вашите. Ходим всеки ден със съпругът ми но усещам че не ни съдействат даже май искат да се отърват и нашето дете се държи странно с децата както стои започва да ги бута те падат удрят се или силно ги прегръща и увисва на тях в комбинация с физиономиите които прави изглежда глупаво отстрани, трудно му е да общува с тях . Rolling Eyes

# 593
Kezaja поздравления за страхотните резултати които сте постигнали ако е удобно пиши занимават ли се специалисти с детето сега или в миналото , спазвате ли диета, добавки ,терапии. С какво да му помогна относно социализацията какъв специалист да търся. Благодаря предварително Wink

# 594
Всички терапии, които съм описала на сайта на Фондация "Стъпка за невидимите деца на България  - www.autism-bg.org в "Терапии"           
Диети никога не бих правила на детето си, чиити организъм е подрастващ. Запознала  съм се с всички Теории, които съм описала в "Теории"
на същия сайт.
Няма нещо обаче, което да прави чудеса.

От значение е капацитета на детето и чудо, в зависимост от него, може да стане само с помощта на Приложния поведенчески анализ - ABA
я"

# 595
здравейте мили мами
казвам се виолина и имам 4 годишен син, при които преди две седмици се установиха маркери от аутистичния спектър.
все още никои не каза категорично АУТИЗЪМ, ни всички казват че има изразени маркери.
аз все още съм като гръмната и не разбирам почти нищо което ни се случва, а претендирам че съм интелегентен човек с медиццинско образование. но..... когато касае моето дете сякаш нищичко не зная от медицината.
предстой ни консултация в клиника св. Никола. но аз вече втора седмица започнах работа с психолог защото реших това за най редно докато чакам следващите обследвания на специалистите.
адски много съм объркана и се чувствам сякаш целия ми свят се срина.
сега влизам за първи път и нямах време да почета, но като заспи детето ще седна на спокоиствие да разгледам страниците.
интересува ме всякаква информация за проблема а и същевременно искам да общувам с някого за това. знаете че това не е много добре прието състояние и са малко хора които го разбират като състояние а не като болест, за това се обръщам към вас мили майки
зная много неща а в същност усещам че нищо не зная и АДСКИ МНОГО СЕ СТРАХУВАМ

# 596
Заповядай
http://threetoseven.wordpress.com/2011/01/16/dan2/

Започваш да четеш и да си ползваш медицинското образование. И не си мисли, че е лесно. Подкрепа от колегите ти с медицинско образУвание няма, добре че има интернет.

# 597
Здравей, violina.d!
Препоръчвам ти тази книга:
Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер
Повече занимания с детето.Наблюдаване на силните му страни и интереси, които да се използват чрез игра да напредва. Peace

# 598
Книги има много хубави.

В момента чета горната, полезна ми е.
Услужиха ми и със http://www.helikon.bg/author/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%8 … %B2%D0%B8_104187/ също много хубава, на много достъпен език и много добри методи.

А тази някой ми я беше препоръчал тук от темата, дано не ми се обиди, ама книгата изобщо не ми допадна. На всичко отгоре ми бяха пратили друга и чаках цяла седмица дали ще ми я подменят. Плащах  куриер, а другите книги ги има в книжарницата, та приключих с интернет пазаруването, май все съм карък.
http://www.medbookbg.com/pedagogy/Romel/01.html

Методът на Ловас , линка от първа страница е също една от най-добрите за мен.

Сега започваме биокалций на Тиенс, държа на него заради таурина вътре. Съдържа още цинк, желязо, витамин С и разбира се калций. Взела съм и сурови тиквени семки, те са много полезни за мозъка, съдържат много магнезий.  Също започнахме и витамин Б комплекс.

Рибено масло не давам, заради омегите в него, които превъзбуждат мозъка. Не само заради епилепсията, ами и ги смятам за неподходящи за деца, имащи проблеми с гнева и агресията, както и хиперактивни деца.

violina.d, чети всичко от първа страничка и лека полека ще се нареждат нещата, заедно с работата с психолога, дано сте уцелили подходящият.

# 599
⅞ ...and Happily Ever After омегите в него са основните градивни елементи на мозъка.

Общи условия

Активация на акаунт