Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 23

• 76 739
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
В последните 10 години не веднъж сме обсъждали какво предизвиква аутизъм и винаги- след спор или кротко обсъждане:), единодушно сме стигали до извода, че ако ние тук открием причината, ние ще получим Нобеловата награда, която до сега никой не е получил- в областта- какво предизвиква аутизъм и кое ще го накара "да изчезне"Simple Smile))

В този смисъл _re_ge е абсолютно права!

И- има и научни доказателства от какво се повлиява поведението на аутистичната личност към приемливо.
И това е науката- Приложен поведенчески анализ, чрез която ABA терапевтите работят върху оперативното поведение на детето- поведението, с което оперираме върху околната среда- за постигане на желания от нас ефект.
Тъй като рефлективното поведение при аутистичните личности, не е желаното- т. е.- не е социално приемливо поведението им, основано на рефлекса- като например да се ядоса на нещо аутистична личност и да замахне в ресторант, за да свали всички играчки от коледната елка на ресторанта. Ако обаче го мотивираме по адекватен начин, че ако не сваля играчките от елхата, ще получи желаното от него подкрепление- нещо, което той обича и е много високо в неговите ценности, вероятността да спре да прави социално неприемливите неща в този момент, е доста голяма.
Само че- само с добро, заплахите обръщат резултата в полза на неприемливото поведение.

Така че, идеята за "недостизите в организма"....Simple Smile
да

А иначе, дето _re_ge казваш  да бъде диагностицирана причината, това май вече не стои на дневен ред в академичните среди.
Приложните поведенчески терапевти не казват "Дай да видим какво е предизвикало това и да се върнем в миналото, раждането и прераждането"- смятат това за отживелица, безсмислено и неработещо , а казват "Дай да видим какво е поведението му и да се включим в създаването на мотивацията му, за да видим какво ще стане"

Научо казано е така- наблюдават психоаналитик и приложен поведенчески аналитик лек автомобил, който създава проблеми с поведението си.
Психоаналитика казва "Кога се е появил проблемът и каква е природата му?"
Приложния поведенчески аналитик не губи време в празни размишления, а казва "Нека покараме и да видим какво става!"

Последна редакция: сб, 14 дек 2013, 11:53 от Kezaja

# 661
Ако позволите, да ви посъветвам за правилния правопис на:
"недостизи" - недостици
"диагнозстирана причината" - диагностицирана  Peace

# 662
Елементарно, Докторе:)

Това професионално ли беше или просто искахте да покажете, че четете понякога, макар и не всичко да разбирате?Simple Smile)

Техническите и грешки на езика имат ли нещо общо с темата?
Доктор по правопис ли?
защото пишещите ангажирани тук с темата са грамотни възрастни, които често бързат и "изяждаме" букви, разменяме.., но това не е темата, така че...go out

# 663
"диагнозстирана причината" - диагностицирана  Peace

Доктор Ал
ако започнете да поправяте всички правописни грешки на пръстите ми няма да ви остане време да размислите над написаното. Аз съм човекът който пише най-неграмотно в тази тема защото мисълта ми тече по-бързо отколкото пръстите ми успяват да следват след нея. а не искам да се препрочитам и корегирам защото вярвам че пишещите и четящите тук ме разбирам смислово без значение колко смешни или глупави грешки съм допуснала.

"Когато на човек му убягва смисъла той се захваща за правописните грешки , точките и запетайките" ми казваше един стар професор в университета.

# 664
Препоръчвам ви този филм

# 665
Дами,
не бих си позволил поправките, ако "недостизи" се появяваше за първи път. Вярно е, че сравнително рядко влизам вече в темата, но това е, защото тя много залиня и не намирам разискване, в което бих могъл да се включа.  Пък и при тази любезна покана за "go out", със сигурност няма скоро да изпитам желание да ви посетя. Peace

# 666

да бъде диагностицирана причината, това май вече не стои на дневен ред в академичните среди.
Приложните поведенчески терапевти не казват "Дай да видим какво е предизвикало това и да се върнем в миналото, раждането и прераждането"- смятат това за отживелица, безсмислено и неработещо , а казват "Дай да видим какво е поведението му и да се включим в създаването на мотивацията му, за да видим какво ще стане"

Научо казано е така- наблюдават психоаналитик и приложен поведенчески аналитик лек автомобил, който създава проблеми с поведението си.
Психоаналитика казва "Кога се е появил проблемът и каква е природата му?"
Приложния поведенчески аналитик не губи време в празни размишления, а казва "Нека покараме и да видим какво става!"

Абсолютно го подкрепям , но съм наясно от личен опит че да стигнеш до тази мисъл отнема време. Спомням си много добре периода когато по цели нощи ревях- защо не могат да разберат какво му има на детенцето ми, надявайки се , че ако се изясни причината то тогава сме постигнали половината от крайната цел- детето ни стане дете в норма. Сега вече - 4 години по късно,  сме наясно , че понеже няма видими прични и не се налага медикаментозно лечение е по-важно да опитаме всички възможности за комплексна терапия ( от изпитани академични до "шамански' методи ) и да видим докъде можем да "притиснем"  получавайки положтелен резултат. Всеки родител знае че товае като да работиш с "черна кутия" - подаваш на входа нещо и чакаш на изхода резултат. Ако няма такъв сменяш методата, ако има - опитваш докъсе детето поддава и така... като в тангото.  

Може и от най-неочакваното детето да подръпне напред, може и най-изпитаното да не доведе до движение. Всяко дете е уникално и всеки родител трябва да е като 'антена" или "проводник" , защото никой друг не е толкова кръвно до болка заинтгересован в наваксването .

Последна редакция: сб, 14 дек 2013, 20:06 от _re_ge

# 667
Филмът "Мозъкът на Юго" препоръчвам горещо:
http://www.youtube.com/watch?v=A-THwCBxWjg

Много ясно се вижда как в годините- от 70- те години на миналия век до днес е работено и е доказано какви са работещите терапевтични практики и от какво се повлиява положително поведението на аутистичниата личност.

Както и от първо лице личности и техните семейства- чувства, емоции, респект

Докторе, ако имаше нещо градивно в намесата ви, не бихме ви пуснали...
но да поправяте някой, че заменил буква или изпуснал, ставате смешен, освен че и дребнав, дето си няма друга работа и търси начин за издигане в собствените си очи

Да поработите върху изграждане на базисната си увереност и увеличаване на чувството си за значимост, за да имате по- добра самооценка и сте полезен някъде, без да сте дребнав, ако наистина имате с какво да сте полезен.
За сега, би било достатъчно- на себе си.

# 668
Дами,
не бих си позволил поправките, ако "недостизи" се появяваше за първи път. Вярно е, че сравнително рядко влизам вече в темата, но това е, защото тя много залиня и не намирам разискване, в което бих могъл да се включа.  Пък и при тази любезна покана за "go out", със сигурност няма скоро да изпитам желание да ви посетя. Peace

Мен думата недостизи не ми пречи, споделянето на опита ми е ценно.
Доктор АЛ
Мисля че можехте да се оттеглите без да ни размахвате назидателно пръст. Вие не сте на нашето място ( и ви пожелавамникога да не бъдете ) ... и ние не сме на вашето така че пълно и цялостно  разбиране помежду ни не е възможно.

Опитвате се да ни обидите с "залиня" - смешен сте и жалък , освен това прозира и дребна злобичка и презрение към нас. Не смятам че някой ще страда от вашето отсъстие дори в "залинялата" ни тема. а тя може и да позалинява защото нашите деца за нас са ежеднение , а за вас вертоятно са просто интересна тема в бг-мамма. 

P.s. Сега остава д ами поставите двойка за многото правописни грешки...  Joy

# 669
_re_ge ,

Там от където се връщаме, други на там отиват:), но всички минават през това, през което си минала ти, аз, другите майки, след диагностиката...

Няма начин.., обаче продължаваме:)

# 670
извинявайте за тъпият въпрос, но какво трябва да направя за да тръгнат субтитрите. благодаря

# 671
# 672
Съжалявам момичета но АБА е т.н snake oil. Дресировка целяща не да възстанови детето, а да го дресира. Дорка е напълно права в това отношение.
Едно дете преди да се диагностицира с каквото и да е като аутизъм трябва първо да се изследва за генетични причини, тежки метали, анемии, недостиг на витамини и т.н. И да се тества за leaky gut и пептиди на глутена и казеина в урината.
За това че майката на нсикофунцониращия аутист ще ми се изсмее, за това ще е нискофункциониращ. Ако си беше извадила главата от задника току виж детето и влезе в норма.

# 673
Съжалявам момичета но АБА е т.н snake oil. Дресировка целяща не да възстанови детето, а да го дресира. Дорка е напълно права в това отношение.
Едно дете преди да се диагностицира с каквото и да е като аутизъм трябва първо да се изследва за генетични причини, тежки метали, анемии, недостиг на витамини и т.н. И да се тества за leaky gut и пептиди на глутена и казеина в урината.
За това че майката на нсикофунцониращия аутист ще ми се изсмее, за това ще е нискофункциониращ. Ако си беше извадила главата от задника току виж детето и влезе в норма.

Може би преди да коментираш е добре:

1. Първо да прочетеш това :

https://plus.google.com/photos/105424083040728833586/albums/5884 … 24083040728833586

2. И Второ да намериш нужния специалист/сътрудник и да го приложиш на детето си (  ако искаш паралелно с диетата разбира се  )  за да може разсъждаваш на тема що е то АВА и има ли приложение от собствен опит .... а не просто така защото си си съставила мнение от попрочетеното тук и там.  

Ще се радвам да наблюдавам случай как едно дете със СОП става нормално само защото не консумира продукти с глутен и казеин и приема витамини и добавки. Следя постовете ти с интерес  но досега не съм забелязала прогресиращо развитие при вас от това че проповядваш диета под път и над път. Моето дете пък БЕЗ диета  и  започвайки на 3 години с т.н. от теб АБА "дресиировка" и продължавайки след това през ГПП най-вероятно на есен 2014 ще тръгне първи клас в нормално училище.

Така че отново се повтарям но не преминавай от частното към общото първо
и второ не обиждай майките на нискофункциониращите аутисти защото при тях ни диета ни АБА не биха довели го главоломни успехи ( независимо къде точно се намира според твоят коментар главата на майките  ) ....  при все че забелязвам сред познати деца със СОП че тяхното приложение все пак подобрява в някаква степен  качеството на живот на децата.  

# 674
_re_ge  все искам да ти благодаря, че преди време беше постнала ГПП  Hug

Общи условия

Активация на акаунт