Отговори
# 420
Не вярвам където и да е в Германия да има жилища с такъв месечен наем, които да се водят "лукс".
Зависи от провинцията. У наше село има такива 2-3 стайни които са лукс и са с такъв наем.

# 421
момичета само да попитам още нещо. оказва се че за нашата работа има локация в мюнхен и в берлин. не знам дали парите и условията които ще предложат за двата града са еднакви. според вас къде е по добре за живеене с деца в училищна възраст. искаме да ни е по спокойно, уредено и децата по бързо да се приспособят, да учат с немските деца а не с чужденци като нас. моля който има наблюдения от двете места да се включи с мнение. отново много ви благодаря   bouquet

# 422
и нещо много важно за нас. както знаете в българия има доста голяма разлика между училищата както вътре в софия, така и в провинцията и селата. това така ли е в германия. има ли такава голяма разлика в училищата които са в големите градове и тези в малките градчета и покрайнините.

# 423
Аз лично бих предпочела Берлин, но предпочитанието ми е по-скоро емоционално и базирано на впечатления на приятели, лично не съм живяла в нито един от двата града.
Да, има разлика в училищата. Но може едно селско училище да е много по-добро от училище в големия град. Не населеното място определя добро ли е едно училище, а качествата на директора и учителския колектив. При началните училища най-голямо влияние за качественото образование има основния учител на класа, а не училището като цяло. За Гимназиите, Реалшулетата и т.н.  репутацията на училището е по-важна. Говорим за държавни/общински училища, частните такива са друга бира.

# 424
Мюнхен е по-добре ,отколкото Берлин.

Относно училищата, никога не можеш да бъдеш сигурна че детето ти ще учи с немци. И това не е толкова важното в случая, а дали преподавателите стават.

# 425
Мюнхен е по-добре ,отколкото Берлин.
Kaжи защо, и на мен ми е интересно.

Ако ще сравняваме двата града, бих написала на един лист плюсове и минуси по основни критерии, примерно така:
Плюсове Берлин: цена на живот, жилища, здравеопазване, културна програма, Бг училище с добра репутация.
Плюсове Мюнхен: повече възможности за работа, има Бг училище, климата е по-добър... (друго...?)

Образование - еднакви възможности и за двата града (като че ли учебната система в Бавария е по-консервативна като цяло).
Вероятно изпускам важни критерии, нека другите допълнят, но така или иначе мненията са ни субективни.

# 426
Чета с интерес отзивите и мненията ви за Берлин, тъй като половинката е вече там, а ние се очаква до края на август също да пътуваме.
Благодаря.

# 427
наистина ли здравеопазването е по добро в берлин... тази година толкова вируси изкараха децата, колкото преди това за няколко. много държим на здравеопазването да е достъпно и качествено. миналата година брат ми беше на круиз с детето и в барселона си ударило главата. оказало се че в събота и неделя няма къде да бъде прегледано, нямало невро-хирург в цяла барселона. в софия както знаете е уредена спешна помощ в различни болници по всяко време, нищо че някъде се чака с часове.

# 428
Е, то още малко ще излезе, че в София всичко е по-уредено. А и Спешна помощ, за която се чака с часове... Някак двете понятия се взаимоизключват в моята глава Peace
Не знам какъв е бил случаят с Барселона, но надали не е имало абсолютно никакъв вариант. По света е малко по-различно, но със сигурност е по-добре организирано. Поне откъм здравеопазване.
В Германия, както вече стана ясно, има частни и държавни медицински застраховки, като ако съпругът ти е на ТД, към неговата застраховка автоматично можете да влезете и вие. Само не знам дължи ли се някакво доплащане. В нашият случай, обаче, работата е с Gewerbe, така че застраховката е задължително частна. Предстои да установя можем ли и ние с детето да се включим или аз трябва да правя отделна.

# 429
ами брат ми говори свободно испански и английски и се е обаждал къде ли не, на застрахователите, на болниците в барселона, дори корабния лекар е казал че е така там.....просто споделям опита на брат ми. предложи ли му ако иска да слезе от караба и това е. по натам не е ясно какво става. добре че е нямало нещо сериозно. от майки в англия знам че здравеопазването хич не е на ниво, много се чака за прегледи, лекарите съмнителни индийци ;-0 явно зависи и как плащаш или си застрахован. в българия здравеопазването е предимно за циганите - пред всички спешни кабинети ги има в изобилие. явно не плащат осигуровки и нямат лични лекари и направо се редят пред безплатните спешни кабинети.

# 430
Аз смятам, че навсякъде в Германия здравеопазването е добро, в по-големите градове има по-голям избор специалисти по-високи нива и повече болници.
За плюса на Берлин при здравеопазването имах предвид онази известна университетска болница - (Шарите ли беше?), която е една от най-добрите в Европа.

# 431
  • в сърцето на един мъж...
Университетска болница в Мюнхен също е една от най-добрите.

# 432
Аз бих избрала Мюнхен заради близостта с Австрия - за ски, и Италия - лятото за море. Мюнхен има южняшки чар. Кафенетата с маси на тротоара са почти като в Италия. Хората са по-сърдечни отколкото на север.

# 433
И аз съм за Мюнхен.
Според мен предимството на Берлин са цените на недв. имоти. Друго не се сещам честно казано.
Според мен и тук здравеопазването е доста добро и двата университета имат болници.
Мюнхен е градът с най-ниска престъпност. Тук няма такива квартали като гета където да те е страх да стъпиш.
Като цяло сигурно са по-консервативни, но като цяло и тук е доста голям процента на чужденци. Да не си мислите, че живеят само яко баварци и баварки.
Близостта до планините и морето и Италия не е за пренебрегване. Също и пътуването до България е по-кратко. Според мен и климатът е по-приятен тук от колкото Берлин.
И като цяло има много възможности за намиране на работа.

# 434
Е, в крайна сметка човек отива там, където е работата му... Надявам се да ни хареса Берлин.

Общи условия

Активация на акаунт