Отговори
# 60
Zai zai, ние сме оставяли в Берлин на Мcparking, никакъв проблем, много е удобно.

# 61
Zai zai, ние сме оставяли в Берлин на Мcparking, никакъв проблем, много е удобно.
Благодаря, Шеки! И аз тях гледах. Много полезна информация!

# 62
  • anywhere
Чакайте да напиша нещо и аз в новата тема...  Mr. Green Намерихме жилище във Франкфурт, хубаво, на прилична цена, в хубав квартал, грундшулето по район за дъщеря ми се оказа много добро, та там проблемът ще е само в кой клас ще я запишат - казаха втори (тя е завършила първи в бг), но не съм сигурна, че ще се справи. Синът ми е по-сложен - от шуламт искат да го тестват за къде е точно, но отделно от това гимназията, където му показах документите, също искат да го препитат дали да не го вземат направо там, а да не минава първо през реалшуле. Та сега още на третия ден от стъпването му на немска земя започва с четиридневен тур изпити, в поредни дни... Чудя се дали да му го причинявам, като съм почти сигурна, че няма как да се справи с такова ниво и натоварване?!  newsm78 В началото бях ентусиазирана, че му дават шанс за гимназия от самото начало, даже купих учебниците по математика и немски за пети клас гимназия, за да видим какво е нивото, но все повече се колебая дали да не си го запиша в реалшулето, за да го предпазя от този първоначален стрес... Не знам, мисля още де.

# 63
  • Germany
Зъхи, а детето какво иска? Ако е готов да опита и не би го притеснило да повтори, ако не се справи, аз лично бих опитала директно в гимназията /ако се справи с изпитите, разбира се/.
Честита ви квартира и добре дошли! Simple Smile

# 64
  • Където ми покаже сърцето
Зъхи,за дъщеря ти аз бих препоръчала да си започне първи клас,ако не знае немски и съответно латинските букви.
За синът ти аз бих направила теста в гимназията.Ако теста мине ок,значи детето е готово и няма защо да се притесняваш.

Сега от мен въпрос свързан пак с образованието.При мен има назряла ситуация за решаване.Опитвам да се справя и да я овладея,но имам нужда от съвет и помощ.
Моят син е първи клас и нашите перипетии с учителката започнаха след първият месец.В момента ситуацията е такава,че тя иска да го остави да повтаря първи клас.На нас това не ни е училището по местоживеене,така че от септември детето ще е в ново училище.Училищната психоложка му прави тест и резултата е добър коефициент на интелигентност и липса на трудности при учене,както и много добро ниво на немски език..Детето при мен смята устно до 20 и чете с разбиране.Проблема,е че учителката казва,че това той не го показва в училище.Мнението на психоложката е,че той не се е интегрирал и че често е сам със своите мисли.Аз знам че има голяма фантазия,но какво е в училище чувам само от учителката с която не сме в блестящи отношения.Психоложката смята,че той има голям респект от мен и за това прави всичко пред мен без грешка.С писането -пише грозно и трудно разбираемо.Въпроса ми е във шуламт ли да се обърна и да искам да се направи неутрален тест,който да реши дали може да отиде втори клас.Аз съм уверена в смятането му до 20,както и в четенето.С писането наистина до сега не се бях занимавала и диктовки не съм му правила.И още нещо - поисках копие от теста при психоложката и тя отказа да ми даде.Исках го,защото предполагам какъв цойгнис ще му напишат и исках за новото училище да приложа и психологическият тест,да но не ми го дават.
Накратко двата въпроса ми са може ли психоложката да ми откаже да ми даде теста след като е направен по моя писмена молба?
Вторият -къде да  направя тест на детето за да се реши за кой клас са неговите знания.
Естествено приемам всякакви съвети,защото вече съм много изморена от тази първа година.
Опитите ми да го преместя във някое Монтесори или Валдорф училище за сега не са увенчани с успех.Все сме в списъка на чакащи.
Благодаря ви за разбирането и съветите!

# 65
Някой ползва ли услугите на хомеопат? Има ли шанс да се плати от касата или винаги си плащаш сам?

# 66
Някой ползва ли услугите на хомеопат? Има ли шанс да се плати от касата или винаги си плащаш сам?

Водила съм децата на хомеопат и после касата ми е възстановявала парите за прегледи. Глобулите сме ги поемали сами. Към АОК сме и нямаме допълнителна здравна застраховка.  Но най - добре се обади и уточни подробностите с вашата каса.

# 67

Водила съм децата на хомеопат и после касата ми е възстановявала парите за прегледи. Глобулите сме ги поемали сами. Към АОК сме и нямаме допълнителна здравна застраховка.  Но най - добре се обади и уточни подробностите с вашата каса.

Благодаря ти. И ние сме към АОК...Но явно зависи от лекаря. Днес един хомеопат ми каза, че не се поема от касите и трябва да си платя, а сумите хич не ми се нравят...

# 68
Зайо, и ние първо плащахме прегледа на хомеопата, а после с копие на фактурата и платежното нареждане АОК ни възстановиха парите.  От касата обаче ще ти кажат най - добре какво ще поемат.

# 69
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз имам допълнителна застраховка (за мен и бебето е около 15Е на месец), която ми поема 80% от алтернативното лечение. бебето ходи само на хомеопат, на педиатър ходи за Утата...

не съм знаела, че АОК поема хомеопатично лечение на деца. може да ида да ги питам, но сигурно има значение дали се ходи на лекар или Heilpraktiker.  Thinking за жалост повечето лекари нямат много време за интервюта и действат с комбинирани препарати. аз ходя при Heilpraktiker и тя ми дава глобулите, аз не купувам нищо.

# 70
аз имам допълнителна застраховка (за мен и бебето е около 15Е на месец), която ми поема 80% от алтернативното лечение. бебето ходи само на хомеопат, на педиатър ходи за Утата...

не съм знаела, че АОК поема хомеопатично лечение на деца. може да ида да ги питам, но сигурно има значение дали се ходи на лекар или Heilpraktiker.  Thinking за жалост повечето лекари нямат много време за интервюта и действат с комбинирани препарати. аз ходя при Heilpraktiker и тя ми дава глобулите, аз не купувам нищо.
Доволна ли си? Дени много ми боледува и се побъркахме от лекарства. Искам да пробвам хомеопатия, но нямам идея дали ще ми помогнат този тип лекари и как процедират..

# 71
  • Варна
Здравейте момичета! Дойде време и аз да се разпиша в темата Ви. От дълго време Ви чета- винаги сте много отзивчиви и полезни.
Малко инфо за мен и семейството ми-мъжът ми е на работа в Мюнхен от 3 месеца, имаме две дъщери на 8г. и на 4г. Съпругът ми успя да намери квартира и средата на август се местим с децата там. В главата ми е пълна каша- да не забравя нещо да свърша докато тръгнем. Crazy
Видях, че сте зачекнали пак темата за училищата. ние скоро ще се сблъскаме с това. Голямата ни дъщеря завърши първи клас в Бг. Записахме я да учи немски, но е още в самото начало - знае буквите и основни изречения.
След като вече имаме квартира реших да потърся кои училища се падат в нашия район, т.е кои са ни квартални. но не се справих. В гугъл мапс видях, че до нашия адрес има няколко основни училища, отдалечени почти на еднакво разстояние от квартирата ни. От къде мога да видя кое училище е за нашия адрес или мога да посетя всяко от тях и да видя къде ще я приемат.
Благодаря Ви!   bouquet

# 72
Dido4ka в кой квартал ще сте в Мюнхен?

# 73
Здравейте, момичета  Simple Smile

Имам няколко въпроса и ще си позволя да ги задам, с риск да ме пратите на майната си и с уговорката, че съм изчела всичко налично, но не открих нужните ми отговори. Предстои съвсем скорошно заминаване за Берлин, където половинката ще работи с Gewerbe и, съответно, ще се плаща частна здравна осигуровка. Нямаме брак, в България се водя "самотен родител" на дете на 4 месеца и съм наясно, че в Германия аз също трябва да плащам частна осигуровка, за да може и детето да бъде включено към нея.
Първото ми питане е във връзка с тези прословути 184 евро, които не са майчинство, а социална помощ: в България получавам майчинство (предстои първото месечно плащане), което е добро и не от което не бих искала да се отказвам. Не искам да ставам за смях в Германия при адресната регистрация, нито да останат там с впечатлението, че съм поредната, отишла там да се възползва от системата им, но имам ли изобщо право на тези пари при положение, че получавам майчинство от България?
Другият ми въпрос е свързан с европейските здравноосигурителни карти: аз имам такава, бих издала и на детето такава, но тя няма да важи в случай, че започна да плащам частна здравна осигуровка в Германия, нали ми е правилна логиката? Просто не ми се ще да губя време във вадене на документ, който вероятно няма да ми е нужен.
Предварително благодаря и моля за извинение, че се намесвам в отпускарската ви тема.

# 74
I Am Ruth, 184 евро са детски надбавки и ги получава всяко дете, което живее в ДЕ
За другите въпроси, прочети на първа страница, там всичко е описано.

Общи условия

Активация на акаунт