Отговори
# 435
Е, в крайна сметка човек отива там, където е работата му... Надявам се да ни хареса Берлин.

момичетата по скоро на мен отговаряха , помолих за сравнение и предпочитание мюнхен и берлин  Peace

# 436
А, добре, извинявай, че се намесих Laughing

Последна редакция: пт, 09 авг 2013, 17:24 от I Am Ruth

# 437
моля, няма защо да се извиняваш, исках да поясна да не се чувстваш засегната  Wink

# 438
Ааа, не, не се засягам толкова лесно  Crazy Laughing

# 439
виртуална,

позволи един непоискан съвет от мен, който ще си позволя да дам заради тези цитати:

.....децата по бързо да се приспособят, да учат с немските деца а не с чужденци като нас. bouquet

..... лекарите съмнителни индийци ;-0 

Ако ще живееш в Германия, остави повечето предразсъдъци в България. Още повече в космополитен град като Мюнхен, където голяма част от населението е мигрантска. Т.е. да има чужденци (като вас) в класа на децата или да бъдеш прегледана от лекар - индиец (китаец, ливанец и пр.) е една напълно вероятно ситуация. И това не бива да те притеснява и да си мислиш, че качеството е по-ниско.

# 440
Приветствам съвета на Дени.
Дори в загубената клиника в Саарбрюкен зъболекарката, която оперира сина ми беше рускиня, а анестезиоложката - пакистанка. Свят шарен, Германия отдавна вече не е само на немците и привличат качествени кадри от различни сфери от цял свят.
Не тръгвайте с рогата, щом ще искате да се интегрирате тук и да ви приемат добре.

# 441
да допълня Петка.

Берлин е космополитен град с много и различни прослойки.Разстоянията са по-големи, климата е една идея по-лош. Макар че и в Мюнхен за мен климата е доста неприятен да не кажа на моменти отвратителен, пример- днешния ден...
Смятам че здравеопазването и на двете места е еднакво, в Мюнхен, педиатрите не са кой знае какво...но и двете университетски болници са адекватни.

Берлин вероятно води в образователната част, макар че аз всяка година се срещам с деца,които учат там, и не мога да кажа че са по-различни от Мюнхенските, даже като че ли тукашните са една идея по-добре. Много е голяма разликата между различните у-ща в Берлин в зависимост от квартала, тук в Мюнхен не чак толкова.
Няма да пиша с подробности, всички знаете мнението ми за образователната им система. Като цяло, в цялата държава трябва да работят за подобряването и.

Това е за Мюнхен, за Берлин не мога да кажа толкова в детайли.
++ близостта до БГ
++близостта до Италия и Австрия,Франция  и т.н.
++ниска престъпност
++по-малък град
++по-лесно намиране на работа, тенденция която ще се запази и в следващите години
++климат
++прекрасни места за прекарване на свободно време(вероятно и в Берлин е така, не знам)

-- високите наеми, вероятно и цените като цяло са по-високи
--образователната с-ма(но според мен това касае цяла Германия)
--скъпите детски градини/занимални и т.н.
--консерватизъм

Относно коментара на Дени и Вечерница- в Мюнхен в болниците не съм попадала досега на лекари различни от германци. Сестри и помощен персонал са повечето от Сърбия.На руснаци не съм попадала, само в един праксис ми се е случвало. Гърци лекари също  има доста по праксисите.

# 442
Относно коментара на Дени и Вечерница- в Мюнхен в болниците не съм попадала досега на лекари различни от германци. Сестри и помощен персонал са повечето от Сърбия.На руснаци не съм попадала, само в един праксис ми се е случвало. Гърци лекари също  има доста по праксисите.

Еми, супер, значи едно изискване на дамата е покрито + още един глас за Мюнхен. Ти пък ще я напътиш за чисто немските училища.  Wink Simple Smile

При нас положението е като при Вечерница, ама не се бях сещала да разсъждавам над цвета, респ. произхода на лекаря, който преглежда детето ми или мен.

Пък и както вече съм споменавала, градът е с 40% мигрантско население и вероятността да срещнеш по-умен, по-красив, по-реализиран и по-добре говорещ немски мигрант е твърде голяма.
За училището - положението е същото.

# 443
бискара много благодаря, благодаря и на всички други за коментарите. изобщо нямаме предразсъдъци, това с лекарите в англия съм го чела и в форумите, много са недоволни майките. аз не съм била там. за германия няма как да искам децата ми да вървят назад и да учат с деца на гастербайтери предимно от турция, които не знаят какво правят в училище. не че смятам моите деца за гении или супер умни, но много се занимавам с тях и смея да кажа, че се развиват доста добре за възрастта си. в германия ще ми е трудно да се занимавам с тях по немски и ще разчитам на училището и учителката и класа като цяло. но пак казвам може да говорим по обстойно когато приемем окончателно и сме запознати по обстойно със ситуацията. засега чета още  Wink

# 444
Съвсем извън темата, но да си кажа...
Има едно бутонче "Проверка правопис", полезно е да се натисне преди да се публикува и хич не боли, пробвано!

# 445
Съвсем извън темата, но да си кажа...
Има едно бутонче "Проверка правопис", полезно е да се натисне преди да се публикува и хич не боли, пробвано!

Joy Ей за това толкова ме радва тая тема - всичко ни е по немски тертип! И регулаторния орган, дет не подминава малко и голямо! Сбъдваща, ако имах шапка в този момент, щях да ти я сваля.   Grinning

за германия няма как да искам децата ми да вървят назад и да учат с деца на гастербайтери предимно от турция, които не знаят какво правят в училище.

Никой тук (или поне повечето) не иска и не препоръчва подобно нещо. Но не съществуват само 2 полюса.
Ще допълня, че думата 'гастарбайтер" не се ползва в този й смисъл от поне 20 години. А от определена гледна точна май всички тук идваме чужди и предимно по работа.

Последна редакция: пт, 09 авг 2013, 22:14 от Д е н и

# 446
Категорично отказвам да играя ролята на регулатор тука, последна инстанция или полицай. Сериозно ми писна в темата, признавам го безсрамно. А още повече ми писна от въпросващите ме на ЛС, дето си мислят, че умирам от желание да им преведа това-онова, да поговоря с хазяите им или директорката на детската градина, да им намеря работа или да им издействам помощи. Аман.
Ако някой изпитва мазохистичното желание да поеме темата, нека излезе пред строя. Много ще го обичам.
Комбинацията претенции+специални правописни умения ми е любима и не мога да я подмина, сори.

# 447
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
всички знаете мнението ми за образователната им система. Като цяло, в цялата държава трябва да работят за подобряването и.
Simple Smile

аз имам подобно мнение за здравната система в Германия. с образователната още не съм се сблъсквала... Whistling

да намериш свестен лекар, поне в нашия край, си е като печалба от тотото. чак не вярваш, когато ти се случи.  Simple Smile
явно аз съм си карък, ама днес водих детето на педиатър и ми държа тон все едно съм истерична майка, която му губи времето с дреболии, а Дребен лежи сега с 40.6С  Rolling Eyes
педьо ми каза сутринта, че нищо му нямало, здрав бил!  Twisted Evil

извинявам се, че изпускам пара тук, ама винаги се чудя - какво ме грее, че в Германия има мед. специалисти и добра база, като де факто се сблъсквам само с не добре заплатени (предполагам, като гледам как работят на конвейр) и преуморени ЛЛ или педиатри.

# 448
И аз бих искала да се включа с питане... Четох доста по темата, но търся адекватно и актуално мнение (въпреки, че вашите деца, като попрегледах, са пораснали, но все пак), та: като отидем и ние с детето и го регистрирам там, е ли е изобщо възможно и обективно да се намери място в детска ясла или да си оставя минималните надежди тук? Знам, че чакането както за държавни, така и за частни ясли е по списъци, дълги с километри; знам, че има родители, които още повреме на бременността записват децата си да чакат за ясла; знам, че всичко зависи от квартала, от общината, от късмета. Сигурно немските деца или поне децата, родени в Германия, са с предимство за места, но все пак, колкото и трезво да гледам на нещата, си се надявам... Изобщо, според вас, има ли някакъв шанс?

# 449
  • Германия
Ойе...Асе, пожелавам ти сила и издръжливост и малчо да се пребори бързо с Т и всичко, що го мъчи. Чудя се в такива случаи дали не може да се допита пациент едно ниво по-нагоре? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт