Отговори
# 645
Бибс, кви горни класове? Още в 6 клас натоварването е жестоко за децата и всеки ден по 6/ 7 часа, като за всеки час отделен учебник, тетрадка, помагало и дърабъра.
Раниците им са отвратително тежки...

# 646
Към Виртуална : Изтърваваш един много важен момент. В немско ежеседмичните, да не кажа всички учебни материали стоят в училище. Детето носи само несесера, кутията за храна и няколко тетр.+- учебник. А в Бг. всеки ден се мъкне всичко (по няколко т-ки + учебник)  по всеки предмет. И един приятелски непоискан съвет: Ако искаш интеграцията на семейството ти в Германия да мине леко и безпроблемно - не сравнявай живота в двете държави.

мислех, че сравнявам чанти, а не държави  Whistling  Wink ти си сравнила държавите, а даваш на мен приятелски съвети... нещо не го разбирам.

# 647
Виртуална, аз не съм се изразила ясно, ОК, но и ти не искаш да разбереш. Непоискания съвет не беше насочен само към въпроса за раниците, а като цяло, по писанията ти в последните няколко страници. Аз минах по пътя на преместването с деца, преди две години, сега започнахме третата.  Имах тревоги и терзания, но приех нещата в Германия, такива каквито са - не гледах назад и не сравнявах.  И адаптацията мина наистина по леко за всички ни.

Има и още нещо, което съм чувала за гимназиите в Мюнхен (дали всички или само някои) - имат си някакви шкафчета, срещу мин. годишна такса, някои деца си държат там някакви вещи. Броя на шкафчетата не е достатъчен за всички деца.

Последна редакция: пт, 16 авг 2013, 13:04 от Gabinova

# 648
кое не искам да разбера...ясно ми е, че където и другаде да живеем няма да е същото като в българия, напълно го разбирам. после чето в темата за германия и виждам , че почти всички майки сравняват нещата между бг-де. струва ми се нормално...имали са възможност да живеят и на двете места и да правят сравнения. иначе оценявам съветите ви и ако отидем в де ще се придържам към тях. другата седмица ще стане ясна офертата, която ще ни направят. та ще трябва да преценим някакси дали ще успеем да се справим с предложената заплата там. ако преценим че ще успеем ще заминем. за нас в момента основният въпрос е дали тук не живеем по добре със сегашната заплата, а в немско да трябва да ограничим някои неща с немската такава. все пак ние търсим и други неща освен заплащане, така че в крайна сметка ще преценим къде би било по добре за децата.

# 649
Здравейте! Нахлувам и аз в тази темичка, от съвсем скоро "их бин айн Берлинер", така да се каже Wink 
Имам много да чета назад, но веднага се включвам в училищните терзания. Уж всичко бяхме накупили, но все с нещо ме изненадват. Последното е 'Мутихефт'. Не бях чувала никога за такава работа Simple Smile Хаусауфгабенхефт не им стига....
Относно раниците - аз харесах тази : http://www.bagsonline.de/taschen-kaufen/derdiedas-ergoflex-schul … ranger-40545.html. Видях я в mytoys на живо и още повече се убедих. Там обаче е 189 евро  Shocked  Така че я поръчах онлайн преди малко. Ще видим какво ще каже първокласника.  Мисля , че е перфектната комбинация между раница и чанта за първокласник.  800гр. тежи, т.е. една от най- леките на пазара.  Другата й разцветка в тойса е много намалена ( http://www.mytoys.de/DerDieDas-Schulrucksack-Set-ErgoFlex-Black- … a01.01.09/2553540 ), но на мен динозавъра ми харесва много повече.
Иначе сме на фаза мрънкане, че не разбира езика и не му харесва особено тук... Стискам зъби и се надявам това да отмине скоро.  Някой има ли опит с това? Идеи как да му помогна по- бързо да се справи с езика?
Поздрави от Берлин!

# 650
  • Deutschland
Момичета я кажете купували ли сте парфюм онлайн.Можете ли да ми кажете някой проверен от вас сайт.Защото попаднах на един/ два сайта ,където цените са направо смешни на парфюмите(маркови) и ми е доста съмнително.

Последна редакция: пт, 16 авг 2013, 15:51 от divanence

# 651
аз купувам само един парфюм на 2-3 години веднъж от летищата  Grinning стига ми  Twisted Evil сайтове не съм ползвала

# 652
Здравей Бандитка.Ние сме отскоро тук,малката също ще е първи клас,тя също не знае много езика,знае някаде около 200 думи.Това което правим ние в къщи за да се адаптира по бързо с езика е.Български само в къщи,ва вън само немски.Допълнително съм купила едни списания ,учебна тетрадка по математика и немски за първи клас всеки ден по 1 час занимавка.Така ще е по лесно в училище поне според мен.Всеки ден на парка между немските деца така в играта учат бързо.В нашето училище допълнително ще посещава два пъти в седмицата ексра немски,незнам как е при вас питай дали имате и вие.При нас тази програма действа но всяко дете е различно.Пък и аз съм си в къщи  имам време да се занимавам. Hug

# 653
аз 4есто си поръ4вам парфюми от fragrancex.com или от fragrancedirect.co.uk. При поръчки от американския сайт се плаща Einfuhrsteuer 19% при доставката, aко поръчката е пове4е от 33$.

# 654
обръщам се най -вече към новопристигналите мами в германия с молба да отговорят на няколкото ми въпроса, когато имат време ...
  1.как преценихте, че ще се справяте в германия с парите , които ще взимате там, за да се решите да идете в германия.
2.всички на куп ли се преместихте, или първо единия родител е живял и работил там и колко време горе долу.
3.как се ориентирахте за квартал/предградие /градче до големия град, в който да живеете/съответно училище, ако не сте живяли там.
4.знаехте ли немски - вие или съпруга ви, когато отидохте на работа там или да живеете.
5.и последният въпрос е как намерихте жилище за семейството си в германия и къде живяхте докато това стане. колко време отне търсенето и може ли да се разчита на разговори на английски.
ще съм благодарна на всички които ми отговорят, на 1 страница не ги пише тези неща.

# 655

Здрасти виртуална ще се опитам да ти отговоря.
1.Това всяко семейство го решава само за себе си.Това субективен момент и на този въпрос няма как да ти отговоря.
2,Първо замина мъжът ми след около годино и ние.
3. Като се разровиш в нета излиза инфо горе долу за всеки град,а и ако знаеш в кой град ще ти е работата търсиш около този град .
4. Мъжът ми знае немски ,а аз учих докато бях в бг.
5.Ние намерих ме чрез агенция ,отне на около 3 месеца но.Ние с детето пристигнахме след намирането на апартамента.

# 656
Не съм от новодошлите...

1.Също на първия въпрос- отнася се за всеки индивидулано.
2.Първо аз дойдох, след една година и половина, пристигнаха и останалите.
3.В началото квартала беше там където ми дадоха да наема апартамент, следващия е недалеч от първия, защото се оказа че района става. Училища в квартала не са съвсем наред, но това се отнася за повечето начални у-ща в целия град.
4.Не, не знаехме немски. Но знаехме английски.
5.С агенция намерих сегашното жилище, след около 8 месечно търсене. През останалото време беше меко казано ходене по мъките, защото в града трудно се намират жилища.

Виртуална, с този въпросник търсиш нещо, което няма как да го намериш. Наистина, местенето в ДЕ е решение на семейството. Относно училищата, това е ситуацията, харесва ти или не, не може да се промери, човек трябва да се примири с това.
Също и за жилищата и всички останали неща...докато не дойдеш, няма как да разбереш.

# 657
  • Deutschland
аз 4есто си поръ4вам парфюми от fragrancex.com или от fragrancedirect.co.uk. При поръчки от американския сайт се плаща Einfuhrsteuer 19% при доставката, aко поръчката е пове4е от 33$.

Мерси,сега ще прегледам сайтовете  Simple Smile

# 658
да, обаче съпругът ми иска да заминем всички заедно, ако идем. и точно това не знам как си го представя, аз със сигурност не. казва че повече от 2 месеца без децата не иска, а аз не знам за тези 2 месеца как изобщо ще се ориентираме и намерим и жилище като ви чета колко трудно става.
 за 1 въпрос може да е субективно, но ето че сте имали база за опит от по година да видите как е, когато единия родител е бил там. а в нашия случай никой не е там а пък мъжа ми иска да се местим скоропостижно без да знаем реално ще се справяме ли финансово.
за въпрос 5 мъжът ми няма да се наеме да одобри жилище той, така че това трябва да го свърша аз някакси. и затова питах как сте процедирали.

10х за отговорите момичета, ще му ги покажа   bouquet

# 659
освен това не си представям работодателите на мъжа ми да го чакат 8 месеца да си търси жилище...през това време във фирмата ли ще спи  Twisted Evil Crazy

Общи условия

Активация на акаунт