Отговори
# 690
  • Deutschland
Благодаря за пожеланията за рождения ден на малкото диваненце,но аз май съм забравила да подменя лентичката с друга.Рождения ден беше преди 2 месеца  Embarassed
Въпреки това благодаря  Simple Smile

п.п. оправих си лентичката

Последна редакция: пн, 19 авг 2013, 16:52 от divanence

# 691
Добре дошли на завърналите се.
Сега да Ви тресна един въпрос - и може да ми се карате , увиквате и каквото искате  там  Laughing- ама не разбирам и по добре да питам . Хората казали - с питане до Цариград се стига. Четох постовете на 1ва стр. да предупредя.
Напоследък чета(не тук а във фейса) , че някой деца ходят на предучилищна в Германия. Какво се има в предвид това? Според мен дете около 5  години ходи на предучилищна и като стане на 6 г. тръгва на училище.  Въобще съществува ли предучилищна в Германия ? Аз съм останала с впечатление , че няма.  newsm78

# 692
martinelaa май във всяка област разбират различно под предучилищна. Поне при нас в Мюнхен за децата в предучилилищна възраст се организират допълнителни занимания не съм сигурна 1 или 2 пъти  седмицата. Обикновено те са в градината. Но май в други провинции си е като ходене на училище. И мен ми е интересно, защото гледам, че купуват едва ли не чанти за такива поводи и говорят за първи учебен ден.

# 693
Да, да Петка и аз това чета за раниците. А това деца на около 5 години ли са  или по- големи  след 6 г. ?

# 694
момичета пак благодаря за инфото. тази седмица ще стане ясно дали ще се ходи някъде, или засега ще сме си в бг. ако не стане поне ще знам за по нататъшни опити как стоят нещата. и може би е добре поне на екскурзия да идем до мюнхен, да видим дали си струва целия зор. имаме познати които едва изкараха година и половина в държава съседна на германия и си дойдоха скоропостижно, при положение че взимаха супер пари и имаха висок стандарт на живот. не им понесъл климата, храната, дъжда, липсата на социални контакти...изобщо с кеф се върнаха  Wink а освен това установили че имало атомна централа на 20 км от тях и това ускорило явно решението им  Simple Smile

# 695
  • Primum non nocere !
В Бранденбург също няма предучилишна!

Изумена съм от немската система ! И това в училище с добро реноме и традиции.
Без думи съм!
 Система предназначена за дебили! Бих казала и още нещо, но се въздържам!
Две седмици, трета почна и две букви, и то печатни!!!
Ако взимат по 4 букви на месец и то печатни, какъв материал , какво писане...
Догодина във втори клас ли ще учат ръкописно!?

Тя Бистра като ги редеше, аз се смеех и казвах, че не може да бъде!
Колелото се завъртя!

Последна редакция: пн, 19 авг 2013, 21:04 от Шехи

# 696
  • в сърцето на един мъж...
Хех, Шехи, добре дошла в групата на възторжените от немското образование Mr. Green

# 697
Добре, де, чета за образованието и вече започвам да се чудя... Според вас на какво се дължи това? Тази разлика между българското и немското? Дали висшето поне им е по-добро?

# 698
  • в сърцето на един мъж...
Не знам, според мен всичко е направено така, защото им трябват бачкатори, не хора, които да са умни, разтропани, дето да носят сами отговорност. За висшето не съм наясно, не съм се сблъсквала, но това, което видях от основното не ме очарова хич... безумен начин на обучение... Confused

# 699
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Дали висшето поне им е по-добро?

учела съм висше и в Бг и в Де.
в Бг хуманитарна специалност.
няма база за сравнение. нито като база, нито като натоварване! в ДЕ е много по-трудно. в ДЕ съм завършиха Hochschule и определено теоретичната база от Бг висше ми помогна, но със зубрене не става - трябва разбиране, идеи, реализирането им и т.н.. в унитата незнам как стои въпросът.

незнам как е при инженерните и медицинските специалности, но не вярвам да е по-лесно в Де, след като имам няколко приятели, следвали това, и нямаха време за нищо. само учеха.

за жалости си мисля, че висшето образование в Бг е на много ниско ниво. още по мое време си беше бизнес... Confused

# 700
Явно пак опира до провинция, програма, учител.
Моите бяха минали всички букви до есенната ваканция и почваха да пишат печатно, а втория срок минаха директно на ръкопис.
Точно днес гимназиста почна и беше неприятно разочарован, защото след подадени документи за участие в шулбюхерауслайе и платено всичко от моя страна, щерката има учебници за 8 клас, а той не за 5, хем са в едно училище. Утре ще ходя да вдигам джангър.

# 701
  • Германия
Тук също до Коледа бяха на печатни и трябваше да четат и после се започна с ръкописните. И наистина опира до провинция, учител и...общо ниво на класа. Не ми се мисли какво ще е тази година с оценките. ooooh!

# 702
странно ми е като се оплаквате от немската система, няма ненау4ил се да пише у4еник. А и като сравнявам общата култура на средностатисти4еския германец със средностатисти4еския българин, още пове4е се изумявам. Умните и кадърните винаги изплуват.

Аз съм завършила уни и тук и в Бг (Софийския). И на мен по-трудно ми се стори тук, не заради езика, с немска гимназия съм. Изискванията са по-високи тук, цедката е по-голяма, от поток над 100 човека завършихме (икономика) едва 30. На изпити квотата на скъсаните беше над 50%, при 3 невзети изпита напускаш унито, без да имаш право да у4иш същата специалност в никое друго уни в Германия.

мой приятел си прави специализацията по медицина тук -ендокринология. Той каза, 4е тук доста пове4е неща се у4ели, например в Бг не им влизало в задълженията да умеят да раз4итат снимки от скенер и рентген.

Последна редакция: пн, 19 авг 2013, 22:18 от Azalee

# 703
  • Primum non nocere !
Да, бг системата е променена през последните години, но немската също!
Децата да започват да пишат с печатни букви е ново въведение през последните години.
Унитата също не са това, което са!
Студентите работят и се наблюдава тенденция за влачене на семестри и години и удължаване на следването!
Леле как пишат немците- грозно и с безброй грешки!  Дали се дължи на новите( вече стари правила на правопис) , не зная.

Колелото се върти! Ще станеш майка и друга песен ще запееш!

Не е верно! В Бг се учи рентген!
Да не им влиза в задълженията! То по ендокринология няма какво да снимаш, ако разбираш за какво говоря! Ако не, ще обясня!

Така се раждат легендите!
Тук студенти по медицина нямат и понятие от скенер!
Учи се по време на специализацията!

ПП:  Борбата с Кредора е жестока!

Последна редакция: пн, 19 авг 2013, 22:35 от Шехи

# 704
О,Шехи..добре дошла в отбора. Имай предвид че вие сте добре, провинцията ви е супер, относно начало образование. Но като цяло е пълна и тотална скръб. Горките деца...искрено им съчувствам.

Ще ги вземат буквите, не се притеснявай и към началото на втория срок ще ги научат да четат. ЗА ръкописните букви, да не мислиш, че е кой знае какво учене...една тетрадка им дават и дотам. И след това се счита че всичко са научили. Втори клас също не е кой знае какво...не се ядосвай, ако можеш компенсирай с БГ училище.

Рут, разликата е огромна, особено за такива като мен, които са учили отдавна, и средно и висше образование.  Тука се дължи на факта, че системата е стара, никой не е предполагал как ще се развие ситуацията в държавата, и смятам че повечето хора са се задоволявали с по-ниско квалифицирани работи. И сега изведнъж бум.....
В момента започва да тече реформа в обр.с-ма, ама тя ще продължи дълго, поне 10-15 год. След това може би ще е по-добре в началното образование.

Висшето е по-добре от гледна точка на материална база и практики, което не е малко. Но тук в моята специалност в унито имаше 10 човека които са завършили същото като мен, само че в немски университети.Всичките бяха учили по 8 години (в СУ същата специалност е 5 год.), и не знаеха повече от мен, даже да не кажа и по-малко, че тука на народа няма да му хареса.

Ася, съгласна съм с теб, аз тука бях в Университет, наистина натоварванто е повече, изискванията също, но като че ли липсва частта с методиката. Изпитите сложени през ден, в изпитите неща които не са преподавани(после в началното образование и гиманзията разбирам че това е практика), но наистина имат хубави програми, хубави практики, свестни преподаватели и като цяло на мен ми хареса, и най-вече дипломата е много вървежна. Laughing

Веч, без да искам да се заяждам или каквото и да било, децата не учат ръкописно писане, и начина по който пишат ръкописно е пълна мацаница, и е далече от нормалното такова. Виждам как пишат ръкописно, всичките еднакво грозно. Ако ми извадиш и ми покажеш 2 контролни на твоите деца в които ръкописното им писане е хубаво, ще ти се извиня- даже шоколад ще ти изпратя...МНого ме съмнява, да имаш такива. Имам 20 колеги, пишат повече от умопомрачително, ненаучени, никой не им е обяснил как да държат химикалка. Аз им разчитам, защото мога да чета почерци, но това е далеч от красивото писане.
Не случайно в нормалните обр. системи се среща думата краснопис - това е естетика и уважение към буквите..... а не тая мацаница дето е тук.

Така де, извинете.. Шехи, здрави нерви си набави.

Общи условия

Активация на акаунт