Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още……

• 107 903
  • 762
  •   1
Отговори
# 420
Хиляди благодарности, Bled Simple Smile Нямям търпение вече, още цели 3 седмици.Ще продължа да следя маршрутите ви.Хубаво време ви пожелавам Simple Smile

# 421
  • София
Хиляди благодарности, Bled Simple Smile Нямям търпение вече, още цели 3 седмици.Ще продължа да следя маршрутите ви.Хубаво време ви пожелавам Simple Smile

Това беше следващия етап, като отново не е ползвана магистрала:
https://www.google.com/maps?saddr=Cavo+Olympo+Luxury+Resort+%26+ … mp;mra=ls&z=9

# 422
Така, да си кажа, беше просто перфектно. Посетихме Нафплио, затворът на Колокотрони, препоръчвам с две ръце за тези, които имат желание да отидат до там. Последва разходка из града, не ни стигна времето за да отидем до Бурдзи, но следващият път ще е задължително. От там след около час и половина пътуване стигнахме до Коста, от където хванахме морско такси до о-в Спецес. Коли на острова поне в градчето са забранени. Придвижването е с карети, голяма красота. Има и няколко таксита, но уличките са тесни и маршрута им е ограничен. Естествено и много мотори. Имаше страшно много туристи, заслужено, всяка къща е като произведение на изкуството. Там явно никога не е стъпвал майстор на алуминиева дограма. Всичко е дърво и желязо. Не видях нито една запусната къща, много чисто, много подредено. Има къщи от 17-18-ти век, може би и от по-рано. Посетихме музеят на Спецес и къщата-музей на Бубулина. Нарочно се изгубих в прекрасните малки улички  Heart Eyes

# 423
  • София
мαрия Много се радвам, че сте изкарали прекрасно. Пожелавам ти още много нови пътувания.

Нашето пътуване продължава в съвсем нова посока. След малко тръгваме от Халкидики към Александруполис, от където, след нощувка тази вечер, ще поемем към Истанбул.
От там ще се качим на круиз, който в маршрута си включва и едни от най-известните Гръцки острови,
Санторини-Миконос-Кефалония.
Насреща съм за всякакви въпроси относно пътуването, при наличие на интернет.

# 424
Санторини е уникален, Миконос, хм, изобщо не съм очарована напук на всеобщото възхищение. Покрай Кефалоня само съм минавала, живот и здраве по нататък ще го посетим и него, изглежда много красиво.
Ето малко снимки от Спецес, паролата е 12345  ако на някой му се гледа  Grinning

# 425
  • След завоя в дясно
Mαрия- успях да разгледам снимките много приятно местенце, явно хубаво сте си изкарали само усмихнати лица видях.
Аз влизам в темата с конкретни въпроси:
- Два дни достатъчни ли са да се разгледа Атина? Ако отседнем в центъра, забележителностите на пешеходно разстояние ли са, или ще трябва транспорт да се ползва? Питам защото в Рим само една седмица не ми стигна да му се насладя на пълно Mr. Green На пазар няма да ходя само по камънаци ме влече Laughing
Ако може също да ми препоръчате типичната за Гърция таверна. Къде/коя ще ми препоръчате в Атина. Искам да се потопя в атмосферата максимално, но в същото време да не бие на нашите чалготеки. Ако някое заведение също ви е останало на сърце ще се радвам да споделите.
- Ще имам 6 дни на разположение да обиколим отправна точка ми е Катерини Паралия. Дали ще можем два дни в Атина след това Пелопонес и накрая Делфи да ги вмъкна за това време.
Bled и останалите момичета, който са се включили с полезна информация   bouquet Бяхте ми в голяма помощ, доста неща ми се изясниха.

# 426
В Атина освен Акропола, прекрасният музей до него и евентуално Зоологическата градина, не се сещам за друго забележително. Акропола си е в центъра, но градината е близо до летището и трябва транспорт. Кръчмета (демек таверни) има доста, не мога да помогна за съвет обаче в този район. Пелопонес къде искате да ходите? До Делфи ще отиде единият ден, мисля е на около 160-170км от Атина.

# 427
  • Варна
Качете се на хълма Ликавитус с фуникуляра и пийте по едно узо горе Simple Smile
На въпроса за времето сте си отговорили сама.След като за Рим не ви е стигнала една седмица как ще ви стигне толкова време за цяла Гърция.

# 428
Ell - ако решите да отидете на Ликавитос минете да хапнете непременно на Дексаменѝ. Много приятна атмосфера, вкусна храна и нормални цени. Порциите са тип мезе. http://www.stigmap.gr/odos17974-plateia-dexamenis-7.html

# 429
Аз влизам в темата с конкретни въпроси:
- Два дни достатъчни ли са да се разгледа Атина? Ако отседнем в центъра, забележителностите на пешеходно разстояние ли са, или ще трябва транспорт да се ползва? Питам защото в Рим само една седмица не ми стигна да му се насладя на пълно Mr. Green На пазар няма да ходя само по камънаци ме влече Laughing

Ако отседнете на центъра няма да ви трябва транспорт /само до археологическия музей/.

Вземете си комбиниран билет за:
1/ Acropolis
2/ Ancient Agora
3/ Theatre of Dionysos
4/ Roman Agora
5/ Kerameikos
6/ Temple of Olympian Zeus
7/ Hadrian’s Library
Билетът може да се закупи от всяко от пасoчените места и е валиден 4 дни. Цената през лятото на 2011г. беше 12€, мисля, че има повишение и е 14€ /проверете/. Има намаление за ученици и студенти.

Посетете също:
1/ National Archaeological Museum http://www.namuseum.gr/wellcome-en.html
2/ Acropolis museum http://www.theacropolismuseum.gr/en

Kачете се на Lycabettus Hill с cabel car.

Разходка из Plaka и Monastiraki , покрай Syntagma (Парламента), Academy of Athens, University of Athens и National Library /сградите са една до друга/.

Два дни са малко, някои неща ще трябва да ги прескочите, други набързо да разгледате.

# 430
  • София

. Има намаление за ученици и студенти.

Toва не е вярно. Те влизат навсякъде безплатно. Поне нашите и останалите учащи от ЕС.  Wink Само се показва документ от училището/университета.

На страница 16 има писано за Атина. Преди това също, но не знам на коя страница. За центъра няма нужда от градски транспорт.

# 431

. Има намаление за ученици и студенти.

Toва не е вярно. Те влизат навсякъде безплатно. Поне нашите и останалите учащи от ЕС.  Wink Само се показва документ от училището/университета.

На страница 16 има писано за Атина. Преди това също, но не знам на коя страница. За центъра няма нужда от градски транспорт.

На сайтовете на Акрополис музей и на Археологическия музей пише 'безплатно за ЕС под 18 и студенти'.

Сега видях и за комбинирания билет: http://odysseus.culture.gr/h/3/eh355.jsp?obj_id=2384 пак е безплатно за ЕС ученици и студенти.

# 432
Има намалени билети за ученици и студенти, има и места с безплатен достъп. За Акропола специално намалението е 50% или плащат 6€. Ето цените: в първата колонка за местата, втората лятно часово време, после зимно, нормална цена и намалена цена. Намалената важи за учащи и студенти от ЕЕ, възрастни над 65г и за деца до 18г възраст  Peace
За музеите пише, че е безплатно.

# 433
Да Мария и аз първо гледах сайта от линка, който си дала. След поста на Таня потърсих и попаднах на сайта на Министерството на културата, където пише безплатно за комбинирания билет за Акропола и агорите...
Който е ходил с децата си да каже как е на практика.

# 434
  • София
Преди 3-4 години моите дъщери влязоха напълно безплатно. Тогава едната беше гимназистка, а другата - студентка. Може би е нещо ново. Освен в Атина (там никъде нищо не платиха, дори за музея към Акропола), безплатно влизаха в Делфи, Сунио, Древна Олимпия, Кносос и Фестос (Крит), Филипи (Кавала) и куп други "камънаци". Иначе на крепости, на които сме се качвали са били с билети за учащи се. Предполагам, че не са към същата организация и затова.

Сетих се още нещо - безплатно е само за ученици и студенти от ЕС. Може би затова са написали и отделно цена за ученически билети, защото не всички туристи са от ЕС. Wink Но може и да има промяна. Напоследък все по-рядко ходим с дъщерите на екскурзии. Laughing

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 16:08 от Тaня67

Общи условия

Активация на акаунт