Гърция, но не на море, Метеора, Олимпия, Делфи и още……

• 108 009
  • 762
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Здравейте отново  Hug
Аз пак започвам да планирам (неосъщественото ми от пролетта) пътуване до Атина. Решихме, че ще е със самолет. Спомням си, че в предишна тема имаше един линк с малки апартаменти/ студиа с кухненски бокс, но не мога да открия нищо. Моля да предложите нещо, което да е близо до метростанция   bouquet

# 466
  • София
Добре дошла, не разбрах за коя предишна тема говориш, тази по принцип е първа.
Но няма значение, ще ти пусна това което ти трябва......

# 467
  • Бургас
Страхотна тема Heart Eyes. Благодарности на авторката Bled Hug
Влязох случайно в търсене на нещо за Метеора. Останах впечатлена и поразена от разкошните снимки и страхотните разкази и обрисуване на авторката.
Така предстои ни почивка на море на Халкидики в Тирони - там ще сме за 5 дни ще съм благодарна ако знам и ми помогнете да намеря интересни местенца наоколо да уплътним времето на макс. До обяд на моренце после почивка до след обяд и разходи ако има забележителности, които не трябва да се пропускат в региона Simple Smile
Решили сме след това да отскочим за два дни до Метеора, но сме голямо семейство - 2-ма възрастни + тийн на 17 и малка госпожица на 5 и половина. Четох до 15стр. гледах предложените хотели в Кастрки и Калампака, но нищо не открих на добра цена или аз нещо не успявам да се ориентирам и да намеря най добра от към хотел и условия за 3-ма възрастни и едно дете, удобства и изискването на милото колата да не е на обществен паркинг Crazy
Ще съм благодарна на помощ, на личните ви впечатления. Иска ми се да резервирам по рано за да съм сигурна тъй като желаните дати за Метеора да 06.09 и 07.09.2014 това са събота и неделя почивни дни и предполагам ще е пълно ако търсим нещо на място.

Пропуснах да кажа, че пътуваме от Бургас ще съм благодарна и на помощ от къде ще е най добре да пътуваме за Халкидики и после до Метеора и ако има интересни забележителности по пътя които е хубаво да се видят да ми набележите - ще си запиша и ще планувам непременно  Simple Smile

# 468
  • София
maya_76 Благодаря за хубавите думи     bouquet
Ако имаш предвид хубавите снимки от първа страница, виж и тези  ТУК  манастирите са в отделни албуми.
Започвам от последния въпрос, защото и вие от там ще тръгнете, маршрута.
Ето го:
https://www.google.com/maps/ms?msid=205018101700109706779.0004fe … 4.84829,10.821533
Минавате спокойно през новото ГКПП Маказа, нов, хубав и приятен път. После Кавала, Аспровалта, от тук пътя е малко по тежък, през Olimpiada или Varvara, но пък красив. Тук има няколко варианта, ще го изберем допълнително. Дай zoom на картата, да ги видиш.  Това е най-краткия вариант, и не лош.
Ако искате магистрала, може да карате до Солун и после към Ситония.
Имате и други варианти, през Гоце Делчев или Промахон, ако искаш ще ти ги пусна и тях.
След това от Торони, също имате два варианта до Метеора. На картата единият е син, другият червен.
Моя съвет, по единият отивате по другият се връщате, и виждате повече.
Ще продължим и с другите въпроси, нощувки две или една на Метеора, предвиждате ?

Последна редакция: ср, 23 юли 2014, 23:55 от Bled

# 469
В Метеора - Кастраки - бяхме тук: Spanias Hotel

http://www.booking.com/hotel/gr/spanias.bg.html?aid=323176;label=spanias-_

Прилично е, като за две нощувки, със скромна закуска, включена в цената. Стая за четирима - спалня и още две самостоятелни легла. Има голям паркинг към хотела.
Поне ние не можахме да намерим друго място там, където да ни настанят четиримата /с деца на 8 и 12 г./ в едно помещение, респ. на по-приемлива цена.

От Солун на път за там, с малко отклонение - горещо препоръчвам гробницата на Филип Македонски във Вергина! Изумителна е!  Peace

# 470
  • Бургас
Много благодаря за съдействието Bled   bouquet

Преди 2години ходихме на почивка в Тасос и минахме през митница Капитан Андреево мисля. През Средец, Елхово, Тополовград. Пътя не беше особено лош, но много тесен и се минаваше през малки селца в Бг. После в Гръцко пак карахме по обикновен двупосочен път, който беше в строеж на места малко по късно се качихме на магистралата. Пътя по магистралата беше по едни планини, качвахме се слизахме - хубава магистрала, но тия височини не бяха много приятни за стомаха Simple Smile
Ще обсъдим маршрута със съпружето през Маказа.

За Метеора мисля 2нощувки да направим - искам хотела да е приличен - цена, удобства да отговаря. Не, че в Тасос бяхме на Златния рог или май Скала Потамия(нещо такова) в едно студио Дина, условията бяха перфектни - ужасни легла, които бяха с много твърд матрак и скърцаха, но това не развали хубавата почивка Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 юли 2014, 09:19 от maya_76

# 471
maya_76
В предвид факта, че преди 2 седмици пътувахме до Гърция /Халкидики/ и то от ИБългария като вас, ще ти кажа следното. Най-бързо за нас става през Лесово-Одрин-влизане в Гърция на скоростен път-магистрала . Ако не ви се минава през Турция, както каза Блед през Маказа. Вие по магистралата сте до отбивката за Кърджали, следват няколко населени места /които бавят/ и после чисто нов път след Кърджали.
Капитан Андреево е за Турция, Капитан Петко е за Гърция

# 472
  • Бургас
maya_76

Капитан Андреево е за Турция, Капитан Петко е за Гърция

Може и Капитан Петко да е било, аз бях пътник не обръщах особено внимание Simple Smile, а и малката беше с разстроен стомах и спирахме доста често. Помня, че граничния пункт беше в окаяно състояние Sick
Ще обсъдим маршрута с мъжа ми и ще намерим най оптимално решение.
Благодаря ви  bouquet

# 473
Следя темата от известно време и ми е много интересно  Simple Smile Преди повече от 10г съм ходила на Метеора, Вергиона, Дион, като всичко това ни беше включено в програмата към един 20-дневен семинар в Солун. Имам прекрасни спомени и много ми се иска да покажа тези места и на съпруга ми и на децата.
Преди 2години ходихме на почивка в Тасос и минахме през митница Капитан Андреево мисля. През Средец, Елхово, Тополовград. Пътя не беше особено лош, но много тесен и се минаваше през малки селца в Бг. После в Гръцко пак карахме по обикновен двупосочен път, който беше в строеж на места малко по късно се качихме на магистралата. Пътя по магистралата беше по едни планини, качвахме се слизахме - хубава магистрала, но тия височини не бяха много приятни за стомаха Simple Smile
Ще обсъдим маршрута със съпружето през Маказа.
Да кажа,че ние точно преди месец ходихме до Тасос (от Бургас сме като вас), като на отиване минахме през Капитан Петко - е, голяма грешка, адски се удължава пътя, в Бг на места има не дупки, а кратери, даже едни румънци си бяха разбили едно новичко БМВ. На връщане минахме през Маказа - нов път, много хубав и лек. От Кавала до Бургас през Маказа ( с 20-минутно чакане на границата и още една 20-минутна почивка) излезе точно 5 ч пътя.

# 474
  • София
Здравейте! Днес влязох във вашата темичка за почивка в Гръцките земи! Нямам време да изчета всички мнения които са се изписали на тази тема за това искам директно да попитам. Очевидно Гърция не е малка,а още повече и не са малко местата където човек би отишъл на почивка. Имам 4 членно семейство с 2 деца (6м. и 8г.). Не сме ходили в Гърция до сега и нямаме ни най малка представа от територията. Искаме да я посетим за 7-10 нощувки в хотел на база ол инклузив в периода след 15-ти септември. Като това което ме устройва е :
*дестинацията да не е от най далечните,по-скоро по наблизо
*хотела да е близо до плажа

Много ще бъда благодарна ако ме насочите. Цените също са от значение!

# 475
  • София
Забележителности Халкидики:
Канал Потидея
Сивири - Amphitheatre Siviri
Светилището на Амон Диас и Paleo-християнска базилика в Калитеа
Светилището на Посейдон и фара в Possidi
Древният град Менди
Kalandra  - църквата „Успение богородично”/стенописи/
Stavronikitas кула в Сани
Мелницата в Kassandria
Традиционни къщи и площади, както и останките от древния Afitios
Фолклорният  музей  Афитос
Ancient Millstone Quarries Афитос
Springs of Vrysitsa and Moudounou  Афитос
Кулата Апостол Павел в Неа Фокеа
Езерото в близост до Полихроно
Воден резерват Mavrobara /костенурки/ над Полихроно
Касандрия:  Вятърната мелница, Фолклорния музей и Катедралата „Рождение Богородично”
Пефкохори :  Морското езеро Гларокавос, манастира „Св. Йоан”
Агия Параскеви - Бани в лечебните води на естествените извори
Партенонас – древно селище, Ситония
Древният град  Торони
Полигирос - древният  град  Аполония
Археологическият музей в Полигирос
Ксерксов канал
Пещерата  Петралона
Стагира - древногръцкия град ,родно място на Аристотел
Паркът на Аристотел  - Стагира
Древна Арнеа – Arnea
Древния Акантос – до Йерисос
Древният град Олинтос- Метаморфози
Олимпиада:  Ancient Stageira и Byzantine fortification
Разходка с лодка до остров Диапорос
Domaine Porto Carras-винарна
Планини на Халкидики -  Холомон (1165 m), Стратоникос (823 m), Итамос (753 m) и Атон (2033м)

Това го пуснах в отговор на този въпрос. Отгоре, за да се търси по-лесно, когато се наложи.

Халкидики в Тирони - там ще сме за 5 дни ще съм благодарна ако знам и ми помогнете да намеря интересни местенца наоколо да уплътним времето на макс.

maya_76
Да продължим, Ситония е бедна в това отношение, но все пак има какво. Още повече, че може да стигнете и до Касандра и Атон.
Давам ти всичко, което знам и съм видяла/за Халкидики/, ти ще решиш.
При всяко отиване откривам нови неща и допълвам списъка....
Ако избереш нещо, просто питай, има и близко до вас…

Относно хотелите в Каламбака или Кастраки, познавам ги добре, има такива, които предлагат 3+1. Но, точно това увеличава цената, и ти го знаеш. Паркирането не е проблем, ще го решим и него.

Но има време, ще им обърнем внимание допълнително, както и на интересните места по пътя…..
Ако пропускам нещо, ще го припомниш…

Envia
Познавам хотела и мястото, права си.
За Вергина подкрепям с две ръце, история и продължава усилено да се копае.

Zhorchy 
Добра идея, малко километри отгоре/към 60/, две граници в повече. Но за авантюристи като нас, които не им се минава през едно и също място, е супер. Кажи моля те, поне дупките по пътя запълниха ли ги?

Ronkis 
С удоволствие ще помогнем. След 15-09, желанието ти е съвсем осъществимо, сезона е свършил, цените падат.
Според мен, все още офертите са високи за този период, опитват се доколкото могат да запълнят хотелите на по-високи цени.
Но тепърва ще има добри цени за това, което искаш.
Но, ако не ти се чака и рискува, още сега може да се резервира.

# 476
Zhorchy 
Добра идея, малко километри отгоре/към 60/, две граници в повече. Но за авантюристи като нас, които не им се минава през едно и също място, е супер. Кажи моля те, поне дупките по пътя запълниха ли ги?

Извинявай ама кои дупки по-точно?

# 477
  • София
Zhorchy 

Все пак трябва да се отбележи, че за влизане в Турция трябват паспорти и зелена карта, а ако собственика на колата не пътува - и пълномощно, преведено на турски. Все неща, които масовия турист, тръгнал към Гърция няма.  Wink

Освен това гърците се заяждат с турските гастарбайтери и сме чакали почти 2 часа за да минем, нещо, което на българо-гръцката граница рядко се случва.

# 478
Zhorchy 

Все пак трябва да се отбележи, че за влизане в Турция трябват паспорти и зелена карта, а ако собственика на колата не пътува - и пълномощно, преведено на турски. Все неща, които масовия турист, тръгнал към Гърция няма.  Wink

Освен това гърците се заяждат с турските гастарбайтери и сме чакали почти 2 часа за да минем, нещо, което на българо-гръцката граница рядко се случва.

Говоря за границата Лесово, а там почти никога няма опашка. Освен това ние почти винаги си носим паспортите и зелената карта, така че това не е проблем. Аз само го дадох като предложение за най-бърз път за тези които минават през Рижки проход.
А тази година като минавахме през Маказа чакохме 25 минути - само румънци

# 479
  • София
A аз говоря за пункта Турция-Гърция. Не знам как се казва, но този който се включва веднага в гръцката магистрала близо до Александруполис е един. Пребъркваха абсолютно всичко на "германските" и други подобни коли с мургави шофьори. Ние минахме за 1-2 минути, но си изчакахме чакането.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт