МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

  • 57 341
  • 742
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 720

На снимката мерудийката е само на филийката и намазана  със зехтин (или олио),но иначе можеш да сложиш и в брашното.Виж в началото на темата има подробни рецепти и указания.Ще ти са от полза в началото докато свикнеш.
А машината ми ТАЙНА наистина е до 1,5кг с две бъркалки,с два нагревателя и този хляб е 1кг.аз все такива правя. По три дни го ядем и не се втвърдява ,колкото купения
да , разглеждах доста интересни линкове , с часове  четохме различни "тънкости на занаята" , ама  Naughty
"още много хляб има да изядем" докато ви догоним  Laughing

п.п. от голяма полза е табличката от първата страничка - която показва какво не е наред , когато не получаваш желаният резултат  
newsm10  

# 241
  • Мнения: 198
Привет отново.
При мен проблем с тестото нямам, но нещо последно време като пека във  фурната хляба отвън е перфектен и с перфектна коричка, но вътре е леко сбит и тикляв. Предположения - какво да направя при печенето - сигурна съм, че нещо там бъркам

# 242
  • Мнения: 29 063
Проблемът при мен се оказа, че е от брашното.
Ще пробвам на по-дълга програма и ако пак не бухне достатъчно, ще се наложи да го смесвам с бяло брашно.  Thinking

# 243
  • Мнения: 720
Ами захарта абсолютно задължителна ли е ?  
Намалили сме до едно пакетче от 4г. (от тези пакетчета за кафенце които са ) и пак леко ни  сладнее  хляба ... eat  
  
Скрит текст:
и без това и от другите пропорции в рецептата сме ги променили , само олиото слагам 2 с.л. както пише в рецептата
 
Не може ли да не слагам захар ?!
 
  smile3511   chef

Последна редакция: сб, 10 авг 2013, 18:25 от Мимито & Светла

# 244
  • София
  • Мнения: 15 847
Ами захарта абсолютно задължителна ли е ?  
Намалили сме до едно пакетче от 4г. (от тези пакетчета за кафенце които са ) и пак леко ни  сладнее  хляба ... eat  
 
Скрит текст:
и без това и от другите пропорции в рецептата сме ги променили , само олиото слагам 2 с.л. както пише в рецептата
 
Не може ли да не слагам захар ?!
  chef
Захарта помага на маята.Сол не слагате ли?

# 245
  • Мнения: 7 779
Не може ли да не слагам захар ?!
ами не слагай де.  4 гр захар на 3-400 или повече грама брашно как го усещате ... не знам  newsm78  сигурно на мен усещането за сладост е закърняло. аз слагам по 6 пак. захар на кафето. ама може и от ЕГН-то да е  Joy

# 246
  • Мнения: 720
слагаме 1 ч. л. сол , толкова пише по рецепта  Simple Smile
Ето как сме видоизменили рецептата за бял хляб от книжката на хлебопекарната , та да се получи тестото ... отначало много воднисто ставаше - коригирахме брашното , и доста втасваше ... може би от жегата сега през лятото - намалихме маята ...

 оригиналната рецепта :                             рецептата видоизменена от нас :
    вода - 350 мл.                                                      вода - 320 мл.
    олио - 2 с.л.                                                          олио -  2 с.л.
      сол - 1 ч.л.                                                            сол  - 1 ч.л.
   захар- 2 с. л.(24гр - според упътването)           захар - 4 гр. - май е около 1/2 ч.л.  Thinking
брашно- 3  3/4  чаши (520 гр)                          брашно  - 4  1/4 ( около 530 гр.) по моята сметка
   мая    - 1  1/2  ч.л.                                                   мая -  1 ч.л.

премерихме пакет брашно 1 кг - с мерителната чашка от хлебопекарната - излезе точно 8 чаши ... т. е.  за да е 520 гр (според тяхната рецепта) брашното трябва да е около  4 1/4 чаши
 
п.п.
   154uu Coffee кафето го пием без захар ...
впрочем захарта я използвам само като правя кекс или сладкиши някакви ...   Mr. Green

Последна редакция: сб, 10 авг 2013, 19:01 от Мимито & Светла

# 247
  • Мнения: X
M&С, добре сте видоизменили рецептата. Пробвайте без захар. Не мисля, че ще е проблем. Кекса още не съм пробвала, но и това ще стане. Ще го пробвам с около 80-100 г масло.
С новата хлебопекарна Силвър Крест пека по подобна рецепта, но аз се изкушавам да слагам яйце, мляко и вода или без мляко. Пека на програмата за френски хляб, защото малко повече бухва и това ни харесва. Ползвам прясна мая и на 520 г брашно слагам 5 г мая (поне толкова показва везната). Водата я подгрявам леко. Нямам проблема с превтасването, пък и в упътването пише продуктите да са със стайна температура.

# 248
  • Мнения: 2 500

Aлис,
 Hug

На кой номер е френският хляб на твоята машинка ?

Коя рецепта ползваш ?

# 249
  • София
  • Мнения: 12 591
Eто и днешното хлебче с кисело мляко и яйце. Напоследък това ми е любимата рецепта.

Скрит текст:

# 250
  • Мнения: 720
Снощи за пръв път нагласих отложен старт - ето сутрешното хлебче - без захар  (диабетично  Mr. Green) Стана перфектно , дори само с 1к.л. мая  Grinning  Повече нищо няма да променям по рецептата  Peace


а какво ще кажете за тази рецепта http://www.bulgarian-kitchen.com/testeni-izdeliia-5/hliab-i-hleb … /tarali-2578.html
намислила съм да пробвам рецепта за тарали понеже обичам тези http://www.randi.bg/index.php?route=product/product&product_id=498
четох тук съвети как се правят  Thinking http://zabliznacite.wordpress.com/2012/11/20/domashni-taralli/

даже загледах това http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/SID-9545CED3-6C629E38/lidl_bg/hs … l/index_26140.htm в новата брошурка на Лидл , но не си струва ... като си ги наредим в тавичката , и без формичка се изпичат  Mr. Green

# 251
  • София
  • Мнения: 15 847
  За пръв път чувам,срещам думата тарали.Интересно изглеждат, но многото зехтин и виното ме отказват.С друго може ли да се правят?

# 252
  • София
  • Мнения: 5 632
Момичета, ядете ли повече хляб, откакто си го правите сами?

За моя огромна изненада - не, дори напротив. Това беше основният аргумент да отлагам купуването на машина - бях чувала, че започват да се ядат огромни количества хляб. Оказа се, че у дома е обратното.

Как да си направим домашни тарали (с близнаци) --> "Ако не знаете, ето това са таралите – италиански соленки с бяло вино и зехтин."

# 253
  • София
  • Мнения: 12 591
Момичета, ядете ли повече хляб, откакто си го правите сами?

За моя огромна изненада - не, дори напротив. Това беше основният аргумент да отлагам купуването на машина - бях чувала, че започват да се ядат огромни количества хляб. Оказа се, че у дома е обратното.

+1  Peace

И аз се противих дълги години по същата причина. Оказа се, че съм се лъгала.

# 254
  • Мнения: 2
Здравейте и добре дошли на новите попълнения.Чета редовно и попивам знания,но не съм писала скоро.Правя само основен хляб с вода и нищо ново не съм пробвала.И аз се присъединявам към мнението,че не ядем повече хляб от преди.Важното е,че вкуса и трайността са съвсем други.
Вчера си претеглих готовия хляб и тежеше почти 850 г. Слагам 600г смес от типово и бяло брашно,около 2 с.л. семена и 420 мл вода.Е,сол,захар и олио не ги броя.И се чудя на хлебопроизводителите колко ли брашно и разни химии слагат в хляба newsm78 и  все се оплакват,че били на загуба.

Общи условия

Активация на акаунт