МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

  • 57 199
  • 742
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: X

Ами дай някаква ориентация за рецептата, количеството мая и колко време втасва и къде.


Дядо Хаджия, втаса тестото и сега ще го оформя на питка. Надявам се да втаса вече по-бързо. Рецептата - 1 яйце и допълвам до 420 г с вода (писала съм, че ползвам само везната, без мерителни чашки), 2 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 40 г олио, 700 г брашно, 6 г мая, но сега сложих сигурно 8, защото беше тръгнала да се разваля. Много се разстроих заради машината и не съм засичала колко време втасва тестото, но ми се видя повече от 2 часа. Първо не можех да му обърна внимание, така да се каже, после го сложих в МВ на 80 W мощност и го пуснах за 6-8 мин., после го оставих, после пак същото, накрая го извадих, покрито е с кърпа и гледам, че изпълни съдчето, в което втасва, т.е. увеличило си е обема сигурно 3 пъти.

Въпросът ми остава. Кое би било добре в други подобни случаи - прясна мая или сода? Ясно е, че е по-добре да се активира маята, ама не ми се занимаваше.

# 121
  • София
  • Мнения: 8 535

Ами дай някаква ориентация за рецептата, количеството мая и колко време втасва и къде.


Дядо Хаджия, втаса тестото и сега ще го оформя на питка. Надявам се да втаса вече по-бързо. Рецептата - 1 яйце и допълвам до 420 г с вода (писала съм, че ползвам само везната, без мерителни чашки), 2 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 40 г олио, 700 г брашно, 6 г мая, но сега сложих сигурно 8, защото беше тръгнала да се разваля. Много се разстроих заради машината и не съм засичала колко време втасва тестото, но ми се видя повече от 2 часа. Първо не можех да му обърна внимание, така да се каже, после го сложих в МВ на 80 W мощност и го пуснах за 6-8 мин., после го оставих, после пак същото, накрая го извадих, покрито е с кърпа и гледам, че изпълни съдчето, в което втасва, т.е. увеличило си е обема сигурно 3 пъти.

Въпросът ми остава. Кое би било добре в други подобни случаи - прясна мая или сода? Ясно е, че е по-добре да се активира маята, ама не ми се занимаваше.


Ами мая естествено освен ако не искаш да правиш содена питка, която върви по друга технология. Само че този път маята се активира, замесва с малко брашно на много меко тесто и се омесва с другото тесто. В твоя случай 6 гр. прясна мая на 600 гр. брашно ми изглежда малко, ама не съм запознат в подробности с рецептата.

# 122
  • Мнения: X
Дядо Хаджия, благодаря! Ще проявя търпение и дано стане хляб. Тестото не обича нетърпеливите. Затова ми е много удобно в машината - пускам и не се занимавам повече.
Рецептата не е нова. Нали има тесто, което се замесва с мая и сода, та рекох да комбинирам.
(Ох, спасение! Половинката донесе Панасоника! Simple Smile)

# 123
  • Мнения: X
Затова втората ми хлебопекарна е от евтините / първата ми беше мулинекс/  и да се развали да не ме е яд . Върши същата работа като скъпата.

Ние просто купихме почти наведнъж две Мулинекс (по една за двете къщи). Нямах време да разбера, че се развалят сравнително бързо.
Като пишеш бързо, колко точно време имаш предвид?
Защото и моята е Мулинекс, купихме я 2008 и вече 5 години работи безотказно. Пу-пу, да не й уроки.   Grinning

Даже съм си навила на пръста, че искам скъпата, от 400 лв, с програма за квас.Ама все още си навивам пръста....    Mr. Green  докато решавам дали изобщо искам да ям хляб.

# 124
  • Мнения: X

Като пишеш бързо, колко точно време имаш предвид?
Защото и моята е Мулинекс, купихме я 2008 и вече 5 години работи безотказно. Пу-пу, да не й уроки.   Grinning

Даже съм си навила на пръста, че искам скъпата, от 400 лв, с програма за квас.Ама все още си навивам пръста....    Mr. Green  докато решавам дали изобщо искам да ям хляб.


Едната (по-скъпата) на третия ден прояви дефект, но тогава бях в една еуфория, че си имам машина и я дадохме на сервиз (сега да ми се случи - връщам я и си искам парите обратно). Така в гаранционния срок беше 3 пъти на ремонт, като освен всичко това се наложи да купим ново казанче и няколко месеца след гаранцията сдаде окончателно. Другата изкара май 4 години (като не помня кога я купихме... може и повече да са), но втората се ползваше доста по-рядко. Последните 1-2 години зачестихме и то се видя колко могат да служат. Хляб правя всеки ден, рядко през ден.

# 125
  • Мнения: 4 454
Здравейте! Не съм писала скоро тук.
В последно време хлябът ми не се надига достатъчно.Продуктите,които влагам са същите,брашната също.Има ли някой с подобен проблем? Не можем да разберем къде е причината,хляба става наполовина на това ,което трябва да бъде. newsm78
Маята,която ползвам е немска от Пени или Лидъл, поради липса на българска наоколо. Обаче май и с българска,последно,пак не ставаше О.К.
Също слагам топла вода,а времето е горещо,пекарната ми е на доста топло,може ли да има връзка?

# 126
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Напоследък и с мен се случи няколко пъти- не се надига хляба достатъчно...
И аз не съм сменял продуктите-само типово брашно на "София-мел".
Отдавам го на различните партиди мая. Аз ползвам повече инстантна суха мая
на д-р Йоткер 7гр..

# 127
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 5
Здравейте!Възникна ни непредвидена авария с хлебопекарната  Cry- износил се е ремъка,който задвижва двете бъркалки(не е този към мотора).Доколкото успях да ги преброя са 140 зъбчета.Моля Ви помагайте от къде мога да си закупя нов? newsm78 Хлебопекарната ми е немска "QUIGG" с 2 бъркалки.Предварително много Ви благодаря!

# 128
  • София
  • Мнения: 1 869
Здравейте,
Влючвам се при вас като собственик на машина от вчера Simple Smile и да попитам в рецептите - там където пише само "брашно" се има предвид бяло брашно тип 500, нали?
Показвам и първия хляб, който мисля че добре се получи - поне беше вкусен.


Освен това ще искам да попитам за пълнозърнест хляб какво брашно ползвате? И кое е по-добре - готовите  смески или отделно различните видове брашна?

# 129
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 743
Добре дошла Home raider,
хлебчето ти изглежда много добре, с приятно зачервена коричка, а щом казваш, че е било и вкусно: Поздравления, справила си се отлично  smile3525
Относно пълнозърнестия хляб, когато започнах да правя хляб в къщи купувах пълнозърнесто брашно на мелница Арчар. Сега не го виждам в магазините във Варна. Смесвах 50:50 бяло към пълнозърнесто брашно. Сега правя предимно ръжен хляб по рецептата на Наталина.

# 130
  • София
  • Мнения: 38 142
Да ви следя Simple Smile

# 131
  • Мнения: 2
_ilka_ не искам да те разочаровам, но това което правиш не е ръжен, а ръжено - пшеничен хляб. Разликата е дооооста голяма  Whistling пробвай по тази рецепта да направиш хляб само с ръжено брашно - ръжен хляб да видиш какво ще се получи Mr. Green

# 132
  • Мнения: 7 779
Здравейте,
Влючвам се при вас като собственик на машина от вчера Simple Smile и да попитам в рецептите - там където пише само "брашно" се има предвид бяло брашно тип 500, нали?

Освен това ще искам да попитам за пълнозърнест хляб какво брашно ползвате? И кое е по-добре - готовите  смески или отделно различните видове брашна?

поне за мен на външен вид не ми харесва. на вкус не мога да кажа. стреми се да го направиш хубав.
пълнозърнест хляб обикновено се прави с пълнозърнесто брашно.  Laughing  има го  из магазините.
прочети в гугъл какво е пълнозърнесто брашно и ще видиш ,че при смесването на различни видове брашна не води до получаването на пълнозърнест хляб.

# 133
  • София
  • Мнения: 8 535
Здравейте,
Влючвам се при вас като собственик на машина от вчера Simple Smile и да попитам в рецептите - там където пише само "брашно" се има предвид бяло брашно тип 500, нали?

Освен това ще искам да попитам за пълнозърнест хляб какво брашно ползвате? И кое е по-добре - готовите  смески или отделно различните видове брашна?

поне за мен на външен вид не ми харесва. на вкус не мога да кажа. стреми се да го направиш хубав.
пълнозърнест хляб обикновено се прави с пълнозърнесто брашно.  Laughing  има го  из магазините.
прочети в гугъл какво е пълнозърнесто брашно и ще видиш ,че при смесването на различни видове брашна не води до получаването на пълнозърнест хляб.



Алоооуууу господин млад меринджей. Може ли да обясниш на простосмъртните, като как точно да направим един хляб по-хубав според твоите критерии, като тя машината си го прави бе.

# 134
  • Мнения: 7 779
това е моето мнение бре дедо Laughing  не ми "пасва" на очите.  иначе на всички други може да им харесва. не съм против другите мнения.

Общи условия

Активация на акаунт