МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

• 56 862
  • 742
  •   1
Отговори
# 285
  • София
  Жива и здрава да ти е Мимето!

И аз месих вчера една  сладка питка, с мед за празника!Ей, така за здраве! Питката с миксера, после едно тесто с машината, но с това затопляне ,тестото ми втаса още по време на месенето.

Скрит текст:

# 286
ммм... много апетитно изглежда  smile3501
сигурно и при вас свърши още топла , но все пак си се сетила да я снимаш преди това   bouquet
Благодаря за пожеланията  Hug

# 287
  • София
Още едно "ЗА" хляба с кисело мляко.Снощи направих такъв(скоро не бях се сещала),но без яйцето..........
+1  Peace

и аз често го правя, но без яйце / защото не обичам хляб с яйце/ и брашното ми е:
1/3 бяло,
1/3  Грахам/или Пълнозърнесто  
1/3 ръжено.
Втасва идеално. Маята ми е инстантна /разфасовка около 500гр - такава ползвам от години/ - като френската

Моля за рецептата. Реакцията на водата с ръжта ми е проблем, лепне ми под бъркалките.

за 700гр. хляб

В контейнера:
2/3 мер. чаша + 1сл.  - вода
1/3 мер. чаша -  кис. мляко 
---------------- добре разбъркани - като айрян
3 мер.чаши пресято брашно: равни части  бяло - пълнозърнесто - ръжено
като редувам б.брашно - сол - п.брашно - захар - р.брашно -  мая

1 1/2 мер. чл -   сол
1 1/2 мер. сл  - захар
2 1/8 мер. чл. инстантна мая 

2 сл олио/зехтин  - в единия ъгъл на контейнера, за да няма контакт с маята
На 1 програма - 2 часа 53 мин.

* пълнозърнестото пресявам и връщам триците при брашното
** олиото ми е царевично или от гроздови семена / в къщи това ползваме/, но едва ли има значение

# 288
хляб с малко ръжено брашно

# 289
Здравейте, имам питане относно съотношението на вода  и брашно.  4 години ползвах Мулинекс с 2 перки, като за основен хляб от 750гр. слагах 280мл. вода и 500гр.брашно. Винаги се е получавало. Днес си купихме Kenwood  с една перка- правя основна рецепта  хляб 500гр.  с вода 245мл. и брашно 350гр. Както и очаквах тестото стана доста течно и хляба не се получи. Винаги съм спазвала златното правило за точност на съставките и никога не съм имала проблеми. Сега съм озадачена - аз ли бъркам или рецептата от книжката не е редовна....

# 290
Здравейте, имам питане относно съотношението на вода  и брашно.  4 години ползвах Мулинекс с 2 перки, като за основен хляб от 750гр. слагах 280мл. вода и 500гр.брашно. Винаги се е получавало. Днес си купихме Kenwood  с една перка- правя основна рецепта  хляб 500гр.  с вода 245мл. и брашно 350гр. Както и очаквах тестото стана доста течно и хляба не се получи. Винаги съм спазвала златното правило за точност на съставките и никога не съм имала проблеми. Сега съм озадачена - аз ли бъркам или рецептата от книжката не е редовна....
Най-вероятно в книжката е проблемът. Или неправилен превод, или рецептата е за друг вид брашна. Карай си по памет и усет.

# 291
Сега съм озадачена - аз ли бъркам или рецептата от книжката не е редовна....
ти бъркаш.  Laughing  - че спазваш рецептата.
ако си следеше тестото ,то щеше да ти каже какво му трябва.

# 292

Опитай течността (без мазнината) да е от 60 до 63 % от количеството на брашното, т.е. на 350 г брашно сложи 210-220 мл течност. Ако и това е много намали още водата. При Панасоник е от 60 до 64 % и знам, че ще се изпече добре, при Силвър Крест ми се получава добре при 63 %, а при Мулинекс беше 60 %.

# 293
  • Добрич
Имам машина за хляб, но искам да пробвам да опека хляба във фурната. На колко градуса и колко време ще му трябва? Формата ми е обикновена, като черна ламарина, ще е нужно ли намазняване, набрашняване или да сложа пекарска хартия?

# 294
  • София
Имам машина за хляб, но искам да пробвам да опека хляба във фурната. На колко градуса и колко време ще му трябва? Формата ми е обикновена, като черна ламарина, ще е нужно ли намазняване, набрашняване или да сложа пекарска хартия?
С хартия най-добре.Аз пека в тава на 170-180,ако е втасал.

# 295
  • Добрич
Благодаря, Тайна, а за колко време горе долу е готов, по програма в машината е около 50 минути, на мен много ми се вижда това време за печене във фурна  Thinking

# 296
  • София
За време не съм засичала, седя си в хола и през 5-10 минути проверявам, кога ще стане.

# 297
  • Добрич
Благодаря ти   bouquet

# 298
пече се според спецификацията на фурната. всеки си познава най-добре как пече неговата фурна. при мен това става на 140 - 150 градуса (за хляб и кекс). печенето е с около 15-на мин. по-кратко отколкото при машината. следи печенето и ако се наложи може да оставиш хляба да се допича на топъл въздух.
пробвай си ламарината - първия хляб го направи без да набрашняваш. ако не се отлепи хляба за следващия път си знаеш работата  Joy

# 299

Много благодаря за рецептата!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт