МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

  • 56 871
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 2
Здравейте, да се похваля с четвъртия си хляб. Направих пак по рецептата от книжката за бял хляб, но сложих топло прясно мляко. Като почна да меси, се оказа, че му е малко течността (явно заради млякото), стана тежка топка, и добавях с ч.л. още прясно мляко, и след това топла вода (свърши ми млякото), докато стана да ми хареса как меси (може би около 7-8ч.л.). Малко трудно е за обяснения. Но след всичките обяснения на Бонго, Алис, и другите момичета .... май схванах. Ползвам мерителните лъжици на машината.

Рецептата:
320мл вода/мляко
2сл олио/масло
2сл захар
600 гр брашно
1 пак. мая на д-р Йоткер (досега ползвах от другите и си ги теглих спрямо брашното)

Пекох на 2 програма на Силвер крест - пухкав хляб, 1кг, тъмна коричка.


https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png

Последна редакция: сб, 31 авг 2013, 11:17 от galka7211

# 361
  • Sofia
  • Мнения: 1 489
Рецептата:
320мл вода/мляко
2сл олио/масло
2сл захар
600 гр брашно
1 пак. мая на д-р Йоткер (досега ползвах от другите и си ги теглих спрямо брашното)
Добавяла си мляко или вода, защото съотношението е 60 мл. течност на 100 гр. брашно
В твоя случай за 600 гр. брашно трябва 360 мл. течност

# 362
  • Мнения: 2
Рецептата е по книжката.
Аз сложих 320мл мляко + ~6ч.л.мляко. Тъй като млякото свърши и добавих няколко ч.л. топла вода. Не ги броих за съжаление. И по мои сметки май се е получило към 350-360 мл.
Но предните дни рецептата я изпълнявах само с 320 мл вода, и не ми се налагаше да добавям още течност. Все още свиквам на машината Simple Smile. Наблюдавам и тестото, за да разбера как трябва да бъде като консистенция.

# 363
  • София
  • Мнения: 5 614
Това ли е рецептата:

Хляб от моркови
330 мл. вода
1,5 СЛ масло
600 гр. брашно тип 550
90 гр. ситно нарязани моркови
2 ч. л. сол
1,5 ч. л. захар
1 пакетче суха мая

Да, тази е рецептата и в моята книжка, стр. 32 горе в дясно. Виж първата експресна рецепта - с по 4 л.  Shocked

# 364
  • Мнения: 7 779
Наблюдавам и тестото, за да разбера как трябва да бъде като консистенция.
те това е истината  Laughing

# 365
  • Мнения: 7 779
Добавяла си мляко или вода, защото съотношението е 60 мл. течност на 100 гр. брашно
В твоя случай за 600 гр. брашно трябва 360 мл. течност
при различните машини  % на влажност е различен. при мен на 360 мл течност ще са необходими около 650 гр брашно.
мисля ,че в началото на темата имаше таблица за отделните машини каква е най-добрата влажност за даден модел.

# 366
  • Мнения: 5 173
Запис и аз с лидълска машина.

# 367
  • Мнения: 22 867
Момичета и момчета, ако някой чете, подскажете, моля, типов хляб на коя програма - основната - 3ч или на пълнозърнест хляб - 3.40 ч при мен. Забравила съм Embarassed, отдавна не съм използвала помощничката, днес имам типово брашно от мелница и се присетих.  bouquet

# 368
  • Мнения: X
Момичета и момчета, ако някой чете, подскажете, моля, типов хляб на коя програма - основната - 3ч или на пълнозърнест хляб - 3.40 ч при мен. Забравила съм Embarassed, отдавна не съм използвала помощничката, днес имам типово брашно от мелница и се присетих.  bouquet

Лабрекс, ако обикновено печеш на основната бял хляб, значи и типовия печи така. Погледни го преди печене дали е втасал. Не би трябвало да имаш проблеми. Синът беше изпекъл типов хляб на основната програма (на Панасоника), без да разбере, че е гребнал от типовото брашно. Сега в едната къща ползвам Силвър Крест и ползвам само програмата за френски хляб - по-бухнал става и по-добре се изпича.

# 369
  • Мнения: 22 867
Лбрекс, ако обикновено печеш на основната бял хляб, значи и типовия печи така. Погледни го преди печене дали е втасал. Не би трябвало да имаш проблеми. Синът беше изпекъл типов хляб на основната програма (на Панасоника), без да разбере, че е гребнал от типовото брашно.

Благодаря, alys! И bongo_2007 ® така ме посъветва, ще видим! Синът ти щастливец! Hug При мен на ръка стават, в машинката малко по-трудно типовите хлебчета. Другото е, че цяла зима, май и лятото миналото, не съм ползвала машинката, та се чудех откъде се включва. Grinning Сега меси, втасва, ще му се види скоро резултатът!  bouquet

# 370
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
При мен - на "Moulinex OW5023", пека само типов, по-рядко бял, но само на програма 4 -        3.20ч.

# 371
  • Мнения: 22 867

midkoo , и моята е някакъв Мулинекс, трябва да видя какъв модел точно, но съм забравила всичко. Изрових инструкцията да чета. Вкъщи се чудим дали от година или от две машинката не е ползвана? newsm78 Grinning

Ето ми типовото хлебче, почти съвършено павенце, само да не беше лекинко хлътнало отгоре. Grinning Не е много за показване, но се чудя защо стана така: топката според мен беше добре, нито суха, нито мажеше мокра, оформена си беше. Тръгна да си втасва нормално, беше се издуло хлебчето и към края на печенето отивам да го видя - станало равно. Нещо ми се върти из главата, че може да е от повече мая, а май повечко сложих, като на ръчното месене. На 300 мл вода и 500 гр брашно повече от половин кубче жива мая. Не го докарах на вид, но пък е толкова вкусно, филия след филия, няма да казвам колко отидоха. Embarassed Heart Eyes А хляб ям само на закуска, сега наваксах за доста време. Grinning Коричката също е разкошна, и горна, и долна и страничните. Като за припомняне - добре, страхувах се, че няма да става за ядене.


Правих го по рецептата на Гелева, само че използвах коригирания вариант на Ердинч.
Скрит текст:
На Гелева:
- вода - 300 мл
- мая -15 гр.
- типово брашно -500 гр.
- олио - 2  суп. лъж.
- захар - 1 к. лъж.
- сол -3 к.лъж.

Вариант на Ердинч:
- вода - 300 мл
- мая -1чл + 1/2чл суха инстант
- типово брашно -500 гр.
- олио - 1сл
- захар - 1чл (или направо без захар, многото случаи захар не слагам)
- сол -1чл

# 372
  • Мнения: X
Лабрекс, маята е била много. Скоро не съм пекла, но ползвам една и съща рецепта за бяло и типово. Да не става досадно, но ако е прясна мая, слагам 1 г на 100 г брашно, ако е суха, мисля, че е достатъчно 1 ч.л. на 500 г брашно. За застраховка може да е лъжичка и четвърт, но не повече.

# 373
  • Мнения: 22 867
Лабрекс, маята е била много.

alys,   bouquet, ще запомня пропорциите.  И аз си спомних, че когато ползвах машинката и четях в темата, обсъждахме количеството мая при спадане на хляба. Абе, ще вляза в пътя..... Grinning

# 374
  • Мнения: X
Лабрекс, още нещо - Гелева мисля, че втасва тестото веднъж и пече (разтваря си маята в топла вода и май ползва програмата за месене с втасване и после печене). За нейната технология явно количеството мая си е добре. За тези подробности бях забравила, но като поразмислих защо по една и съща рецепта тя успява, а при тебе е спаднало тестото, си спомних.
Сега ми се пече първото хлебче със суха мая, брашното ми е 520 г и сложих една чаена лъжичка мая.... ще видим, като гледам как е стигнал капака, май е много Simple Smile. Не обичам хляб, който се е лепнал за стъклото (и хлябът грозен, и капака трябва да чистя).

Общи условия

Активация на акаунт