МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

• 56 878
  • 742
  •   1
Отговори
# 345
Бих искала да попитам дали мога да добавя допълнително брашно на второто месене, след първото втасване, че май иска още малко брашно? Изглежда ми малко лепкаво. Аз му добавях 2-3с.л., но явно е малко.

Сложих първоначално 300мл вода на 500г брашно.

Моето мнение е да не го пипаш повече. Това, което си сложила, стига да е наистина толкова, е добре. Тестото става по-лепкаво при втасването.

# 346
  • Варна
Благодаря за рецептата и за съветите!

# 347
           Imam Edna pitanka, v momenta sam na selo i spra toka a Sam slojila hlab da she mesi. Sega kakvo da pravia?izvinavam she no pisha Perez tableta Embarassed

# 348
          Imam Edna pitanka, v momenta sam na selo i spra toka a Sam slojila hlab da she mesi. Sega kakvo da pravia?izvinavam she no pisha Perez tableta Embarassed

Зависи колко време нямате ток и докъде е стигнал процесът (предполагам, че още не пече). Ако вече има ток, то програмата ще си продължи. Ако все още няма... извади от машината, защото тестото може да превтаса вътре и да изцапа хлебопекарната. Като дойде токът... пусни нова програма или ако вече е втасало веднъж, можеш да пуснеш да премеси за няколко секунди и след като втаса отново, пускаш печене за 65 мин., примерно.

# 349
65 мин печене за мен е много.  все пак зависи и от количеството тесто , но при мен за най-голямо количество тесто са отделени 60 мин.  аз обикновено печа на не повече от 50 мин.

друг вариант за тестото (ако е омесено) е да се сложи в хладилника и утре да го използваш.

# 350
65 мин печене за мен е много.  все пак зависи и от количеството тесто , но при мен за най-голямо количество тесто са отделени 60 мин.  аз обикновено печа на не повече от 50 мин.

друг вариант за тестото (ако е омесено) е да се сложи в хладилника и утре да го използваш.

За печенето... наистина зависи от количеството, машината. Интересното е, че не се препича за 65 мин. в Лидълската машинка. В Панасоника е 50 мин.
За хладилника и аз си помислих, ама ако няма ток..., но си прав, ще е по-добре, ако не реши да се занимава тази вечер.

# 351
  • ЯМБОЛ
         От три дни съм горда притежателка на машинка за хляб от ЛИДЛ.Имам три въпроса:
                      1.Как съхранявате дълго голямо количество брашно,така  че да не хвани пеперудки?
                      2.Използвате ли жива мая в този тип машини и какво е количеството за хляб от 750 гр. и 1000 гр.?
                      3.Имате ли опит с отложеното действие,защото свършвам работа в 18 ч.
                      4.Някой използвал ли е експресната програма за хляб и какъв е ефектът?
            Ще съм много благодарна от отговори.Използвах и готовата смес за ЧОБАТА,не съм особено доволна от получения вкус.Иначе  първите два вида пухкави станаха супер!

# 352
                      1.Как съхранявате дълго голямо количество брашно,така  че да не хвани пеперудки?
                      2.Използвате ли жива мая в този тип машини и какво е количеството за хляб от 750 гр. и 1000 гр.?
            Ще съм много благодарна от отговори.Използвах и готовата смес за ЧОБАТА,не съм особено доволна от получения вкус.Иначе  първите два вида пухкави станаха супер!
Честито! Със здраве и дълго време да си я ползваш!
С друг вид машина съм и отговарям на два от въпросите ти:
3. - често ползвам отложения старт като зареждам вечерта продуктите и на сутринта имам готов хляб
4. - ползвала съм я и не съм много доволна

# 353
                      1.Как съхранявате дълго голямо количество брашно,така  че да не хвани пеперудки?
            Ще съм много благодарна от отговори.Използвах и готовата смес за ЧОБАТА,не съм особено доволна от получения вкус.Иначе  първите два вида пухкави станаха супер!

За месец-два брашното не ми е хващало пеперуди. Стои си в чувала или в пакетите, зависи какво съм купила. Гледам да е в помещение, където е по-хладно, да не го пече слънце и да няма влага. Предпочитам живата мая - слагам 1 г на 100 г брашно, само за козунаци слагам повече. Не я активирам. В повечето случаи ползвам отложеното действие. Нямам проблем и при рецепти с мляко и яйца (нищо им няма при отлагане с няколко часа). Маята трябва да е най-отгоре върху брашното, надробена на малки късчета. Машината ми е от по-малките (700 и 900 г хляб), но не съм ползвала бърза, нито експресна програма. Не знам дали изобщо ще ги пробвам. С тях ще стане хляб, но водата трябва да е топла, маята активирана, за да се получи. Само за опит бих пробвала по-дългата от двете. И в упътването си пише, че не става много вкусен хляб. За сметка на това, че се съкращава времето за втасване, печене, хлябът със сигурност няма да ми допадне. Рецептите ги погледнах (за тези машини, които сега се продават или са се продавали) - не са много добри, да не кажа, че не бих ги ползвала изобщо. Дори накрая си пише, че са приблизителни и не гарантират качеството на хляба. Като стана дума за програми, най-сполучлива ми се струва тази за френски хляб.

П.П. Нямах си работа и реших да пусна бързата програма (имам бърза и експресна, Силвър Крест, малкия вариант), като се подведох по времето на цялата програма (1:58), защото трябваше извънредно да сложа хляб, който да стане тази вечер. При Панасоника има подобна програма, но там втасването е общо 1 час, печенето е по-малко, изобщо са различни. Погледнах таблицата с времената на процесите в отделните програми и като видях колко малко време е отделено на втасването, та дори 2 броя..., реших, че по-добре да не стане бързо хлябът, отколкото да нямаме изобщо. Ще оставя и двете втасвания по-дълго от предвиденото в програмата.  ooooh!

Последна редакция: чт, 29 авг 2013, 20:58 от Анонимен

# 354
  • София

Да уточня, че ползвам суха мая!
3) Няма проблем с отложеното действие (за суха мая) - само трябва маята да е най-отгоре. Като настроиш всичко, провери втори път - забравила съм дали не трябваше първо да се избере отлагането и после детайлите като тегло, степен на препичане и т.н. Изтърваш момента за добавяне, но някои неща може да се сложат още в началото или просто си без тях.
4) Първият ни хляб беше точно такъв, с моркови от книжката - ами вкусен стана, хубавичък. Избягвам като цяло, защото е с повече захар и е малко :изнасилена:, но за спешни случаи си става съвсем приличен хляб.

# 355
  • Пловдив
И аз съм вече със Силвер крест от промоцията.
Питането ми е- налага ли се допълнително оформяне на хляба с ръце преди втасването или се оставя така,. Явно с отложения старт не се прави.

# 356
Питането ми е- налага ли се допълнително оформяне на хляба с ръце преди втасването или се оставя така,. Явно с отложения старт не се прави.

Нищо не пипваш  Peace

# 357
4) Първият ни хляб беше точно такъв, с моркови от книжката - ами вкусен стана, хубавичък. Избягвам като цяло, защото е с повече захар и е малко :изнасилена:, но за спешни случаи си става съвсем приличен хляб.

Точно по рецептата ли го направи и каква марка суха мая сложи, защото грамажите са различни? Заинтригува ме. Може ли малко детайли - топла вода или направо от чешмата и ако има още нещо? Погледнах упътването - моята експресна и бърза се различават от твоята експресна Simple Smile.
Това ли е рецептата:

Хляб от моркови
330 мл. вода
1,5 СЛ масло
600 гр. брашно тип 550
90 гр. ситно нарязани моркови
2 ч. л. сол
1,5 ч. л. захар
1 пакетче суха мая

Солта за мене е много, но така са го измислили.

Последна редакция: пт, 30 авг 2013, 15:01 от Анонимен

# 358
  • София
Като за първи хляб спазихме точно рецептата от книжката. Сухата мая е пакетчета 7 гр. най-често (има и 11, де, но в рецептите се визират от 7 гр.). В момента не мога да стана да сравня рецептата, че ми спят в ръцете, но ще гледам да го сторя. Ако трябва течността да е затоплена, то си пише изрично в рецептата.

# 359
  • Пловдив

Нищо не пипваш  Peace
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт