МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 51-ва тема

  • 56 794
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
  • TX
  • Мнения: 600
мидко имах подобен проблем, с моята изпитана рецепта отдадох несполуките на маята, мая която съм ползвала често на виво е тези пакети и в срок си бяха и всичко, но ми прецакаха няколко хляба. Купих нова и всичко е ок.
а моята рецепта за Мидея  е
280 мл вода
сол 1 с. лъжица
1 к.л захар
1-2 с.л олио
 444 гр бяло брашно тип 500 от метро е
1/4 кубче свежа мая или 1/3 инстантна от 11 гр пакет

всичко в тази последователност пече се на програмата за френски хляб с тъмна кора  в ранна сутрин с отложен старт и в 7 като стана вадя и завивам в кухненска кърпа да "отиде до нивата" 

# 496
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Благодаря Ви за отговорите!
Ако греша с количеството мая, защо по-рано се получаваше... newsm78
Ще направя корекция, да видим...

# 497
  • Мнения: 7 779
то по тази логика ако не е проблема в маята , а е в брашното , ще кажеш ,че преди ти се е получавал хляба с това брашно, а сега - не  Laughing
да не би яйцето да не е от щастлива кокошка ?

# 498
  • TX
  • Мнения: 600
Не нямам предвид количеството, след като си изкарвал читав хляб преди, по скоро качеството на маята, убедена съм че при мен беше от нея. След като я смених нямах провал, просто се е случил кофти доставка явно или неправилно съхранение знам ли

# 499
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Или в маята ,или в брашното има промяна в качеството. Както казах ,рецептата не съм променял.
И продуктите са едни и същи и все от Метро

# 500
  • Мнения: 18 811
Как мерите 666 гр  newsm78
Аз меря в мерителна кана, няма проблем за сега.
Според мен всичко е въпрос на партиди, не на марки. 100 пъти съм ползвала брашно Мелко, последния път беше провал  Thinking
Смених само него и пак си става супер хляба  Peace

# 501
  • София
  • Мнения: 12 579

С електронна везна  Grinning

# 502
  • Мнения: 28 693
От доста време работя с брашно на "София мел"-предимно типово- и нямах проблеми.От 10-тина дни хляба ми не втасва достатъчно,остава наполовина висок и сбит. Рецептата не съм променял:

Помагайте бе smile3511

Е, аз нали ревах вече за същото.  Laughing
Смени брашното и маята и виж какво ще се получи. Явно по това време на годината някъде пробутват старо брашно или новото не е качествено, или маята е с изтекъл срок... Сменяй поред и ще откриеш проблема.  Simple Smile

# 503
  • тук
  • Мнения: 510
А ако пак не стане, машината ти просто се е прецакала. На моя Мулинекс точно това му се случи изведнъж и го изхвърлих. Но да бъдем оптимисти - опитай с маята, с брашното, с кокошките Simple Smile

# 504
  • София
  • Мнения: 8 495

Я вместо да си късаш косите първо си провери маята дали ти е читава. Например я активирай преди употреба. Ако не се активира я смени и продължавай нататък. АКо пък се активира, с шупналата мая, забъркай с бращното едно тесто и го обработи на втасване и печене по нормалния начин извън машината.

# 505
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Как` Сийке,  Значи казваш - сменям брашното, сменям маята и няма да имам проблеми...?
А бе Как`Сийке, жената и тя зе да ми прай чалъми...ко  ш`кайш, а...?

# 506
  • Мнения: 8 550
               midkoo , като си тръгнал да сменяш всичко то карай докрай - сменяй и кола,и къща,и жена и.....може хлябът да ти се получи! Mr. Green

# 507
  • Мнения: 28 693
А бе Как`Сийке, жената и тя зе да ми прай чалъми...ко  ш`кайш, а...?

А-а-а-а, не пипай жената!  Naughty
Там принципът е друг - не изхвърляй старите обувки, че не се знае дали новите няма да ти стискат повече.  Mr. Green
Моя проблем го реших като изхвърлих старата мая (добре, че не беше много), а съмнителното брашно смесвам с друга марка, докато свърши. И пак си имам хубав типово-пълнозърнест хляб.  Simple Smile
На машината нищо ѝ няма, пробвах с бяло брашно – без малко да отвори капака.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2013, 09:34 от Как` Сийка

# 508
  • на Земята
  • Мнения: 310
От известно време под бъркалката,хляба е черен.Самата бъркалка също,измивам много добре,налага се дори да я поизтъркам.Това черното го нямаше до скоро.Каква може да е причината?Машината за хляб е Таурус,ако има значение.

Аз също имах проблеми с брашното на "София мел" микс-а,за хлебопекарни,оказа се,че проблема е в маята.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2013, 09:41 от kikitooo

# 509
  • Мнения: 7 779
най-вероятно е смазка. уплътнението около осичката е изпуснало. няма практика да го оправят в сервизите - казано накратко.  и още по-накратко - подготви се за ново казанче или машина.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт